"Nagy slunggal nekiálltam, hogy kipuceválom, de miután láttam, hogy a teljes hűtővizet is le kell engedni, elment a kedvem, kicsit kevesebb időt szántam volna rá. :("
az schwung lesz, mint a lendulet nemetul
mjet pandanal (ua a motor mint a 1.3 cdti) emelon latod csak az egr-t. (motor es a tuzfal kozott, feltengely es az onindito felett, szivosor alatt(szivosor 3cm-re a tuzfaltol)) benyulsz vakon a csavarokhoz es kicsavarod oket. majd bilincsek le es folyik a nyakadba a fagyallo. Ha ez mind megvan, akkor mar csak ki kell talani, hogy hogyan lehet ki tetrisezni az agr szelepet a tuzfal es az onindito ill. feltengely kozott...
A melegítőben van :-) Az a lényeg ,h ne forrjon fel A melegített víz áramlik felfele melegítve a motort még ha nincs is meg a normális körforgás Ha a hengerfej-fűtőtest körbe van beszerelve (dízelnél előny) akkor a hf melegszik frankón és könnyebben indul
Igen a cél kettős: gyorsabban felmelegedjen a motor, és ne károsodjon a szükségesnél jobban. Kipróbálom úgy, hogy az intercoolert és a levegő beömlőt szabadon hagyom, a többi részt takarom a lökhárítón, + alul a kipufogóig.
Terv szerint nyáron az elejét szabaddá teszem, az alja marad a sár, por miatt.
Most a gyorsabb melegedésről, vagy a motort érő káros hatásokról beszélünk? Kit érdekel a hatásfok, ha megfagyok benne. pont ezért nem fűt >>>> mert túl jó a hatásfok. Ha már hatásfokról beszélünk. mi van nyáron mikor 50 fok van az aszfalt felett, és a hatásfokot a klímával tovább rontod. nehogy már pont most számítson! A lámpa mögött nem forró levegőt szív, legfeljebb 5 fokkal többet mint kint van. Az még átmegy az intercooler-en is. A nyári meleget pedig sehogy sem érheti el. Az 1,7 DTI szerelték intercooler nélkül is. Nyáron beszívja az 50 fokot amit a turbó tovább melegít legalább 70 fokra. Ha akarnék sem tudnék ilyen forrót szivatni vele már ilyenkor sem, nem még a nagy mínuszokban tehát az intercooler-t is kivehetném télen. A túl hideg levegő épp olyan "hő"terhelés mint a túl meleg A dízel pont a hideg levegő miatt jár csúnyán télen.
Azért azt is megemlíthetjük, hogy nem is egy konstrukcióról beszélünk :-)
"Anno a lada samara-n volt a légszűrő előtt egy termosztát ami egy irányváltó csappangyűt vezérelt. hideg időben a kipufogócsonkról szívta a levegőt a motor."
kozponti befecskendezeses benzines autokban mai napig van. (ezekben azert csinaljak, hogy ne csapodjon ki a benzin szivosorban). hengerenkenti, kozvetlen befecsiseknel es dizeleknek felesleges
"én a légszűrőház és a lökhárító mögötti beszívó műanyag cső összekötő gégecsövet szoktam kivenni. (kb 15 cm hosszú), így a motortérből szívja a levegőt"
Nem tartom jó megoldásnak, mert minél melegebb levegőt szív a motor, annál rosszabb a hatásfoka. Az egyébként is meleg motor hőterhelését tovább növeli. Lehet ezért érzed úgy hogy előbb melegszik. (Ha rövid utakon mész akkor érthető)
A jó megoldás az lenne ha a motorteret elszigetelnénk, és a motorba hidegebb, oxigénben dúsabb levegőt vezetnénk.
De kérdéses hogy mennyire hatásos a hűtőt fűteni, mikor a motort kéne elsősorban. Vagy ennek hatására kinyit a termosztát és fűti a belső hűtőkört is? Nemtom.
Szerintem is megvalósítható, és teljesen jó ötlet a motor burkolása. Én is küzdöm a problémával, ha nem lenne ülésfűtésem már belefagytam volna. Az 1,7 DTI üzem-meleg állapotból, alapjárat mellett képes hűlni, ha fűtök. Egyszerűen annyi hő sem termelődik, hogy fűtsön
én a légszűrőház és a lökhárító mögötti beszívó műanyag cső összekötő gégecsövet szoktam kivenni. (kb 15 cm hosszú), így a motortérből szívja a levegőt
Anno a lada samara-n volt a légszűrő előtt egy termosztát ami egy irányváltó csappangyűt vezérelt. hideg időben a kipufogócsonkról szívta a levegőt a motor.
Majd egyszer újból feltalálják, úgy mint a láncos vezérlést. "ez már láncos" szokták mondani. Mint ha 25 évvel ezelőtt nem csak láncos, és fogaskerekes vezérlések lettek volna
Visszatérve a fűtéshez. Az oroszok a hűtő takarását már 50 éve is alkalmazták, csak azok még nem voltak automaták. Aztán ezt is technikai újdonságként fedezik fel újból és újból. Azt sem értem miért nem oldják már meg a klímával való fűtést egy autóban. csak a két kört kellene felcserélni, és fél perc alatt forró levegőt fújna. Ami egyébként házban lévő klímáknál teljesen kezd általános lenni. Lehet hogy létezik, csak én nem tudok róla?
Az ilyen luxus autókban, érzékelők szabályozzák. Autópályás gyors haladásnál, ahol elég menetszelet kap alulról is, ott automatán bezár, így jobb a fogyasztás az áramvonalasítás miatt. De ez nem fix megoldás, hanem a számítógép vezérli.
A ráncfelvarrott változaton gyárilag el van takarva az alsó rács jórésze egy kipattintható betéttel. Jó hogy eszembejuttattad, vissza kell raknom valamikor. :) Létezik a hütökörbe tehetö merülöforraló szerü eszköz, az is érdekes lehet. A motor kopása szempontjából is.
Igen létezik műanyagból, lehet vásárolni. Nem is olyan vészes az ára, de szeretek barkácsolni és alu lemezből még stabilabb is lenne. Úgy gondolom hogy a kipufogónál hagynék rést, vagy addig borítanám csak. Meg pár nagyobb furat gondoskodna az esetleg odakerülő folyadékok szabad kifolyásáról.
A belépő nyílásokról azt hallottam, hogy van olyan új autó(BMW?), aminek direkt zsalus zárható(automata) megoldással érik el ugyanezt. Meg valahogy a józan ész is azt mondatja velem hogy nem hülyeség a teljes takarás.
Ja klímával űzöm a párát, nélküle tényleg halál lenne.
Rider autótól kértem árajánlatot:
Köszönjük érdeklődését!
Opel Corsa C típusú gépkocsihoz a kért termék bruttó ára:
- Motorvédő burkolat 10 200 Ft/db
Opel Corsa C-hez az alábbi termékeinket ajánlhatom még:
Légterelő spoilereink kétkomponensű szórógittel alapozva, fényezésre előkészített állapotban vannak.Felszereléséhez szükséges egységcsomagot mellékeljük. A fenti árak bruttó, Áfá-s kiskereskedelmi árak!
Ha jól tudom, létezik gyári alsó motortér takaró burkolat. Ott ki vannak hagyva azok a helyek, ahol nékülözhetetlen a légáramlás.
A többihez nem tudok érdemben hozzászólni, de ha jól hallottam a mai motorok ezt a régi trükköt (levegőbelépő nyílások eltakarása)nem szeretik. Majd megmondják mások.