A félreértések elkerülése végett: nem egy Szomszédok vagy egy Barátok közt sorozatról beszélek, ahol nyilván MINDEN más, ha kiesik a történetből egy Mágenhem doktor vagy egy Berényi Miki. De ez egy 12 részes történet volt, amit megírt, KÉSZ forgatókönyvvel fogadtak el még a gyártás megkezdése előtt. Tehát, mintha ez egy Agatha Christie történet lenne: megvolt a gyilkosság, megvolt a felgöngyölítés menete, és azt is lehetett tudni, ki a gyilkos. És nem egy olyan van a megfilmesített Agatha regények közül, amiknél a guta ütöget, hogy pl. beleerőszakolták Miss Marple-t, és kivették azt a pasit, aki a könyvben felgöngyölített mindent (Éjféltájt, Miért nem szóltak Evansnek? stb), de ettől maradt ugyanaz a bűntény, a nyomozó ugyanazokon az állomásokon ment át, míg felfedte ugyanazt a gyilkost a végén.
Szerintem pedig nagyon jó volt benne a Stohl,ellenben Mike kritikán aluli,szóval valamennyivel nézhetőbb lett volna a sorozat ha Buci marad - ,bár a történet (túl)bonyolításán az sem javított volna sokat,ez tény...
Én visszakérdezek: mit változtatott volna meg az a tény, hogy van Bordás? Tehát, ha visszajön a hatodikban, és marad, akkor szerintetek mi az a pont, ahonnan ketté kellett válni a történetnek, mert ő nem volt? Mi szerepe volt Bordás személyének a történésben, ami miatt kisebb módosításokkal nem lehetett volna ugyanazokat a pontokat érintve ugyanazt a végcélt elérni? Mi az pl., amit nem tudott volna megcsinálni Mike (nem Schmiedre gondolok, hanem magára Mike karakterére, aki ugye Stohl utódja volt a kommandósok élén, profi a javából) Jó, tudom, az a válasz, hogy nem tudjátok, mert nem tudhatjátok, mi volt az eredeti elképzelés. De én meg azt mondom, hogy ha az elején az én fejemben, mint íróéban megvan a sztori, hogy elindulok innen, és az a vége, hogy kiderül ez meg ez, akkor ez akkor is végrehajtható, ha az egyik főszereplőm fejére esik egy tégla. Természetesen kellenek kisebb módosítások, de a környezete, az őt körülvevő emberek egy az egyben megmaradtak. Vandát is az előtt hozták be, hogy Bordás kiesett, Gyula is előtte tűnt el. Szóval, ha van Bordás, profibb a különleges csoport? Vagy Kolonics kevésbé gonosz? MOndjuk, azt elhiszem, hogy mondjuk egy-két szál azért került bele, mert időt akartak nyerni, vagy mert át kellett hidalni egy kisebb lyukat (ilyenek általában az Alter fasza csákó, meg a Mike kekec jelenetek), de ÚGY ÁLTALÁBAN szerintem nem változott semmi. Max. Bordással együtt is szar lett volna az utolsó rész, és akkor nem küld Erika Bordás fotókat Prágából, hanem mondjuk egy Joshi nevében feladott csomag robban az őrsön és akkor nem is Mike bontogat, hanem Bordás.. hú, micsoda különbség.... És pont ezt mondom: apróságok igen, változtak volna, de nagy vonalakban nem változhatott a kép! Már pedig itt egyáltalán nem volt koncepció illetve szar koncepció volt....
1. Szerintem Rózsahegyi olyan okból tért haza, ami nem derült i.
2. Nem hiba, hanem bűn volt a szektás szálat berakni, pláne Józsival kombináltan, miközben sem a korábbi sem a későbbi eseményekhez nem volt köze.
3. Nem tudom, hogy kevés volt-e a pénz, a hibák nem ebből eredtek.
4. Labanc Lilla csak vizuális tuning volt, semmi több. Ahogy mondják: szúrnám, de nem vele beszélgetnék.
5. A hibák és értelmetlenségek már a sorozat 1-6 részében előjöttek.
6. Véleményem szerint Stohl András kiválása után gőzerővel kellett volna írni a forgatókönyvet. Amúgy meg lehet, hogy Stohllal sokkal rosszabb lett volna, elvégre előre bejelentették, hogy 3 epizódonként lesz egy külön történet. Stohl kiválása után, ha jól rémlik, ez a tagolás megszűnt, folyamatos lett a történet.
Szerintem Rózsahegyi azért tért haza ,mert látta ,hogy a dolgok el kezdtek "tisztulni" és úgy gondolta,hogy ideje lenne még jobban "letisztitani" a dolgokat .
A évadról a következőket gondolom: - hiba volt a szektás szálat berakni
- kevés pénz valamennyire meglátszott rajta
- Labancz Lilát nem kellettt volna a főszereplők közé rakni (igaz azért nem volt annyira szörnyű )
- a sorozat 1-6 része viszonylag jó volt
- véleményem szerint Stohl András kíválása után gőzerővel kellett volna keresni egy színészt keresni ,aki eltudja válalni és az eredeti forgatókönyv szerint folytatni
Zavaró sok karakter egyik részben hol ott volt a másikban már nem (jó színházi elfoglaltság meg stb ,de valamilyen magyarázatot kaphatunk volna )
Én szeretem Stohlt, mint színészt, szerintem túl tud lépni a fasza csávó klisén, de persze EZ nem az a hely volt, ahol túl kellett volna lépnie. De ha valami nincs kitalálva, abba nem, hogy ő, hanem még egy zseniális színész sem tud életet lehelni. Azaz, játszhatta ő tökéletesen a szerepét, sőt, akár zseniálisan, az max. átragad egy-két emberre, akik innentől jobb Julik vagy jobb Johnyk lesznek, de ez nem hat ki arra, hogy attól még a csupa hihető karakter a tök semmit fogja ragozni. Tkp. ez volt a helyzet Kovács Lajossal: szuper volt Joshinak, és olyan jól csinálta, hogy egész tegnapig azt hittem, lesz valami csel, valami pláne abban, hogy ő itt olyan jó, hogy somolyog, keveri a szálakat.... erre nem. Na, sagt schon ha Stohl is lett volna, akkor ugyanígy lett volna Jó, kétségkívül részenként további +2 perc örömben lett volna részünk, a jó alakítás miatt, aztán vissza a nihilbe.
A Rózsahegyi hazajön pont annyira vitte előre a sorozat és az ország szekerét, mint hogy Stohl pár rész erejéig halottat játszik.
Ami még érdekes volt, az Kriszta a kamerával. Valaki kérdezte, hogy hogyan került oda. Én azt kérdezem, azért kellett ekkora kamera a kezébe, hogy a néző is jól lássa, hogy itt bizony operatőrködés folyik?
Há` mer` oda akarták csalni a főhadiszállásra, mert nem volt ellene bizonyítékuk, és így akartak szerezni. Legalábbis, csak ezt tudtam kisütni, mikor jött befelé a telepre az a régi Volvo (???), a stüszi gazdaságis után a bekötő úton, és ahelyett, hogy elzavarták volna a p..csába, beengedték. (mondjuk, itt azt nem értettem, hogy ha eleve be akarták engedni, nem kilőni őketakkor miért nem volt elég az a megfigyelői poszt, aki szólt a tetőn fekvő Johnnynak, hogy jön az autó? Kire lőtt volna Johnny egyáltalán? Ha senkire, akkor jobb helye lett volna az épületben Rózsahegyi mellett. De Hajnalkám, mi ezt nem tudhatjuk :-)))
És akkor nem ők őrzik a nagyon fontos embereket, de még csak a háttérből sem, hanem hagyják őket ebek harmincadjára, ilyen Krisztáknak... Asszem, azért volt nekem meggyőződésem, hogy direkt akarják taccsra tenni a küldetést . Amiről nem is tudom, hogy végül is mi volt???? Miért nem adta oda Rózsahegyi rögtön azt a kurva kulcsot, és pattant fel Joshi repülőjére hogy visszahúzzon a kivikhez? Ki és mit bizonyított ezzel az elkeffentett akcióval, hogy VÉDTÉK Rózsahegyit? MAx. jól meghalhatott volna egy-két ember a felesleges rececétől.. Az egyetlen, amit megtudtam a sorozatból, hogy ha akarom, még belőlem is lehet kommandós, mert nem a tehetség a fontos, csak az akarat, és ha NAGYON akarom, akkor mindenki minden botlást, hibát elnéz, megbocsát nekem és SIKERÜLNI fog. Tiszta Amerika!
Stohl nem messiás, nem tudta volna megmenteni a dolgot. És nem csak azért, mert kaki volt az egész alap, hanem mert maga Stohl sem az a kifejezett színészóriás.
Stohl szeret IRL izomkodni, nagyon fasza gyereknek gondolja magát, és ebben a szerepben azért lubickolt, vagy hitte, hogy lubickol, mert úgy gondolta, egy szuper fasza csávónak nem nehéz eljátszani önmagát, azaz egy másik szuper fasza csávót.
Nem engem kérdeztél, de szerintem ugyanez lett volna. Sajnos, a Stohlos részek sem voltak olyan magasságban, hogy különösebb meglepetés lett volna az egyre mélyebb repülés, sőt, tkp trendet mutatott már az elején. De azért úgy voltam, mint az egyszeri bácsi a repülős napon: gondoltam, hogy bepisilek, hogy összeszarom magam, de hogy ez az egész még a nyakamba is ömlik? ;-)
Én még azt is megkérdezném, hogy miért lehet ebben a sorozatban rendőröket büntetlenül lemészárolni, úgy, hogy utána az elkövetővel bratyiznak a főhősök?
Anno Lucky is lemészárolt pár rendőrt, Herceg (vagy a dublőre) sem volt szívbajos ilyen téren, Joshi is lelőtte a Rozsdahegyire vigyázókat. Csak szegény Kolonicsot vonják felelősségre?
Ez is egy kérdés, meg az is, hogy Mike miért nem vágta szájba Kolonicsot a második "utinform" jelentés után ("az északi kerítés felé megyünk, földesút következik").
Kovács Lajos remek volt, bár egy picit túl volt hájpolva a szerepe: Joshi és emberei, a szuper katonák, akiket nem lehet legyőzni, minden falon áthatolnak, és nincs menekvés, ha ők valahol megjelennek.
Miért kellene Stohlt megvárni? Nélküle nem lehetett volna jó a sorozat? Az ő hiányán múlt minden? Ez a rész jobb lett volna? Láttam már szar részt Stohlal is, amikor pl. Xantus doktornőt a hajó gyomrában felejtik, mondván, nincs elég bizonyíték Janakovács ellen.
Úgy beszéltek Stohlról, mint a mókus őrs tagjai Bordásról: "jajjjj, nélküle nincs élet az őrsön, olyan hülyék vagyunk nélküle, az egyetlen tehetség nélkül".