Is it possible to find scanned book: József Palatinus : Szabadkőművesek Magyarországon : Budapest, 1944. or any other edition?
My Lodge "Aurora" in Vršac (Versec, Serbia) was under the Symbolic Grand Lodge of Hungary until 1917. and I believe that the data from Palatinus books could help me in my search for former members and other data about my Lodge in that period (I know the book is antimasonic, but anything would help).
If you have any other data about Lodge "Aurora" in Versec, or Lodge "Egalitas" (1870-1876) in Versec, or Lodge "Zum Fels der Wahrheit" (1873-1879) in Bela Crkva (Fehértemplomon) near Versec I would be most grateful.
Innsbruckban történt. Piros lámpánál álltunk, én az anyósülésen ültem. Álló kocsiból fényképeztem, de rögtön indulni kellett. Ezért nem tudtam az épületet jobban megnézni.
A háromszög szemből talán derékszögűnek látszik, de szerintem inkább a mindent látó szemre utal. Valóban nem tiszta szimbólumok, valószínűleg csak egy szimpatizáns, vagy egy tag magán alkotása.
Én pedig ezt találtam Szentendrén a Szamár-hegyen, a Tobakosok keresztjével szemben álló ház kőfalában, a ház oromzatán pedig egy napszimbólum csillant a fényben.
Azt viszont nem szeretném felfedni, hogy melyik festő, szobrász háza. Bár lehet nem szabadkőműves, de akkor is...
Úgy tudom, egy GPSGames játékot is írtak rá VÖRÖS OROSZLÁN címmel.
Gratulálok! Ahhoz képest, hogy autóból sikerült lencsevégre kapnod, nagyon jó lett.
Leírnád esetleg, hogy melyik faluban jártál éppen?
Nekem ugyan kicsit erőltetettnek tűnik a jelkép, nem csak a nem derékszögű vonalzó, hanem a vakolókanál megléte, és a körző hiánya miatt is , de elképzelhető, hogy köze van a Testvériséghez, és egy módosult, vagy egyéni, esetleg páholyspecifikus szk.szimbólummal állunk szemben.
Erről a képről írtam korábban. Sikerült végre a feltöltés. Habár a korszerű nézőpontnak (miszerint a hibát mindig másban kell keresni) ellentmondok, az én figyelmetlenségem miatt nem sikerült korábban.
Engem egyébként az fogott meg, hogy az (szerintem) egyértelmű célzás ellenére sem láttam nyomát se nyers-, se kaszinó tojásos akciónak.
Most találtam ezt is a Magyar Szabadkőműves Páholy nevű index fórumon brekeqe írásában:
" Sötétben bujkáló
Kiterjedt legendák szólnak a szabadkőművesek hatalmas társadalmi befolyásáról: ehhez képest Márton szerint eddig egyetlen 1990 utáni magyar kormánynak sem volt szabadkőműves tagja, s a jelenlegi parlamentben is csak két-három szabadkőműves foglal helyet, s nincsenek többen a fővárosi önkormányzatban sem. A politika és a szabadkőművesség viszonyát jelenleg a kölcsönös távolságtartás jellemzi, a kevés számú politikus is kooptálás útján (személyes, társadalmi kapcsolatok révén) vált szabadkőművessé.
A szabadkőműves összeesküvés tematizálása mindenesetre máig is kedvenc szórakozása a honi szélsőjobbnak; ennek nyomai egyaránt megtalálhatók az interneten, a Havi Magyar Fórumban vagy a Pannon Rádióban. Pók Attila - úgy is, mint eszemetörténész - szerint a szabadkőművességre több történeti periódusban is sikerült ráaggatni a bűnbak szerepét; exkluzivitásuk, elkülönültségük, szervezettségük már eleve gyanússá teszi őket a gyakorló paranoiások szemében. A szélsőséges mozgalmak (már csak esetenkénti single issue - egytémájú - voltuknál fogva) hajlamosak a monokauzális magyarázatokra, a bizonyítékok hiányát pedig rendre a titkos működéssel magyarázzák, ami a körben forgó érvelés mintaesete.
Barotányi Zoltán
Magyar narancs"
Csak nem Márton Lászlóra utalnak benne?
Érdemes belenézni egyébként e fórumba, mert nekem olybá tűnik, mintha brekeqe több nick-néven önmagával vitatkozna két nap alatt, de érdemes talán elolvasni "fekete tulipán" legutolsó bejegyzését is a jezsuiták, és szabadkőművesek kapcsolatárólról. Várom véleményeteket!
Most találtam. Olvasta már valaki, esetleg tudja, hogy melyik könyvesboltban lehet még beszerezni?
Will L. Garver - A fehér piramis Terjedelem: 300 oldal, keménykötéses Megrendelhető a rendelés oldalunkon.
Cégünk gondozásában jelent meg Will L. Garver ezoterikus regénye a Brother of the third degree mely a magyar kiadásban A fehér piramis nevet kapta. A lap alján letöltheti a könyv első fejezetét.
A szerző egy XIX. századi szabadkőműves beavatott volt. Ebben a regényben, melyet 1894-ben írt, egy család generációkat átfogó történetén keresztül mutatja be - érdekes fordulatokkal - a beavatási utakat és szinteket, a mesterek ősi tudását. A regény stílusa lebilincselő és izgalmas, a mai emberek számára is közérthető, felemelő olvasvány, mely most jelent meg elősször magyar nyelven.
" Két hozzátok hasonló léleknek örökké együtt kell munkálkodnia. Mielőtt azonban előreküldenénk, segítünk felszabadítani a lelkedben lakozó hatalmas erőket, amelyek szavakkal már csak nehezen leírhatók. Hatalmadban áll majd, hogy áthatolhatatlan pajzzsal védd magad, hogy láthatatlanná válj, bárhol is vagy. A távolba vetítheted asztrális tudatodat, átalakíthatod a fémeket, belelátsz majd a múltba és a jövőbe, olvashatsz az emberek szívében és fejében, és befolyásolhatod titkos gondolataikat. Uralod majd az elemeket, elbánsz a démonokkal, akaratoddal gyógyíthatsz betegeket, de képes leszel arra is, hogy az asztrális szubsztanciában ölts alakot, és hogy a természet minden erői felett uralkodj, a benned lévő isteni erő segítségével. Ezeket az erőket mind megkapod, helyesebben szólva, te adod ezeket magadnak, hiszen most is a birtokodban vannak, csak nem tudsz róla. Másképp nem is tehetnél szert rájuk. Semmi sem adható az emberhez, ami belőle hiányzik, minden belülről fakad. Mielőtt elmondanám a titkot, amellyel felnyithatod az erőket őrző zárat, teljes bizonyosságot kell szereznem arról, hogy soha nem használod fel ezeket önző célokra, még akkor sem, ha a te vagy szeretteid életéről van is szó. Tudom rólad, hogy távol áll tőled az önzés, nem csupán a lelki szemeim előtt nyitott lelked, de az életed elmúlt hét éve alapján is mondom ezt. Egy feladatot azonban el kell végezned, mielott a szent szót átadom. A testednek teljes és végső megtisztuláson kell átesnie. "
A könyv megvásárolható interneten az Északi Fény alkotóműhely honlapon és a Megrendelés oldalunkon is, valamint kapható a nagyobb könyvterjesztőknél.
Az egyik leghíresebb szabadkőműves festő, Szőnyi István elhunytának 50. évfordulója alkalmából " A Dunakanyar festője, Szőnyi István" címmel időszakos kiállítás nyílik a Szentendre Fő terén található Szentendrei Képtárban a mester műveiből, a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és magángyűjtemények anyagából.
A megnyitó most pénteken lesz, 27-én 17-órakor a képtárban, és a kiállítás november 14-ig tekinthető meg.
A mester interneten fellelhető képei között én még nem találtam szabadkőműves vonatkozású festményt, de ha Ti találtok, akkor itt esetleg közzé tehetnétek.
Mindenesetre bízom a kiállítás meglepetésében is, hátha felbukkan egy eddig rejtekező szk vonatkozású képe.
Ha esetleg személyesen Ti is eljönnétek a kiállítást megtekinteni, akkor szíves figyelmetekbe ajánlom a szintén a Fő téren található Ferenczy Múzeum meglátogatásást is, különös tekintettel a híres festő fiának, a szabadkőműves Ferenczy Béninek a kisplasztikai-,és éremgyűjteményének felkeresését.
Itt található ugyanis a "Szabadkőműves érem" feliratú ovális, tenyér nagyságú LABOROMNIAVINCIT" körfeliratú különlegesség, és sok más külföldi-, és magyar szabadkőművest megformázó, tekintélyes nagyságú érme.
Az éremgyűjteményben tilos fényképezni, még a mobiltelefon használata sem megengedett. Mindent a szemnek, és a vizuális memóriának.
A megadott linken ismét megnéztem a festményeit, és sajnos újfent nem találtam a Szabadkőműves c. festményét, helyette - ugyanezen felirat felett - az ezüstékszereknél is bemutatott szabadkőműves gyűrű nyújtott fényképe látható. Gondolom a kép már a megrendelő birtokában van, ezért nem látható a honlapján, de remélem nem bánja, hogy még korábban sikerült letöltenünk a képet a netről, és itt közszemlére tettük.
Örülnék, mert a "Sortűz egy fekete bivalyért" c. regényéből készült filmjét az egyik legőszintébb, leglíraibb, legtanulságosabb "gyermek"filmnek tartom.
Ígérem el is olvasom, de a kárókatonák még nem jöttek vissza.
Kösz a verset! Az utolsó strófájának magamévá tevése miatt nem jelentkeztem sokáig. :)
Egyébként szerepel a Márton László szerkesztette: "Iskolája az emberi szívnek"c. szabadkőműves antológiában is. Én már várom a kötet beígért folytatását is, mert szerintem lenne anyag hozzá doszt.
Mea culpa...mindig hibázok...ez is azt bizonyítja, hogy emberből vagyok, és gondolkodom, tehát vagyok...és itt vagyok...:)
...egyszer helytelenül használom a "vakolás" helyett a "falazás" szót, most pedig hogy arabusként próbáltam használni a "fennhatóság" szót, nos most ezzel lőttem bakot.
Amit leírtál, köszönöm, és azt bizonyítja, hogy mind a Napraforgó páholy, mind a Tolerancia és Testvériség páholy ha nem is a Magyar Nagyoriens fennhatósága alatt, de annak segítségével, támogatásával munkálkodik.
A "fennhatóság" szót valószínű azért ejtettem , mert mindkét páholy kötődik a "francia rend"-hez, úgy mint a Nagyoriens is.
Bocs, nem tudom a képet feltölteni. Hiába követem Lalo 5321-ben leírt képfeltöltési lépéseit, az utolsó lépés nem sikerül, mert az "új kép" alatt nem jelenik meg a "beszúrás" felirat.
A nyáron Innsbruckon utaztam keresztül, amikor a kocsiból egy épületet láttam valahol a városban. Nem tudom milyen épület lehetett. Akár páholyház, vagy egyszerűen csak egy testvér lakóháza volt. A homlokzatán ez a kép volt látható. Csak arra volt időm, hogy egy képet ellőjek rá a kocsi ablakán keresztül. Még az épületet sem volt időm rendesen megnézni. Íme a kép:
Ha már a munkámról esett szó, megjegyezném, hogy a szabadkőműves festményem megrendelésre készült egy kapott kép alapján. A kép tehát kötött volt, csupán a színvilág volt rám bízva.
Továbbá készítek pecsétgyűrűket is ebben a témában. Munkáimat megtekithetik a honlapomon.
Egyelőre 77 cikk, 11 könyv és 2 egyéb kategóriába sorolt dokumentum került fel, de folyt. köv.
Ha valaki tud ezeken kívüli anyagokról, amelyek nem szerepelnek a Szabadkőművességgel kapcsolatos publikációk adatai - cikkek (http://szkp4.blogspot.com/) vagy a Szabadkőművességgel kapcsolatos publikációk adatai - könyvek (http://szkp2.blogspot.com/) lapokon megjelölve Olvashatóként vagy a megadott link nem működik, akkor kérem, hogy az ilyen anyag feltalálhatóságát, vagy magát a művet küldje el nekem legyen szíves. (mail: lalo5555@gmail.com)
Ma ünnepélyes keretek között felavatták Szenttamáson a Gion Nándor Emlékházat. A vendégeket 13 órától kezdődően fogadták a szenttamási községházán, majd az ünnepélyes megnyitóra 14 órától került sor az emlékházban. Az ünnepségen a vajdasági magyar közélet néhány jeles szereplője mellett, több pályatárs, kolléga és barát is részt vett, illetve az íróóriás özvegye, Gion-Juba Eszter és az alkotó gyermekei. Az elképzelések szerint Gion Nándor szülőháza találkozóhelye lesz mindazoknak, akiket megérintett az alkotó szellemisége. Németh Dezső, a Gion Nándor Emlékház felavatását szervező bizottság tagja ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az író alkotásaiban a szülőföldnek, a szenttamási embereknek állított maradandó emléket. ,,Az emlékházban az író tisztelői leróhatják kegyeletüket, megismerhetik életének és munkásságának fontosabb mozzanatait, a műveit, írásainak itteni helyszíneit, szereplőit’’ -- emelte ki Németh Dezső, majd hozzátette, hogy 2003-ban a Citerazene-Barátok Klubjának kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Minisztérium segítségével sikerült a Gion Nándor szülőházat megvásárolni. Az épületet a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával újították fel. Branko Gajin, Szenttamás polgármestere is köszöntötte a vendégeket, majd Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke, a VMSZ elnöke ünnepi köszöntőjében az emlékház megnyitásának örömteli pillanatáról beszélt. ,,A pár évvel ezelőtti elképzelés realitássá vált. Azért öröm számomra ez a pillanat, mert nem kellett hosszú-hosszú időnek eltelnie ahhoz, hogy tárgyi emléket állítsunk annak, aki ebben a közösségben jelentőset alkotott.’’. Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: ,,A délvidéki magyar közösség megmaradása, fejlődése, életképessége nagymértékben attól függ, hogy mennyire tiszteli gyökereit, alkotóit, azokat az embereket, akik adóssá tették ezt a közösséget. Ma Gion Nándort ünnepeljük, rá emlékezünk, a XX. század második felének legtermékenyebb, legnagyobb vajdasági prózaírójára, az egyetemes magyar irodalom nagyjára. Ha nem tiszteljük a múltunkat, akkor nincs jövőnk’’. Az ünnepségen köszöntőt mondott még dr. Nikola Strajnić, a Vajdasági Írók Egyesületnek elnöke, dr. Elek Tibor monográfus, Kőrösi P. József, a Noran Libro Kiadó igazgatója, Füzi László, a kecskeméti Forrás szépirodalmi, szociográfiai, művészeti folyóirat főszerkesztője. Végezetül az emlékházat Végel László író (képünkön) nyitotta meg. A vendégek ezután közösen ellátogattak a Kálváriára is, és megtekintették a Virágos Katonát. 17 órától a Népkönyvtárban Maurits Ferenc festőművész, költő képkiállítását tekinthették meg a vendégek.
Pap nem vagyok: ez sem dörgedelem; vitéz se: sosincs harcom, se cselem; kufár se, ravaszfejü tőkebolond: a nagyhasu flaskó nékem a gond.
Grófot nem irigylek, meghajolok, s lenézni parasztot: rusnya dolog; de egy vidám baráti csoport s középen a flaskó isteni gond.
Bátyján, a lován, az úr lovagol; pénzes polgár csak úgy gyalogol; megrendül a trón, ha háboru ront - de a flaskótól megenyhül a gond.
Szivem-asszonyom nem sok napot élt, templomba futottam kis vigaszért és jól értettem a bölcs Salamont: tele flaskó kell és félre a gond.
Kötöttem is egyszer üzletet, de jött egy irás: az egész odalett; egy vén csapos ott csetelt-botolt, flaskót nyitott, s belefúlt a gond.
"A baj megenyhül mind" - perorált az a hogyhíjják, az a fekete bárd; szavamra mondom, jó esze volt: a nagyhasú flaskó mennyei gond.
EGY SZABADKŐMŰVES PÁHOLYBAN ÍRT PÓT-VERSSZAK
Hát töltsetek poharat tele, s jelvény se kell, már sutba vele! háromszög, félre! köreid se vond! Gyere, nagyhasu flaskó: vesszen a gond!
Weöres Sándor
http://mek.oszk.hu/00300/00343/00343.htm
A Szélkiáltó együttes műsorán is szerepelt ez a pót-versszak:
"Ugyanazt a három dalt adtuk elő velük, mint legutóbb a Pécsi Szimfonikusokkal. Robert Burns „Nagyhasú flaskó” című versének „Hát töltsetek poharat tele..” kezdettel egy szabadkőműves páholyban írt pót-versszaka, József Attila: „Hymnus a borhoz” és Babits Mihály: Őszi pincézés című verse szerepelt a műsorban. "
Ja és még egy, az előzőnél sokkal fontosabb dolog.
Azt írtad, hogy:
"... a szintén a Magyar Nagyoriens fennhatósága alatt működő első hazai női páholy ..."
Sem a vegyes, sem a női páholy nem a Magyarországi Nagyoriens fennhatósága alatt működik. Mindkét páholy bérleti díj ellenében használja a Nagyoriens páholy helyiségét, szervezetileg semmi közük egymáshoz.
A Nagyoriens (férfi) tagjai részt vehetnek a női és vegyes páholy munkáin - ha meghívják őket -, de a vegyes és női páholy hölgy tagjai nem vehetnek részt a Nagyoriens páholyainak szertartásos munkáin. (Fehér munkákon igen.)
Kiss Ulrich számtalan előadást tartott a szabadkőművességről, három előadásával szerepel a Profán lapokon, egyiket én is végighallgattam, ennek hangfelvétele szintén fent van az Interneten:
1945. február 19-én születtem Berlinben, édesapám magyar, édesanyám keletporosz, de Berlinben nõtt fel. 1950-ben apámat hazarendelték a Külügyminisztériumba, így Magyarországon iskoláztak be, és ott tanultam meg magyarul. 56-ban elhatároztam, hogy mától fogva magyar vagyok. Ez nem jelenti német gyökereim megtagadását, de egy választást a magyarság mellett. Ezért is léptem be 1988-ban a magyar rendtartományba, és nem a németbe. Elõbb azonban a németországi magyar gimnáziumban (Burg Kastl) érettségiztem, majd belga állami ösztöndíjjal a leuveni katolikus egyetemen tanultam üzemgazdaságot, amelybõl 1969-ben szereztem (cum laude) diplomát. 1970-ben MBA diplomával fejeztem be a fontainebleau-i menedzseriskolát (INSEAD), majd 18 évig elõbb a kozmetikai, majd az optikai iparban (L’Oréal, Cartier, Loris Azzaro, stb.) dolgoztam, mint marketing és sales-menedzser, brand-menedzser, végül, mint az európai fiókvállalatok igazgatója. 1968-ban, mint egyetemista vettem részt az európai fiatalok chartres-i zarándoklatán, ahol megkaptam hivatásomat, de 20 évig haboztam. A noviciátust Torontóban végeztem, majd Leuvenben angol nyelven tanultam a filozófiát, és Rómában olaszul a teológiát és a kommunikációs szakot. Közben a Vatikáni Rádió magyar részlegén is dolgoztam. 1995-szentelt pappá Ternyák Csaba segédpüspök – ma érsek, a Congregazione del Clero vatikáni minisztérium helyettes vezetõje a pesti Jézus Szíve templomban. 1996-tól négy évig a Szent Ignác Szakkollégium igazgatója és lelkésze, majd 1998-tól az általam alapított ReNaissance Tanulmányi Ház igazgatója, és a Faludi Ferenc Akadémia felnõttképzési intézmény helyettes igazgatója voltam, és egyidõben ifjúsági lelkész a Mária utcában. 2000-ben Berlinben elvégeztem a terciát (harmadév), a jezsuiták utolsó próbaévét, és idén augusztus 7-én teszem le végsõ fogadalmaimat. Tavasz óta a magyar jezsuita rendtartomány fejlesztés- és média-felelõse vagyok.