Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
A felső "karokat" rövidebbre hagyom,mint az alsókat és ritkítom is,így azért olyan nagy árnyékot nem csinál.Ezek 6-8 éves fák,még nem kopaszodnak:)...én jobban:)))
Akkor nálam még rosszabb a helyzet :)...nálam fa oszlopok vannak /ez még elmegy/,de a drótoknak már nincs sok jelentősége.Igaz az én már termő körtesorom nem is sövény-mint írtam is,csak az alsó vázkarpár van /volt/ lekötve közel vízszintesre,a többi ágat nagyjából meghagytam és vagy a termés súlyától "megy" lefelé vagy lekötözöm.Majd az új soroknál mással próbálkozom,muszáj is lesz,mert itt kisebb lesz a tőtávolság. Azért a Packham egy nagyon jó fajta,de talán csak a téli metszés nem elég,zöldmetszést is kell alkalmazni,meg lekötözést,szóval mindent ami gátolja a túl intenzív növekedést.Asszem van olyan sebkezelő ami gátolja a kihajtást,a vízhajtás képződést /igaz én még élőben nem találkoztam vele/. Megkostoltuk a Fétel apátot,ez nagyon finom,szóval jó fajta lesz.Tavaly ültettem 2-t,olasz oltványok Farold40 alanyon ...és az idén az egyiken már volt 10 db...ez nem rossz,ahhoz képest,hogy van pl 4 éves Concorde-m amin még virág sem volt.
A körte megáll a saját lábán, nem is kell neki támrendszer, nyugodtan kiszedheted. A felsőbb vesszőket mostmár kötözheted egy kis madzaggal, vagy műanyagos aluminium dróttal az alsókhoz.
Üdv Mindenkinek! Látom Más is "kínlódik " ilyen sövény kialakítási gondokkal! Elképzelésem volt, miután a lombozat lekerül a fákról, teszek fel képeket és várom a jelzéseket, milyen hibákat vétettem az idei alakítgatásokkal kapcsolatban! Nos erről még nem tettem le, de látom a kérdéseket mások részéről, sőt a segítségeket is! Ha elfogadjátok, nov. eleje környékén már aktuális lesz kérném a segítségeteket ilyen kérdésekben.
Főleg a támrendszer..a két szélső oszlopot (nálam vascső) nem függőlegesen ásnám le, hanem kifelé, úgy 45 fokban megdönteném. Így a huzal nem húzná befelé.. A másik, szerintem a Pacham nem nagyon való sövénybe, nagyon intenzíven nő, legalábbis az enyém...
Jó lesz ez a sövény! Kicsit még sűrűbb is lehet, nem muszály ekkora távolság a vízszintes karok között.
Ugy látom a függőleges hajtások főleg a 'kis vöröskénél' okoznak gondot. Ritkítsd ki (tél végén) 10-15 cm-re tőből és a megmaradtakat metszd vissza 3-5 rügyre. A felsők megint hajtanak majd erősen felfele, az alsó 1-2 rügy meg vagy egyből termővé válik, vagy vízszinteshez közeli hajtást hoz.
A vörös levelek azt mutatják, hogy jól átcsoportosul a tápanyag a levelekből a vesszőkbe, jól fog telelni.
Sztem nagyon jól néznek ki,az enyém nem ennyire sövény,én csak az alsó két vázágat húztam el vízszintesre,hogy visszafogjam a fák növekedését.Fölötte már inkább orsó.Majd az új sorokkal kísérletezek más formában.A metszést tavaszig majd kitárgyaljuk :))
Íme a sövényem, meg néhány közeli kép. Azért, ha újra kezdeném, pár dolgot másképp csinálnék. A metszéssel is gondjaim vannak, igazából nem tudom hogyan kellene "szakszerűen" metszeni. A legnagyobb fejtörést a függőlegesen növő vesszők okozzák, nem tudom mennyire metszem vissza őket..felére..1-2 szemre..vagy tőből metszem ki??
Bocsánat, régen jártam erre...rakok fel képet, bár nem egy szakszerű sövény, igaz próbáltam utána olvasni a témának. De így legalább tanácsot is tudok kérni a tavaszi metszéshez.. :-))
De szépen sorakoznak! Körtevarasodás nem volt idén a kertedben? Azén körtéim megsinylették a sok esőt. A birs meg virágzott de a Berecki egyáltalán nem kötött.
...leszedett körtéim:felsősor balról Eldorado,Bosc kobak,Packham'S Triumph alsó sor balról Fétel apát, Társulati esperes, Conferance /ez utóbbit az apósom szemezte általa ismeretlen fáról én csak valószínűsítem a fajtát/
...és amit még nem szedtem le/igaz csak pár szem van rajta/ :
Keszei Attila :Gyümölcstermesztés a könyv nem rossz,de nekem úgy tűnik keverednek benne a régi dolgok a nagyon újakkal.Igaz 2001-es kiadású.
A szuper-karcsú annyiban különbözik a normál karcsútól,hogy szigorúan csak két /alsó/ vázága van, a sor irányában./A normálnál 3 esetleg 4/... és a tőtávban van némi eltérés.
Ugy tudtam Te akarsz mindenáron kicsi fákat. A 'bonsai' egyik titka, hogy nem engedik a gyökereket se növekedni.
A térdedre meg vigyázz, kíméld. Nekem van egy ovodás (kicsit megerősített, kipárnázott) kisszékem, még a diót is arról szedem összegereblyézés után. Amit lehet ülve végzek, pl. őb. szemzés.
Vettem egy /még egy :)/ gyümis könyvet,ebben felmerült egy újabb koronaforma:a szuper karcsúorsó. A szuper és a karcsú között helyezkedik el kialakításban.
Mivel egy része a fáknak eddig nem művelt területre kerül,nem ártana nagyobb gödröt ásni,hogy trágyát is kaphasson és a gyökerei se haljanak meg az erölködéstől.Van 1-2 fám azon a részen,hát nem törik össze magukat a növekedéstől...szóval kell a gödör. Amennyi húst én eszek attól nem hiszem ,hogy gond lehet.Ez inkább kopás,szalagproblémák,kikezeletlen fiatalkori sérülések stb.
Ja, és ne egyél annyi húst (főleg sertést, marhát), mert lehet, hogy kezd kikristályosodni a hugysav a bokádban és a térdedben. Ne egyél egyszerre sokat, inkább többször (3-4 óránként) kevesebbet. Vagy 15 éve nekem is vacakolt, aztán rendbe jött.
Írni én csak a Painttal tudok,de biztos van jobb is. Vmit én is fogok ügyködni,lehet,hogy kipróbálom azt a hajtogatós módszert körtével is.Ma "takarítottam" a hegyen és kitűztem,kikaróztam az ültetendő fák helyét /legalább is a nagy részét/.Az intenzív nyomorításnak köszönhetően kb 60 fának van hely ...most...de ha megnőnek :))) Szóval mindenképpen intenzív-osztályra kerülnek a fáim. Ma ötleteltem azon is,hogy pl az őbarack sorokat úgy csinálnám,hogy felváltva lenne sövény és karcsú/?/ orsó,ill. lesz egy feles sorom,a fele alma a másik őbarack ,ebben váltakozva lenne orsó és tölcsér/váza stb/....de mire az ültetés megkezdődik lesz még néhány variáció. Az viszont jobban aggaszt,hogy a térdeim és a bokáim egyre ócskábbak...nem tom hogy bírok ennyi gödröt kiásni...és még mást is kellene csinálni :(