Keresés

Részletes keresés

mzm Creative Commons License 2010.08.24 0 0 18388

Verandák...

Előzmény: mzm (18387)
mzm Creative Commons License 2010.08.24 0 0 18387
hát éppen lenne...
Előzmény: tomatas (18386)
tomatas Creative Commons License 2010.08.23 0 0 18386
Jaj...
Valami szép kép nem lenne? :)
Előzmény: mzm (18384)
mzm Creative Commons License 2010.08.23 0 0 18385
Szerintem az egészet ki kjellene cserélni, nem érdemes félmunkát csinálni, később csak bosszankodik az ember, ha újra kell kezdeni... 
Előzmény: Ad Dio... (18380)
mzm Creative Commons License 2010.08.23 0 0 18384

Szia!

rég láttunk itt..

:-))

Hogy mennyire igazad van, egy fotót mutatnék. Egyik legszebb történelmi városrésszel rendelkező városunknak a műemléki magjától egy utcámyira fényképeztem tegnapelőtt - a ház maga szintén védelmet érdemelne, de nem mutatom meg az egészet, nehogy ráismerjenek...

Előzmény: tomatas (18382)
kisrebus Creative Commons License 2010.08.23 0 0 18383
Szia!

Köszi a választ. Viszont NINCS doh szag. Azért nem is írtam. Mikor megvettük a házat, üresen állt, fűtetlenül. Se penész, sem doh szag nem volt. És most sincs, szerencsére!!!
Előzmény: mzm (18379)
tomatas Creative Commons License 2010.08.22 0 0 18382
Nem akarok beleszólni - bár már megtettem...
Tudom, hogy én itt kis pont, vagy még annyi sem vagyok, sőt még csak nem is vályogházról írok, de...

Ez a fékezhetetlen szigetelés már beteges. Szigetelés + műanyag nyílászárók = penész. Tényleg pontosan az amit írtál, egy üveg amiben minden vizet visszatartunk. Nagyon kellemetlen és kiírthatatlan - majdnem - a végeredmény. Így érdemes inkább jól csinálni, mint utólag javítani. ;)
Ugye igazam van? :)
d_feco Creative Commons License 2010.08.22 0 0 18381
A 2500 forintos az drágább. :) De hidd el, nem azért nem mondott senki semmit mert haragszanak. Csak nem tudnak mit válaszolni.
Előzmény: bastya1 (18378)
Ad Dio... Creative Commons License 2010.08.22 0 0 18380

Kérdés a vakolattal kapcsolatban. Mi a véleményed MZM, elegendő-e ha a fal alsó harmadában veri le az ember a cementes vakolatot, és odáig vakol meszes habarccsal, vagy feltétlen teljes felületen kell?

Ha jó állapotú a cementes vakolat, akkor azért egyszerűbb lenne és kevesebb kosszal járna ha nem kellene telibe leverni.

mzm Creative Commons License 2010.08.22 0 0 18379
Szia kisrebus!
Szerintem azzal kezd, hogy a szomszédodat ne engedd be a kanapé mögé, ha penészes a sarka - ezek a szomszédok nagyon szemetek tudnak lenni...
:-)))
De komolyra fordítva a szót: szinte bizonyos, hogy a falaid innen-onnan, amonnan olyan nedvességet kapnak, melyek nem tudnak eltávozni, és lényegében ezek okozzák a penészesdést - meg gondolom a dohszagot is, amiről nem írtál.
Sajnos sikerült minden olyan dolgot megcsinálnotok, ami az ilyen, földfalú házaknál gondot okoz.
Először a tapétáról: egy fűrészporos tapéta, vagy pl. a tapétán a diszperzites festés annyira hermetikusan lezárja a helyiséget, hogy az még egy normális ("normális") téglaházban is penészesdéshez vezet. Hiszen a belső térben keletkező pára nem tud eltávozni, a fűtés, a nem megfelelő szellőzés óhatatlanul ide vezet.
De ugyanilyen hatása van a falak nem megfelelő anyagú vakolásának is (lásd cementhabarcs), vagy a nem jl megválasztott festésnek (pl. diszperzit), és az általam igen csak kerülendőnek tartott gipszkartonozásnak...

Vályog-, földfalú házaknál tetézi a felsoroltak által okozott bajt, hogy a falban lévő nedvesség (ami mindig van, sőt, extrém esetben - mint nálad is, erről majd később - egyre több) nem tud eltávozni, egyre nedvesebb a fal, ami úgyszintén penészesedéshez, dohosodáshoz vezet.
Mi az első számú teendő?
Ki kell csomagolni a falat, meg kell szüntetni a dunsztos üveget.
Azaz a tapétázást, a külső, mereven vízzáró vakolatot le kell verni és olyan vakolat kell, ami engedi szellőzni a falat. Ugyanez vonatkozik a festett felületekre is, és persze a cementhabarccsal vakolt falakra is.

Sokszor írtunk már itt erről, de leírom újra, rég volt már szó róla: a modern, páraáteresztőnek nevezett vakolatok nem alkalmasak erre, mert egyrészt nem igazán tiszta a működésük, másrészt nem tudni, milyen reakcióba lépnek a vályogfallal. de akkor mit lehet tenni?
A hagyományos anyagokhoz nyúlni: mészhabarcs vakolat, vagy ha elég felvállalós vagy, akkor a tapasztás.
Ezek ugyanis - mivel a páraáteresztő képességük közelít vagy ippeg azonos a vályogfalakéval - nem korlátozzák a pára mozgását és a falad kiszellőzik.
Sokat segíthet még ezen az is, ha a mennyezet nem burkolt, de persze itt arra is figyelni kell, milyen a gerendázatod (mármint a házé), érdemes-e láthatóvá tenni.
Egyelőre ennyit tudok segíteni jómagam, holnap folyt. köv.
üdv
mzm

Előzmény: kisrebus (18376)
bastya1 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 18378
Újra fel szeretném tenni a kérdésem mejre még nem kaptam választ..

Kérdésemre szeretnék választ kapni.
A fürdőszobában szeretnénk csempézni milyen csemperagasztót válasszunk?
Mi a különbség egy kb. 1000 ft os és egy 2500 ft os csemperagasztó között?
bastya1 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 18377
Szia kedves Kisrebus!

Egy kicsit olvasgatva én is megtanultam 1-2 dolgot és elmondanám neked hogy én mit csinálnék a te helyedben.
Sajnos mint mondtad tapétát használtatok, és ez nem valami jó mivel nem engedi a falat szellőzni, ezt le kellene szedni lekaparni, a külső festést is és egy új festés mindenhova! (Persze mésszel)
A penészedés oka több minden lehet és így látatlanban elég nehéz ezt megmondani de szerintem közre játszott a fal tapétázása és mint ahogyan a képen is látom a nem megfelelő padlóburkolat kiválasztása is.
Valamint nem ártana az utcafront felőli részre is ereszt szerelni. Kívülről is ez a helyzet szerintem hogy a járda a fal széléhez ér és így nem engedi azt szellőzni.
Egyenlőre ennyi ezek az én meglátásaim észrevételeim és tanácsaim.

kisrebus Creative Commons License 2010.08.21 0 0 18376
Sziasztok!

Mi ebben a házban lakunk 5 éve, sajnos nem tudjuk mikor épült. Vályog.
A külső részét nagyon fel kellene újítani, de nem tudjuk hogy kezdjünk hozzá.
Belül a konyha, kisszoba előtér le volt betonozva, arra padlót tettünk, a nagyszoba hajópadlós, alatta homok. A padlóra ráférne egy felújítás.
Igen..... sajnos elkövettük a hibát, hogy tapétát tettünk mindenhova, amit valószínű leszedünk, de alatta a fal, száraznak tűnik, a tapéta viszont bepenészesedett a sarkokban, illetve a konyhában nincs tapéta, viszont a fal a bútor mögött fekete penészes lett. A plafon kezd leválni - képek - arra gondoltam az álmenyót, de itt lebeszéltétek az emberkéket, így engem is, de akkor hogy csináljuk meg?
A kisszoba teljesen száraz, még penész sincs, a nagyszobába az utcafront penészmentes, száraz, az utcafront és a szomszéd sarka penészes (fotó) de az a kanapé mögött van, ennek tudom be, hogy nem szellőzik.

Képek:
saltnpetya Creative Commons License 2010.08.21 0 0 18375
Az előbb lemaradt a kép... kuckó
saltnpetya Creative Commons License 2010.08.21 0 0 18374
Sziasztok!

Találtam egy kis érdekességet, ha valakinek esetleg kedve támad egy kis építéshez...
Egyébként a kis kuckó egy ausztriai cég irodájának az udvarán található.

Kellemes hétvégét mindenkinek!
lackok Creative Commons License 2010.08.21 0 0 18373
Én most kezdtem végigbetonozni az előzőleg hasonlóan létrehozott kavicsos ház melletti részeket. Télen is egy átok mikor a havat kellett ellapátolni róla. A hóval együtt a kavics is repült a gyepre, stb...szóval nekem több bajom volt vele mint amennyit ez esetleg enged szellőzni a fal tövében.
Előzmény: Paci2 (18372)
Paci2 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 18372

Nekem az alsó képen szereplő kavicsos változat van, DE van 1 méteres tető túlnyúlásom, illetve a kavics mellett a szegély még 3cm-re kiáll a járda síkjából.

A legnagyobb esőkben is a kavicstól még legalább 30 cm-re száraz a járda, ugyanakkor hagyja szellőzni a falat is.

Hogyha a helyi adaottságok olyanok (túlnyúlás, szélirány, stb...) ne félj a kavicstól.

zenoe4 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 18371
Na a képek lemaradtak. Rutintalan :)

Előzmény: zenoe4 (18370)
zenoe4 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 18370
Hmm...
Hát annyiban módosul, hogy a kavics helyébe bazaltkocka kerül (betonba). Így végül is a következőként módosul a "csöpögőjárda":

1. a ház fala 2. bazaltkocka betonba ágyazva (kb. 30 cm szélesen - ez kb. 3 db kockát takar) 3. beton kerti szegély 4. térkő (kb. 70 cm szélesen ) 5. folyóka bazalt kockából (ez is talán 30 cm széles kb.) 6. beton kerti szegély lezárásként.

A képeken még a kavicsos megoldás látszódik. Remélem mikor ma haza érek, már a bazaltos lesz. És az is tetszeni fog :) . És talán úgy már megoldás lesz a problémára.
És köszi minden hozzászólást.

Üdv:
z
Előzmény: mzm (18368)
lackok Creative Commons License 2010.08.19 0 0 18369
És arra is, hogy nem lehet majd rendesen kapálni, de a gyom mégis megtelepszik benne..:)
Előzmény: mzm (18365)
mzm Creative Commons License 2010.08.19 0 0 18368
Ezt nevezik csöpögőjárdának...
Előzmény: zenoe4 (18366)
mzm Creative Commons License 2010.08.19 0 0 18367
A lényeg, hogy nem szabad a csapadékot engedni a fal tövéhez jutni. Tehát ha elhagyod a kavicsot, az nem megoldás; burkolnod kell a terepet a faltól számított 50-80 cm sávban. 
Előzmény: zenoe4 (18366)
zenoe4 Creative Commons License 2010.08.18 0 0 18366

Hmm...

És ha elhagyom a kavicsot?

Előzmény: mzm (18365)
mzm Creative Commons License 2010.08.18 0 0 18365
De, arra nagyon jó, hogy a fal tövébe hulló csapadék (eső és hó) minél jobban eláztassa a faladat, az alapodat...
Előzmény: zenoe4 (18364)
zenoe4 Creative Commons License 2010.08.18 0 0 18364
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem volna, hogy gyalogjárdát rakatok a ház homlokzata felől (vízelvezető gyanánt).
Az elképzelésem az volt, hogy telibe térkőből. Kifele lejtetve. A szaki viszont a következőt javasolta (s én bele is mentem):
1. a ház fala 2. kulé kavics (30 cm szélesen) 3. beton kertiszegély 4. térkő (kb. 80 cm szélesen) 5. bazalt folyóka (10x10 cm bazaltkockákból) 6. beton kerti szegély a lezáráshoz.
A kérdés a következő: Szerintetek jó az elrendezés? Nem baj, hogy kavics van közvetlenül a fal mellett?
Üdv:
z
bastya1 Creative Commons License 2010.08.17 0 0 18363
Sziasztok egy újabb kérdésre szeretnék választ kapni.
A fürdőszobában szeretnénk csempézni milyen csemperagasztót válasszunk?
Mi a különbség egy kb. 1000 ft os és egy 2500 ft os csemperagasztó között?
Mivel a körülmények úgy alakultak így a fürdőszobában egy kicsiny L alakú rész van már csak vályogból, a többi már mind ujj fal..

Az építkezős folyamatosan zajlik már majdnem minden ablak a helyére került áthidalásként a testvérem beton áthidalókat öntött ki, a villanyszerelő is megkezdte munkáját, a kőművesek ott tartanak hogy a rosszabb részeket kiszedik és téglával helyettesítik, megvettük a renovex s nevezetű folyadékot, a vakolat erősítő hálót drótot, szeget, micropolt is, így most már csak dolgozni kell :-)
A nagy munka a konyha lesz mivel a belmagasság elég alacsony így ezt meg kell emelni és tetőt is ki kell cserélni, valamint a vízvezeték szerelés is elég nagy munka lesz. Egyenlőre ennyi jutott eszembe amit csinálni kell még, további kellemes estét mindenkinek.
Remélem a kérdésemre mihamarabb választ kapok.
Phnx Creative Commons License 2010.08.17 0 0 18362
A kásádi tájházat láttátok már? A feleségem onnan származik, 4 éve (mióta együtt vagyunk) havonta legalább egyszer lent vagyunk, de még eddig valahogy sohasem néztük meg... most búcsúkor elmentem kicsit egyedül a faluban, megnéztem a tájházat is.

Vályog falak, nádtető (a ház fenntartója szerint hamarosan tervezik a ház felújítását, főleg a nádtetőét, alföldről szeretnének "rendes" nádat hozatni majd).

Régen egyszer már leégett a tető, meg egyik hosszanti oldalfala (hátsó) be is dőlt, de társadalmi összefogásban felújították a jelenlegi állapotára.

Sajnos ugyanakkor csak PDA volt nálam, így annak fényképezőjével csak ócska képeket tudtam csinálni. Legközelebb ha megyünk, viszek rendes fényképezőt és körbefényképezem alaposan.

Azért néhány (ismétlem mégegyszer: rossz minőségű) kép:

th01
th02
th03
th04
th05
th06
th07
th08
mzm Creative Commons License 2010.08.16 0 0 18361

láccik, hogy nem a jó kis hűvös vályogházikóból írtam, tele van a szövegem hubákall...

:-))

Előzmény: mzm (18360)
mzm Creative Commons License 2010.08.16 0 0 18360

Bocs, akép lemaradt

Előzmény: mzm (18359)
mzm Creative Commons License 2010.08.16 0 0 18359

Bocs a hibás szivegért, nagyon meleg van

Valahogy így néz ki az ilyen burkolat széle:

Itt a tégla alatt nem beton van, homok, de a lényeg ugyanaz.

Előzmény: mzm (18358)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!