Anno engem úgy tájékoztattak, hogy az Eurostar Italia vonatokra egységesen 10 a felár a bérlet jellegű jegyekhez. Aztán az út nem valósult meg, így nem tudom ez igaz-e.
Ennek ellenére akár a 30 is reális lehet, hiszen a normál jegyár és az ESI vonatok tarifái közt is lehet ekkora difi. Amíg ennél nem kérnek többet, szavatok sem lehet, mert akkor ez nem a FIP-esek ellen irányul, hanem a normál utassal is ezt fizettetik meg a díjszabásban.
Megépült a nagyseb infrastruktúra az olasz és gondolom az EU-s adófizetők pénzéből, megvették rá a drága vonatokat, nem tűnik reális elvárásnak, hogy még felárat se kelljen fizetni, csak mert vasutas valaki.
Én konkrétan az Ausztriából induló vonatokra gondoltam. Szerinted a 3 éve még közlekedő (kitömve) vonatok hova lettek? Biztos a sok magyar vasutas miatt szűnt meg, nem? És helyettük IC buszok közlekednek. Szerinted nem az olasz fél a hunyó?
"A régi vasutas forgalom, most a tizedét sem éri el."
Mert a vasutak rájöttek, hogy nem éri meg 8-10 kocsis hálókocsivonatokat fél Európán áthurcibálni, úgy, hogy fizető utas egy darab sincs, csak vasutas, aki lóbálja a szabadjegyét, meg egy 20-s kusettjegyet. (Pl. Jadran)
Tekintve, hogy ezeknek a vonatoknak is volt költsége szép rendesen, és a vasúttársaságok nem állnak túl jól, sajnos így jártatok.
"És amikor HH-ban szálltam fel, akkor is bizonygatta, hogy már pedig ő nem látta... Pedig ott volt a jegyen a kiállítás dátuma, amit akkor vettem, amikor az EC még ÖBB területen volt, amire elvileg nem HH-ban szálltam fel..."
Én nem sajnálom a MÁVosoktól a szabadjegyet és szerintem teljesen jogos, hogy kapnak valami extra juttatást, ami nem kerül konkrétan pánzbe, de mégis mint többlet fizetésként felfogható...
A Mekis példánál DIREKT külföldi mekiket írtam ki, tényleg van a Budapesti mMekisnek Német mekiben is kedvezménye, mert akkro nem szóltam... Az, hogy a SAJÁT VASÚTNÁL van, azt aláírom... Az a minimum...
A kedvezményeket meg senkitől sem sajnálom, mert nekem is van a MÁVnál (egészségügyi okból) 90% kedvezményem, de azon viszont nagyon felb...tam magam, amikor a szintén kedvezménnyel külföldre járó vasutast az idegesítette, hogy Hegyeshalomig 90%os jeggyel megyek és onnan nemzetközivel...
És amikor HH-ban szálltam fel, akkor is bizonygatta, hogy már pedig ő nem látta... Pedig ott volt a jegyen a kiállítás dátuma, amit akkor vettem, amikor az EC még ÖBB területen volt, amire elvileg nem HH-ban szálltam fel...
- IinterRailhez jegyet szeretnénk venni egy másnap reggeli, Lyonba tartó TGV-re, de ez a vonat másnap nem közlekedik, mert előtte néhány nappal volt a szomorú baleset és a pálya le volt zárva... Uticélunk Monte Carlo volt, mert beleakartunk minnél több km-t zsúfolni 5 napba és megakartuk nézni a tengert is....
- Belga néni javaslata: Utazzunk másnap reggel Lillébe és onnan tudunk majd TGV-vel utazni, ott kapunk belföldi SNCF jegyet TGV-re...
- Másnap délelőtt Lillében: Pénztárost keríteni, aki Francián kívül még valamit nyög igen nehéz volt találni, de volt egy angolul beszélő ablak..
Hiába volt IR-ünk, TGV-re ugyan volt helyjegy, de IR-hez csak pár darabot adnak ki és ha kb. 280 EUR-t letettünk volna, akkor kaptunk volna két jegyet Marseillesig....
- A vonatkeresés olyan sebességgel zajlott a pénztárosnál, hogy egy vonat lecsekkolása minimum 5 perc volt...
- Így dél körül visszaindultunk Belgiumon át Kölnbe, és este 5 körül Monaco helyett mégcsak Kölnben voltunk...
Aztán irány Baselen, Milanon és Genovan át DIANO MARINE-ig, mert Monaco már nem fért bele sajna az időnkbe,..
Szóval akkor még a MÁVot is rugalmasabbnak és utasbarátabbnak tartottam mint az SNCF-et
Attól tartanak, hogy a mértéktelen turizmus következtében Disneyland mintájára látványpark, azaz "Veniceland" lesz a városukból.
"Velence annak a húszmillió turistának a szórakoztató parkjává vált, akik évente elárasztanak minket" - közölte Matteo Secchi, a tiltakozást szervező Venessia csoport szóvivője, emlékeztetve, hogy az észak-olasz városnak mindössze 59 ezer lakója van.
"Most már csak annyit tehetünk, hogy rendezünk egy partit, és felavatjuk a Veniceland szórakoztató parkot. Ez egy ironikus provokáció a város vezetőinek, akik, úgy tűnik, nem képesek visszafordítani a folyamatot" - áll a közleményben.
A megmozdulás résztvevői különféle kosztümökbe bújva haladtak végig a várost kettészelő Canal Grandén, majd venicelandi "belépőket" árultak a turistáknak a város vonatpályaudvarán.
Giorgio Orsoni, Velence polgármestere a tüntetés kapcsán annyit közölt, hogy együtt fog dolgozni a Venessia csoporttal, hogy "megtalálják a lehető legjobb megoldást" a problémára.
Gondolom csak a gazdag amerikai és japán turistákat várják, akik napi több száz eurót költenek a méregdrága éttermekben és szállodákban...
Ahogy szaporodtak a pótdíjas és tényleg nagyobb konfortú vonatok, úgy tüntek el a pótdíj nélküliek a menetrendből. Pl. Velencéből Rómába csak napi egy vagy kettő IC van azon is 3-5 EUR a pótjegy, többi Eurostar vagy FrecciaRossa 20-30 EUR pótdíjjal.
Tehát odakint már nincs az a lehetőség mint nálunk, ha pl. Bp-ről Debrecenbe akarok menni és nem akarok 540 Ft pótdíjat fizetni, akkor 2 óránként ott a "sima" gyors, alig fél órával hosszabb menetidővel.
,,És bizony-ha hiszed, ha nem-régebben tömegével mentek a vasutasok Olaszországba, míg mára már szinte alig néhányan. És nem csak a magyar vasutasokról beszélek itt, rengeteg Cseh, Lengyel, Szlovák vasutas is utazott oda korábban. Biztos vannak néhányan, akik autóval, vagy repülővel ma is kimennek, de lényegesen kevesebben, mint korábban vonattal."
Az oszrákok is utaztak sokan. (Aki még nagyon akar, onnan az autóval.)
A régi vasutas forgalom, most a tizedét sem éri el.
,,Ahogy pl. Spanyolok felé is szinte nullra csökkent a vasutasok száma, igaz oda azért, mert nincsenek a korábbi jó vonatok."
Olaszok felé sincs már "normális" összeköttetés! (Csak a Venezia meg Bécsből 1db EN)
ezen az oldalon a bal oldali listán keresd ki a magyart(hu) és ott a legfelsőre (car) katt aztán night és ott a WLAB a hálókocsi ami a Venezián közlekedik, a Bc pedig a fekvőhelyes. Ugyanezen az oldalon van az orosz fájta háló kocsi is(ami csak szerdánként közlekedik) keresd ki a bal oldali listán az oroszt(ru) és ott katt a car-ra és ott a RIC WLABm ami a Venezián közlekedik. És menetrend szerint közlekedik egy román fekvőhelyes kocsi is amit még soha nem láttam pedig majd mindennap látom azt a vonatot ami romániából hozáná a kocsit(ugyanis a 120as vonalon lakok ahol a román vonatok nagyrésze közlekedik) ha arra kíváncsi vagy akk keresd ki a románt(ro) ott katt a car-ra aztán night és ott a couchette-re katt azok közt a lilás színűek lennének azok, de mondom nem szoktam látni soha, szóval csak a 2 magyar meg az orosz hálókocsik/fekvőhelyes kocsik közlekednek remélem sikerül eligazodni azon amit írtam
Ez (és korábbi reakciók) alapján nem tűnik túl életképesnek ez az egész úgy általánosságban. Mióta létezik ez egyébként és mikor jöttek ezek a szigorítások?
Igen, csak az dühítő mondjuk hogy a 5 pénztáros azt mondja ,,ÓÓhhh, arra a vonatra a FIP-hez nem kell semmi pótdíj!" Aztán felszállsz, jön a kaller és megcsesz 30€/főre!
Az neked sem lenne kellemes, hogy Te megtetted a magadét és a végén Te leszel a vesztes.
A másik eset: megvetett Veled ilyen meg olyan pótjegyet a pénztáros, a kaller meg meg sem nézi, mert szerinte nem kell semmi.
A reakciókat ilyenkor a cég igen távolról ismert helyzete okozza. Az nem hiszem hogy bárkit zavar ha egy vastagon nyereséges cég (állami vagy magán) mit osztogat az alkalmazottaknak. Ez viszont egy sajnos igen gyászos cég másról se szól mint a fölöslegesen belepumpált milliárdokról meg a vasutasok panaszkodásáról. (még 1x az áltag juzernek nagyjából ez jön le)
engem nem érdekel küönösebben hogy kapnak csak arra próbálok rámutatni mi az oka a panaszoknak. általában nem szociális foglalkoztatónál úgy megy ha szar akkor mindenkinek szar ha jó akkor meg mindenkinek jó. Ez egy nagyjából tárgyilagos álláspont no flame.
Egyébként a vasutak gondoskodnak róla, hogy a FIP szabadjegy már ne legyen annyira "szabad". Tele vannak az olaszok, franciák, spanyolok mindenféle pótdíjas vonatokkal, amit a FIP-es vasutasnak is meg kell fizetni.
Az más kérdés, hogy a FIP-hez kötelező pótdíjak átláthatatlanok még az adott vasút dolgozói számára is. Ezért nem vesznek pótjegyet előre a magyar vasutasok (is). Így fordult elő könnyen Madridban az Atocha főpályaudvaron , hogy amikor mutattam a FIP szabadjegyet a 20 év körüli pénztáros kisasszonynak, megkérdezte tőlem honnan jöttem. Mondtam, angolul, hogy from Hungary. Erre ő azt értette, hogy éhes vagyok (hungry), sajnos nem tud enni adni.... na ennyit az ottani idegen nyelvtudásról. Azt mondta nem tudta, hogy Magyarország már 2004 óta uniós tagállam.
Aztán mutatott egy spanyol nyelvű szabályzatot a pótdíjakról, de ettől sem ő, sem én nem lettünk okosabbak. Végül azt tapasztaltam, hogy a pótdíjas vonatokon a spanyoloknál bizony a teljes ár felét(!) ki kell fizetni a FIP szabadjegyhez, hiába "szabad" a jegy.
Ha nekem fizetnem kell azért a jegyért, a másik csak azért, mert VASUTAS miért ne fizessen?
Igen, pont azért nem fizet a jegyért aki vasutas, mert az!
Képzeld el, hogy én fizetek a benzinért a benzinkútnál (nem is keveset), a bátyám meg aki a MOL-nál dolgozik, nem fizet, csak lead egy kártyát (nem bankkártya), amire ingyen tankol, mert ő MOL-os. Ez ilyen egyszerű.
És bizony-ha hiszed, ha nem-régebben tömegével mentek a vasutasok Olaszországba, míg mára már szinte alig néhányan. És nem csak a magyar vasutasokról beszélek itt, rengeteg Cseh, Lengyel, Szlovák vasutas is utazott oda korábban. Biztos vannak néhányan, akik autóval, vagy repülővel ma is kimennek, de lényegesen kevesebben, mint korábban vonattal.
Ahogy pl. Spanyolok felé is szinte nullra csökkent a vasutasok száma, igaz oda azért, mert nincsenek a korábbi jó vonatok.
Nem csak a vasutasok végeznek nehéz, és adott esetben veszélyes munkát.
Egyébként meg nem irigylem tőlük a nemzetközi kedvezményt, ugyanúgy a szállodásoktól sem irigylem a filléres szobaárakat, de amikor azon sírnak a szabadjegyükkel könnyeiket törölgetve, hogy az olasz/német/francia stb. kaller "megbassza" őket (nyilván helyjegyes, vagy globáldíjas vonaton felár nélkül terpeszkedésért) az egy kicsit visszatetsző tud lenni. Normál árat fizető utasként már hadd ne sajnáljam őket.
2010. január végén utaztunk Sziciliába. Nem is hitték el Agrigento felé a hajnali vonatban az olasz vasúti rendőrök elsőre, hogy tényleg csak turistáskodunk Sziciliában, telefonon valami adatbázisból leellenőrizték az adatainkat.
Bp-ről oda-vissza a Venezia-val mentünk, a görlitzi hálókocsiban csak mi voltunk 1 fülkében. A kocsi olyan mint egy 30 egy néhány éve gyártott és a MÁV-nál közlekedő kocsi. Alapvetően a személyzet rendben tartja, de egy ilyen korú kocsi már annyira leamortizálódik, hogy gyakorlatilag normálisan nem takarítható. A belső berendezést, ágyastól, mosdóstúl WC-éstől már régen át kellett volna építeni és korszerűsíteni. De a 160-at még bírja Monfalcone - Velence között.
Képek vannak a start oldalán a kocsikról. Az út nagyon hosszú és kemény. A forgalom meg kiszámíthatatlan csoport vagy több ember bármikor jöhet de lehet tök üres is adott napon. Kézmosási lehetőség van a hálófülkében.
Valakit tudna feltenni képet vagy megírni hol találok képet a VENEZIA EN hálókocsijáról és ülőhelyes kocsijáról?
Van esetleg aki már végig utazta ezt a szakaszt Pesttől Velencéig? Mekkora a vonat forgalma kb.?Karácsony előtt megyünk.A hálókocsiban mennyire van tisztálkodási lehetőség?
A pontosítás kedvéért: egy FIP "ablak" 48 óráig érvényes, az interrail a 24 órás. Van is ebből sok kalamajka, mert a külföldi kalauzok nem mindegyike ismeri a FIP utasítást.
Aki egyébként irigyli a vasutasoktól a FIP szabadjegyet, gondoljon a múltkori kavicsos kamionnal történt balesetre Délegyházánál, ahol szerencsétlen kollégánk az életével fizetett más felelőtlensége miatt!!! Vagy csak üljön fel egy mozdony vezér állásába, 120-al menjen a tejfehér ködben és adjon hálát a jó Istennek, hogy az éppen soron következő útátjáróban nem jön egy hasonló szellemű kamion soför.
A mekiben azért ennél kisebb a halálos baleset valószínűsége... szerencsére.
Van FIP szabadjegy, ami évi egy utazási lehetőséget jelent a részes vasutakra(ZSR,CD esetén a dolgozó 3x mehet).A jegy 4 rublikát tartalmaz, 1 rublika 24 órás ingyen utazási lehetőséget takar. Viszont a MÁV-ról csak egyszer lehet kilépni, kivéve a zárójeles vasutak.Egyes vasutak(DB,SNCF...) a 100%-ot csak a dolgozónak adja meg, a családtag, nyugdíjasnak nem. Röviden ennyi.
A FIP igazolvány korlátlan 50%-os utazási lehetőséget ad.
Az pedig, hogy a vasutak kiharcoltak egyes kedvezményeket, miért fáj neked? Egyébként ez oda-vissza megy, bár kétlem, hogy az olasz vasutasok tömegével jönnének. Ez nem kerül semmibe az adófizetőknek....Ha a magyar mekis külföldön akar kedvezménnyel kajálni, az a cég dolga. Jahh és még annyit, dolgoztam mekiben, van kedvezménye a dolgozóknak, mint pldul a Tesco is ad
Ha nekem fizetnem kell azért a jegyért, a másik csak azért, mert VASUTAS miért ne fizessen?
- Azért, mert én felszolgáló vagyok egy budapesti Mekiben, kapjak 50% kedvezményt a Stutgarti mekiben, mert én meki alkalmazott vagyok?
- Azért mert én pénztáros vagyok az Innsburcki SPAR-ban, nekem jár 50% árkedvezmény, ha mondjuk valamit veszek a győri SPAR-ban? Mert én is SPAR-os vagyok?
Ha valaki azért nem megy Olaszba nyaralni, mert nincs oda kedvezménye a vonatra vasutas létére, az maradjon otthon... De szerintem a nagy többség elmegy autóval, repülővel és legalább tankol is (több jövedéki adó), fizet autópályadíjat, fizet parkolóházért :-)
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy szerintem az emiatt Olaszba utazók száma nem hiszem, hogy drasztikusan csökkent, és azt sem, hogy az ország sok pénztől esett el... Az viszont lehet, hogy kevesebb vasutas ment vonattal :) Az viszont lehetséges :)))
Ez a FIP valami 50%-os jegy?
Ha csak 49%al kevesebb vasutas ment vonattal, már megérte :)))
Amúgy szerintem a MEKI és SPAR-os kedvezmények reálisak lennének, de vannak ismerőseim a vendéglátásban és még sokszor a saját kajájukat is ki kell fizetni amit megebédelnek.. :)
A kiutazó magyar (és egyéb országbeli) vasutasok igencsak hagytak pénzt az országban!
Szállás, kaja, közlekedés, szolgáltatások, stb. Ráadásul Olaszország nem egy olcsó hely.
Amikor kitalálták, hogy családtagnak nem adnak szabadjegyet, kb. 10000 db szabadjeggyel kevesebb fogyott csak Magyarországon! Nem ok nélkül visszakoztak aztán rövid idő elteltével.
Számold ki csak kb. 5000 Fő/ország vasutas évente ha odamegy, az hány fő, és mennyit költ ott?
Nekem az Olaszokkal eddig egyszer volt negatívnak sem mondható tapasztalatom, amikor egy helybiztosítátso EN-ra helyjegynélkül szálltam fel, mert nem volt idő jegyet venni, de akkor is sikerült megúszni 8 EUR-ból a dolgot :) - ami azért valjuk be, nem az olasz vasút bűne volt :D
Olaszországból csak Svájc fele van normális vasúti kapcsolat, az összes többi méltatlan az EU középpontjában lévő olaszokhoz.
A VENEZIA is évek óta az olaszok kénye-kedvétől függ, már sokszor meg akarták szüntetni.
Nem szeretik a keletieket mint utasokat (a magyarokat se!), a FIP-re meg különösen háklisak főleg Rómáig, attól délre kedvesebbek az emberek, a vasutasok is és ember számba nézik a FIP-el utazó magyarokat is.