Attol nem, csak a különbség ott van, hogy a kalapsin - forditott U - két ponton érintkezik a kerékkel - a futofelületen meg oldalt a nyomkarimával.
Miután a két érintkezési pont nem ugyanazok a körön van, eleve beáll egy fizikai probléma, hiszen nem egyforma uton fut a két érintkezési pont, ami eleve extra surolodást okoz.
A profilsinen mindig csak egy ponton találkozik a kerék meg a sin.
A baj azt hiszem - jol nézd meg a modellt, ezen még a régi Zeuke csigakerék van aminek az átméröje nagyobb mint a késöbbieké, igy nem hiszem hogy találsz uj kereket hozzá. Ha a késöbbi kerekek közül válogatsz, akkor azokat kb. 0,5mm-el mélyebbre kell engedni a keretben (közelebb a csigához), azaz ki kell reszelni a U-lyukat.
Èn a fém kerekek hive vagyok, igy nem keresnék müanyag kereket. Ennek a mozdonynak ez a legkisebb baja....
Anélkül, hogy tutira állítanám, szerintem a galván nikkelezés nem mattul, szürkül be olyan módon, mint a régi sinek. Ezért mondtam, hogy ónozott lemez, mint a konzerves dobozok.
Nem is láthatsz, mert a motorok alap jellemzöje azok fordulatszáma és nyomatéka a névleges feszültségen.
Ezt a vasutmodellekben használt motorok esetén 12 V- nál adják meg. A motornak van erre egy fordulatszáma és egy nyomatéka, a kettö egymással lineárisian, de forditott irányban arányos (nagyobb nyomaték=terhelés, kisebb a fordulat).
Igy nyilván egy gyengébb motor kisebb terhelésen nagyobb fordulatszámon forog, mig egy jobb motor erre kevésbé érzékeny igy annak a fordulatszáma kevésbé változik a terhelésre. Itt vannak a legnagyobb eltérések.
A képen (motor) a két egyenes egymással bezárt szöge jelenti a minöséget - ez konkrétan egy nagyon vacak motor, a jobb motorok sokkal "laposabbak".
Elvileg a sebességváltozás és a feszültség viszony lienáris, azaz egységnyi feszültségre egységnyi fordulatszámmal gyorsul a motor (a fennt leirtak függvényében, hiszen minden munkapontra jellemzö, hogy valahogyan beáll az egyensuly a nyomaték és a fordulatszám - áramfelvétel között).
Igy, ha belegondolunk egy rossz motor üresjárati fordulatszáma 10000 ford/perc, ami 50%-ra csökken a névleges terhelésre (mondjuk 200 mA), akkor ez 5000 ford/percen fogja mozgatni a mozdonyt.
Egy másik, jobb motor üresjárati fordulatszáma legyen szintén 10000 ford/perc, de csak 20%-t veszít a nyomaték hatására, az ugyanilyen feltételek mellett 8000 ford/perccel fog forogni.
Ha most egyformák az áttételek, akkor a jobb motorral gyorsabban fog menni a mozdony. (sima motorcsere rendszerint gyorsit a mozdonyon)
Ha ezt figyelembe vették, akkor más áttételt tettek a mozdonyba, igy a végsebességük egyforma lesz, de az uj motor sokkal jobb vezérelhetöséget ad. (kisebb feszröl indul és lassabban de megbizhatoan fog gyorsulni, hiszen az áttétel nagyságát kb. 30%-al növelték, azaz mondjuk a tipikus 1:15-röl 1:20-ra.
Lupe segítségével jól megnéztem a hajtott kereket. Sárga áttettsző gumi az abroncsra húzva, imitt-amott kitöredezve (csavarhúzós tisztítás nyomai!!) de még elég vastag. Felújításhoz mit javasolsz ? Maradjon így, ---kapjon új gumis kereket, ---sima kereket, ---műanyag kereket szerezzek be mint a Nohab egyik változatánál volt? Csak gatyába akarom rázni, néha a barátomnál megjáratni. Új, hibátlan kasznit szeretnék neki. Korlát ezen a változaton csak elöl volt? :-))
Persze, amint lekopik a nikkel (ezért elvileg nem szabad smirglizni), kibukkan az NDK "acél", ami sajnos az német helyettesitö találmányok egyike (még a 3. birodalombol), se nem acél, se nem vas csak német.....:-)
Ahogy te is látod a csigát könnyü a tengely másik végére is rakni - söt esetleg át is rakni.
Én is ugy emlékszem, hogy a Zeuke ugy hirdette, hogy a belsö tengely a hajtott, de ez egyáltalán nem biztos.
Már nem tudom én hova huztam a 2. csigát, de mindegy.
A két hajtott tengely sem segit nagyon, mert a sulypont tul magasan van és hosszirányban billen, igy az egyik kerék alapbol mindig "könnyitve" lesz, azaz csak elvileg segit a mozgásban.
"Meg ha jól emlékszem, a kalapsín anyaga kicsit "taknyosabb" tud lenni," Igen, az ónozott lemez fog, egy frissen tisztított sin is fog, az ón bevonat miatt. Hajdanában pld ónvesszővel írtak. Ezért tudnak olyan tragikusan kinézni a járművek kerekei a lemez sinek használatánál. A lendkerék meg induláskor egy kicsit fékez, megálláskor egy kicsil lendít. Én is ráfaragtam, amikor a régi mozdonyok hosszára méreteztem a szakaszolt vágányhosszt, és a mostani mozdonyok közül egyik-másik átgurul a lendkerék miatt. Legszebb kifutást a Roco és a Mehano mozdony produkált.
No itt egy kicsit vitáznék.:-) De lehet, hogy Csíkos billentyűje is villámokat fog szórni...:-))
Az új modellek ok, hogy kisebb feszültségről indulnak, de tapasztalatom szerint a feszültség növelése nem eredményez lineáris sebességnövekedést. Mert ugye az alacsonyabb indulási feszültség magyarázható akár az 5 pólusú motor precizitásának is, de mondjuk egy PWM alapú vezérlésnél már ez a sebességgörbe korántsem egyenes és nem is hasonlít egy trafós táplálásra. A "röpsúly" ez esetben csupán egy lendtömeg, ami messze nem azt a feladatot látja el, mint egy gőzgép esetében a fent említett elem. A lendtömeg ennél fogva indulásnál is nagyobb tehetetlenséget ad a motornak, ami jelentkezik a megállásnál is. Simán az élethűbb dinamika szimulálása a szerepe. Tény, hogy a blokkolásos megálláshoz tervezett, Zeuke alapú szakaszolás itt már nem jár mindig eredménnyel.
A sín-kerék viszonyról szívesen elmerülnék egy tesztmérésben, hogy vajon a kalapsín íves sínkoronája okán magyarázható-e a "megcsúszás". Szvsz. annyira minimális a két sínprofil között a felfekvési különbség, hogy a modellek tömegének ismeretében itt nem lehet differenciálni. Ne feledjük, hogy ott a tapadógyűrű is, ami modelltől függően több-kevesebb keréken van, így ez is befolyásolhat bizonyos csúszásokat. Meg ha jól emlékszem, a kalapsín anyaga kicsit "taknyosabb" tud lenni, de ezek a tulajdonságok inkább a nagyvasút több kN-os tengelynyomásánál érvényesülhetnének.
Jól sikerült, végig volt érdeklődés. De ezt írtam is az egyik mailben, amire ráadásul még válaszoltál is:-)) A viccet félretéve tényleg jó volt, én legalábbis jól éreztem magam. Volt olyan aki szinte az egész hétvégét fagyártás nézéssel töltötte:-)) Aztán vett egy pár fát, modván, ezt Ő úgyse tudja megcsinálni. Pedig dehogynem:-) Képes beszámoló részemről nincsen, nem szeretem magamat fényképezni. De létezik ilyen, én láttam. Modellvasút.eu, vagy vasútmodell.eu, vagy valami ilyesmi.
Mert biztosan l a s s a n m o n d t á k , h o g y b i z t o s a n m e g é r t s ü k:-)) Mindezt négyszer annyi szóval mint amennyi magyarul lett volna. Helyette mutathattak volna pár képet, oszt jóccakát:-))
A szoknyást magyarul Schürzenwagen-nek kell mondani ugye? Én nem TT-ztem soha, de abban a korban nőttem fel. Nekem PIKO H0 volt, de a barátoknál, szakkör társaknál volt TT, ebből sem maradtam ki. Így ezek a járművek nekem is a gyerekkort idézték. Igazán jó lehetett élőben!
Kedves Barátom! Öntöttük az ötleteket, csak egy nem hangzott el. Lehet, hogy valahol olvastál róla, de emlékeztetlek. A szakaszok hosszának megépítése. Én két éve fejeztem be harmadik asztalom építését. /költözés miatt kétszer kellett az elsőt, mindíg kicsinyíteni/. Mikor készen lettem mindenki megállt ott ahol terveztem.
Megvettem az első Tillig mozdonyt és átrongyolt a szakaszokon a legkisebb sebesség esetében is. Majd jött az első Roco ugyanaz. Ha régi sinekkel építkezel akkor javaslom a lombfűrészes szakaszolást. Ha hosszú észrevétlenül forrasztható.
Most szombaton jössz Szeged felé? Ha igen, ezt a "csúnyaságot" hozd lécci magaddal.
Más: Végre felkerültem Pestre, boldog egyetemista-éveim elkezdődtek, de a fene enné meg a Látás-nyelv- és emlékezet tárgyat, hogy csütörtökön 16:15-18:00-ig itt öntik a fejembe a sok okosságot, és nem tudok elmenni a talira. Pedig a modul-téma érdekelne... Bocs, nem rinyálok, tudom egyéni szocprobléma...