Irigyellek az alföldért, hogy ott élhetsz, nekem nagyon kedves vidék.
Ezt a tenisz ügyet nem lehetne, úgy megoldani, ha van ott a városban teniszpálya, vagy valamilyen sport központ, ahol lehetne ütőt is bérleni, és egy barátoddal egyszer kipróbálnád. Lehet, hogy nem is tetszene annyira, nagyon fárasztónak találnád, és már legalább nem izgatna a dolog.
Biciklizni?Azt szoktam majdnem minden nap.Egy alföldi kisvárosban lakom ahol sokan használják.A görkorinak is lenne hely.Viszont a tenisszel bajban vagyok,nincs kivel,és nincs mivel.Van amikor kifejezetten jól esik biciklizni.Üdvözöl:síküveg.
Én sajnos nem tudok. Talán az esések miatt, ódzkodtam mindíg tőle, meg aztán nem is nagyon van erre felé olyan > jó < hely, ahol lehetne. Biciklizni viszont szeretek, csak ritkán van időm rá. A tenisz is jó, csak kezdetben a vállnak, karnak nagyon megerőltető. Mondtad, hogy szeretnéd kipróbálni, ezzel mi a helyzet, van rá lehetőséged?
Szia!Túl jót vettem.Ez egy hosszú történet,de pont van időm ,ezért leírom Neked.Volt már régebben is egy görkorim amit nekiadtam nővérem kislányának.Egyforma a lábméretünk/nagylábon él/.A mostanit használtan vettem.S itthon vettem észre,hogy a fék hiányzik az egyikről.Elvittem hozzájuk a sógorom hátha megtudja csinálni.A gyerekek kipróbálták és nagyon tetszett nekik,mivel sokkal gyorsabb mint a többi.A réginek kicsi vastag a kereke,ennek meg vékony és nagyobb.És nekik adtam,a régit meg visszaadták.De egyébként amikor kipróbáltam elestem.De most már van itthon amit tudok is használni.Te tudsz görkorizni?
Sziasztok...Mindig igazat szoktam mondani.Tegnap úgy kiakadtam,hogy ittam egy liter bort.Nem írok arrol ,hogy mi akasztott ki,ismerem a mondást/okot mindig lehet találni/.De megfogadtam befejezem.Szép napot nektek!
Szia Shaker! :) Örülök, hogy jobban vagy, majd felnézel MSN-re valamikor? :)
----------------------------------------
Újabban kipróbáltam az Omega-3 zsírsavakat, két hete elkezdtem halolajkapszulákat meg őrölt lenmagot enni (olyan napi 2 evőkanállal), azóta mintha 2x jobban működne a hosszú távú memóriám, meg emellett pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, rák ellen is jó, próbálta valaki?
Az agy olyan 8 százaléka Omega-3 zsírsavakból áll, de ezt a szervezet nem tudja előállítani, tehát csak megenni lehet, viszont a magyar étrendben alig szerepel.
Állítólag a legtutibb az izlandi tőkehalmáj olaj, majd beszerzek olyat is nemsokára.
Kiegyensúlyozott táplálkozásban az Omega-6 zsírsavak mennyisége a napi étrendben nem lehet több, mint az Omega-3 zsírsavak 4-10 szerese. Hazánkban ez az arány (kb.30:1), erősen eltolódott az Omega-6 zsírsavak irányába, ami számos civilizációs betegség okozója.
Mi a helyzet a skizofréniával és az omega-3 olajokkal?
Több felmérés is kimutatta, hogy a skizofrén betegek vörösvérsejtjeinek fosfolipidjeiben az átlagosnál kevesebb omega-6 és omega-3 zsírsav található. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó fosfolipid molekulák építik fel az összes sejtmembránt, köztük az agyét is, s egy hipotézis szerint a skizofréneknek olyan genetikai hibájuk van, amelynek következtében membránjaik fosfolipidjei rendellenesen magas arányban bomlanak le.
Egy angol pszichiáter, Malcolm Peet beszámol arról, hogy amikor betegeinek napi 10 mg halolaj koncentrátumot adott táplálék-kiegészítőként, „jelentős enyhülés mutatkozott a skizofrén tünetekben". Egy következő próba során az omega-3 EPS jobb eredményeket hozott, mint a DHS vagy a placebók. Dr. Peet azt mondja, hogy még nem világos, az EPS miért hatékony, míg a DHS nem. Az egyik lehetőség az, hogy az EPS megakadályozza egy olyan enzim működését, amely a membrán fosfolipidek lebomlását okozzák, míg a DHS nem.
Az egyik legmeglepőbb gyógyulást Dr. Rudin praxisában érte el egy 26 éves nőbeteg, aki 16 éves kora óta többször volt már kórházban skizofrén tünetekkel. Szülei minden lehetséges kezeléssel megpróbálkoztak, de minden csak rövid időre használt. Egészen hihetetlen módon a lány szervezete 30 percen belül reagált arra a két evőkanál lenmagolajra és egy E-vitamin tablettára, amit Dr. Rudin ajánlott neki. Ezután jó néhány éven keresztül tovább szedte a lenmagolajat, és omega-3 olajokban gazdag étrendet követett. Elvégzett egy főiskolát, és diplomás ápoló lett egy pszichiátriai klinikán.
Testünk a táplálékunk részét képező lenmagolajban található LNS-t EPS-sé alakítja. Dr. Rudin negyvennégy önként jelentkezőjéről, akik átlagos amerikai étrenden éltek, kiderült, hogy omega-3 hiányban szenvednek. Még további kutatások szükségesek, az azonban meglehetősen csábító egy elmélet megalapozásához, miszerint az EPS-ek megakadályozzák a fosfolipidek lebomlását.
-----------------------------------------
Az omega-3 forrása: lenmag
Kevesen tudják, hogy az egyik legegészségesebb növényünk a lenmag. Pedig napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását. Hiszen olyan páratlan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, más néven omega-3 zsírsavakat.
Kicsi a bors, de erős
A len (Linum usitatissimum L.) a lenfélék családjába tartozik. Csak Közép-Európában termesztik. A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai, toktermésben fejlődnek. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.
A lenmagolaj a lenmagban található. A magból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű.
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában, már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Melyre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. A legtermészetesebb összetevők
A lenmag az egyik legtisztább és a legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olajok egyike. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58% linolén nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.
Gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitamintokban, alfa-linolénsavban, béta-karotinban. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód stb. természetes forrása.
Olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket (esszenciális zsírsavak). Más néven omega-3 zsírsavaknak is hívják őket. A lenmag héjában különböző ásványi és ballasztanyagok találhatóak, ami miatt fogyasztása kedvezően hat a bélműködésre.
Gyógyító hatása
A lenmaggal és olajával bármilyen szempontból csak jól járhatunk. Nemcsak gazdag vitaminokban és zsírsavakban, hanem ebből kifolyólag számos betegség megelőzésére is alkalmazható.
Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében. Mérsékli a koleszterinszintet, így csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és az anginás eredetű mellkasi fájdalom kockázatát.
Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség. Csökkenti a gyomorsav roboráló hatását, kimossa a koleszterint, szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben.
Kiváló májtisztító, különösen zsírmáj esetén. Megszünteti a székrekedést és rendszeressé teszi a bélmozgást. Az olajban található kéksav-glikozidák miatt gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas (ízületi gyulladások, gennyes, fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket.
Az idegrendszer működését is javítja, ezért enyhítheti az idegek károsodása okozta zsibbadtságot és viszkető érzést. Csökkenti a fáradtságot. Segít megelőzni az epekő kialakulását, illetve hozzájárul annak feloldódásához.
A női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló növényi hormont (fitoösztrogén) is tartalmaz, ezért jótékonyan hat menstruációs rendellenességekben, a méhműködés szabályozásában, a méh szöveteinek túlburjánzása és meddőség esetén. Szintén mérsékli a menstruációval együtt járó fájdalmat. Erősíti a hajat és a körmöt.
Lenmagolajjal gyorsabban begyógyulnak a bőrsérülések: sokféle bajban alkalmazható – faggyúmirigy-gyulladástól kezdve az ekcémán és a pikkelysömörön keresztül egészen a leégésig.
A kutatók szerint a lenmagolaj az anyagcsere mértékét is növelheti, és ezzel elősegíti a gyorsabb zsírégetést is. A kutatások alapján csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba, és segíti a hormonkiválasztást a prosztaglandinok szabályozásán keresztül – ezek hormonszerű anyagok, melyek testünk nagyobb szerveinek működésében működnek közre, beleértve a szaporítószerveket, az immunrendszert és az idegrendszert.
Az aktív életmódot élő emberek arról számolnak be, hogy a lenmagolaj kiegészítők gyorsabb regenerálódást tesznek lehetővé edzés után, és segítenek enyhíteni az edzés utáni izomfájdalmakat.
Persze, hogy érdekel! Ha meg tudod oldani, tedd fel légy szíves. Csupa jó hírek vannak itt most, gratulálok ehhez a lelkesedéshez, és sikerekhez. Síküveg, Neked pedig, további kitartást,...tudod? Fog ez menni, csak meg kell próbálni! Ha rá állsz ezekre a sportokra, meglátod, nem is fog hiányozni a .....
Koszi szepen. Nem volt rossz dolgom a korhazban a szokasos kezdeti sokk utan, de persze itthon sokkal jobb. Varatlanul jott szokas szerint, kicsivel tobb mint egy eve volt az elozo. A rajzolgatas meg majd meglatjuk hogy fog alakulni, tobben batoritanak es szerintem sem rossz ahhoz kepest, hogy sohasem csinaltam. Kaptam kolcson par magazint amibol lehet tanulni es probalom kitalalni mi legyen az elso "igazi" kep amit a falra szanok itthon. A mozgas nagyon jo, en sajnos nem tudok teniszezni, egyszer nagyon regen probaltam, de nem nagyon ment. Viszont a biciklimmel tekerek, sajnos jon az esos ido, kell valami vizallo cucc mert nem szeretek borig azni. Jol vettem ki, hogy egy kapcsolat lehetosege van nalad, vagy felreertettem valamit? Ugyes vagy, hogy meg tudtad allni az ivast, csak igy tovabb. :)
Szia!Örülök neki,hogy jobban vagy,bár nem tudtam,hogy kórházba kerültél.De a legjobban annak örülök,hogy találtál egy új hobbit.Sok szép rajzot neked!Nekem sajnos nem megy a rajzolás.Most s teniszt kívántam meg.Még nem teniszeztem,de nagyon szeretnék.Jó ,hogy itthon vagy.Szia!
Ket het korhaz utan egy hete itthon vagyok, latom meglodult a topik, visszaolvasok. Minden rosszban tenyleg van valami jo kulonben, bent kiderult, hogy nem vagyok teljesen bena rajzolas es festes teren, ugyhogy mar vettem is par cuccot, amolyan kezdo szettet, ceruzat meg festekeket. Nagyon jol kikapcsol, tudom ajanlani.
Szia Ákos!Köszönöm,hogy reagáltál a hozzászólásomra.Képzeld ma vettem egy üveg vörösbort,de nem ittam belőle.Vettem még egy görkorit,alig várom,hogy kipróbáljam.Ha jól vettem ki neked a húgod aki beteg.Nekem is van egy bátyám aki kiáll mellettem.Ha abbahagyom a gyógyszert rögtön kórházba kerülök,de hat éve nem voltam.De amire büszke vagyok ,hogy öt éve nem dohányzom.Nagyon jó orvosom van,s a gyógyszereket is beszedem.S alig várom,hogy holnap legyen ,tudod a görkori miatt.Szia!
Szia Ákos, hát igen, igyekszem minél többet olvasni erről. Sajnálom, hogy a te húgod is.... Amikor először jött ez ki a tesómnál, én is majdnem beleőrültem, annyira szörnyű volt abban az állapotban látni. Ő legalább 4-szer volt bent, mindig amiatt, hogy abbahagyta a gyógyszert. Szerencsére most már lassan 3 éve, hogy utoljára kórházba került, azóta belátta, gyógyszer nélkül nem megy, és most kezd visszailleszkedni a "normális" életbe.
Én az őszinteség híve vagyok. A beteg embert szeretni kell és nem szabad becsapni. Az ő emberi méltósága szintén szent ! Mint az enyém .))) az egészséges meg legyen okos és empatikus és ésszel segítsen !
Lehet szeretni , szerelmesnek lenni egy emberbe aki történetesen skizofrén betegségben szenved. De tiszta szívvel és nagyon sok ésszel vállaljuk be. Itt azért más az elkötelezettség és lojalitás fogalma. És nem biztos, hogy egy átlag normál ember tudja ezt.
A Leponex meg egy nagyon jó és biztonságos gyógyszer. Jó orvos,jó gyógyszer és jó emberek a körülötted. ))))
az önvád meg nem segít se betegnek , se egészségesnek.
Az alkohol meg skizofrénia üti egymást.
az alkoholról tudnék mesélni. )))) Alkoholista családból származom.((((( Meg én ittam vagy 20 évig. Mehetnék az AA-ba csoportot vezetni.)))))
Nagyon érdekesek voltak a youtube-os videók. A testvérem mániás depressziós, szerencsére most stabil az állapota. Amiket mesélt arról, hogy elkezd minden összefüggeni mindennel, nem igazán tudtam elképzelni, de most kezdem érteni.
Igen, jól látod. Novának is részben igaza van, de,…. ha mindig a betegséggel takarózunk, és felmentjük magunkat - holott világosan látjuk a megoldandó problémát – akkor semmi előrelépést, v. fejlődést nem fogunk elérni, még az a kis inspiráció, v motiváció is elszáll, ami jobb irányba terelhetné az életünket. Szerintem, meg kell próbálni, erős elhatározással az elérendő célod felé törekedni, nem megengedi magadnak, hogy az önsajnálat beleszóljon. Tessék egy kis bátorságot, erőt gyűjteni, képes leszel rá hidd el. Mondom ezt most én, - de tudom, hogy minden ember más – mert az én kis barátom, hajlandó a céljai felé törekedni, hajlandó a lépéseket megtenni a jobb életminőség elérésére, és hálás a tanácsaimért is, és látja a pozitív változást, ami még inkább inspiráló számára. Szerintem, megéri, próbálkozzál bátran, ha nem sikerül elsőre, majd sikerül másodjára.
Szia! Köszi a hozzászólásod.Így legalább nem süllyedek el a önvádba ,hogy én teszem tönkre az életem.De tudom azt is ,hogy az is igaz,hogy választanom kell .Társ ,vagy alkohol.....
Dehogy vagy teljes mértékben hibás. :) Egyrészt senki sem lehet teljes mértékben hibás ilyen dolgokban. Másrészt a skizofréniáról meg nem tehetünk, az csak van, így születtünk, nagyon megnehezíti a dolgokat.
Legfeljebb kicsit lehetsz hibás. Szerintem a helyünkben a többség alkoholhoz nyúlna, vagy még rosszabb dolgokhoz.
Na tessék! Akkor? Ugye tudod most mi fog jönni?:) El kell döntened mi a fontosabb?
Én rettenetesen alkohol ellenes vagyok, semmire nem való, még a stresszes állapotot is csak ideig-óráig oldja meg, azon kívül nagyon könnyű átbillenni a folyamatos fogyasztó kategóriába, ami pedig már egyenlő az önpusztítással. Fel kellene talán vállalni a kezdeti nehézségeket, egy ilyen találkozáskor. Ez a kis nehézség is csak az első alkalommal van.
Szerintem teljes mértékben hibás vagyok.Ha eljutok a találkozásig,hogy oldjam a feszültséget ,van,hogy alkoholt fogyasztok,s ezzel csak rontok a helyzetemen...
Mit gondolsz, egy kis önbizalom fejlesztéssel ezen nem lehetne segíteni? Nincsenek ilyen foglalkozások számotokra, ahol valamilyen módszerrel ezt el lehetne érni?