Projectmanager voltam egy luxus társasház épitésénél. A lakásbejárati ajtók (egyedi méret, forma, metál szórt szin, speciális furnérozás az ajtólapokon) 1.4 M Ft-ba kerültek. Ott nem volt lehetőség utólag betenni őket.
Puffancs fólia, kartonpapir, és sima fólia védőréteget kaptak.
A 87 ajtóból 12-t kellett cserélni, mert a balfasz melósnak csak sikerült olyan ügyesen valamit odavernie, hogy az alu tokon megsérült a szórt festék. Ajtólapot 7-et cseréltek, ugyanezen okból.
A többit már nem is mesélem, hogy pl az 54e ft/m2-es parkettára a villanyszerelő hogyan szórta le a kapcsolódobozból kiszedett habarcsdarabkákat, és taposta szét a bakancsával, arrébb túrva a lerakott védőréteget...
Valoban hasznos otlet, (nem gondoltam ra), merthogy esetleg ontottvas furdokad, fagyaszto, suto, stb. fog hurcolodni. Talan meg a nagyobb butordarabokat is erdemes bekoltoztetni ... Koszonom :-)
Annyit tennék csak hozzá, hogy a fő bejárati ajtót már akkor cseréltesd ki, amikor már belül csak a hozzá kapcsolódó előtér felújitása van hátra. Praktikus okokból, ugyanis mindent az ajtón keresztül fognak ki illetve bevinni, és megsérülne az új ajtó. Tapasztalat szerint nincs olyan épitkezés, ahol kisebb-nagyobb sérüléseket ne szenvedne el az új ajtó, ha korábban beépitik. Hiába esküdözik a szaki...
1970-es evekben epult ketszintes (nem tetoter-beepiteses) haz teljes kuldo-belso felujitasanak szervezesenel (nyilaszarok cserejet es a kulso szigeteles felrakasat is beleertve) mi a celszerubb, ha...
a) a kulso felujitas elkeszul elobb es csak utana a belso, vagy
Kapard le! Nekem a régi lakásomban a WC falát lecsempézték a régi festékre, le is jött egyben az egész (a csempéket szépen fogta a ragasztó, de a faltól egy táblában elváltak).
Erre gondoltam én is, de óvatosan kell megkezdeni és utána folyamatosan melegítemi enyhén hogy meg ne égjen a felület és ha nem sikerül lehet jobban rá gyógyul a fólia.
Gyakorlatban úgy szokott megvalosulni, hogy a nehéz teher van, pl konzolos WC csészem akkor WC állvány fogadására UA erősített bordákat építenek be, ehhez rögzítik a WC keretét.
Kisebb terheknél pl.: TV konzol fa palló/deszka darabot rögzítenek a CW bordák közé, mint egy kereszttartót. Ebbe a pallóba/deszkába kell utána rögzíteni (Érdemes kartonozás előtt lemérni, hogy hol is van pontosan :) )
Aztán jönnek a "szárnyas" meg mindenféle dűbelek, amik úgy működnek, hogy a külső részük összerogyik és nekifeszül a gipszkarton hátának, ezt látod a lnkelt katalógusban is. Itt kell a 2 réteg gipszkarton.
De az ilyen polc rögzítéshez a legjobb, hogy vagy a bordába vagy a fenti fa vagy fém keresztartóba rögzít az ember.
Konyha nem lesz fent mert van lent és szerintem fölösleges 2 konyha egy házba. Fürdőszoba lesz az emeleten, mert úgy gondlom, hogy emeletenként 1 füdőszoba és 1 különálló wc alaptartozék számunkra.
Nyilván szimpla kartonborítás volt a fémvázon. Nem véletlenül van előírva a dupla kartonozás. Azzal nincs ilyen polcleszakadás. Az ytong sem egy életbiztosítás dübelezésileg, a csavart gázbetondübel is kiszabad belőle, hamarabb, mint a dupla kartonozásból a szétnyíló fémdübel.
Megfogadom a tanácsod és ezt is felvetem majd mint lehetséges megoldást. Ahogy nézegettem interneten ez még kisebb összegből össze lehet hozni mint a vasgerendás tervemet. Szerinted ha a fagerednás megoldás lenne arra is rá lehetne betonozni egy könnyűbeton réteget? A legnagyobb fesztáv 4,5 méter.
Komolyra fordítva a szót korábban albérletben laktunk ahol gipszkarton falak is voltak. Semmi bajunk nem volt addig a kartonnal amíg a gyerek meg nem próbált felmászni a könyvespolcra és nem szakadt le vele együtt. Szerencsére a gyerkőcnek nem lett baja azon kívül, hogy megijedt. Ellenben a falból egy szép kis darab kiszakadt. Azóta valahogy nem szeretnénk ilyen falakat a házunkban látni.
Kérdezd meg a sima fagerenda kettőzést is (a meglévőek mellé újakat berakni). Hátha olcsóbban jössz ki vele, és az is teherbiró tud lenni bizonyos fokig.