Tisztelt topiklátogató!
Ide várunk minden olyan adatot, megfigyelést amely a magyarországi nappali és éjjeli lepke faunával kapcsolatos! Megkérek mindenkit, hogy bárhol az ország területén megfigyelt és beazonosított lepkefajok megfigyelési adatait itt közölje! Ennek a topiknak a segítségével megpróbáljuk meghatározni, feltérképezni hazánk napjainkban még sokszínű lepkefaunáját!
Az adatbázisba fotókat is várunk. A fórumot hazai hivatásos lepkészek figyelik, akik ha kell, segítséget nyújtanak a meghatározásban!
Dávid nemrég mondtad hogy az oleáderszendereket úgy kell etetni hogy tölcséres virágokat teszek egy kis üvegbe. De most akkor úgy hogy a virágokat vízbe teszem kiázik belőlük a nektár és a nektáros vizet kiöntöm nekik egy nagy kupakba?
Helló. Mennyire gyakori sávos pohók (Lemonia dumi ) az ország különböző pontjain? Vas megye: Én 2006-ban találtam egy pihenő nőstény példányt a kertünkben álló málnabokorban. Esetleg fényképeket tudnátok mutatni a fajról.Előre is köszönöm. Üdv.:ngykly
Konyhakertben,sárgarépán ill.petrezselymen négy példány P.machaon lárva! És érdekességképp ugyanitt előkerült egy példány már bábozódáshoz elvermelt Sphinx ligustri lárva! Aparát hiányában Ádám barátomat kérném,hogy ha módodban áll dobj be fotókat erről a megfigyelésről!
Szerintem egyáltalán nem számít ritka fajnak, de vándorlepkeként egyes években gyakoribb, máskor ritkább . Ha jól emlékszem az első példányok már májusban megjelenhetnek, és folyamatos a bevándorlás, majd később kelnek a hazaiak is. Volt olyan év 96'-98' -as évek körül, amikor az utcai lámpákon egyetlen éjszaka 30-40 egyedet számoltam meg.
Az atroposról annyit, régen valóban sok méhész találkozott vele, ma már jóval ritkább, és szerintem az idei év pedig a csapadékossága, szélsőségessége miatt megakadályozta, hogy idáig nagyobb tömegekben fel tudjon jönni, kóbor egyedek mindig vannak.
Szia! Nem felejtem ám el amit ígérek, résen vagyok mindig. Ha nem jön össze jövőre sem a krumpliföldes bábkeresés, akkor megpróbálom felvenni pár méhésszel a kapcsolatot hogy szoktak-e "méhfarkast" látni mostanság :).
2007 októberében kaptam apától egy elpusztult hím Atropost. Kint horgásztak Romániában a Duna deltánál (Gorgova) és ott találta a szálláshelyen (2003-ben pedig H. Livornica-t talált munkahelyén!). Elképesztő felépítésű lepke az Atropos, bárhol felbukkanhat.
ui. a H. livornica mennyire számít ritka fajnak hazánkban?
Rendben, de ezt a krumplis dolgot akkor sem értem. Mármint, hogy miért épp ott bábozódott. Bár mindegy végülis.
Folyófű-szender: Tegnap, mikor hazafelé jöttem iskolából, az előttem haladó lány lépett rá egy hím példányra a járdán. Hazahoztam - mármint a lepkét :) -, de sajnos már nem tudtam semmit csinálni vele. (Pásztó, 2010. 09. 27.) Ma az egyik utcai lámpán láttam egyet üldögélni, kb. 3 m magasan. (Pásztó, 2010. 09. 28.)
Catocala nupta: tegnap is és ma is jött egy-egy kopott példány a lámpámhoz.(Pásztó, 2010. 09. 27- 28.)
A dysgonia algira hernyókból 13 báb lett, már kikelt 2 hím és 3 nőstény, de szerintem a többi is kel hamarosan. Angol kékszakállal (Caryopteris X clandonensis) etetem őket. Most van még 4 db L2-L3-as hernyóm.
Mai megfigyelés még: Mátrafüred feletti hegy: Elég sok hernyó, amiket sajnos nem sikerült azonosítanom, rengeteg Arctornis rumicis és euphorbiae van. Hyles euphorbiae hernyót kettőt láttunk kutyatejen. Kicsivel lejjebb, a visszafelé vezető út melletti csalánosban sok Araschnia levana és egy pár Polygonia c-album hernyó. Kifejlettként csak pár fehérlepkét találtunk.
Helló. Akkor világossá teszem neked, habár taxonómiából nem jeleskedem. Szövőlepke alkatúak : közös jellemzőik: hernyóik szövőszemölcsel rendelkeznek, amely a fejük alsó részén helyezkedik el, amellyel bábozódásukhoz választanak el ún.: "selymet". Ezen belül több csoport van mint pl.: pávaszemes szövők(Saturnidae), selyem szövők, sarlószövők(Drepanidea), pihés szövők (Thyatiridae), tarka szövők ( Endromidae). És a Valódi szövők: Ezen belül kinézetük és testfelépítésük alapján a pohókokat és sima szövőket különböztetünk meg: pohókok : nagy méretűek erős testfelépítésűek, és gyakran látható a szárnyukon az ún. pohók rajzolat, amely egy kicsi pont a felső szárny közepén. Összehasonlítás:
Szia! Én úgy etetem az atroposaimat, hogy egy kisebb tálkába vagy kupakba (pl. a Nestea kupakja) teszek méz és víz keverékét 10:1-hez arányban, és egyszerűen ezt beteszem neki a ketrecbe, nem kell ragasztani, mert a lepke megtalálja. Az oleanderszendereket virágnektárral kell etetni, ehhez teszel kicsi üvegcsébe vizet, és beteszel neki tölcséres virágokat vagy a leander virágát.
Helló. Vas megye: 2008-ban találtam egy esti pávaszemes szender fiatal hernyóját (Smerinthus ocellata) a meggyfánkon, de sajnos valami miatt 3-dik vedlése nem sikerült neki és elpusztult.
Azelőtt pár évvel október közepén a krumpliföldön egy kikelt nagyméretű szenderbábot találtam, valószínűleg atropos báb lehetett.
Tegnap osztály társam hozott nekem egy folyófűszendert ( Agrius convolvuli ) hímet amelyet a kapujukban talált félholt állapotban, ma reggelre az állat már nem élt.