Keresés

Részletes keresés

kentaura Creative Commons License 2010.09.01 0 0 41026

Én a kéretlen levelektől félek, ezért ilyen oldalra nem szoktam hivatalos címmel regelni....

Ettől lehet teljesen korrekt a dolog, én csak felhívom a figyelmet a veszélyre.

Előzmény: Vezo228 (40997)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.01 0 0 41025
Valami félreértés van.

Messze nem az a lényeg hogy minőségi és/vagy biztonságos épületek készüljenek... A dolog rég arról szól, hogy minél több pénzt szedjenek be.
Magyarul vagy alapból fizetsz, vagy büntetésként.
Miért is kell pl. az építési engedélyért fizetni? Az adózott jövedelmedből önként szeretnél újabb adókat fizetni, és munkahelyet teremteni (építőnyag, szállítás, és szakemberek). Ezért kellene az engedély.
Előzmény: cseik (41018)
Satriani Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41024
Sziasztok,

van egy pincem, aminek a falai betonteglabol lett epitve de a szigeteles rajta megserulhetett es azik a fal nagyobb esozesek alkalmaval. A fal meg csak vakolva van es erdekelne ha van valami modszer, vakolat, csempe, stb akarmi amivel ki tudnam vedeni a fal atnedvesedeset ?
Az az a fal ugyis nedvesedik csak valami vizzaro vakolat, vagy hungarozell, vagy csempe, vagy valami ilyesmin gondolkodok...
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41023

konkrétan ikerházról nem.

osztott v osztatlan közös tulajdonról, szomszédok jogairól és tulajdonosi jogokról/kötelességekről a polgári törvénykönyv, társasházról társasházi törvény.

pontosabban mire vagy kiváncsi?

Előzmény: 0x5a73 (41020)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41022

ebben igazad van. ez az összeg nagyon durva.

Előzmény: nagy ivó (41021)
nagy ivó Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41021
Ebbe a hibába nagyon sokan beleesnek, de azért nem kéne pofátlanul lehúzni a megrendelőt.
Aki ennyit kér, az akkor született, amikor emberre egyáltalán nem volt szükség
Előzmény: cseik (41019)
0x5a73 Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41020
Sziasztok!

Van olyan jogszabály, ami az ikerházakról rendelkezik? Gondolok itt a szomszédok jogaira, kötelezettségeire, felújítási munkákra, stb.

Köszi!
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41019

és ha előre gondolkozik tulaj, akkor feléből megúszhatta volna úgy, hogy azért érdemi munkát is kap.

most kényszerben van és gondolom ideje sem nagyon volt keresgélni korrekt ajánlatot.

Előzmény: nagy ivó (41017)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41018

hát építésfelügyelet nem a te érdekedet szolgálja, hisz felnőtt jogképes emberek vagyunk, akiktől elvárható a jogkövető magatartás, no meg a józan ész. a te érdekedet a műszaki ellenőr szolgálja. építésfelügyelet max azzal tesz érted, hogy a büntetés szigorával rávegye az építési munka szereplőit a jogkövető magatartásra. és ezen körben van az építtető is. eredményességét kétlem, de amíg azon elmélkedünk, hogy kell-e műszaki ellenőr vagy sem, és a kivitelezések jelentős része "szürkén" folyik, vagy önerősen femű nélkül (jobb esetben legalább index.hu olvtársainak véleményét megkérdezve...:) ) addig marad a "basogatás".

a 2007-es jogkutyulásnak a szakma egy eredményét várta, a kiviteli terv kötelmét. na az az egy nem lett életbe léptetve, pont ott (önerős és "józsibácsikőműves" kivitelezésű kisépületek) ahol a legnagyobb szükség lenne rá. a többlakásosnál ill. nagyépületeknél elötte is volt kiviteli terv valamilyen formában, hisz az azt építők belátták hogy az az ő érdekük, hisz nincs vita hogy milyen anyagból milyen technológiával készűl, tehát a munkát végző nem "tervez és okoskodik" hanem kivitelezi azt, amit hozzáértő optimálisnak megtervezett.

tudom, vannak sokan akik ezt feleslegesnek tartja (mármint kiviteli tervet kisépületeknél) mert pénzkidobás és különben is majd a ........ a kivietelező?, laikus építtető?, az éppen akciót hirdető kereskedő? eldönti az "apró részleteket".

én inkább ezt látom gondnak. no, meg a műszaki ellenőr hiányát.

"pedig ez a jogszabály ha jól emlékszem, akkor azért született, mert a jogalkotó szükségét érezte, hogy jóskapista munkásember védve legyen és ne kelljen elfogadnia a szar minőséget és a maffiastílusú ganyékat."

igen azért, de mint írtam kimaradt a véglegesből a kiviteli terv kötelme, és maradt a műszaki ellenőr kötelező alkalmazása. mert a többi szabályozásnak is csak akkor van(lenne) értelme, ha e kettő együtt meglenne.

Előzmény: Vezo228 (41016)
nagy ivó Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41017
Az egyik ház már majdnem lakható állapotban van, a használatba vételi után már nem ellenőrizhetnek.
Pár héten múlott. Most a tulaj fizethet 300 ezret a műszaki ellenőrnek a lepapírozásért mert előrehaladott a készültség.
Csak felmenő falak esetén megúszta volna 100-ból
Van pofája 300- at elkérni
Előzmény: Vezo228 (41016)
Vezo228 Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41016

Csak tudod mi ebből a baj?

Hogy nekem, mint beruházónak (értsük ez alatt: építkező jómunkásembernek9 attól kell tartoanom, hogy jön az ellenőrzés és baszhatom. Nem azért jönnek ellenőrizni, hogy engem megvédjenek a kóklerektől, meg a rablóktól, hanem hogy baszogassanak az utolsó utáni tök felelsleges papírért is akár.

pedig ez a jogszabály ha jól emlékszem, akkor azért született, mert a jogalkotó szükségét érezte, hogy jóskapista munkásember védve legyen és ne kelljen elfogadnia a szar minőséget és a maffiastílusú ganyékat.

Szerintem.

Előzmény: cseik (41015)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41015

egy jó részének felelős műszaki vezetője sincs. aztán amikor kellene használatbavételihez vagy jön az ellenőrzés akkor meg kapkodnak ....

akinek nincs feműje, naplója, műellenőre az örüljön h egyenlőre nem csak az építésjog xar, hanem az építésfelügyeleti ellenőrzés is. bár, mostanában egyre hatékonyabbak. budaörsön és törökbálinton pl. az elmúlt 1-2 évben minden kivitelezésre kijutottak, amikről tudok. és százhalombatta is "felügyeletveszélyes"...

Előzmény: bpityu (41013)
Dunit Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41014

És mi van ha erről koppintok  ?

Tán csak nem a szerzői jog  ??

Előzmény: bpityu (41003)
bpityu Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41013
namost,akkor miért van,h emberek 90%ának nincs naplója sem?
Előzmény: nagy ivó (41012)
nagy ivó Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41012
Most voltam 2 ellenőrzésen, mint kivitelező.
Egyik megrendelőnek sem volt műszaki ellenőre, 5 napot kapott a pótlásra, nem büntettek
Előzmény: bpityu (41010)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41011
én meg igen
Előzmény: bpityu (41010)
bpityu Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41010
persze,általában akkor biznak meg,ha a ház tervezője,áttervezője voltam, és ötleteltem,mit hogyan lehet jobban, v olcsóbban megcsinálni.

értem én,h kellene munkásváltásnál is ellenőr,de ettől függetlenül én még nem hallottam olyat,h bárkit megbüntettek volna.
Előzmény: cseik (41009)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41009

mert te megbízható fmv vagy, aki a megrendelővel áll (gondolom) szerződéses viszonyban, de legalábbis bizalmi viszonyban.

sajnos (aszem sajnos) ez a gyakorlat. én is tulajnak vállalom fmv-t és ellátom a müell feladatát. nekem jó, bár nehezebb és a 238/2005. korm r. szerint tulajnak ez nagyon drága is lehet. (1millig büntethető tulaj, ha nem alkalmaz műellenőrt amikor kellene) csak ha a kivitelező hozza az fmv-t - ahogy egyébként kellene - akkor szerinted az fmv kinek az érdekét szolgálja? függetlenül attól, hogy lelkiismeretes szakmájára igényes vagy sem....

másik: abban az esetben, ha több vállalkozó végez munkát egy kivitelezésen (akár egy időben, akár egymás után) akkor KÖTELEZŐ müszaki ellenőrt alkalmaznia építtetőnek (beruházónak) akár engedély köteles akár nem engedély köteles a munka.

idézett szösszenetben meg pont a "mesterváltásról" volt szó, ami kifejezetten műszaki ellenőri feladat. vagy a félhivatalosan műell feladatot ellátó femű feladat. de itt erről sem tesz említést. sőt! az egyik "tulajtbecsapniakaró" (sic!) mester munkáját vegye át egy másik "tulajtbecsapniakaró" (sic!) mester. nekem ez a része tragikomikus....

Előzmény: bpityu (41006)
halaloszto Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41008
szerintem ezt tanitjak valami marketing tanfolyamon. lattam mar tobb total erre a kaptafara keszult weboldalt. kutfuros, parkettas, epitkezos

vajk
Előzmény: cseik (41005)
bpityu Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41007
ezek a dolgok a szállitástol lesznek drágák.
én hiába adnék pár kilo vasat ajándékba,ha nem tudod elvinni.
Előzmény: vadasz70 (40987)
bpityu Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41006
azért ezt igy nem irnám le.
csomo dologban elég egy hozzáértő ismerős.
v FMVzés közben is van,h naponta kihivnak,mert nem biztosak a dolgukban.

ellenőrzés jó,de alapvetően nem a papir menti meg a házat,hanem az ember.az meg akárki lehet, papirok nélkül.
Előzmény: cseik (41004)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41005

valószínüleg nem. legalábbis nem erre a célra.

a legszebb meg az, hogy kókler szerkesztő arra hivatkozással tette fel ezt, hogy az internetes alaprajzokon nincsenek méretek. na, én ebben sem láttam sokat

én már csak azt nem értem, miért csinálja oldalt. adatgyűjtés? más értelme nem sok van...

Előzmény: bpityu (41003)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41004

MŰSZAKI ELLENŐR kell!

és aki ezt meg sem említi, az nem felelőségteljes szakember. vagy egyik sem:(

Előzmény: cseik (41002)
bpityu Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41003
fájdalmas...
vajon az eredeti tervező beleegyezett a publikálásba?
Előzmény: cseik (41000)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41002

első "hasznos tanács":

"

Kedves Laci!

A Hatékony online építési tanfolyam (HOÉT) rövid üzenetekből fog állni. Többnyire ezek a rövid üzenetek három részre tagolódnak, melyek a következők: Egy "Előítélet" vagy "Tévedés" a családi házak építésével kapcsolatban. Ezt követően egy "Tény" és egy "Megoldás". Időnként példák, kapcsolódó anekdoták és az adott témához kapcsolódó cikkre mutató hivatkozásokat is szeretnék mellékelni.

Tévedés: Ez így jó! - mondja határozott hangon, szinte fenyegetőn a mesterember, akkor nekünk ezt el kell fogadnunk és ki kell fizetnünk.

Tény: a mesterember a rossz munkáját is igyekszik megvédeni és követeli a jól elvégzett munkáért járó pénzt.

Megoldás: Nem szabad előre fizetni semmiképp sem. Az elvégzett munkát, a következő ott dolgozó mesteremberrel együtt kell átvenni, úgy, hogy az neki is megfeleljen (kiemeltem cseik) jó kiindulásnak a munkájához. Csak az átvétel után szabad kifizetnünk az előző mestert.

Tudásommal az Ön szolgálatában!

Tisztelettel, Vigh Előd

bpityu Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41001
erősitettünk már meg 70cm széles alapú házat is.és hagytunk jóvá 50cm széles alapot 6 szintes ház alá
igaz,elsőnél 80as szigmája volt a talajnak,és 4 szintes volt a felszerkezet,utóbbi meg ráépités volt majdnem sziklán.

ezzel együtt a számitás szerinti alapozásban általában elég sok a tartalék.2 ok miatt:ennek a kivitelezését szokták legkevéssé korrektül csinálni(nem látszik)
és a leginkább kihasznált szerkezet a talaj.

sajnos nekem is kellett 2 hete 70cm széles alapot terveznem egy belső főfalra,sima családi házra...de egyszerűen nem biztam bebizonyitani,h 60as elég lett volna oda.

fagyhatárat meg szerintem illik komolyan venni.Kis- Nagytarcsák környékén szemcsés talaj van, ezeken hivatalosan 20cm-el mélyebben van a fagyhatár,mint alapban.
vagy a Mátrában sem elborult -110re vinni a sikot.
Előzmény: Dunit (40974)
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 41000
cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 40999

egy szösszenet az oldalról:

Hol ne építkezzünk téglából? Hol érdemesebb más technológiával építeni a családi házunkat?

Japánban a földrengések miatt egyáltalán nem használnak téglát. Persze, mi nem Japánban élünk, mégis, itthon is vannak hasonló helyek, bár más okból. A forgalmasabb utak közelében épült házakban gyakran érezni a rezgést, amit a nagyobb teherautók keltenek. Az ilyen rezgésektől porlik el szép lassan a tégla.

Nálunk szinte meglepő, ha egy-egy rémhírekre vadászó műsorba egy ilyen eset is bekerül, hogy a megnövekedett forgalomtól egymás után jelennek meg az újabb és újabb repedések a házak falain. Ilyenkor sajnálkozó részvéttel tekint a nézők többsége a műsorban szereplőkre, de szinte senkiben sem merül fel, hogy a tégla nem minden helyzetben a legtökéletesebb építőanyag.

Nagy forgalmú utak mentén (illetve, ha várhatóan később nagy lesz a forgalma), nem szabad téglából építkezni. Van bőségesen választék más technológiákból is (könnyűszerkezetes, vasbeton vázas, készházak), amik ilyen körülmények között is időtállóak. Ezek közül érdemes választani az ilyen különleges helyzetekre.

cseik Creative Commons License 2010.08.31 0 0 40998

ez katasztrófa:(:(:(

online házépítési tanácsok :( ráadásul "lakhatási engedély" brrrrr. vagy grrrrrrrrr?!

de hát amíg lóxar van, addig veréb is.

Élő, hús-vér MŰSZAKI ELLENŐR kell!

bár kipróbálom, oszt referálok...

Előzmény: kentaura (40996)
Vezo228 Creative Commons License 2010.08.31 0 0 40997

Miért, félsz, hogy valaki megtudja az igazi e-mail címed és a nevedet, vagy milyen óriási veszélyt látsz ebben?

:)

Előzmény: kentaura (40996)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!