"Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon."
A müncheni Szabad Európa Rádió 42 évi müködés után 1993 Október 31.-én végleg befejezte adását és örökre eltünt az éterböl. Nagyon kevés szó esett erről a rádióról, a rádió müködéséről, a magyar osztály munkatársairól, a szerkesztőkről és a riporterekről.
Ez a topik minden a Szabad Európa Rádióval kapcsolatos tényt, eseményt, történetet hivatott megvitatni.
Gallicus Reflektor rovatától kezdve a Forgószinpad, Teenager Party, Délutáni Randevú cimü müsorig mindent,
A "rádiós nevek"-től, mint pld. Bell Ezredes valódi neve Borsányi Julián, Cseke László valódi neve Ekecs Géza Ribánszky László, Magyar Osztály igazgatójáig mindent ami a Szabad Európa Rádióval kapcsolatos.
Együtt voltam (tartalékos) katona egy asztalossal, aki azt állította, hogy kb. negyedévente behívták a BM-be, a miniszteri asztalt kellett políroznia, mert Benkei elvtárs este felé már nem találta el a hamutartót és azon oltotta el a cigarettáját :--))
Erdélyi család. Endre jött át, majd hívta Lászlót. Együtt laktak, Endre taníttatta Lászlót, jószerivel a pótapja volt. A nyilas uralom alatt bezáratta öccsét valamelyik dutyiba, ezzel gyakorlatilag megmentette az életét, hiszen - ha elkapják - kivégezték volna. László ezt azzal hálálta meg, hogy elintézte, ne kérjék ki bátyját a szövetséges hatóságoktól.
A László elleni perben persze előkerült az a vád is, hogy a nyilasok besúgója volt, de ezt a magas labdát nem lehetett kihagyni.
László letartóztatásakor belügyminiszter volt. Közismert, hogy hivatali utóda(Kádár) is kihalgatta, igyekezvén meggyözni öt, hogy ismerje be a koholt vádakat.
László egyébként vastagon megérdemelte a kötelet, csak teljesen más okokból(a magyar demokrácia szétverése,bűnrészesség a kisgazdapárt megsemmisítésében, Nagy Ferenc emigrációba kényszerírtésében, kékcédulás választások szervezése stb.).
Nyíregyháza, 1923. szeptember 11. – Budapest, 1991. augusztus 13.
Apja napszámos volt. Négy polgárit végzett, majd a nyíregyházi kisvasút-javító műhelyben, az Irsai-féle Öntöde- és Gépgyárban géplakatos-segéd volt. 1942. július és 1944. augusztus között a nyíregyházi dohányfermentálóban dolgozott. 1944. augusztusban bevonult katonának, 1945. januárban hadifogságba esett. 1948. júliusban tért haza a Szovjetunióból, újból a nyíregyházi dohányfermentáló alkalmazta. Belépett a szakszervezetbe, 1949-ben MDP tagjelölt, hat hónap múlva, 1950-ben párttag lett. Munkahelyén üzemi bizottsági tag és titkár volt, majd az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete Szabolcs-Szatmár megyei bizottságának tikára lett. 1951. decembertől az MDP Szabolcs-Szatmár megyei pártbizottságán az ipari osztály vezető-helyettese, később vezetője. 1954 áprilisától a nyíregyházi városi pártbizottság első titkára, 1956. novembertől 1963. december 7-ig az MSZMP Szabolcs-Szatmár megyei első titkára volt. Ekkor kinevezték belügyminiszternek, amely megbízatását 1980. június 27-ig töltött be. Egy évet végzett a pártfőiskolán. 1959. december 25-étől 1985. március 28-ig az MSZMP KB tagja volt. 1958. november 16-ától 1967. január 27-ig a HNF Szabolcs-Szatmár megyei listájáról került be a törvényhozásba. 1971. április 25. és 1975. április 11. között Szabolcs-Szatmár megye 2. számú egyéni választókerületében, 1980. június 8. és 1985. április 19. között Budapest 3. számú egyéni választókerületében választották meg a törvényhozás tagjává.
Biszku, Munnich, Kadar egyforma bolsevik. Biszku Bela elvtars (56 utani Belugyminiszter) nemreg a DUMA TV-ben a "Kozbeszol" politikai musorban meghivott vendeg volt valami ragalmazasi birosagi perrel kapcsolatban.
Ki volt a Benkei belugyminiszter? Hol lehet rola tobbet informaciot megtudni?
Gondolod hogy Münnich, vagy Biszku jobb lett volna?
A 80-as években már nem kellett rettegni a szamizdattól. Egy ismerősöm stencilezte a munkahelyén (nem D. G.) és hozzám is el-eljutott egy egy példány. De lehet, hogy ezek a könyvek már a 88-89-es szamizdatboltok valamelyikéből kerültek elő.
" Jut eszembe, hol lehetnek a Borbándy könyveim (20 év után, 30 év után ha jól emlékszem. Még szamizdatként vettem a 80-as években (vagy Münchenből hoztam?) "
Hogy volt batorsagod athozni (a magyar hataron)? Ha megtalaljak nalad a VAM tisztek mondjuk Hegyeshalomnal sok "kellemetlenseged" lehetett volna belole.
(A fentiekrol jutott eszembe hogy Marienburgnal a hirhedt es rettegett DDR - West Germany hataron, a kelet-nemet hatarorok a szemelycsempesz gyanus autokat egy kulon garazsba vezettek be ahol a levego szenmonoxid tartalmat mertek. Ha a CO2 erteke emelkedett egy bizonyos ido utan, mar kezdtek is szetszedni az autot es keresni a benne elrejtozott szemelyt. Nem kell sok fantazia ahhoz hogy milyen DDR "vendegfogas" vart a kocsi vezetojere, utasaira ha megtalaltak a kocsiban elrejtett kelet-nemet allampolgart.)
Minek nekem itt az agyamat eröltetnem, ha már az óráimon is a wikipédiát kapom le a "polcról", ha valamit meg akarok néz(et)ni. Persze az nincs benne, hogy Endre hazajött-e a tesvére újratemetésére, vagy hogy tartott-e kapcsolatot az ifjabb Rajkkal. (Ja 60-ban még csak egy gyerkőccel tarthatta volna)
Rajk Endre (Székelyudvarhely, 1899 – NSZK, 1960) nyilas politikus, a Szálasi-kormány kormánybiztosa, Rajk László kommunista politikus bátyja. http://hu.wikipedia.org/wiki/Rajk_Endre
És:
A Rajk testvérpár: egy kommunista és egy nyilas: http://hvg.hu/velemeny/20070427_Rajk_kommunista_nyilas
Ha jól emlékszem a nyilas uralom alatt a bátyó közreműködésével menekült meg az elfogott Rajk László. Hogy Kádártól nem tudta megmenteni más tészta. (OK Kádár "csak" belügyminiszter volt és majdnem sikerült követnia Rajkot.)
Jut eszembe, hol lehetnek a Borbándy könyveim (20 év után, 30 év után ha jól emlékszem. Még szamizdatként vettem a 80-as években (vagy Münchenből hoztam?)
Próbálkozom. Ez volt az egyetlen amit nem MP-3 ban küldtem a többi ( bejelentkezés és búcsú, Cseke műs. Apollo 11) mp-3 meghallgatható. Felveszem velük újra a kapcsolatot.
Más: keresek olyan volt SZER-es hallgatót aki az Apolló11 holdra szállás közvetítését felvette.
"Ha egyrol beszelunk akkor igen erdekes egy csalad lehetett ez a Rajk csalad. Egy csaladtag nyilas allamtitkar volt, a masik meg kommunista kulugminiszter Rakosi alatt. "
Nem volt ez ritka csaladokon belul megha nem is ilyen magasra jutottaknal. Nalunk a csaladon belul volt nyilas is , kommunista is, szocdem is.
Henney Árpád altábornagy nyugaton a Hungarizmus vezéreként lépett fel. A kinti nyilasok egy része elismerte, más része utálta. Egy ideig az Út és Cél című lapot adta ki. Egyszer megtaláltam a neten az általa jegyzett "A Hungaristák Mozgalom 12 pontja" c. irományt(azt hiszem, már eltűnt). Ha abban szövegszerkesztővel kicseréled a zsidót imperialistára, egész fasza kommunista akcióprogramot programot kapsz az '50-es évek elejéről.
Rajk Endre(László bátyja) Szálasiék államtitkára volt, és haláláig(1960) meggyőződéses nyilas. Németországban élt és irogatott hungarista lapokba.
A Henneyrol fogalmam nincs. A nyilasokrol semmit nem tudok, se a regiekrol se az mostaniakrol. Egy biztos ahogy irtad hogy a seregben a zaszlo mogott sokfele ember menetelt es ez ugyanugy igaz volt a SZER-re stabjara is.
"Jelenleg egy nyilaskeresztes szervezettel sem tart kapcsolatot, mert fél, hogy elbocsátják" (márhogy Csonka)
Az állambiztonság talán nem volt egészen képben, mert máshol azt olvastam, hogy ő szerzett osztrák tartózkodási engedélyt Henney Árpad altábornagynak, aki a Szálasi kormány tárca nélküli minisztere volt és a nyagyobbik Rajk mellett talán a legnagyobb nyilas hal volt, akit nem fogtak ki(Rajkot értem, de Henneyt miért nem?)
Ez a mostani Dessewffy gyerek meg Gyurcsányéknak bizonyít(úgy tudom, ez védett név - tehát akárki nem "magyarosíthat" erre - ebből gondolom, hogy egy család)
egy család (avagy egy nagyobb embercsoport) zászlaja mögött emberek menetelnek. Mindegyiknek külön személyisége van. Gondolj vissza a katonaságra: egy rajban mennyire más személyek voltak.
- Ez jo kerdes, talan Csonka "kis hal" volt a nagy halak kozott?
- Ha a seregben a pol tiszt valoban Dessewffy testver/rokon volt, akkor csak arra lehet kovetkeztetni hogy "meggyozodeses kommunista" modjara probalta bebizonyitani a rezsimnek hogy hu es megbizhato szolgaja a Magyar Nepkoztarsasagnak es a Kadar kormanynak.
Vajon Csonka hogyan úszta meg a kiadatást a háború után? Himmler Márton aludt? A SZER-nek miért engedték az amerikaiak, hogy nyilas-multú alkalmazottja legyen?
Erről jut eszembe, hogy Kóréh Ferencet(akinek a tudósításait kedveltem) állítólag elítélte a Népbíróság(nem tudom mennyire). Mint később megtudtam, itthon a "székely Streicher" néven emlegették - gondolom nem filoszemitizmusa miatt.
Azért ez a Dessewffy család is érdekes lehet. '72-73-ban a katonaságnál a zászlóalj politikai tisztje Dessewffy Arisztid(!) százados volt, egy meglehetősen arrogáns, keményvonalas kommunista.
Igen, itt van a kerdesedhez kapcsolodo BM anyag Csonka Emilrol:
Tájékoztató a „Szabad Európa Rádió”-ról
Szilárd Sándor USA GEHLEN kémügynök vallomásai, a BM II. Osztálya tájékoztató jelentései, valamint a meglévő vizsgálati anyagok alapján (1955) (Szilard a SZER munkatarsa volt
Csonka Emil, álneve Vasvári Gergely. A SZER köreiben közismert, hogy Dessewffy besúgója volt. Azelőtt pedig Szálasi környezetéhez tartozott, mint a nyilas ifjúsági mozgalom egyik vezetője. Ezért „Szálasi íródeákja”, vagy „nyilas íródeák”-nak csúfolták. Jelenleg egy nyilaskeresztes szervezettel sem tart kapcsolatot, mert fél, hogy elbocsátják. Nős. Felesége a SZER-nél gépírónő. Egy kb. 6-7 éves fiuk van. Csonka maga kb. 165 cm magas, hízásnak induló személy. Münchenben, Herkommer Platzon lévő egyik SZER-házban lakik.
(Errol jut eszembe egy Kabos Laszlo kabare eloadas)
„ Egy alkalommal Ausztraliaban, Canberraban leptunk fel.
Az eloadas vegen a terem hatso reszeben levo asztaloknal ult egy nagy behemot ember aki emelt hangon kisse illuminalt allapotban odaszolt nekem:
„Gyere ide kis Kabos, gratulalok, nagyon jo volt a show-d!
Te meghivlak, gyere el hozzam holnap ebedre „
(Kabos) Honnan valo vagy te Magyarorszagrol? (Vendeg) Veszprembol, ott voltam nyilas vezer!
(Kabos) Te, nem tudom hogy tudod-e....de en nem vagyok nyilas szarmazasu. Tudja mit Tabornok ur! Ha 1944-ben megusztam, holnap egy ebedert nem reszkirozom! „
Hullámvadász/ archívum/ Rádió műsorrészletek a vége felé az utolsó előtti oldalon van egy kb 10 perces részlet 1975- ből. Felette a szilveszteri műsorrészlet Bárdi Istvánnal (azt én nem tudom megnyitni, ha más sem tudja utánanézek, mert én küldtem be)