Sziasztok van két nem túl jó képem.. ez alapján valaki tudna segíteni, hogy milyen pókok ezek? Nagyon elszaporodtak.. homokos területen de a szőlőlugasban a borostyányon mindenütt itt vannak (ahol nem kéne) Méretük az 1 cm.estől a 5 centisig is megnő.. és ahogy mondják kissé "cuccosok". Ha valalki ismeri őket kérem ossza meg velem a nevüket :)
Köszi a válaszokat. Sajnos határozás szempontjából egyáltalán és amúgy sem a legjobb képek. Szvsz inkább Drosophilidae de már nem emlékszem a méretére sem. A szúnyoggal kapcsolatban én is valamelyik gubacsszúnyogra tippeltem, de nem lehet kizárni szerintem a gombaszúnyogokat sem (Mycetophilidae).
Az első egy fekete kabóca (Penthimia nigra), vagy egy igen hasonló faj.
A másodikon nem látszanak határozóbélyegek. Szerintem vagy valamilyen harmatlégy (Drosophilidae család), vagy egy pudvalégy (Lauxaniidae család).
A harmadikon sem látszik egy határozóbélyeg sem. Habitus alapján lehet egy gubacsszúnyog (Cecidomyiidae család), de ez inkább csak találgatás.
Az utolsó képen egy lassú szitakötő (Sympetrum depressiusculum) van.
No, vállas, vagy óriás? Ilyen keveréknek tűnőből sok van felénk, a vállak között elég jól kivehető az "O", de mégsem olyan élénk és a megjelenése inkább a vállasra (vagy hamvasra) hajaz.
Hú, rég volt időm idenézni... Sorry, meteoroztam, stb.
Az egy hete Tarjánból hazahozott nappali pávaszem hernyóim mind az öten szépen bebábozódtak. :-)
Az erkélyemre katicacsalogatónak ültetett csicsókán a minap láttam egy lány Psyllobora vigintiduopunctata-t (22-pettyes katica) sétálgatni. Reménykedtem benne, hogy bölcsődei férőhelyet keres. :-)) Róla annyit kell tudni, hogy az átlag katicákkal ellentétben nem tetvekkel, hanem lisztharmattal és hasonló gombákkal táplálkozik. A közelünkben egy kertben tavalyelőtt rengeteg volt az ottani csicsókán (amit szeret a lisztharmat...), ezért is akartam sajátot. Így szépen tudom majd követni az életüket, ahogy nőnek. :-) Ma megtaláltam a levelek fonákjaira többfelé lerakott kis petecsomóit:
Rovarfotózáskor ha van rá mód, több szögből is érdemes fotózni (felülről, oldalról, elölről), és minél több részletet. A határozáshoz sokszor szükség van a szárnyerezetre, a csápízekre, a bábak részleteire, a nagyobb szőrökre, a fej részleteire, egy felülnézeti képre, ...
Nagyon szeretek rovarokat fotózni, majd még lesz több kép is idővel. Kedves tőletek hogy így segítetek a betérőknek. (Nem gondoltam volna hogy abbol a kicsi hangyaleső lárvából ekkora nagy szitakötő stílusú rovar lesz). :)
Az első sor első képe egy poszméh. Színezete alapján lehet akár mohás poszméh is (Bombus hypnorum). Nem látszik egyéb határozó bélyeg, így nem biztos a faj.
Az első sor negyedik képe egy mezeipoloska. Közelebbit nem lehet mondani róla a kép alapján.
A második sor második képén viráglakó karolópók van (Misumena vatia).
A második sor harmadik képe egy rablólegyet ábrázol. A lábak színezete olyan, mint a Tolmerus cingulatus nevű fajnak, de nem látszanak a képen fontos határozóbélyegek, így ez csak egy gyenge találgatás. Ezért csak annyi mondható róla, hogy egy rablólégy.
A következő megint egy mezeipoloska.
A következő egy poszméh, a kép alapján földi poszméh (Bombus terrestris) lehet.
Utána egy vándorpoloska nimfa (Nezara viridula) van.
A következő állaton kivételesen elég sok határozóbélyeg látszik. Ez a csillogó fátyolka (Chrysopa formosa).
A szöcske után egy kaszáspók van, talán szemcséshomlókú kaszáspók (Mitopus morio), de a faj nem biztos.
A következő egy döglégy, valamelyik Lucilia faj. Talán Lucilia sericata (selymes döglégy), de ez csak találgatás. Annyi biztos, hogy nem fémzöld döglégy.
Az utolsó két képen egy hangyaleső van. Vagy négyfoltos hangyaleső, vagy egy hasonló faj.