SOS kellene az orosházi lengéscsillapítós srác száma, ha meg tudod szerezni! A bontó nem nyert, Bakonygyepes 15+posta (egy használtért).
Most még megpróbálok felújítót szerezni, hátha valaki elvállalja (persze ha szerelhető lenne magam csinálnám meg, de ugye nem az), mert az 1 nap alatt meglenne.
Az Aixam akkor sem indul, ha kontakthibás balról a 3. biztosíték (20 A) (izzítási visszajelzés van, de nem izzít...).
A hétvégén kioperáltam a jobb első lengéscsillapítót. Sajnos sem a Favorit sem a Renault nem volt jó :(. Ma irány a kivett darabbal a bontóba, hátha találok hasonlót... Ha nem lesz, akkor Bakonnygyepes használtért, ha az se akkor viszont kéne az utángyártottat készítő elérhetősége!
Tudja valaki milyen fékgomba való az Aixamhoz? "Hála az égnek" állásában az is sikeresen megdöglött...
Ja hétvégén igazítottam a fékdobokon, és elfelejtettem visszapumpálni a féket, aminek folyománya az lett, hogy kishíján kinyírtam magam a próbaúton. 55-nél satufék, autó meg keresztbe fordult... Jó nagyot káromkodtam, mert ekkora lámaságot régen csináltam!
A Kubota motort még nyáron is kell izzítani, télen meg pláne. Valami miatt úgy van megcsinálva ez a motor, hogy az izzítás visszajelző lámpa elalvása után is izzít még egy kis ideig, ezért télen én még várok 3-4 másodpercet, miután kialszik a lámpa, és csak azután indítózok. Így könnyebben indul a motor.
500-as Aixamot vettél? Azt ugye tudod, hogy ez a típus nem segédmotor, csak motorkerékpárként lehet üzembe helyezni. Kicsivel több a biztosítása évente, és 2 évente műszaki vizsgára is kell vinni, de cserébe ülhetnek benne 4-en, és nem kell betartanod a 40 km/h-s korlátozást. Az alvázszám 4-6 karaktere C34, vagy C45? Az, ami be van gravírozva a vázba, nem ami a motor térben van az alumínium táblán.
Sziasztok! vetem egy Aixam 500as mopedautot 2hengeres szivó dizel tegnap vetem ment rendesen indult most reggel nem akar indulni! mi lehet a gond füst jön kis akipufogbol szolidan mert dizel vagy melegitsem valhogy elö vagy mia te eednö kösszi üdv
A kérdésedre a válasz: nem igaz, hogy elveszi a jármű papírjait ha feljelent. Csak ki kell tölteni egy formanyomtatvány szerű kis cetlit a személyes adatokkal, esetleg lefényképezi a járművet. Az alján alá lehet írni ha elismered a szabálysértést, ha meg nem, akkor nem írod alá. Aztán eljárás alá vont személyként küldi ki neked a rendőrkapitányság a firkáját. Nem kell bemenni, csak ha berendelnek, de ez már feljelentés után van - az én esetemben megírták, hogyha nem megyek be akkor elővezettetnek, és 5000 Ft + 500Ft/km árat kell megtérítenem azesetben. Szánalmas, de most mit lehet csinálni, mostmár lassan 10 éve ez megy. Annyira nem zavar őszintén szólva, mivel fiatal vagyok, és élményként fogom fel, amik más életéből kimaradnak. Meg amit írtam, én ilyen téren sem vagyok gátlásos, és a véremben van ez a fajta életmód. "Vad" típus vagyok. A mopedautózás amúgysem eseménytelen, se nem hétköznapi. Nem mondom, hogy nem jobb amikor külföldön használom, inkább szokatlan, hogy ott a rendőrök úgy kezelik mint bármely más járművet, egy Opelt, egy Audit, tökmindegy milyet. Meg nem fordul a fejükben kiállítani a forgalomból. És a közlekedés is kulturáltabb, ott más szemmel néznek ezekre az autókra.
A paraszt mindenért kötekszik, az értelmesebbje nem. Az egyik paraszt kitalálta, hogy a mopedautókra elölre-hátulra kell rendszám, így az én rendszámom nem megfelelő, mert erre személyautó rendszámot kell tenni Magyarországon. Rámutatott a rendőrautójára, hogy a mopedautóknak is így kell kinézni. Sok mindenen átmentem, de ennyi impotens hülye hatósági emberrel soha nem tudtam volna találkozni, ha nincs a mopedautó az életemben. Utólag már röhögök mindegyiken, de ott helyben állandóan a falnak tudtam volna menni. Ahány rendőr, annyiféle variáció, még élveztem is, hogy vajon melyik nap mit találnak ki. Valamelyik még a kreszt sem tudta, és azt mondta hogy az a segédmotor, amelyik önerejéből 50-nél nem tud többel menni és maximum 50 köbcentis. Ő volt az, aki megkérdezte hogy hogyan segédmotor, ha 120 van az órán. Ez egy fiatal újonc srác volt, egyáltalán nem vagyok gátlásos, nem is tudtam megtartóztatni magam, és röhögőgörcsöt kaptam. Úgyhogy voltak ilyen elnevetgélősek, amikor együtt röhögtünk, ezek általában a hozzám közelebb álló korúakkal voltak, vagy a szőke rendőrnénikkel;), de voltak parasztok is. Visszatérve a rendszámos esetre, mondtam neki hogy akkor kérdezzen utána, mielőtt még magát is félrevezeti. Fél órát telefonálgatott, aztán benyögte hogy felejtsük el az egészet. Amelyik érdeklődött, elmondtam a valóságot, hogy külföldön is használom a járművet, és már 2008 óta rendszám van rajta emiatt, ebből általában felfogták. Ez teljesen rendőrfüggő.
Köszi a tapasztalatot. Ha tudom, hogy biztos igazam van, akkor nem parázok, de ha nincs, és még én "hősködöm" az ciki. Persze valószínű, minthogy már sok perről lehetett olvasni, megnyernénk. Az igaz, hogy amikor az útszélén feljelent a rendőr, akkor elveszi a jármű iratait? Mert nekem ezt mondta, amikor beszélgettünk, hogy mi legyen. Feljelentés előtt még járkálni kell a rendőrségre is?
Elég szomorú, hogy 2010-ben még erről kell fórumozni, és nem azt beszéljük, hogy pl. ki milyen gyöngyházra fújatta le a kasznit.
Meg is lepődtem, én ezt nem tartom gyári megoldásnak, nem látom értelmét. Ráadásul hibaforrás. Nekem ez idegen. Az enyémnél is megfelelő hosszúságú, hozzáhegesztett távtartó cső van. így fix minden egymáshoz képest. üdv
Annyit pontosítanék, h. a feketeség, véleményem szerint a perselyek anyagának pora. Ezzel együtt a műanyagnak a fém kúp belsején természetesen nem tapadni, hanem jól csúsznia kell. Ebben biztos vagyok. üdv
Írod: ".Remélem tapad annyira az üvegszálas felület a vas haranghoz,mint a gyári műanyagfelület.Ilyen fekete film felületet dörzsöl rá a fémharang a röpsúlyműanyagra ahol érintkezik,csúszkál a két felület.Szerintem ez is jó..." Nem jó.
Hát, ha tapad, akkor az nagy hiba. Annak bizony csúsznia kell! Még kenődik is?! Ha így van, ne csodálkozz, ha estig ér ki az ékszíj a tárcsa pereméig. Az sem vigasztaló, ha terhelés nélkül, üresben gázadással kimegy, mert terhelve, feszülve a "tapadós(???) " súlyházak nem képesek "kisiklani!!!" a fényes - és nem fekete filmfelületes! - kúpban.
Más: Az én gépemnél a váltó és a blokk között abszolút fix kapcsolat van. Sztem ez így helyes. Ha a váltó bármilyen kicsit el tud mozdulni a blokkhoz képest, akkor a primer és szekunder vario egymáshoz viszonyítva is elmozdulna. Alfred gépénél a pozíció sztem fix, mindössze némi rezgéscsillapítás okán szerelhették a gumi alátéteket oda , de úgy, h. a váltó el ne mozdulhasson. Ebben szinte biztos vagyok. Az elmozdulás nem megengedhető, hibás. Szakmámban - mezőgazdasági gépészmérnök vagyok - pl. a kombájnoknál is variátorok teszik lehetővé az ideális sebesség/motolla ford. szám beállítását. Jó nagy variók, viszik a sok tonnás kombájnokat. Szó nincs rugalmas pozíció kialakításáról.
"...a primer rugót egészséges-e ha összefelé feszítjük az anya meghúzásával?"
Szerintem a hézagolást úgy kell belőni, h. éppen elérje a nagy rugót meghúzáskor. Én így csináltam. Ha előfeszíted, máshol fogsz "kotyogást" észlelni. üdv
Elvileg kellene eredetvizsgát csináltatni, az 12e Ft, de az egyik ismerősömtől nem kérték az okmányirodában, csak az új forgalmit kellett kifizetnie, az meg kb. 4e Ft volt.
Sziasztok! Valaki tudna e abban segíteni, hogy egy forgalmival rendelkező moped autó átíratása mibe kerül, magyarul hogyan kerül a forgalmiba az én nevem? Valaki tud e eladó aixam 400-ast, mert ami a használt-autón van fent az mind kamu!!!
Alulszámolsz ezzel a 70e-rel, annál több. Én úgy érzem, hogy nem olyan alkat vagy aki késztetést érez bírósági ügyekre. Én a csekkes 3e-et sem fizettem volna ki, mert nincs miért, igaz, nekem a véremben van ez a fajta attitűd. Ha megszorul a gyomrod amikor rendőrautót látsz, az sem épp arról ad tanubizonyságot, hogy pereskedős típus lennél.
Engem már feljelentettek 2009 óta, rendszámom /külföldi/ volt akkor is, csak "B" nem. 50e-150e Ft-os bírságot javasolt a hatóság, amire bepöccentem, és ráadásul még ostobaságokat is írtak a határozatukba. (pl. olyat, hogy a mopedautók az L7e kategóriába tartoznak....a kreszben is benne van, hogy L6e kategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár, csak olvasni kéne tudni...)
Tízoldalas fellebbezéseket írtam, és a bíróság nekem adott igazat. Kötélidegek kellenek a hatósághoz, berendeltek, - előtte közlik írásosan, ha nem megyek be egymagam az adott időponta, akkor rendőrrel elővezettetnek (!)-, megvárakoztattak egy órát, addig végignézed ahogyan bilincsben rángatják be az embereket, azok meg kiabálnak. 1 óra múlva elkérik az irataimat, utána meg egy fél óra tellik el, amíg meggyőződnek róla hogy eredeti, és 5-en megnézik.
Ezután a szabálysértési főeladóval lehetőségem nyílik beszélni, aki rángatózó szemidegekkel néz maga elé, amikor azt mondom hogy mopedautó. "Micsoda? Az mi?" Szabálysértési főelőadó...Elmagyarázom neki 10 percben, utána visszakérdez, - és mi alapján gondolom, hogy ez segédmotoros kerékpár? Ezt magyaráztam neki 10 percben, újra elmondom, de látom hogy fölfogni nem tudja. Az 50 köbcentiről dereng neki valami, azt emlegeti hogy csak az smk, ami 50 köbcentis. Nem érti, mert még sose hallott ilyen járműről. A türelmemet kéri, ameddig kikéri a kollégáinak a véleményét, hátha hallott már valaki vmit ilyen járműről az épületben. Visszakérdez: m-o-p-e-d-a-u-t-ó ? Igen. Talált egyvalakit, aki benyögte hogy a mopedautók személyautóvá lettek minősítve. A vérnyomásod itt lesz 300, ennyi hülyét rég látsz egyhelyen. Mondtam nekik, akkor nézzék meg a 2010-es kreszt, abban benne van MAGYARUL, hogy a mopedautó L6e kategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár. Első reakció: "Te Julcsi, (a titkárnő) töltsd már le légyszi a kreszt, még úgyse nyomtattam ki....") - ergó meg sem nézte. Ekkor már bennem fagyott meg a vér, mutattam neki egy régebbi jogszabályt, ami alapján L6e. Reakció: "Jó, mostmár csak azt kéne tudni, hogy mi az az L6e.....És ez mitől könnyű 4 kerekű segédmotoros kerékpár, mert nekem ez egyáltalán nem könnyű!". Kuncog... haha... Ilyenkor mennél a falnak, és egymást követik a szó szerint így elhangzott mondatok. Eljutunk odáig hogy benyögi, mostmár mégannyira sem érti mint az elején.
Julcsi titkárnő nem tudja kinyomtatni a kreszt, mert beszart a nyomtató. Eljutunk odáig, hogy odaadom a jármű papírjait lefénymásolásra. Visszajön a papírokkal, nekiesik egy sorkiemelővel.
5 percig csöndben van, addig legalább lemegy a vérnyomásom, mindaddig, ameddig meg nem szólal újra: ennek 100 km/h a végsebessége? Mondom mi vaaan? Aszongya itt van benne!". Rámutat a rublikára: CO2/ 100 KM. Ez sajnos halál komoly, úgysem bírtam már idegileg, így elváltunk úgy, hogy keres egy olyan kollégát, aki ért hozzá. 1 hónap után megjött a firkáltmánya, miszerint megállapítja hogy a mopedautók L7e kategóriába tartoznak. Azt hittem a falnak megyek, olvasni sem tudnak? A gyengék kedvéért a kresz bevezette a mopedautó fogalmát, amiben magyarul le van írva, hogy L6e. Fellebbeztem, bíróságra került az ügy, megnyertem, de akkor csak "B"-s jogsim nem volt, rendszámom az volt. Volt egy olyan időszak, amikor az összes rendőrautó megállított, bármelyik városban voltam. Most kb 3 hónapja egy sem állított meg, és nem is érdekli őket. Vagy megelőznek, vagy átsorolnak másik sávba, míg azelőtt szándékosan a kedvemért soroltak be mögém, hiába volt rendszámom. (külföldi). Most csönd van, de nem is tudnának mibe belekötni.
Találtam a neten 89e-ért vadi új 200 cm3-is vízhűtéses quad blokkot. Váltós, 4 fokozat előre + 1 hátra. Nem lenne nehéz beépíteni az Aixamba, csak egy lánccal meg kell hajtani a váltóból kiszerelt difit, de azt nem tudom, mennyire tartósak ezek a kínai motorok. 1 év garancia van a motorra, végül is egy próbát megérne. Azért valami kisméretű 4 ütemű váltós japán motorkerékpár blokkban jobban bíznék, csak azokban sajna nincs hátramenet. Mondjuk legjobban még mindig a villanymotor tetszik, csak piszok drága az aksi...
Van olyan bírósági végzés, amiben kimondják, hogy a 4 kerekű 50 cm3-is benzines, vagy 4 kW teljesítményű diesel motoros járművek (mopedautó és quad) segédmotorok, de csak a quadokra kell rendszám. Mivel a szabálysértési törvény szerint nem lehet felelősségre vonni azt személyt, aki a szabálysértést abban a hiszemben követte el, hogy a cselekménye nem jogszabály ellenes, és ezt alapos oka volt feltételezni. Hazánkban nincs precedens jog, de egy bírósági végzés már alapos okot ad arra, hogy azt feltételezzük, a mi esetünkben is ugyan az a szabály érvényes. Így aztán amíg valakit el nem kaszál a bíróság jogerősen a rendszám hiánya miatt, addig szerintem lehet anélkül közlekedni. De azt előre borítékolhatom, hogy sokat kell majd járkálni a bíróságra. Mindenesetre aki bevállalja a partizán akciót, az legyen felkészült a jogszabályokból, és szerezze be a gyulai végzést, és gyakorolja a kifogások írását...
Bocs, hogy 100-adjára is felhozom a témát, de mint sok minden ebben az országban, még mindig nem világos, nem mindegy, hogy kiadom a kb 70E Ft-ot vagy sem.
Szóval egy dolog a jogsi, és egy másik a rendszám. A jogsival szerencsére nincs gondom.
1. 2008-ban vettem a gépet, tehát elméletileg visszamenőlegesen nem kötelezhet a rendszámozásra egy 2009-es (BM 35/2000) rendelet nem?
2. Mivel a forgalmiba is L6e (segédmotorkerékpár) kategóriaként kerül bele, itt ellentét van a szabályozásban nem? mert segédmotorra nem kell hatósági jelzés, ill. a gyártó vagy forgalmazó a tanúsítványban (az alvázszámmal összhangban) tanúsítja a segédmotorságot (hogy szépen fogalmazzak)
Mivel ha megyek, akkor napi 100-150km megyek, nem mindegy, hogy gyomoridegem van, és bújkálok az autók mögött, ha meglátom a rendőrt. Persze rendőre válogatja, eddig egy büntetett meg, kiegyeztünk csekkes 3E Ft-ben, mert feljelentetni nem akartam magam, de minden hónapban, vagy héten már sok lenne akár 3E Ft-is.
Szóval valaki KONKRÉTAN le tudná írni, hogy pontosan mi a helyzet, már azt is hallottam, hogy augusztusban változott valami törvény, de infót nem találtam.
Szia! ugyan igy néz ki! tehát smpk jogsimal vezethetem (utána kérdeztem 1- 2 rendörtöl külön-külön és mondták hoggy igen vezethetem. Le. kw ot kel ugy megadni hogy engedi akismotor jogositvány.
szia ilyen hirdetés re jelentkeztem: Eladó vagy elcserélhető AIXAM típusú mopedautó. 500 ccm-es kéthengeres szívó dizel, 2 személyes, 12 colos alufelni, elektromos ablak, központi zár. 1997es évj Fogyasztása 2L / 100 KM, éves fentartása 2500 FT, Vezethető segédmotoros igazolvánnyal! ezek szerint ez nem igaz? képet küldök..
Létezik 500-as Aixam, abban 480 cm3-is a motor, de az nem segédmotor, hanem motorkerékpár, mert 10 kW-os a motorja, 4 személyes, és kb. 80-at megy. A 400-as típus ami segédmotor, annak csak 4 kW-os a motorja, a tervezési sebessége 45 km/h, és csak 2 üléses. Azért mint minden segédmotor, ezek is kicsit többet mennek a megengedettnél, igaz annyit nem, mint egy 50 cm3-is robogó, de azért egy Simsont még éppen meg lehet vele előzni.
A mopedautók vezethetősége érdekes kérdés, mert amelyiket forgalomba helyezik az NKH-nál, az kap rendszámot, és a forgalmijába beleírják, hogy csak B-kategóriás jogosítvánnyal lehet vezetni. De egy jogi kiskapu miatt nem kötelező a rendszám a mopedautóra, akkor nincs forgalmi, és nincs mibe beírni a korlátozást. Van már precedens rá, hogy a bíróság megszüntette a szabálysértési eljárást, mert a rendőrök feljelentették a mopedautó vezetőjét, amiért rendszám nélkül közlekedett, és csak M-kategóriás jogosítványa volt. De hazánkban nincs precedens jog, egyik bíróság ítélete nem kötelezi a másikat semmire, jó eséllyel járkálhatsz a bíróságra, ha nincs rendszám a mopedautódon és kismotor jogsival vezeted.
A mopedautókra valóban csak segédmotor biztosítást kell kötni, és más költség nincs. Volt akinek kellett súlyadót is fizetni, de nekem még eddig nem kellett. Időszakos műszaki vizsgára a rendszámos mopedautókat sem kell vinni.
Mielőtt vásárlásra szánod magad, olvasd el a fórum elejét, ott vannak tippek a vásárláshoz, aki nincs képben, az könnyen vehet olyan mopedautót, amire a vételárral megegyező összeget is rá kell még költeni...