Az unióban se egyöntetű, legalábbis a németeknél nem. A fordított kapcsoló esete is érdekes, egy bizonyos ok miatt kapcsolják lefele fel a lámpát, ha valakit érdekel, elmondom amit én erről hallottam.
E.on területen, ha a mérőszekrényed megfelelő típusú és a méretlen fővezeték csöve 36-os, illetve a tetőtartód szabványos, azaz horganyzott, akkor a légkábelt az e.on hozza. Egyszerű az eset, kérni kell teljesítmény növelést és máris a szolgáltató hozza a kábelt. Ha azonos teljesítményt igényelsz, mint ami eddig is volt, akkor valóban a fogyasztó veszi a légkábelt, mert ez egyszerű vezeték korszerűsítésnek számít. Ezek után tudod, mi a dolgod? De a regisztrált szerelődnek ezt tudnia kell!!!
A régi MSZ a bal oldalra írta a fázist. Az unióban mindenhol a jobb oldalon van a fázis. Persze nyugaton a kapcsolók is fejjel lefelé vannak beépítve. De csak a megszokott MSZ előírásokhoz képest. Tehát ez is azt igazolja, hogy a mi régi előírásaink voltak ellentétesek a többség általi előírásokkal szemben. ( Mostani, de nem villamos példa a metró kocsik. Egész EU-ban jó, de a mi előírásainknak az ellentéte a működése. )
Az elmenőre 32-es gége cső kéne,de nem hiszem hogy foglalkoznak vele,amúgy vékony.A csatlakozó,ha volt már és korszerűtlen,nem megfelelő teherbírású,akkor bizony te fizeted.Ennek az ára(ELMŰ-nél)1500 ft+ÁFA amit be kell előre fizetned.Persze kell a reg.szerlő által készített dokumentáció mellé egy nyomvonal rajz is,ami tartalmazza a csatlakozó hosszát is.De lehet ingyen is ,ha mondjuk valamelyik 18 éven felüli családtagod részére kéred az új bekapcsolást,ekkor az ő nevén lesz a mérő,és kész:) Legalább is ELMŰ-ÉMÁSZ terlüten ez így megy.
Huhaaaa elöször is szolgáltató nem fog bekötni, csak regisztrált szerelő aláirása után, 23-as cső az karcsú, 36 kéne. Elmű ha új a bekötés ingyen adja a kábelt. De ha fizetni kell érte akkor se neked kell megvenni, hanem a cég hozza.
Nekem is ezt adta elő az eon,már felújjításra is.Közöltem a hölgyeménnyel,hogy nem fogom a homlokzatot ilyen vacakkal elcsúfítani.Ekkor közölte a másik lehetőséget,ami lett is végül,hogy a telek szélén van az óra.
De mivel nekem zárt kerítésem lesz,sokra nem mennek vele...
Mikor közöltem vele,erre nem tudott mit mondani,h értelmetlen szabályokat akarnak betartani,tök feleslegesen.
Szia,én így jártam,bővítést(16-32-re)nem engedte az eon,csak ha kivülre kerül az óra.Előtte 20évig belül volt,mert az előző öreg tulaj hozzáépített egy előszobát.De nálam is addig nem volt gond,amíg bővítést nem kértem.
Elvileg nem lehet az óra lakáson belül amikor épül. Átalakitáskor többször előfordul. A gond az lehet vele, hogy ha valami bővitést kérsz akkor kirakatják veled az órát.
Amennyire én tudom az új építéseknél a telekhatárra vagy az épület külső falára kell elhelyezni a fogyasztásmérőt úgy hogy az utcáról (közterűletről) látható legyen.
Én is láttam már olyat hogy a lépcsőt zárt terasszal beburkolják és már nem is látható az óra az utról.
Majd jönnek a szakemberek és felvilágosítanak téged.
Én is még csak most tanulok belefelé a szakmába:-)
Házfelújítás közben vagyunk,egy bejárati ajtót tennénk odébb ,ami miatt a villanyóra szekrény ami most kint van ,az így bent lenne a házban.Nem tudom hogy erre van e valami előírás hogy csak kint lehet az óra szekrény vagy bent is lehet ? (láttam már ilyet is ) . Illetve lehet e ebből később bármiféle gond ? Mert akkor hagyom az egészet úgy ahogy van.Az óraszekrényt nem szívesen költöztetném annyit nem ér az egész.
Végigtúrtam a szabványokat de nem találtam, de réges-régen egy messzi-masszi galaxisban volt egy vastag keménykötésű , kék fedelű könyvecske elején egy böszme ampermérővel. Abban benne van, valahol megvan majd megkeresem.
Bemész a villanyász boltba és tudni fogják. Nézd meg, hány mm átmérőjű a fémcsöved, mert több méretben kapható. (Nyilván nem KPE csövet akarsz EPH-ba kötni. :-) )
Van még egy nagy kérdésem eddig a tetőtartó a belső falsikban ment most pedig a külsőben lesz .A gerendán amire fel lesz fogatva ott már eléggé közel van a két felfogatási pont egymáshoz .
Elég stabil lesz vagy a falban is rögzítsem pár helyen ráhegesztett laposvasakkal?
Ma végeztem is a garázzsal, csövezés, kötések, elosztó bekötés stb... Van viszont egy vízcső amit be kellene kötni az EPH-ba, csak nem tudom, hogy mi kell hozzá?! Nem akarok hilti szalagot használni, mit szoktatok a csövekre tenni? Van valami EPH bilincs? :) Gondolom van, de mi a pontos neve?
Szerintem ez csak egy szokás, hogy a bal oldalra kötjük a fázist. Még nem találkoztam ilyen előírással. Persze ettől még létezhet. Kíváncsian várom én is, hogy melyik szabványban van előírva.
Kiszedtem a régo óraládát teljesen. Kivéstem az újnak a helyet úgy hogy pont fasikba esik a széle . Az átlátszó rész a falból ki fog állni.
Alatta vagy 30 centire van a földelésnek a doboz ezt becsöveztem az új óraláda alsó felébe tömszelencével.
Felül csináltam egy 40 es lyukat oda jön a 40-es csőadapter ami a 40-es csövet fogadja a tetőtartóról, aztán mellé egy 23-as cső lesz ami elmegy a lakáselosztóig benne a fázis föld és a nulla vezeték 10 -es érvéghüvelyezve (hosszú hüvelyel) mert ezt az órába kell majd bekötni.
Remélem holnap lesz nyitva valami mert szeretném a hétvégén befelyezni az egésszet.
Kell még vennem tetőtartóhoz szerelvényeket meg 40 es csövet és csőadaptert 23-as csövet vagy 10 métert meg 10-es vezetéket.