"A mitrász féle bika-áldozat azért fényévnyi távolságban van Jézus esetétől, szvsz..."
Wikipediából idézek, bár vannak róla bővebb tanulmányok is természetesen.
- Egyes mítoszok szerint december 25-én született egy szűztől (más mítoszok szerint sziklából). - A Római Birodalom egyik legnépszerűbb istenévé lett (a Pál-féle Jézus alapja.) - Beavatási szertartás: A hívők a pódiumokon térdeltek és vették magukhoz a szent ételt. ... Ebben ült a hívő, míg felette leöltek egy bikát, hogy vére rácsorogjon, a vér közvetítette az állat erejét és segítette a lélek megtisztulását. Ez a szokás meglehetősen gyakori volt. - Az intézményesített mithraizmus beavatási rituáléja hét szintből állt. (Hetedik mennyig - Istenig felmenő ima tanítása pl. a Hgy-ben.) - Kultuszának csak a kereszténység terjedése vetett véget, Mithrász képe 323-ban tűnik el a római pénzekről. Julianus császár ismét vissza akarta Mithrászt helyezni jogaiba, de szándékát korai halála meghiúsította. A Mithrász-vallás több mint egy évszázadon át a kereszténység komoly ellenfele volt. (Megint csak Pál - keverte a Mithrászt a Jézussal, hogy továbbvigye a kultuszt és az fenn tudjon maradni).
"Dániel könyvét i.e.VI-VII sz-ban írták és máig teljesülő próféciákat tartalmaz."
Figyelj, ezzel a beteljesült prófécia dologgal eddig mindig beégtél. Semmi konkrétumot nem tudtál mondani évszámokra, személyekre meg semmire sem, csak nagy ködös általánosságokat meg számmisztikai számolásokkal csűrt-csavart "érveket". a végső, kétségbeesett védekezésed meg mindig az, hogy ezeket nem mindenki érti meg (csak te).
Ez éppen értelmezhető úgy is, hogy a végítéletkor a pokol, a halál, valamint mindazok, kiknek neve nem szerepel az élet könyvében, /Noha addig akár a (nem létező? [kezdek belezavarodni])pokolban is pihentek/ most a második halálra a "tűz tavába" vettetnek...
És ezzel végük is lessz, "mindörökre"...
//kivéve persze a sátánt, a fenevadat és a hamis prófétát, akik ugyanott örökkön kínoztatnak...//
Hát, bizony nehéz dolog egy őrült lázálmából koherens történetet fabrikálni... Asszem hit nélkül kár is próbálkozni...
". És mikor eltelik az ezer esztendő, a Sátán eloldatik az ő fogságából. 8. És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévő népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye. 9. És feljövének a föld szélességére, és körülvevék a szentek táborát és a szeretett várost; és Istentől a mennyből tűz szálla alá, és megemészté azokat. 10. És az ördög, a ki elhitette őket, vetteték a tűz és kénkő tavába, a hol van a fenevad és a hamis próféta; és kínoztatnak éjjel és nappal örökkön örökké. 11. És láték egy nagy fehér királyiszéket, és a rajta űlőt, a kinek tekintete elől eltűnék a föld és az ég, és helyök nem találtaték. 12. És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, a mely az életnek könyve; és megítéltetének a halottak azokból, a mik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint. 13. És a tenger kiadá a halottakat, a kik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint. 14. A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava. 15. És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték. "
Ha elfogadod hogy az örökkévalóságban lesz történések egymásutánisága akkor áll az én feltevésem. Az pedig hogy a mennyországban lesz olyan mint a dolgok egymásutánisága a Bibliából következik. (Testi (materiális) tökéletesség, zöld legelők (birkanyájakkal) stb. )
Mégegyszer. Nem a halállal van a baj. Hanem az évezredeken (örökkévalósáágon) át történő Pokolban való szenvedéssel.
Ezt számtalanszor leírtuk de mindig kerülöd a témát. Összefoglalom megint.
Egyrészt Isten hazudik mert olyat igér amit nem tud megtartani. Nem igérhet örökkévalóságon át tartó boldogságot az alábbiak miatt.
Millió, talán milliárd számra vannak emberek (köztük, barátaim és családtagjaim), akik etikusan, bátran, erkölcsösen viselkednek de nem fogadják el Jézust megváltónak.
Tehát ők mennek a Pokolba.
Tegyük fel hogy én elfogadom Jézust megváltónak és a Mennyországba kerülök.
Hogyan lehetnék én BOLODOG a Mennyországban tudva hogy millió és millió erkölcsös, bátor, jó ember, barátaim, családtagjaim egy örökkévalóságon át szenvednek a Pokolban. Ez nem boldogság lenne számomra, hanem örökkévaló gyötrelem és szenvedés!
Ha a Mennyország olyan lenne ahol mondjuk elfelejteném, nem tudnám (vagy nem érdekelne) mi történik milliókkal a Pokolban, akkor az már nem ÉN lennék, hanem valaki akit most megvetek, valaki akinek NINCS szabad akarata.
Ha pedig olyan lennék mint amilyenek látszólag a keresztények. Hogy a jellemem megváltoztatása nélkül el tudnám fogadni millió és millió jó ember (barátok és családtagok) örökkévaló szenvedését és ezzel együtt boldog tudnék lenni, akkor szerintem sokkal inkább illenék a Pokolba.
MÁSRÉSZT Isten nem tesz meg mindent az emberek üdvözüléséért. Lásd az alábbiakat.
A legtöbb ember számára a kereszténység csak egy a számtalan egyéb vallásból. Nincs semmilyen mód eldönteni azt hogy a kereszténység különbb, mint mondjuk az iszlám vagy a budhizmus. A könyv ami alapján meg kellene ismernünk az Istent bizonyítottan politikai döntésre született, politikusok állították össze. A leveleket, evangéliumokat összeállítás előtt számtalanszor lemásolták, megmásították. Erre írott bizonyíték van. Nem véletlenül zárja János a jelenések könyvét egy átokkal azoknak akik meg akarnák másítani a könyvet. Levelek evangéliumok plagizálása, megmásítása nagyipari keretek között működött. Több mint 40 evangéliumot ismerünk ami nem került be a Bibliába és ami részben ellentétben áll a Bibliával. Tudjuk hogy a püspökök összeverekedtek azon hogy mi kerüljön be a Bibliába. Tehát a Biblia megbízhatatlan.
Ezzel együtt Isten mindenható, tehát Istennek nem kerülne semmi erőfeszítésbe mindenki (akár az utolsó hindu koldus ) számára kétséget kizárólag nyilvánvalóvá tenni a létét. Ezt azonban Isten nem teszi meg. Sőtt Isten ügyelt rá hogy mihelyt az emberiség képessé vált arra hogy a csodákat megfigyelje, rögzítse, megkülönböztesse a természeti folyamatoktól, betegségektől stb, még véletlenül se tegyen egyetlen csodát sem. (legalábbis ne olyat ami megfigyelhető és rögzíthető)
Tehát Isten szándékosan nem mutatja meg magát az embereknek. Ezzel emberek millióit és milliárdjait ítéli örök szenvedésre. Pedig ha megmutatná magát akkor emberek szabad akarattal tudnának választani hogy követik e vagy sem. Az hogy Isten nyilvánvalóvá tenné magát nem változtatna azon hogy az emberek szabadon dönthetnének követik e vagy sem. Az hogy Isten vagy az angyalai megjelenik az embereknek a Bibliai időkben természetes volt. Azonban mióta képesek vagyunk ezt rögzíteni, megvizsgálni valahogy sohasem történik meg.
Tehát Isten szándékosan dönt úgy hogy emberek milliói és milliárdjai örökké szenvedjenek a pokolban úgy hogy esélyük sincs megmenteni magukat.
A Pokolban ami mellesleg nem egyenlő az Isten nélküli léttel. A Biblia szerint a Teremtés előtt nem volt semmi. isten nélkül nincsen semmi. Mindent, így a Poklot is Isten teremtette. A Pokol az a hely ahol azok szenvednek akik nem választották Istent. Csakhogy Isten mindenható. Isten teremtett mindent a lelkeket is. Isten el is tudná pusztítani azokat akik nem őt választják, de a Biblia szerint nem teszi hanem szándékosan örök szenvedésre ítéli őket. Isten aki állítólag végtelenül jó és könyörületes.
Mindebből számomra az válik nyilvánvalóvá, hogy Isten vagy végtelenül gonosz, vagy egyszerűen kitalált.
"hogy Isten többféleképpen, de elég világosan kijelentette, hogy a "bűn zsoldja halál""
És mikor lesz öngyilkos az istened? Mert ha létezik, akkor az a legnagyobb bűnöző, az minden rossz és minden gonoszság forrása, és a leírások szerint maga is sok-sok bűnt követett el, a saját 10 parancsolatát is több ponton megszegte. Példa mutatásból is megbukott, nem csak teremtésből, tanításból, és felelősség vállalásból.
"Emlékszem egy elbeszélésre, szerintem Te is ismered. Egy koncentrációs tábor egyik barakjában a foglyok egy hölgyet képzelnek el maguk közé. És talpra állnak az elgyötört foglyok, tisztelik a hölgyet, kedveskednek neki, közben újra tisztálkodni kezdenek, adnak magukra, szóval újra emberek lesznek. Emlékszel? Nekem ezt jelenti a hit, ezt jelenti Isten!"
Értjük. Ez szomorú. Mert ha neked ezt jelenti, akkor neked csak egy mankó az istened (ahogy a raboknak is a képzelt nő), mert túl gyenge vagy ahhoz, hogy magadtól is normális ember legyél. Neked kell az a képzeletbeli mennyei apuci, aki fogja a kis kezedet, terelget, rá ver a seggedre, ha rossz fiú vagy, és meg mondja mit és hogyan csinálj, ha jó ember akarsz lenni, mert magadtól sosem érnéd fel ésszel. Kellemetlen (számodra)....
Apa vagy anya komplexusod van? Ne mond, hogy egyik sem, mert az egyik tuti. Én az apa komplexusra tippelek.
A gond csak az, hogy ezzel a vallásosok nagy része szintén így van. Gyengék, és képtelenek önállóan normális emberek lenni, kell nekik is a mennyei apuci akinek tekintélyt adhatnak, és elég félelmetes ahhoz hogy szót akarjanak neki fogadni, mert máshogy képtelenek normális, erkölcsös és jó emberek lenni (az persze más kérdés, hogy az istenüknek nem erőssége az erkölcs és a normális viselkedés, ahogy a jóság sem).
Abban igazad lehet, hogy a tudományos témakörben úgymond "tekergőzök", hiszen nem értek hozzá olyan máységben, hogy nagyon egyértelmű véleményt tudjak megfogalmazni.
Sajnálom, ettől még érdekel a dolog, de majd igyekszem kevesebbet beleugatérozni ilyesmibe...
Ezzel együtt nem tartom valószínűnek hogy a személy elleni kirohanásaid (pl. lehülyézések) jó eredményt hoznának, de hát ezt te tudod...
Az idő megközelítéstől függetlenül is fontos, hogy Isten többféleképpen, de elég világosan kijelentette, hogy a "bűn zsoldja halál", azaz a bűnnek megvan a maga súlyos következménye, ami így nem is Isten büntetése. Ő (illetve Jézus, aki megkapta az ítélethozatal jogát) azt ítéli meg,hogy van bűn az adott ember életében, vagy nincs, ez utóbbi esetben pedig mehet a delikvens a "mennyországba", azaz az Istennel való közösségbe. Mivel Isten éppen úgy jellemezte magát, hogy én a Vagyok vagyok, azaz ő maga a létezés, a végeredmény az hogy vagy élek, vagy halok.
Ugyan... A bibliai jóslatokkal a Prozelita is próbálkozott. Neki sem sikerült össze szednie egy épkézláb hiteles, konkrét és bevált jóslatot. Ő is csak égett ezzel, mint egy elszabadult tarlótűz. :D
Ellenben remekül prezentálta a kitűnő belemagyarázó képességét, és a gyerekes hiszékenységét. :D
"Semmi baj nincs a hívőkkel, amíg: - nem akarják a hittant kötelezővé tenni"
Pedig a kormány állítólag ezt tervezi (lehet majd választani erköcstan óra és hittan közül, de valamelyiket kötelező lesz, ha elfogadják a javaslatot). Igaz, hogy ez sérti a vallás szabadságot, de a jelek szerint ez nem érdekli őket.
"- nem akarják a kreacionizmust az iskolában oktattatni"
Sokan akarják ezt is sajnos beszúrni a biológia tantárgyba, az evolúció alternatívája ként (még ha a teremtés nem is alternatívája az evolúciónak).
"- nem akarják az én adómból finanszírozni az Ő hitüket"
Ezzel már elkéstünk vagy 1000 éve. Amióta léteik a magyar állam, és amióta ránk erőszakolták ezt a szenny vallást, azóta az adóinkból (is) finanszírozzák a vallási hóbortokat. Aztán a vatikáni szerződés óta csak még több pénzt dob a kukába az állam az adóinkból.
"- nem akarják a hitet és a tudományt összemosni"
Erről is elkéstünk. Ugyanis rengetegen igyekeznek ezt elérni. Igaz semmit nem jutottak előre, ez ügyben. Inkább csak nő a kettő közti szakadék.
"- nem akarnak úton-útfélen megtéríteni" Amíg lesznek ilyen vallásbeteg eberek, addig meg akarnak majd téríteni. Ha össze futsz egy ilyennel, tedd azt amit én szoktam. Kérj rá tőlük egy értelmes okot. Úgysem tudnak ilyet adni, úgyhogy feladják általában (ritka az amikor más, számukra sokkal kevésbé, de nekem sokkal inkább szórakoztató módszerekhez kell folyamodnom).
Négy dimenzióban gondolkodva csak a jelenleg ismert változók figyelembevételével igyekszel választ keresni.
Pl. az örökkévalóság nem végtelen hosszú időt, hanem időtlensége jelez. Ezt materialista megközelítéssel értelmezni sem nagyon lehet, de ha mégis megtesszük, akkor logikusnak mondható a felvetés, miszerint baromira el fogjuk unni magunkat.
Ezékiel az eredetiben nem Danielt hanem Danelt említ. Danel pedig egy a Közel Keleten népszerű ugariti (nem zsidó/héber) kultúrhős volt mint Noé vagy Jób. kb az ie 14. századtól folyamatosan felbukkan.
Mert a számokkal az a nagy helyzet, hogy, - noha nyilván kétezer éve négy egymást követő királyság, vagy 15 egymás után uralkodó király a "végtelen" jövendőbe vesző távlat volt, máig ez a ciklus már többszörösen lejátszódott.
És nyilván minden korok prófétamagyarázói megtalálták a multjukban a "bevált" eseményeket.
(Ha valaki alaposan utánnajárna a zoknak a királyoknak, valszeg még a prófécia tényleges keletkezési idejét is behatárolhatná... Persze csak közelítőleg. nem lehetetlen, hogy ma pontosabban ismerjük a történelmet, mint a prófécia szerzője (szerzői).
Ja, és tetszés szerinti részletét kiemelni, a többit meg elhanyagolni - na, az minden, csak nem "konkrét".
Lehet, hogy én szerencsés vagyok, de nekem nem kell Istent képzelnem ahhoz, hogy ember legyek. Ha vannak olyanok, akiknek erre szüksége van, az az Ő dolguk, a többiek köszönik szépen, jól vannak nélküle is...
Emlékszem egy elbeszélésre, szerintem Te is ismered. Egy koncentrációs tábor egyik barakjában a foglyok egy hölgyet képzelnek el maguk közé. És talpra állnak az elgyötört foglyok, tisztelik a hölgyet, kedveskednek neki, közben újra tisztálkodni kezdenek, adnak magukra, szóval újra emberek lesznek.
Semmi baj nincs a hívőkkel, amíg: - nem akarják a hittant kötelezővé tenni - nem akarják a kreacionizmust az iskolában oktattatni - nem akarják az embereket az orvosi kezelés helyett imával gyógyítani - nem akarják az én adómból finanszírozni az Ő hitüket - nem akarják a hitet és a tudományt összemosni - nem akarnak úton-útfélen megtéríteni
Szerencsére ezek a feltételek a hívők többségére igazak.