" 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BOLUS ADSTRINGENS TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Bolus adstringens tabletta egy több összetevőből álló bélfertőtlenítő készítmény, amelynek hatóanyagai megkötik a bélben jelenlévő mérgező anyagokat és védő bevonatot képeznek a belek falán. Fertőzéses bélmegbetegedések, mérgezéses gyomor- és bélbántalmak kezelésére szolgál."
Addig senki nem megy orvoshoz, ha egy nagyobb evés után híg a széklete a kutyának.
Nem is kell. Vannak kutyák, pl. az enyém, ha a megszokottól eltérő kaját kap, nem híg lesz a széklete, hanem majd belepusztul. Nem tud menni, erőlködik a kakilással és ha szerencséje van, akkor kirobban belőle. Ezt úgy képzeld el, hogy 2 méterre fröcsög belelőle a kaki. Széklete nyákos, véres lesz hamarosan.
A kutya belei tele lesz gázzal, elszaparodnak benne olyan baktériumok, aminek ez a következménye. Ezeket kell elpusztítani a kutyában, amit antibiotikummal lehet elpusztítani, de ezzel elpusztul a normális bélműködést biztosító baktériumok is, amit pótolunk valamilyen probiotikummal.
Az augmentin alkalmas ezen káros baktériumok megölésére. Az Augmentin nem attól erős, hogy 625mg-os. Testsúlykilogramm szerint adják. (nagy kutyánál ezt adják)
Az antibiotikum injekcióban is antibiotikum. Az Augmentint ezért említettem, mert humán gyógyszer, receptre megszerezhető, jelentősen olcsóbb, mint az állatgyógyászati gyógyszer. Állatorvosok megszokták kérdezni a tulajt, hogy van-e lehetősége receptre felíratni, mert úgy olcsóbb.
Ha hasmenéssel elmegy valaki az állatorvoshoz, először megméri a lázát. Amikor kihúzza, megnézi, milyen a széklet a lázmérőn és milyen bűzös (ezt érzi az orrával). Ha véres, vagy nyákos, egyszerre nyomatja az antibiotikumot, hátha baktérium okozza a gyulladást és nem virus.
Amíg csak simán híg a széklet, senki nem gyógyszerezi a kutyáját és nem megy orvoshoz legalábbis az első pár napban.
Gabiii sem ment el. Azt hittem falun lakik, nincs a közelben állatorvos, akkor ilyen esetekre, ha gyakrabban előfordul, érdemes felkészülni.
A 29803-as hsz-ben írtam, hogy el kell vinni orvoshoz. Persze csak akkor, ha nyákos, véres a széklet, vagy sokáig elhuzódik a híg székelés.
bocsanat! nem tudtam, h Cesar a Harvardon vegzett ...
szerinted milyen egyetem letezik "kutyakorrekciora"? a Csanyi egy zsenialis etologus, de nem vagyok benne biztos, h egy elbaszarintott kutyat kiegyenesitene ...
Én tudom,mert hosszú évek óta fosós kiskutyákat nevelek. Először széntablettát javasol,plussz diéta,rizs+csirkemell.3-4 nap után ha nem múlik,és nyálkás,véres lesz a széklete,akkor kap egy injekciót. Semmi esetre sem Auqmentint,az nem jó bélgyulladásra.Injekciót szokott adni,abból is egyet,3 napos hatással,és attól elmúlik a véres széklet,rendbejön.
Semmi baj vele,szerintem,csak hirtelen bezabált a zsírosabb ételből,és az természetes,hogy megzavarja a gyomrát.Pár nap,és elmúlik,addig diétáztasd. Ha embernek van hasmenése,akkor sem antibogyóval kezdünk,diétázunk. Széntabletta jó rá.
nem is ertem idonkent,miert avatkozik be az ember a termeszetbe,mikor az mindent tud...Szaffika a reggelijet sem ette meg,biztonsag esetere elotte hagytam egy falat szarazat,hozza sem nyult,ugy latszik,a szervezete tokeletsen tudja,hogy most dieteznia kell..Ugyanigy,mikor elcsapja a gyomrat es leget,ezzel meghanytatja magat es megy a dolgara,mintha mi sem tortent volna...
Delben vittek le,azota figyelik,de miota en hazajottem sem szolt,hogy rendkivuli dolga lenne lent...Este leviszem,azert figyelem mit produkal,de mivel orak ora dobalja a labdajat maganak,nincs rossz formaban...
Hú,visszaolvastam,de összefoglalva írok,kímélem a kezem:))))
GABI!
Antibogyót ne adj a kutyának,azt csak akkor ad a doki is(ha normális),ha bélfertőzése,bélgyulladása van.A Te kutyádnak biztos a hirtelen zsíros kaja ártott meg,hogy befalta a hét száraztáp után.Ha bélgyulladása van,akkor nyálkás,véres lesz a széklete,akkor vidd orvoshoz. 1 koplalónap amúgy is kijár a kutyáknak,nálam minden héten van egy nap,mindig ugyanaz a nap,mikor nem kapnak enni,csak este 3-4 szem keksz,a sav miatt. A diéta a kutyáknál,én is mindig azt adtam a fosós kiskutyáknak,rizs+csirkemell összefőzve,nem kell ízesíteni,pici só,semmi más.2-3 nap alatt rendbejön tőle,ha csak gyomorrontás.És nekem szokott ilyenkor a doki széntablettát ajánlani a kutyáknak.
Antibiotikumot ha nem muszáj nem szabad tömni a kutyába.A 625-ös különben is brutál erős.
Pedig jó az, antibiotikum kúra után 1 hét kell a szervezetnek, hogy normál esetben lábra álljon. Addig az embernél is lehet hányás, hasmenés, hígabb széklet, stb. Szóval nem árt az antibiotikummal elkezdeni inni, és még pár napig tovább folytatni, mint ameddig, az antibiotikumot kell. Sok esetben megelőzésre is jó, legyengült szervezet hamarabb betegszik meg, és a nem jó bélflóra is immunrendszer gyengülését okozza.
nem,alapvetoen mindenevo,hol tapot kap,hol fozok neki,a de mult heten ugy alakult,hogy csak szarazat kapott,mert nem jutottam el foznivalo kajaert..meg magunknak sem,nemhogy a kutyanak:)
Ugyhogy szokott o ilyet enni,csak nem kozel 1 hetes immel-ammal tortent szarazkaja melle es nem ekkora mennyiseget..
Na, igen. Gabi írta, hogy amúgy tápos a kutya, persze, nem tudom, miket eszik még. Enyémek full táposak, nagyon ritkán van egy kis porc vagy hasonló, amit apjuk kiválogat a húsból (még a szója fasirtban is találna "mócsingot"). Szóval nálunk a diéta is csak annyiból áll, h nem kap tápot, ill. megy a normaflore. Mivel a főtt rizshez sincsenek szokva, és mi értelme a diétának, ha megzavarjuk a gyomrot még jobban.
ez 1 napos dolog,tegnap volt eloszor,az is igaz,hogy meg eleteben nem keretszkedett le..meg jo,hogy vasarnap volt es en meg kitotoztam,hogy valoszinuleg le akar menni:)
Akkor ma nem kap semmit,reggel is egy fel marek szarazat kapott osszesen,es figyelem..ha holnap estere sem javul,melo utan doki..Ennyi idot azert hagyok neki,mert egyebkent semmi baja,jokedvu,jatszik,rohan...
ha "csak" hasmenés, akkor egy teljes nap éhkopp, föleg akkor, ha sejtjük, hogy az oka a túl sok vagy a megszokottól eltérö kaja. Ennyi idö alatt valószínüleg kiürül, ami a gondot okozza. Ha ez megvan, akkor lehet etetni, de csak fokozatosan, egyszerre csak keveset. Ha 1 nap alatt nem javul a dolog, akkor azonnal orvos. A pogácsa nem fog segíteni, attól tartok.
Ha nem "csak" hasmenés, hanem véres, nyálkás széklet (de ilyen még nálunk szerencsére nem volt), akkor azonnal orvos. Már hallottam iszonyat rémhíreket valami giardia vírusról...
Tavaly télen folyamatosan híg szeklete volt a kanomnak, nem hasmenés, csak híg széklet. Az orvostól kaptunk valami pasztát (mentolos szaga volt és fekete), az segített. A doki szerint az ok a jéghideg hó zabálása volt...
amikor nálunk voltam has-bajok, akkor a joghurtra azt mondta a doki, hogy ha szokott kapni, akkor kaphat, de ha nem, akkor ne most kezdjük el.
diétás kajának rizst szokott javasolni, illetve ő csirkemellet is szokott belefőzetni. nem mondom, hogy a macskáink melyik részét ették jóízűen:)) illetve ők kaptak valami hasfogó krémet, amit útáltak:)