Két éve a International Micron Extra-t kenek a hajó aljára. tavaly bordót idén feketét kentem jövöre újra a bordó következik. Igy jól látom a kopást. 2l festék + 1l higitó arányban jól kenhetö. Tartósan fenn marad és idén teljesen tiszta maradt a hajó alja 6 hét tenger után. 2008-ban Cuprolint kentünk egy barátom hajójára . Egy évig alga és kagyló mentes maradt, de utána már semmit sem ért.
Szia Baal! Felnifestéket én még csak spray formában láttam. Létezik kenhető kivitelben is? Szeretném én is kipróbálni. A hajómat úgy vettem három éve, hogy le volt kenve algagátlóval, eddig amivel találkoztam, ez a legjobb, de a kereskedő, akitől a hajó van, nem tudja mivel kenték. Több helyen már megkopott, tavasszal festeni kellene, de ha ez tényleg működik, akkor nem kellene évente vacakolni vele. Szóval szimpatikus megoldásnak tűnik. Konkrét márkát, esetleg beszerzési lehetőséget tudsz javasolni?
tudom, a gugli a barátom, de mégis !
Nem mintha a féléves kisfiammal aktuális lenne a felvonulás, csak eljátszom a gondolattal...
Lehet, hogy láma a kérdés: Ti hogy oldjátok meg a hazajutást? Mindenkinek van valami spéci reflektora? És mi a helyzet ilyenkor az esti hajózási tilalommal?
Hümm! Lehet jövőre kipróbálom. Ha jól tudom, a cinkeskróm nem zabálja annyira az alumiskát. Lehet occsób is lessz. Ha meg nem jön be,drótkorong,és ott a cuprolin.
Én évek óta Cuprolin-nal kenem. Az is rézoxid tartalmú,a higítója szintetikus,vagy benzin.De a vízben az is minimálisan oldódik,és minden évben meg kell ismételni, ami minden tavasszal egy gondosan kivitelezett procedúra. Ha nem dolgozok alá kellő gondossággal,kivégzi a hajót a világból,ugyanis alumíniumbol van. Drotkorongozás szinte a fémig,alapozás koralkid-dal, Katopex alvázvédővel festés,majd újra Koralkid,és utánna jöhet a Cuprolin algavédő réteg. Még nemhallottam a felnifesték algagátló hatásáról. Ha lehetne egy kicsit bővebb információt kérnék róla. Ugyanis az én hajóm /csónakom/ is jégolvadástól befagyásig vízen van. Májusban a halfogási tilalomkor vissza felveszem a partra,mert már annyira melegszik az idő,hogy a szükséges javításokat,festéseket elvégezzem rajta,kb egy hét,és mehet vissza. Télen kiveszem,fenékkel felfelé bakra teszem/szük/,és az időjárás keblére bízom. A hó,és az eső majd lemossa tavaszig. Olvadás után vízrerakva. Májusban festés,és így tovább minden évben. Ha volna valami más megbízható festék ami nem bántja az alumiskát,hát azt kipróbálnám. A Bootshow-on voltak drága festékek,volt aki kipróbálta, de augusztusban mán algásodott is.
Köszönöm a válaszokat! 2 hónapja van a vízben a hajó és már elég algás lehet az alja mert érzem hogy nem úgy megy ahogy kellene, meg látom is. Tavaly a szezon közepén kivettem és lemostam amennyire tudtam a szezon végén meg elvittem egy hajókhoz értő emberkéhez aki szépen lemosta róla de úgy mintha sosem lett volna rajta csak nem árulta el mivel csinálta! Lehet hogy sósavval!
Hát persze, a dietil-parafenilén-diaminos gyökérkefe-kivonat is megteszi :-))) - de hát olyan hajónál, mint az enyém - amelyik egész szezonban vízen van (bóján) ez azért elég macerás művelet lenne.
A sűrűn kivett hajóknál ez nem gond - oda néha egy sima szivacs is elég...nade ha már ráöregedett az alga - hát az már lényegesen gusztustalanabbul tud kinézni. .
A sósavas dolog tényleg jó (mondják itt a parton is) - de az is igaz, hogy szezon végéig kihúzta "algásan" - akkor úgy hagyva, szárazon, az alga megdöglik magától és egyszerűen leporlik a hajótestről.
Ha most jó algás a hajód, én azért azt tanácsolnám neked, hogy most vegyél elő egy jófajta, vastag filctollat - és húzd meg az algásodás határát a fenéken és az oldalon is - amennyiben ott is ganés lett.
Ez arra jó, hogy tavasszal - amikor majd úgyis algagátlózol :-)))) - majd tudd, hogy meddig érdemes kenni ...vagyis hogy ne kenjél oda is, ahol amúgy sem algásodna.
Az algagátló, egyébként, igen furcsa jószág. Én most kivételesen egy premium-minőségűt használtam (International) - és megdöbbenve tapasztaltam, hogy ez úgy működik, hogy szép lassan oldódik a vízben.
Ezért - sajnos - a műveletet bizony évente meg kell ismételni - mert az anyag egyszerűen "elfogy" a felületről. De ameddig rajta van - addig valóban remek szolgálatot tesz. .