Ki mit gondol, lehetséges?
Növelhetjük a valószínűséget valahogy?
Vannak törvényszerűségek, összefüggések?
Fogjunk össze! Gyűjtsünk tippekket, trükköket, praktikákat, stratégiákat, technikákat! Akár írjunk szoftvert is!
Csakis tudományos igénnyel...!
Világos, hogy ha 90-ből 1-et akarunk kiválasztani, akkor 90!/89! = 90, vagyis 90 különböző helyen x-elhetünk. Ha biztos kettest akarunk, akkor már 90!/[2!*(90-2)!] = 89*90/2 = 4005 szelvényt kell vennünk, mert 90 elemből kettőt ennyiféleképpen lehet kiválasztani ismétlés nélkül.
De most én kérdeznék: Ha valaki megvenne 43949268 szelvényt (amennyi a biztos ötöshöz kell) és ezeket különbözőképpen töltené ki, akkor szükségszerűen lenne e több négyese, hármasa, kettese és ezekből számszerűen mennyi?
Behelyettesítve: 90!/[5!*(90-5)!] = 90!/(5!*85!) /Az 1*2*3*4....*85 a nevezőben és a számlálóban is megvan, ezért elhagyható (hagyományos számológépek miatt amúgy is szükségszerű az egyszerűsítés, mert kb. 69!-ig tudnak számolni).
Ekkor: 86*87*88*89*90/120 = 43949268 Ez a szám a lehetséges összes számkombináció az ötöslottóban, és nem valószínűség! Tehát ennyi szelvényt kellene különbözőképpen kitölteni 1 biztos ötöshöz...
Ez a szám a hatos lottónál: 8145060
A skandináv lottónál: (7 a 35-ből): 6724520. Itt tehát 6,5x-ös az esélyünk a nyerésre az ötös lottóhoz képest, míg a hatos lottónál 5,39x-es.
Azonban ezek még mindig nagyon kis valószínűségek....
Semmi olyan módszert nem ismerek, amivel növelni lehetne az esélyeket (kivéve ha több szelvényt veszel). Egyébiránt ha lenne ilyen, már megtaláltuk volna...
Az áltudományos "határterületeket" meghagyom másnak... Üdv.
Visszaolvasgattam a topikot, és még a valószínűségekről is elég sok sületlenséget találtam, ezekkel legalább jó lenne tisztában lenni, mielőtt elkezdünk hinni/érdeklődni a számmisztikában, ezoterikában és hasonlókban. Először is. ---> A telitalálatos szelvény kitöltésének esélye, mint alant is olvasható valahol a topicban, két faktoriális hányadosa. 5-ös lottó esetében 90!/5!. Ha ez így lenne, akkor 1,23 a 136-odikon (azaz 136 nulla) eséllyel lenne ötösünk a lottón. Ez kissé nagyon nagy szám, különösen akkor, ha legalább annyit tudunk, hogy a valószínűség 0-át és 1-et vehet fel és még a két szám között bármilyen értéket. Ami biztos nem következik be = 0 (pl. az, hogy tűzoltófecskendővel a földről eloltsuk a napot). Ami biztos bekövetkezik = 1. (Hogy minden ember meghal).
A kombinatorika egy matematikai módszer, mellyel a valószínűségszámítás egyes esetei jól megoldhatók. Beszélhetünk PERMUTÁCIÓról, KOMBINÁCIÓról és VARIÁCIÓról. Mindhárom lehet ismétléses (ha egy kiválasztott elem többször szerepel) és ismétlés nélküli (pl. a Lottó esetében, ha kihúzzák a 3-ast, az már többször nem szerepelhet).
A permutációnál az összes elem érintett, tehát nincs értelme megkérdezni, hogy a kiválasztási sorrend számít e.
A kombinációnál a kiválasztási sorrend NEM számít, vagyis, ha a Lottó nyerő ötöse 1,2,3,4,5 akkor nekünk mindegy, hogy most az 1-est húzták ki először vagy a 3-ast, a lényeg CSAKIS a végeredmény.
A variációnál a kiválasztási sorrend számít, ilyen pl. ha egy pl. 30 fős osztályból kiválasztunk 3 embert egymás után, de véletlenszerűen, és az elsőnek 1000 Ft-ot adunk, a másodiknak 100 Ft-ot és a harmadiknak csak 10-et. Ebben az esetben számít a kiválasztási sorrend, ez jól látható.
Ezek után kijelenthető, hogy a Lottó (és az összes hasonló elven működő számsors-játék) Ismétlés nélküli kombinációval számolható. Ennek képlete C=n!/[k!*(n-k)!] = (n/k), ejtsd: en alatt a ká. n = alaphalmaz (hagyományos lottónál 90) k = kiválasztott elemek száma. (hagy. lottó: 5)
Az első szám kihúzásának a valószínűsége 1/90-hez. A másodiké 1/89-hez És így tovább.
Egymástól független események valószínűsége megegyezik szorzatukkal, azaz bármely öt szám kihúzásának valószínűsége: 1/90*1/89*1/88*1/87*1/86 = 0,00000000001896125. Csak összehasonlításképp: a teljes valószínűség (biztosan bekövetkező esemény) valószínűsége = 1. Ilyen pl. az, hogy egy ember meghal. (Ennek valószínűsége = 1, mert biztos esemény). Ha 1-ből kivonjuk az általunk tippelt öt szám kihúzásának valószínűségét, akkor ami marad, az annak a valószínűsége, hogy nem fogunk nyerni! Ez 1-0,00000000001896125 = 0,99999999998103875. A valószínűségeket 100-zal szorozva %-osan is megkaphatjuk az eredményeket: A tippelt 5 szám kihúzása: 0,000000001896125%, az pedig, hogy nem a mi öt számkombinációnkat húzzák ki 99,99999998103875%. Akar még valaki Lottózni?
Ez érdekes. Viszont én, ha pl. mondjuk nem értek valamihez, akkor miért is feltételezem, hogy azokkal meg lehetne csinálni olyasmit, amit sem azokkal, sem mással nem sikerült eddig megalkotni (szisztéma az ötös találatra).
Legyünk realisták. Bár olyanról hallottam, hogy a régebbi szocis golyóhúzogatós korszakban megmelegítették a kihúzni kívánt golyókat - erre nincs bizonyítékom -, de azt nem hiszem, hogy egy valósan véletlenszerű eseményt jobban tudnánk közelíteni asztrológiával, ill. azzal, hogy kiszámoljuk mikor melyik számot húzták ki és hányszor.
Hát a helyzet az, hogy itt a tudomány szekcióban eléggé mellélőttem az asztrológiás próbálkozásommal...
Tudományosan ez a gondolatkisérlet megdőlt. Tudományosan sem kiszámítani, sem sehogyan prognosztizálni nem lehet semmiféle véletlenszerűségen alapuló eseményt.
Ha nem tudományosan akarjuk, akkor a rejtélyes alfórumban nyithatunk egy "jósoljuk meg a lottó 5-öst"-topikot és ott aztán asztrológiázhatunk, látnokoskodhatunk, jósolgathatunk... Én benne vagyok. ;)
Tud Ön érvelni helyesen is,úgy,hogy az ember nem tehet mást,csak egyetérthet Önnel! ;))))
( Mellesleg: Ha a lottó ötössel kapcsolatos "teóriám" ;) -ból nem a vicc,hanem a "komolyan vett hülyeség" szűrődött le,és inkább félreérthető voltam,nem világos,akkor mea culpa.
Nagy baj lenne,az ha a lottó 5-ös "kiszámítása" nem lenne hülyeség. :)))
Hogy valaki konstruktív is legyen a topikban. Tudomásom szerint nincs olyan statisztikai módszer, amely egy rekurzív függvénnyel generálható valós, és egy - persze csak egzisztenciálisan létező, véletlen valós - közötti különbséget ki tudna mutatni.
Példa: a pi értékei a mai statisztikai módszerekkel teljesen véletlenszerűen viselkednek, és persze algoritmussal generálhatók. Létezik-e olyan statisztikai teszt, amely - legalább valamilyen valószínűséggel - megbecsüli, hogy a sorozat pl. milyen hosszú/bonyolult rekurzív függvény értelmezési tartománya?
Másik: egy nem konstruktív, statisztikai tétel lehetne annak kimutatása, hogy egy algoritmussal generált számsorozat milyen jellemzőiben tér el bizonyosan egy - effektíven persze nem létező, mert nem generálható - valódi véletlen sorozattól.
Az egyébként (általánosságban) eldöntetlen, hogy a pszeudo-véletlen sorozatok (pl. számítógép által generáltak) pszeudo-volta hogyan detektálható; azaz adjunk algoritmust arra, amely eldönti, hogy pénzt dobtunk-e fel, vagy algoritmussal generáltunk "véletlen" sorozatot!
(Filozófiailag és fizikailag persze kérdéses, hogy a pénzfeldobás mennyire igazi véletlen.)
Nem tartom magam felsőrendűbbnek, csak elborzadok a hülyeség és annak tobzódása láttán. Gondolom, Te is láttál már hülyeséget és elborzadtál rajta, de nem tartottad magad miatta felsőrendűbbnek. Pl. ha azt mondanám, hogy levágom a füleimet, mert akkor könnyebben megnyerem a lottót, attól biztos nem tartanád magad felsőrendűbbnek. Igaz?
De az Ön,nálam "felsőbbrendűnek hitt egója" csak azt élvezi,hogy ledegradálhatja embertársait,csak azért,mert más a véleményük,és(vagy) alacsonyabb IQ-val rendelkeznek?
Inkább örülnie kellene,hogy okos,művelt,intelligens....etc.
Habár,én nem vagyok sem tudós,sem asztrológus,de még nagyon okos sem,bevallom Neked,hogy nem teljesen hülyeség az elgondolás,hogy elég nagy valószínűséggel meg lehet mondani,milyen számokat fognak kihúzni.
Természetesen (még ha nem is mondják ki),de számomra elég világosan látszik,hogy igenis tartanak attól,hogy bizonyos szoftvereket használva matematikusok megpróbálják a "lehetetlent" :)))
Éppen ezért találták ki,"és persze,hogy jól megkeverjék a lapokat",azt,hogy az utolsó "másodpercben" dőljön el az ötös lottónál,(luxor)hogy géppel,vagy kézzel húzzák ki a számokat!
Véleményem szerint az emberi tényező lehet az egyik legfontosabb "indikátor".
(Számomra sem lenne mindegy,hogy egy géppel "vegyem fel a versenyt",vagy egy emberi aggyal) Ha ezt tudnám előre ;),akkor nagyobb lenne az esélyem a számok kitalálására Természetesen elméletben! :))
Mert.....a valóságban ezért a "projektért" kapnék olyan "indikátort":)))),hogy az eredménymutatóim a *-OK-ban * :)))) lennének!
Ha visszaolvastok láthatjátok, kellemes kis eszmecserék voltak itt több éve. Átrágtuk a dolgot eléggé. Bár sajnos senki nem harapott rá igazán a kisérlet javaslataimra.
Azt mondom továbbra is, kéne egy matekzseni és írni kéne egy szoftvert, aminek az adatbázisában benne van az összes eddigi lottó számsor és annak dátuma (és a húzás helyszíne - a horoszkóp miatt). És különféle indikátorokat gyártani (szabad a vásár, bármilyen ötlet jöhet), majd azokat tesztelgetni visszamenőleg a múltban kihúzott számokkal. Én két fő indikátort javasoltam. Az egyik káoszmatematikai, a másik asztrológiai metódusokkal (ez utóbit még nagy vonalakban ki tudom fejteni, de amúgy itt van a topikban, régebben leírtam) dolgozna ill. akár a kettő kombinációja. És itt el is akadtam, mert sem a kászomatematikához, sem az asztrológiához nem értek. 8) Innen akarnám átadni az ügyet igazi szakértőknek... Akik közül sajnos többen mondták már, hogy ez hülyeség - de az én intuícióm meg azt mondja, legalább egy próbát, egy kisérletet megérne e teória (csakhogy óriási munka ez; és ugyan ki lenne az, aki az én hóbortom miatt ebbe belevágna...) ;)
Persze: ki lehet számolni, hogy hány szelvénnyel kell játszanod, hogy a célodat 'p' eséllyel elérd. p=1 is elérhető, ha elég sok szelvénnyel játszol, pl hagyományos lottó esetén ez kb 43000000
Sziasztok! Él még ez a fórum? 24-ből 12 számot szeretnék eltalálni, vagy egyet sem. De min 8-at. A vakszerncsén kivül lehetne valahogyan matematikailag megközeliteni a problémát?
És a statisztikázás? Mondjuk egy program ami átfésüli a leggyakrabban együtt húzott számokat. Pl. a kenónál lehet érdekes, ott a kihúzott számok mennyisége /25%/ napi lehetőséget kínálna. Van ilyen szűrőprogram? Ha nem is 10/10-es játékra, de 6-os v. 7-esre nem is lehet rossz az esély.
Én amúgy a matematikai esély miatt inkább skandinávot játszom, mert 7x akkora az esély, mint az ötöslottón.
Ilyenkor erdemes eljatszni az otlettel, hogy mi van akkor, ha TENYLEG arra reagal ami ott le lett irva, es nem valamire, ami esetleg mashol vagy sehol.
Lehetne mondani, a pillangó efektus.. ha megteszed a számokat amiket nagy precizen előre láttál, már megváltozik az eredmény, vagyis egy kicsit más számokat húznak :)
Egy erdekes interpretacios strategia lehet a kovetkezo:
tegyuk fel hogy latsz egy hozzaszolast, ami egy masik hozzaszolasra reagal abban az ertelemben, hogy a masik hozzaszolas "Elozmeny"-kent van feltuntetve.
Ilyenkor erdemes eljatszni az otlettel, hogy mi van akkor, ha TENYLEG arra reagal ami ott le lett irva, es nem valamire, ami esetleg mashol vagy sehol.
Hát azért na. Egy-egy mezőnek van 8 szomszédja, vagyis az 5 mezőnek összesen 40, saját magukat nem számítva. Akkor egy húzás 4/9 eséllyel lesz a jelölt számok egyikének szomszédja, mind az öt húzás pedig jó közelítéssel (4/9)^5 eséllyel, ami 1.7% körül van.