Szisztok !Segítséget kérnék tőletek! A gondom a következő a feliciámban ,ami 2000.03havi ,nem világít néhány kapcsoló:
-hátsóablakfütés
-ködlámpa
-országúti
-helyzetjelző kapcsolók elméletigell kellene ha be van kapcsolva a világítás,
valamint a fütés a ventilátor és mellete amivel álítjuk hogy hova fújja a levegőt a venti szélvédő, utastér stb.Azok a tekerő kapcsolók sem világitanak.Biztos kiégtek az égők, Kérdésem hogy lehet bennük izzót cserélni?
Hálás lennék a tanácsért mivel elég gáz menet közben a sötétben ezeket matatni Joe
A Felicia generátorának típushibája, hogy a fesszabályzó elpusztul benne. Ez kívülről 2 db csavarral van besüllyesztve a genarátor testébe. Megtalálod, mert erről jön le az elektromos kábel.
Nem a szénkefék kopnak el, hanem az elektronika hibásodik meg. Mivel ki van öntve egy műgyanta szerű anyaggal, pontosabbat nem lehet megállapítani, javítani sem. Szerencse, hogy a fesszabályzó miondössze 2000 Ft, és fél perc a csere. Más autó generátorát nem tenném be, biztos hogy lesznek problémáid a szíj feszítésénél.
Hali nekem is ezen problemám volt és a termosztát csere megoldotta a problemát,ja és a cserét valószinü meg tod oldani mert nem nagy meló!Ha azzal kapcsolatban kérdésed van irj és segítek!
Hali lenne egy olyan kérdésem hogy a feliciám generátora meg adta magát,ezzel kapcsolatban érdeklődnék hogy a csere csak felicia vagy más tipusú autóé is lehet-e? Én kifejezetten egy daevo kallos 1.4 generátorára gondoltam mert az itt áll a kertben,és olcsobb is volna így! Válaszokat előre is köszönöm!
A hűtőn lévő hőgomba ("bimetál", a hűtő motor felőli alsó részén látod) a csak hűtőventilátort kapcsolja be kb. 100 C fokos vízhőmérséklet elérésekor (nálam a vezeték a ventilátor motorjára csatlakozik, a ventilátor másik vezetéke megy az akku, ill. biztosíték felé).A hőgomba a hőmérséklet elérésekor a "test", azaz a negatív potenciált adja a ventinek és akkor indul.
A vízhőmérsékletről a termosztátháznál lévő 4 vezetékes távadó ad információt a computernek (2 vezeték ér) ill. a hőmérséklet mutató műszernek (2 vezeték ér) A műanyag termosztátház viszonylag törékeny, lehetséges, sőt valószínű, hogy repedés is volt már rajta. A fagyálló folyadék pH értéke egy idő után erősen savas állapotba megy át, ezért kb. 3 évenként érdemes lecserélni. A kiegyenlítő tartályon a túlnyomásvédő szeleppel ellátott zárócsavart (zárókupak) is érdemes lenne lecserélned, lehet, hogy berozsdásodott, elvileg itt kellett volna a túlnyomásnak távoznia. A szelepház fedélen az olajbetöltő sapkát pedig figyeld, mert ha keveredik a víz a kenőolajjal, ott világos színű emulzió válik ki!
Hát igen arra lehet, hogy kevesebb a felicia... de elég kis ország vagyunk, 250km és már fent vagy északon, szóval ha elég kitartó vagy, akkor hamar találsz egy neked megfelelőt.
A GLXi-re meg annyira nem érdemes hajtani, mert egy Lxi is tökéletesen megfelel szerintem.
Azért olvadt meg, mert nem 130 fokra van tervezve, ráadásul nyomás alatt is volt. Lehet, hogy a kiegyenlítő kupakja nem jó, vagy már nem bírta kiengedni a gőzt, azért robbant szét a termo.
A venti kapcsoló egy sima hőkapcsoló, olyan mint a termosztát, csak épp van rá dugva egy megszakított áramkör. Az alaphelyzete az hogy nincs bekapcsolva, tehát, ha ki is tudná jelezni a hibát a gép, azt is csak akkor tudná ha 120fokos lenne a víz vizsgálat közben.
Persze, hogy megolvadt. Ilyenek ezek a hőre lágyuló műanyagok. Azt mondtad, hogy 130 °C körül volt. Ennyinél egy puha műanyag simán ellágyul és kinyílik. PVC csövet is ki lehet lágyítani (puha képlékenyre) sima forrásban lévő vízben, pedig az csak 100 °C és nem több.
A termosztát ellenőrzése megtörtént 90 fok körül nyit! (Tehát a történet folytatódik, hogy miért nem a kiegyenlítőtartályon keresztül távozott az anyag!)
Az eddigi szemle alapján csak a termosztát nyílott szét, máshol szivárgás nem jelentkezett...A tartály teli van ahogy hagytam a helyrehozás óta!
A ventillátort kapcsoló "bimetál" tönkrement ez tény! (nemsokára ezt is cseréltetem! (Ez a rész kapcsolódik a fedélzeti computterhez, vagy ha rákötjük gépre akkor nem jelzi ki a hibáját?
Egyébként akármilyen gyártmány volt a termosztát amikor kivettem erőteljesen olyan érzésem volt mintha megolvadt volna, puha volt túlságosan és az anyagán olvadás jelei látszottak! Hogy a fenébe lehet ez? (Nem szlovák gyártmány volt ez biztos mert most olyan került bele és nem hasonlítrá csak külsőleg!)
Még egyszer köszönöm a képeket a féltengelyről. Nagy segítség volt a gumiharang cseréjénél. Sajnos a szívás nagy része ettől függetlenül, a berohadt csavarok miatt volt.
Bár egyszer már volt szerelőnél emiatt, ezért azt gondoltam, hogy nem lesznek nagyon begyógyulva, de ehhez képest mégis egy gyötrelem volt. (egy csillagkulcsom, és egy jókora, sokat megélt csavarhúzóm bánta)
Sajnos a kerékagyból sem tudtam kihúzni a féltengelyt (annyira be volt húzva a kerékagy anya), ezért úgy kellett szétszednem, hogy a csukló benne maradt a kerékagyban :(
Így is sikerült a gumiharangot kicserélni, de sajna csukló kitisztítása nem lett tökéletes (azért remélem nem lesz gond vele)
Igen minden valószínűség szerint termosztát lesz a gond. Kicserélni nem nagy kunszt, de asszem volt már erről leírás is itt a topicban. Bal oldalon ott a keresőmező használd egy picit kérlek, hogy ne kelljen leírni annyiszor. Ja és tapasztalt márkatársak a lengyel termosztátot ajánlják, mert annak ideális a működése.
Nekem olyan problémám lenne,hogy a vízhőfokmérőm nem akar 70-75 fok fölé menni. A jeladóval nem hiszem,hogy gond lenne,mert nyáron főleg városban jó értéket mutatott. Ez a probléma főleg télen jön ki, de télen teljesen mindegy neki,hogy hol vagyok,merre járok egyszerűen nem megy 75 fok fölé. A termosztátom adta meg magát? Ha igen,akkor mennyire bonyolult a cseréje? Hobbi szerelőként meg tudom csinálni? (Autót még nem nagyon szereltem.)
Tud valaki feltölteni nekem képet a motortérről, különös tekintettel a kuplungbowden elvezetésére? Szerintem hosszabbat kaptam a boltban, mert nem tudom úgy vezetni, hogy ne érjen bele a kasztniba, és mikor hozzáér, akkor nyekereg, és darabossá válik. Az enyém 1.6, de szerintem ez mindegy. Előre is köszönöm!
Ha zárva van a thermosztát és nyomás keletkezik a rendszerben akkor is a KIEGYENLÍTŐ TARTÁLY sapkája engedi ki a túlnyomást !! ( Felicia ) mert a visszatérő ágon keresztűl jut a nyomás a tartályba !
Érdekesség kedvéért jegyzem meg , hogy a kiegyenlítő tartály és a tágulási tartály az két külömböző dolog !
A felrobbant termosztátodt megnézheted, hogy mikor (hány celsius foknál) nyit ki egy edényben melegített vízbe helyezve. Itt egyértelműen megtudod, hogy a termosztát rossz volt-e. Ha hengerfejes lenne az autó, akkor figyeld meg az olajbetöltő sapkád belső részét! Ha ott nem rakódik ki világos színű zselés szerű anyag , hanem továbbra is sötét (fekete) olajos, akkor a hengerfej tömítésed jó. És figyeld a víz fogyását a tágulási (kiegyenlítő )tartályban! Sok szerencsét!
Hat liter kell bele elméletileg, de cserénél kevesebb szokott bele menni, gondolom marad a rendszerben valamennyi. Én nem rég cseréltem , kb nekem is annyi kellett bele mint a tiédbe.
Az enyém hamarosan eladó lesz!2001-es 1,3-as 68LE Lxi kék színben!Szervós,elektromos ablakok elöl,ködlámpa,immobiliser,távirányítós központizár,cd-s rádió,első két oldalablakon szélterelők,megkímélt,rendszeresen szervizelt!
Barátnőmmel telefonálás közbe legkevésbé a vízhőfok visszajelző izgatott...így erre nem figyeltem!
Megtörtént a termo és hűtővíz (egyben fagyálló csere, (mikor szétment a túlnyomás miatt maradt benne 1-1,5 liter hűtőfolyadék)) A TESCO tőlem egy buznyákot nem kap így megvettem autósboltba a magyar fagyállót 3 l /2340 ft ért (nem halok bele, több meg úgy se kell- csak ha kifolyik vagy valami gáz van!)
A ventillátoros dolgot megnéztem, a ventillátor direktre kötve működik így a szenzor a rossz!
Egyébként ezekbe a kocsikba 5,2 liter környéki "víz" megy a hőtőbe, vagy ha valaki tud pontos adatok azt megköszönöm!
Hengerfejtömítést szerintem nem nyomta ki mert mentem ma a kocsival és semmi különöset nem vettem észre azonkívül, hogy a tengelyig érő víz erősen visszafogta a motort, amikor viszont a sima nedves aszfaltra értem simán szaladt!
...még valami..... Talán zárva volt a termosztát? Nem nyitott ki? reális lehet, hiszen az durrant el, hisz ha teljes hűtési körön áramlik a víz akkor kényszerhűtés hiányában a tágulási tartály sapkája engedte volna ki a túlnyomást. Márkatársak! Vélemény?
"(a termosztát mellett van valamilyen szenzor és ez kb 4 hónapja cserélődött - gyári beszállító által forgalmazott termék került be! ezt az ára is tükrözi mert közel 20000 ft volt)"
gyakrabban olvasd ezt a fórumot! ez a szenzor kb 2000 huf és 10 perc munka.
Stemplis irta: A szenzor a termosztát mellett jó, mert jól mutatta a vízhőfokot, reméljük nem lett baja a nagy hőtöl.
Annyival egészíteném ki, hogy ez egy dupla szenzor, egy tokban kettő érzékelő ( hőfüggő ellenállás) Egyik a motorvezérlő, másik a vízhőfokmérő felé küld jelet. (javítsatok ii ha rosszul tudom)