Ide várok mindenkit, aki érdklődik az angolszász kultúra ezen nem elhanyagolható szegmense iránt.
Ha angolos stílusú kertre vágysz, esetleg már meg is valósítottad, kezdő avagy profi kertészkedő vagy, ha utazásaidból fényképeidet szeretnéd megosztani velünk, vagy ha csak van egy jó linked, amit megnézére ajánlasz mindenkinek e témában - itt a helyed!
Eddig még nem tapasztaltam, hogy bárminek ártott volna. Kupacba rakva csírázgátló hatása tényleg van, a kányabangita alatt sem nőttek gyomok egy ideig, pedig akkor még nem volt mély árnyék alatta. A diófa alól csak félig-meddig szedem össze, kis meténg és sárga árvacsalán van alatta és beakadna a gereblye. A meténgnek jobb is, ha télen valamennyire takarva van lombbal. Van ott még többféle Hosta, rebarbarák, Anabelle hortenzia, Anemone, magról kelt ribizli, egres, szeder, csíkos kecskerágó, mahónia, egynek sincs semmi baja. A szomszéd diófájának a lomját a ribizlibokrok és az eperfa alatt szoktam szétteríteni, így kevésbé lesz koszos a hullott eper. Tökéletesen nem látja ezt a feladatot, mert mire kezd érni az eper, már nagyjából lebomlik, alig marad belőle valami a levélnyeleken kívül.
Más növényt is szoktál diólevéllel "trágyázni"? Ezek szerint a kányabangita jól bírja. Van más is ilyen? (Én mániákusan szedem ki minden közül-alól a diófa levelet)
Volt, kiment, fázott itt... Érdemes párban ültetni és kell nekik 4-5 év, mire elkezdenek úgy rendesen teremni, ha a 'Profusion'-t vetted, akkor legalábbis, az alapfaj gyöngébben van eleresztve bogyóval.
Ha már bogyózol, akkor hozzád még megpróbálható lenne a Gaultheria (Pernettya) mucronata, kissé rá kell savanyítani, de Nálad megélne, különösen, ha a terülő Ceanothus túlélte a telet...
Bangitákhoz: a 'Dawn' már másnál is bontogatja a szirmait? Ha virágzik télelőn-ősszel, akkor mennyi marad a tavszi virágözönből? Csak azért kérdezem, mert itt kb. semennyi vagy elhanyagolható...
Labdarózsa: tavasszal valami hernyóféle megszállta és csaknem tarra rágta a friss lombját, a virágaihoz még jó, hogy nem nyúltak...
A plicatumok közül van pár fajtám, de mind nagyon lassan, vontatottan nő, nem is éppen ideális látvány a virágzásuk, pár elpotyogtatott virágtányér a maximum. Hiába szeretem őket, annyira ők itt nem kedvelik a mostoha körülményeket, viszont az őszi színük az még így is valami csodás....
'Aminek 60 centisnek kellene lennie az 80, aminek120-nak az 60:)'
:-P Itt egyszerűbb formulát követnek a növények: ami nem szeret, az vegetál, ami viszont bírja, az másfélszer akkora lesz, tökmindegy, mennyire kényesnek vagy nehezen tarthatónak mondja a szagirodalom... :-D
Nagyon szeretem ezeket a természetes bokrokat, amilyen például a Kányabangita is. Szóval totál nem tervezem a nyírásukat, majd a természet eldönti milyen formát vegyenek fel. A te példányod nagyon szép és egészséges. Szerintem egy 5 év múlva az eddigi növekedése alapján az én bangitám is jókora méreteket fog majd elérni. Legalábbis remélem :)
A levél tápanyag utánpótlás nálam is meglesz, mert már most szoktam köréjük, meg a fák köré is tenni összevágott nyesedéket, pl. lemetszett borostyán vagy egyéb burjánzó cserjék, évelők összeaprított nyesedékét. Célom a talaj nedvesen tartása, a gyökerek téli védelme, lebomlás után a növények tápanyag utánpótlása, s végül sok esetben esztétikai szempontból sem utolsó egy gallyakból vagy tujalevelekből álló nyesedék, melyet a fenyők alá helyezek. Sőt olykor tobozokat is használok talajtakarásra fenyők alá. Talán túl nagy kárt nem teszek vele :)
Hú, nem emlékszem, talán 8-9 éve van meg. Nem vettük, erdőből hoztuk, 2 szál fák altt nőtt vézna növénykét, úgy bő félméteresek lehettek. Egy vagy két évig cserépben voltak, míg kitaláltam, hová ültessem és utána talán két évvel virágzott. Nem volt már kicsi, az biztos. Eleinte lassabban nőtt, aztán mögé halmoztam egy hatalmas kupac diólevelet, és miután az lebomlott, rettentően megugrott. Abban az évben alig virágzott, túl lett trágyázva. Azóta viszont gyorsan is nő és bőven is virágzik és ahogy sorra gyökeresednek le az ágai, egyre terebélyesebb. Tetszik a labdarózsa is, de ez nekem is jobban. Erős illata (szaga?) van, és sokat számít, hogy van rajta termés, nagyon szépek azok az üvegszerű piros bogyók. Úgy tudom, van valami kis termetű nemesített változata is, aminek szintén tányérvirágzata és termése is van, csak nem nő akkorára. Egyébként a tetveken kívül valami levélbogár lárvája is eszegeti, néhány hajtáson szitává vannak rágva a levelek, de évek óta így van és szépen fejlődik. Ilyen volt idén a mienk:
Én is épp tegnap nézegettem, hogy az ezüstfenyő alsó ágát le kellene vágni. Nem az a gond, hogy leér a földre, bár szó se róla, a fűnyírást alatta én is megszenvedem, szó szerint, mert veszettül szúr, hanem azért mert közben egy mellette lévő bokor is már nagyon megnőtt, és lassan már nem lehet átjárni köztük. Ez a kép 2 éve készült, azóta csak nőtt.
Igen, csak a kép így megváltozik, most még furcsa.
Más:
Van valakinek callicarpa-lilabogyója? Én már ott tartok, hogy megválok tőle. Látom, hogy mennek rá a rovarok, méhecskék, és mégsem porozódik be, 1-2 picurka bogyó van rajta. Nem a legszebb bokor, jellegtelen a virágja is, kizárólag a bogyóért szereztem be. de nem akar összejönni, talán 1x volt rajta elfogadható mennyiség. Lehet kellene még egy a közelben? Mi a tapasztalat?
Nalam majdnem minden oreg fenyo fel van mar nyirva - kellett, mert kopasz volt az aga, es ranottek az utra. Minden szepen no alatta, a lenyeg az, hogy jo talaj legyen. A fenyok alatt (foldig ero agaknal) hajlamos a talaj arra, hogy "doglott" legyen.
Rémtettet követtünk ma el:( Nagyon nem szeretem, de a többi növény érdekében az ezüstfenyőnek és normandnak fel kellett egy darabon csupaszítani a törzsét, mert már annyira nyomott el mindent, az ezüstfenyő meg kifejezetten veszélyes volt fűnyírás közben a szúrós ágaival. viszont, most alatta van hely:) Mit ültessek? Ciklámen, van valakinek nagyobb telepben? Egyébként mostanra érte el a kert azt a nagyságát, hogy sok mindenen változtatni kell, kivenni növényeket, a szív megszakad:( , felnyírni, stb. Ez az átka a szaktudást nélkülöző sűrű ültetgetésnek. Viszont sok évig szép volt. Az elkövetkező 1-2 évben sok minden megváltozik azt hiszem, legalábbis a régi beültetés helyén. az újnak még van jó pár éve.
Közben itt böngészgetek a neten, s ráakadtam egy érdekességre, ami jó hír számomra :D
A Viburnum opulus 'Roseum' nemesített, gondolom nehezebb szaporítani is, s ezért drágább árkategória, mint a Viburnum opulus alapfaj, amit magról is könnyen szaporíthatnak a kertészetek, faiskolák, s ebből következtetek arra, hogy valószínűleg az alapfajt sikerült beszereznem 600 Ft-ért, amit csöppet sem bánok. Meg ha jól emlékszem anno régebben vettem egy Kányabangitát, nagyon olcsón, úgymond potom pénzért jutottam hozzá egy nagyobb kb 1 méteres példányhoz, (ami sajnos az átültetést nem élte túl) de akkor láttam kb 50 cm- es Labdarózsákat is ugyanitt viszont azok jóval drágábbak voltak, mint az alapfaj. Ráadásul a Labdarózsa kisebb volt és már virágzott is.
Szóval mindent egybevetve szerintem az alapfaj van meg nekem is :)))
Ne haragudj Astilbe, akkor elnézhettem valamit a fotón. Amúgy nagyon szépek a belinkelt fotóid a bangitákról :)
Tanácsot szeretnék tőled kérni Nóra, Kányabangita ügyben. Amikor vásároltam őket, mármint az utolsó 3 darabot, sajnos csupán annyi volt ráírva a cédulára, hogy Viburnum opulus, K2-es, és 600 Ft volt darabja (70 cm magas, és szép bokros példány mind). Virág viszont nem volt rajtuk, s így nem tudtam bebizonyosodni afelől, hogy az alapfajról avagy annak Labdarózsa nevű nemesített változatáról van-e szó. Én ragaszkodnék az alapfajhoz, mert rendkívül elnyerte a tetszésemet. Nem tudod esetleg, hogy az alapfaj és a labdarózsa változat között van-e növekedésbeli különbség, vagy mikor kezd virágozni az alapfaj és mikor a Labdarózsa, mert én láttam már kertészetben egész kis labdarózsa bokrokat is virágozni, körülbelül 50 cm-esek voltak talán. Az én példányom roppant gyorsan növekszik, de virág az még nincs rajta sajnos. Ha még emlékszel rá nálad körülbelül az ültetéstől számítva hány év telt el a virágzásáig?
Azt szeretném még megkérdezni tőled, hogy amikor te vásároltad a kányabangitát, körülbelül milyen magas volt? Hány éve van meg neked? S mi a tapasztalatod a növekedésével kapcsolatban? Én is biztos vagyok benne, hogy amikor már megerősödik képes lesz ellenállni a tetű áradatnak.
Sokat olvastam a Kányabangita alapfajról és tudom, hogy a bodza rokona, s ebből következtetek arra, hogy valószínűleg roppant gyors növekedésű cserjéről van szó. Nálam van egy Fekete bodza a hátsó kertben, és az szinte évről évre hatalmasabb és hatalmasabb, de én szeretem, csak más helyre nem tudnék ültetni, mert roppant helyigényes cserje, viszont a bogyóit imádják a madarak :)
Nekem viszont van kányabangitám. Aránylag sokáig rajta maradnak a piros bogyók, a rigók sajnos először azokat a terméseket szokták leenni, amit én is megennék (fanyarka, Aronia, eper, még a szőlő is meg persze összecsípik az almát, körtét). Legtöbbször megelőznek, az epret még a fa alól is összeszedték. A kányabangitán még télen is van termés, akkor szoktam látni a kertben a szétkakált szív alakú magokat, mikor vastag hótakaró van. Tetvesedni tényleg szokott, de ezen én egyszerűen nem izgatom magam, nyár közepére maguktól elfogynak. Szép, erős a bokrom, kibírja. Nálam a kert végében, elég nedves, agyagos talajban van, szereti. Rengeteg legyökeresedett hajtás van körülötte és néhány magoncot is találtam, amiknek gazdát is keresnék. Hatalmas a bokor, több nem fér.
nekem sajnos nincsen kányabangitám, labdarózsám van ( V. o. Roseum) és redős bangitám (V. plicatum), valamint az árokparton ásott, leginkább a lantanára hasonlító bokrom. A tetvek a redős bangitát nem bántják, de a másik kettővel én is sokat kínlódom.
Egyébként én is nagyon szeretem a kányabangitát, a lapos virágait és a bogyóit is.
Mi az akadálya az átültetésnek? Sok-sok minden:) Idő, energia, de leginkább az, hogy ők már az én "gyermekeim". A szemem láttára nőttek fel, ápoltam, gondoztam őket, és már így szeretem:) Minden levélkét, porcikát ismerek, hiányozna:) Illusztrációként talán még két régen és most kép:
Mennyire nyomják el egymást Nálad az évelők? Milyen időközönként ritkítasz?
Ezidáig csak ültetgettem jól-rosszul:), és igen, elkerülhetetlen nagy ágyás áttervezése:( Nem a sűrűség, hanem a méretek miatt. Aminek 60 centisnek kellene lennie az 80, aminek120-nak az 60:)
Amíg még keveset láttunk belőled, addig csak a hozzászólásaidon át ismerünk, minél teljesebbé válik az idők során a kialakuló kép, annál pontosabban tudjuk, ki milyen, meddig lehet nála elmenni, mit bír, mik a heppjei. :-P Itt pl. egy olyan társaság jött össze, akik több-kevesebb megszakításokkal több éve koptatják a topicot, jönnek újak is, és ha idővel itt ragadnak, örülünk. ;-P Megszoktuk már, hogy Idi meg Zsu csörtéiből mindketten győztesen kerülnek ki, hogy Chablis amikor végre beesik, akkor tarol, egyébként jó kislány irl, és érti is a dolgát, csak valahogy Ti jól elbeszéltek egymás mellett, és tudom, hogy kiválóan lehet ugratni egymást ezzel-azzal, de csak finoman, mert a másiknak is lelke van. ;-P Nyugi, engem többször hülyéztek már le botanászok, mindenki másképpen reagálja le a dolgot. ;-P
Hogy ki hogyan áll hozzá a kertjéhez, a növényeihez, a 'szakmát' ;-P ki mennyire veszi véresen komolyan, legalább úgy, mint önmagát, azt leginkább a hozzászólások hangvételén lehet lemérni. :-P
Szóval, szakirodalom vs. tapasztalatra visszatérve, a legnagyobb erényét ennek a kis nichenek még mindig abban látom, hogy megosztja mindenki, amilyen tapasztalata felhalmozódott az idők folyamán, és remélem legalábbis, hogy sokak haszonnal forgatják mindezt és konstruktívan hozzátesznek, amit tudnak. :-) Akár cédrusokat is. ;-P
Meg szeretném kérdezni tőled, hogy körülbelül mennyi idős a Kányabangita bokrod (Viburnum opulus)? Én teljesen odáig vagyok ezekért a cserjékért.
Nálad vonzza a madarakat a piros bogyói által?
Én körülbelül két évvel ezelőtt vettem egy Kányabangita bokrot, kb. 60-80 cm-es volt, szépen fejlődött, de sajnos a butaságom miatt rossz helyre ültettem és átültetésre szorult, amit viszont már nem élt túl. Aztán mivel nagyon sajnáltam, meg nagyon szerettem volna helyette másikat, így hát vettem egyet tavaly, illetve mivel nagyon szeretem, ezért még hármat vettem idén ősz legelején is. Nagyon szép, erőteljes, kb. 60-80 cm-es példányok. Hát remélem, hogy nem lesz velük gubanc és szépen fejlődnek nálam. Elvileg bírniuk kellene a strapát, mert felénk nagyon sok kertnél van ilyen cserje. Egyedül azt már megtapasztaltam, hogy a tetvek ellen erősen védeni kell őket, mert azok képesek elpusztítani a fiatal hajtásokat.
Szerintem mindkettő és ráadásul serpyllum volt, úgyhogy nagyon kedves vagy, de megkímélnélek a postaköltségtől, mert nem látom értelmét semmilyen megfontolásból sem. :-P Növeszd az ágyásban és ha megmutatod néha, annak nagyon fogok örülni. :-D
A masodik es harmadik kep az amire jo. (eddig csak az elsot hozta a zIndex...)
Az agyasnal, fanal nem eleg. Belevag - nem eleg melyen - es annyi. Utana kell menjel asoval es igazitani rajta, foleg ha uj helyet vagsz fel, hiszen a mulch-nak is kell hely.