A kezelési könyv azt irja, hogy vezérműszíj csere 6 év, vagy 90000 km. Nos, az enyém decemberben lesz 7 éves, de csak 33000 km. van benne, az tuti! A szíjnak a cseréje valóban indokolt. Azt mondják, hogy álló helyzetben is öregszik a gumi. De ha az üzlet polcán van, mondjuk évekig, az is álló helyzet nem? Nincs ráírva szavatossági idő! Mi erről a véleményetek?
Köszi a válaszokat!! a 15 ezres lambdaszonda azért kicsit megnyugtat...viszont akkor ebből egyből kettő is kell? Azt hiszem felveszem a kapcsolatot a suzuki sumo-val :)
E 85 (bioetanol) üzemanyaggal milyen tapasztalataitok vannak? Én most próbáltam ki először az altómban. Most nagyjából felesben megy benzinnel és E85-tel. Amit rögtön észrevettem, az az volt, hogy nem szeret nagyon pörögni vele (max 4500 rpm, 5000-nél már ordít), viszont alacsonyabb fordulaton jelentős többlet nyomatékot ad a motor. 5.-ben 50-nel nagyon simán megy, gázadásra nem hörög, szépen egyenletesen kihúzza a 140-et. A hidegindítás (eddig nem volt nagy hideg) teljesen rendben, észrevehető fogyasztás növekmény sincs.
Az eredeti lambdaszonda valóban 45-50 ezer körül van, de vannak jó minőségű utángyártott szondák, ami szintén jó hozzá. Pl. az NTK-nak is vannak univerzális 4 vezetékes szondái (2 fűtés szál, 1 GND, 1 jel). Ezeken más a színjelölés mint az eredetin és cstlakozó sincs rajtuk, tehát át kell szerelni a használt szondáról. Az altóban két lambdaszonda is van, egy a leömlőknél, egy pedig a katalizátorban. Elvileg ugyan olyanok, de más cikkszám szerint vannak nyilvántartva, mivel a kivezetéseik nem egyforma hosszúak.
Szerintem cseréltess váltóolajat, ha a váltóból jön a zaj. Nálam csendesebb és könnyebb működésű lett az olajcserét követően (9000 Ft volt és csak 15 percig tartott) Ha csak 50-60 között vinnyog, akkor az szerintem valami rezonáns jellegű hang. Az Altó (gyári !) kerékcsapágyai egyébként elég tartósak, az elsők ugyanolyanok mint a WR+ ban és az Ignis-ben. Ha kerékcsapágy hibád lenne, akkor olyan kávédaráló jellegű hangot hallatna, már egész lassú tempónál is. Nekem már volt egy bal első cserém, 100.000 km körül. 6000 Ft volt a csapágy, 12.000 Ft a munkadíj és 4.000 Ft a futóműbeállítás, 2 óra munkaidővel.
Most fogom a 2004-es Altómat 90.000-res szervízbe vinni, nem tudjátok véletlenül kb mire kell számítani (olajcsre, izzócsere stb ) mennyibe fog kábé kerülni az, ha nem találnak semmi nagyobb problémát?
Illetve egy nagyobb problémám azért akad. A műszerfalon kigyulladt egy hibajelző lámpácska amit a szakszervízben lambdaszonda cserével oldottak volna meg, 50.000 Ft-ért. Én azt mondtam hogy most nem kérem a cserét és elvittem egy nem márkaszervízbe, ott azt mondták hogy a szondának semmi baja, de azt nem tudja, hogy miért ég a lámpácska a műszerfalon...és vigyem el egy elektronikával foglakozó szerelőhöz....
Én nem értek túl sokat a lambdaszondákhoz, de az biztos hogy az alapjárat sima, és a fogyasztással is minden redben. Elviszem még az elektronikáshoz aztán ha ott rendben van akkor mehet a 90 ezresre...
Kérdés: egy alto lambdaszonda tényleg 50.000-be kerül??
Nekem még nem jelentkezett a váltóval ilyen jellegü gondom, legfeljebb a 2. fokozat motorfék üzemben hangosabb a többinél, de nem zavaró. Gyorsításnál nem hallok ilyen hangot. Valószinű a többiek sem, mert nem reagált senki. Én is csak azért, nehogy azt hidd, hogy nem nézünk be a fórumra!
Kicsivel több, mint 2 éve van egy 2004-es GL Altom, ami eddig különösebb hiba nélkül minden alkalommal elvitt "A"-ból "B"-be. Kedvelem a kis járgányt és szeretném megtartani jelenlegi állapotában még sokáig, de nem vagyok nagy autóbütykölős "guru" ezért néhány apró kérdéssel fordulnék felétek.
Volt már valakinek problémája a váltóval? Nem kifejezetten a váltások pontosságára, vagy esetleg fokozatok "kiesésére" kell itt gondolni, hanem furcsa, első hallásra rendellenes, vinnyogó hangra, ami a gyorsítással egyenes arányban változik. KB 50-60 km/h környékén kezd igazán hallhatóvá válni. Egyik autószerelő ismerősöm először a fékekre tippelt, azt kijavítva, a kerékcsapágyakra (ami egyébként szar, de állítólag nem annyira vészes) és végül a váltóra gyanakodott, pontosabban a váltó difi részére (talán egy csapágy).
E hónap végén műszakira kell vinnem a kocsimat, de van egy nagy gondom... A legutóbbi kiolvasáskor (vezérműszij csere, 117.000km-nél) lambdaszonda hibát diagnosztizáltak, kiégett a fűtőszál. Csere ügyében több cégnél is érdeklődtem, 12.000 - 47.000 Ft-os ajánlatokat kaptam a z új alkatrészre, bővebb információt senki nem adott. Tudja esetleg valaki hogy melyik cégnél, melyik tipust érdemes (szabad) megvenni a 2004.-es 1.1 glx altóhoz?
Eltelt ismét 632,9 km és elfogyott kb. 30L üzemanyag, amiből immáron 30% azaz 10L E85 volt.
Az eredmény: kb. 4,75L/100km
Ami egy kicsit több, mint az első körben (4,6L/100km), de az eltérést inkább a vezetési "stílusomnak" volt köszönhető, amúgy ez az idei 2. legjobb eredményem, adott szakaszon.
Egyelőre a kicsi-kocsi jól viseli az alkoholt, talán egy picivel lomhább, mint régebben, de ez lehet, hogy csak érzéki csalódás...
A folytatásban emeltem a tétet és most már 50-50% az arány!
Igen, ez az általános tévhit. Több vegyész ismerősömmel is beszéltem ez ügyben és mindegyikük azt mondta, hogy azok a gumi és egyéb alkatrészek, amikkel érintkezik az "alkohol" simán bírják a strapát.
Ugyanis mivel bírják a benzin, olaj és egyéb anyagok hosszú távú hatását, az E85 nem jelent gondot, főleg mivel ez ugye alkohol-benzin keverék.
Nem azt állítom, hogy ez az olaj-lobbi riogatás, de ...
Az eőbbiek betetőzése, hogy arról olvasni: kikezdi (oldja) az üzemanyag ellátó rendszer gumi alkatrészeit. Nem véletlenül változtatják meg, a gyárilag E-85-el üzemelő autók szóban forgó alkatrészeit!
Kiváncsi vagyok a továbbiakra, mert eddig csak olyat lehetett olvasni "szakvélemény" gyanánt, hogy az E-85-től megnő a fogyasztás. De egyenleget nem vont senki, hogy az olcsóbb üzemanyag összességében kíméli-e a zsebet, vagy pedig amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon, tehát haszna pusztán annyi, hogy teszünk valamit a környezet védelméért.
Bár, az utóbbit is megkérdőjelezik, mivel növelni kell a mezőgazdasági területeket annak a növénynek a termesztéséért, amiből csinálják és ezt a területet az erdők kiirtása révén nyerik, mely köztudottan a Föld oxigéntermelője. Akkor most hogy is van ez?
Lehet, hogy maradinak tünök, de én mindig azt az elvet vallottam, (LPG-vel kapcsolatban is) hogy a motort a mérnökök egy bizonyos üzemanyagra fejlesztették ki, jelen esetben benzinre.
Kb. 2 hete tankoltam benzin mellé 5L E85-t, az eredmény 650,3km azaz kb. 4,6 L/100km lett. Semmilyen átalaktást nem eszközöltem, csupán egy univerzális üzemanyagszűrőt tettem be. A lényeg, hogy az idei legjobb fogyasztásom 4,8L/100km volt. Az útvonal ugyanaz és a vezetési stílus is hasonló volt, tehát ilyen ki mennyiségű E85 nem befolyásolja sem a teljesítményt, sem a fogyasztást...
Most emeltem az adagot 10L-re, majd írok a fejleményekről!
U.i.: A legutóbbi tankolásnál, normál 95-el 5,12L/100km volt...
Nem tudom, hogy az Alto hogy tolerálná az E-85-öt, mert az enyémbe egyszer próbaképpen tankoltam prémium üzemanyagot és minden baja lett tőle. Szerencsére csak 10 litert, de állandóan lefulladt, pörgött az alapjárat, mind a fene, alig vártam, hogy kifogyjon. Utána visszatérve a sima 95-höz újra a régi lett. Azóta kételkedve fogadok minden beavatkozást.
üdv! egy 2004es suzuki alto tulajdonosa vagyok.98ezer kilométer óraállásnál tartok. érdeklődnek nem tudja valaki a jobb oldali féltengely belső fogazatának számát? üdvözlettel Rácz Gergő
Érdeklődnék szuzuki alto-ba gyárilag milyen olaj van pontosan? 4 liter gondolom simán elég bele. Vagy esetleg ti milyen olajat használtok? De a gyári akkor is érdekelne.