Talán emlékeztek hogy tervezek egy falba épített mélynyomót, ami egyébként egy föld alatti boltíves pince végében lenne. Hát igen érdekes fordulatot vett az erre alkalmas hely kiásása, mert közben mögötte találtunk egy kb. 7 méter széles 8 méter magas beomlott barlangot ( azt hiszem ez már elég lenne egy zárt ládának :))) Bele sem merek gondolni hogy mi lett volna ha elkezdtem próbálgatni a mélynyomót, olyan szinten omlékony a talaj bent, és az üreg tetején kb max 1 méter föld van és azon a szomszéd telke... Ha nem kezdünk neki ennek a munkának talán csak akkor derül ki ha beszakad, tehát mondhatjuk azt hogy a hangfal építés életet mentett :) Csak az a baj hogy mire végzünk a földmunkával pénzem már nem marad a mélynyomóra :((
Sziasztok, tudnátok ajánlani valami aktív hangfalat hálószobába esti halk zenehallgatáshoz? 20-30k között szánnék rá. Volt egy gyenge próbálkozásom SAL 10 Active típussal, de az nagyon búg. Kicseréltettem, de az is búg, most visszaküldöm. Fontos lenne, hogy ne csendes legyen, mivel általában kis hangerőn hallgatnám, ezek a SAL-ok meg a bekapcsolás pillanatában már elég erősen búgnak. Nézegettem Geniusokat, de egyenlőre nem tudom.
jó lesz! az 1 ohm is segitett még csillapitóanyaggal is probálkozom meg a hangfal ide oda tologatásával de már így is megfelel köszi mindenkinek a segítséget!!!
Lágyulni lágyul, de ez már a hibát hibával kompenzálás esete, jobb ettől ritkán lesz. Ugyanakkor kipróbálni ki lehet, legalább hallja az ember, milyen. Nagy bajt okozni vele nem lehet, mondjuk legyen elég sok wattos az az ellenállás, különben szétég (de az is csak szakadást okoz, tranzisztoros erősítőt nem zavarja).
Ha jól emlékszem, szó volt róla, hogy már került bele plusz tömés. Miért? Anélkül nem szólt jól? Mert hogy az elhangolja, az biztos. Ha eleve gond volt a mennyiségével, akkor szerintem először annak az optimumát kéne megtalálni (a túl sok legalább annyira rossz, mint a túl kevés).
Lehet tenni 2 ohmot is, de nem szokványos a dolog, és elég elbillent hangzás lehet ha erre van szükség. Nem rosszból de jó hangfalnál az a cél hogy minél kisebb veszteség legyen, tizedohm alatti legyen a teljes hangfalkábel ellenállása is.
De végülis tehetsz. Soros ellenállással csökken a damping is, kezd áramgenerátorosodni az erősítő, és ez a mélyek kontrollálatlanságát idézi elő, tulajdonképpen "lágyul" :)
Sok a mély egyébként is vagy csak kemény? Dugaszold be a reflexportot és a faltól is legyen minyima 40-50 centire, oldalfaltól is (ha lehet). Ha ezután is sok a mély mennyisége, akkor esetleg L-pad vagy ellenállás....Valószínű kellemesen pegős dobozka a dupla 165 mm-es wooferekkel.
a hangváltó eredeti benne, csillapítót már tettem bele pluszba ez van benne http://www.nodevice.com/manual/newmans/jblharman/ATX-40_tspdf/get46720.html
Ha túl keményen szól (bár ez másnak áldás ha nem brummog a cucca), akkor a hangcsillapító anyaggal való bélelés segíthet. Mélyebbre szól majd le valamivel de romlanak a "kemény" tranziensek, azaz lágyul(hat) is.
Soros ellenállás helyett L-pad nevű cuccal kell hivatalosan csillaptani. kivéve, ha nincs hangváltóelem a hangszóró előtt, azaz direktben megy a 2 drót rá az aljzatról.
Nem kristálytista, mit értesz lágyításon :) illetve mitől kemény, hogyan jelentkezik.
(Olyan nincs hogy túl sok basszus, inkább nem jól szóló zavaros döngős).
A hangváltó módosjtása segíthet de nem az a cél ha gyári dobozról van szó. Elhelyezéssel is lehet játszani.
EQ vagy hangszínszabályzó használata bármi módon, már nem teszi lehetővé az érdemi megítélést, vagy egy gyengécske erősítő sem, ami esetleg nemlineáris vagy loudnesses.
Tehát ha minden adott egy lineáris meghajtáshoz, utána lehet a hangfalon "hibakeresni".
... viccet félretéve, talán a reflexcsővel lehetne variálni, bár az elég ködös megfogalmazás, hogy puhábbá, lágyabbá... Inkább az elhelyezésével variálj, falhoz közelebb, sarokhoz közelebb..