A Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium előterjesztett, egy akciótervet, miszerint Spanyolországot a borászat világ vezetőjévé teszi. "A 2010 Borstratégia" a következő alapelveket fogalmazza meg:
1.) versenyképesség növelése a jelenlegi értékekre alapozva. A piaci résztvevők támogatása versenyképesség alapküszöbének elérésében.
2.) a meglévő versenyelőny elemek kiemelése és továbbfejlesztése
3.) A fogyasztói igényekhez való alkalmazkodás támogatása
4.) a hazai bortermelők támogatása a technikai tudás fejlesztésében és a hazai és külföldi piacok valamint technológia megismerésében.
A fenti 4 alapelvet lebontották 18 elérendő célra és ahhoz 58 akciótervet fogalmaztak meg- ezt nem írnám ide mert rém hosszu.... Aki tud spanyolul: http://www.mapa.es/alimentacion/pags/estrategia/Vino2010.pdf A kezdeményezés első látásra icipicit túlmutat a hazai Bormarketing Kht dimenzióin.....
Mi egy sokkal kisebb terven (nem) dolgozunk már vagy két éve: kemencét akarunk építeni a pince mellé. Tavaly nyáron kezdtük, idén hozzá sem nyúltunk. :-(
Udv mindenkinek. Már évek óta olvasója vagyok ennek a fórumnak és mivel rengeteget tanultam ezekből illetve Rambo és Kezdőszőlész írásaiból, ezért megpróbálok én is egy pici tapasztalattal hozzájárulni mások fejlődéséhez. Egy boltíves borospincét építettem saját kezüleg és hát ezeket a tapasztalatokat osztom meg itt: http://burdavin.signalsoft.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=4, elsősorban képek formájában. A blogom még nagyon friss, ezért elnézést a kevés tartalomért, de igyekszem folyamatosan tölteni.
Engem az szokott bosszantani, hogy a legtöbb ember nem tekinti értéknek az adott tevékenységbe beleadott idejét és erejét, törődését - legyen ez borászat, baromfinevelés, vagy bármilyen más cselekedet. Mintha a saját időnkből és munkánkból végtelen hosszúság állna fenn, mintha az nem számítana, mintha azt érdemes lenne pazarolni.
Ez egy érdekes cikk.:) Csak azt nem tudom, hogy a "túróba" csinálják, ja és miből, hogy ennyibe kerül, mert én még magamnak sem tudom előállítani ennyiből főleg, ha forintosítom a kintt töltött munkaórákat.
Október 3-án volt a szüret de még mindig forr a bor, igaz most már alig-alig pöcörög de a kotyogót még fentartja. Talán még 2-3 nap és átkerül az érlelő hordóba.
Mint írtam nem a saját boromról van szó, ezért csak az ismerősöm egyébként megbízhatónak mondható tájékoztatására hagyatkozom, ami a mustfokokat illeti.
Miután megkóstoltam a borokat, a blauburger szerintem nem vészes. Ha belekalkulálom a téli hidegebb 8-10 fokos pincéjét és a nyár eleji, kb 20 fokos meleget előbb a borkősav, majd az almasav is csökkenni fog beavatkozás nélkül.
A kékfrankos viszont kétségtelenül túlságosan savas, bár tudom, hogy ez a fajta jó évjáratban is savasabb a legtöbb vörös borszőlőhöz képest. Ennél szükség lesz a savcsökkentésre.
Mindkét fajta szőlő a Mátra környékéről származik és bogyózták, tehát a kocsány kizárva. A bor készítésnél már én is jelen voltam, minden a vörösbor készítés szabályai szerint történt.
A savasságra utal az is, hogy a borok az idén túl hamar letisztultak és én sem találkoztam a legalább 15 éve folytatott amatőr borászkodásom alatt ilyen erős savtartalommal. (pontosabbat a laboreredmények után)
A szóban forgó ismerősöm azért is esett pánikba, mert inkább a kevésbé száraz és savas borokat szereti.
A 18 fokos Blauburger és a 17 fokos Kékfrankos az idei évben szerintem egyáltalán nem számít rossznak, képződött benne cukor rendesen. Az emellett maradt savak biztos savasabbá teszik valamennyire, de hogy "ihatatlan" legyen tőlük az durvának tűnik.
Más nem játszhat még benne szerepet? "Kocsányos" nem lehet?
Házasítani is lehetne valami savszegény borral. Amúgy hol termett? Kőszegen nagy divat a Blauburger.
Majd légyszi számolj be a fejleményekről, én is számítok a savakra. Az enyém még pötyörög...
Ezt nem teljesen vágom, mi akkora gödröt szoktunk ásni, mint egy kisebb vödör (jó egy ásónyomnyi mély, 20*20 centi széles). Abban szoktunk tenni egy összemarék marhatrágyát (érleltet, amit az OBIban lehet venni), majd a többit visszatemetjük a kiásott földdel (a nagyobb köveket arrébb dobáljuk).
Szerintem a gilisztahumusz javarészt nitrogént tartalmaz, ahogy írod, az olyan, mintha abba ültetnéd el - szerintem attól az oltvány állatira felnyurgul, azaz a zöld részek nem lesznek eléggé masszívak. Valami zavart érzek én így az erőben, szerintem ez így nem OK.
Ha ennyire sok luk kell ÉS szabadgyökerű (nem konténeres) olványod van, akkor adja magát a hidrofúrt luk, amit be lehet iszapolni a gilisztahumusszal is - annyi bőven elég starter trágyának. A hidrofúrás pedig annyira eláztatja a luk szélét, hogy abban könnyen utat talál a kis oltvány.
Lukba ültetésnél akkor lehet probléma, ha kötött vagy középkötött talajon szálvassal készített lukba ültetnek, mert az tényleg tömöríti a földet a gyökérzónában, és az tényleg probléma lehet az oltványnak, főleg szárazabb időben.
Szia! Én Ramboval értek egyett, a hidrofúró nagyon jó találmány 400 oltványt ha jól emlészem kb 4-5h között ültettünk el úgy, hogy csak 1 fóró volt és 2* elment vízért, mert a kövesben nagyon zabálta a vizet:), nehéz volt fúrni.
ui: borok hogy állnak az enyém még egy nagyon picit lassan pögyög egy héten 2* megpróbálom/próbáltatom felkavarni/kavartatni, hátha sikerül a savakat tompítani.
A savak arányát még nem tudjuk, ennek megállapítása folyamatban. Az alkoholfok 13 körül lehet, de az eredeti mustfok a blauburgernél 18, a kékfrankosnál 17 volt, de mindkettőt "feljavítottuk" 21-re mielőtt az acéltartályba tettük. Saját használatra mindössze 2-2 hl-ről van szó.
Gyenge kénezést most kapott a fejtéskor.
A pincehőmérséklet jelenleg 16 fok. Ha nagyon muszáj a tartályok környezetét tudja fűteni de azzal számol, hogy a pince a téli időjárás megérkezésekor később lehűl 9-10 fokra.
A laboreredmények ismeretében én is a CaCO3- al való beavatkozást tervezem.
Nagyon köszönöm a gyors választ és a segítőkészségedet az ismerősöm nevében is.
Csak akkor nem tudok beleszórni gilisztahumuszt, amit terveztem, kb egy vödörrel minden gödörbe. Szerinted nem lesz sokkal gyengébb az eredés, fejlődés nagyobb luk fúrása, vagy gödörásás nélkül?
Cirfandlia: akkor ezek szerint kb 2 perc alatt megvan egy luk fúrása? (elég agyagos, kőmorzsás a talaj)
Mennyi a sav azon belül az almasav? mennyi az alk. fok, volt e kénezve már és mennyire, mi a pincehőm., és tudtok, akartok-e fűteni? ha ezek megvannak akkor meg lehet tárgyalni az MLF lehetőségeit; aztán van még hideghatásra borkőkiválás, meg CaCO3al való kicsapatás - utóbbi kettőt viszonylag egyszerűbb megoldani.
Az egyik ismerősömnél megcsináltuk az első fejtést (vörös). A bor tiszta és elképesztően savas. Bevizsgáltatjuk laborba és nekifogunk a savtompításnak, mert jelen állapotában szinte ihatatlan.
Szívesen venném az idei borral kapcsolatos tapasztalataitokat különös tekintettel a savszintre és általában a savtompításra, ugyanis ez lesz az első alkalom, hogy ilyet kell csinálnom.
Az idei gyenge termés miatt először kényszerültem rá, hogy más által termelt szőlőt is feldolgozzak. Mátraaljáról kaptam szürkebarátot, amivel vegyítettem a sajátomat. A mustfokot csak ezután mértem meg, így nem tudom a biankáé mennyi lett volna külön, de szerintem az idén sem volt rosszabb.
Na hát akkor ez mégiscsak pótlás :) így már más a leányzó fekvése. Persze így működhet; és sztem nyugodtan válaszd a gödörfúrós megoldást; bérelni eszközt, 2 ember egy hétvége alatt ki kell fúrja ezt, tápanyagot is tudsz juttatni és töredékéből megvan mint az ásás.