Üdvözlet Mindenkinek! A héten a Balatonnál nyaraltam, és szeretném megosztani Veletek kellemes és igen kellemetlen tapasztalataimat. Gyönyörű időt (20 fok levegő, víz 19) fogtunk ki, ami semmi másra nem alkalmas, mint, hogy vonattal utazzunk Badacsonyba, sétáljunk, esetleg bort kóstolgassunk. Az egész napot erre szántuk, autóval gyorsan átszáguldottunk Akarattyára (ugyanis Balatonvilágoson volt a szállásunk). A hazai üzletlánc parkolójában letámasztottuk a lovat, irány a megálló, és a két jegy vásárlása, majd a pofára esés. 265_Szergej barátom kinyomozta, hogy az Akarattyán 10.14-kor menetrend szerint Tapolcára közlekedő gyorsvonat vonógépe a 330-as Szergej lesz. Szóval mi ezért nem tartottunk a többikkel kocsival Fonyódra, majd onnan át hajóval Badacsony (ez volt az eredeti terv, de a Szergej az Szergej). A kedves hölgy a jegypénztárban kiállította a menetjegyeket, majd a tollat tőle elkérvén aláírtam az Üdülési Csekket. Ekkor jött a pofára esés, ugyanis közölte, hogy nem fizethetek ÜCS-kel. Kérdem miért? Csak az állomásokon lehet fizetni ezzel. Fejvakarás, rövid jövőkép elképzelés. Pénzzel fizetni nem kívántam (4000 Ft lett volna a jegy oda vissza), nosza ugrás vissza a kocsiba és irány Kenese. Végtére is csak az alagút és az ideiglenes híd marad ki, de sebaj, majd jut még elég a Balcsiból, kárpótol mindenért. Bevettük Kenese állomást, itt már rutinosan a jegypénztárban rákérdeztem az ÜCS-re. Itt is pofára estem, ugyanis nem csak az állomásokon, hanem csak Almádiban, ill. Füreden lehet ÜCS-kel fizetni. A pumpa itt már igencsak felment bennem, pedig nem is ültem a wc mellé, de az itt dolgozó két hölgy kedvessége a dühömet csillapította. Le a kalappal a kedvességük előtt, majd kérdeztem, hogy mit lehetne tenni az adott szituációban. Javasolták az Almádiig történő autózást, és az ottani vonatra szállást, ugyanis a vonat 30 percet késik, és ha panasszal kívánnék élni, akkor azt a panaszkönyvbe megtehetem. Megtettem. Ugyanis a <a href="http://www.mav-start.hu/ajanlatok/utazasi_ajanlat.php?mid=14bc472b332e9f" target="_blank">következőket</a> olvastam.
A lényeget kiemelem: "A Balaton Mix jegyek valamennyi vasúti jegypénztárral rendelkező Balaton-parti településen, illetve országszerte az összes gépesített MÁV-START jegypénztárban megválthatók . ... Balaton Mix jegyét pénztárainkban Üdülési Csekkel is fizetheti." Eredetileg ezt akartunk venni, de időbeli csúszás miatt maradtunk a hagyományos jegynél. Ezekből a mondatokból nekem az jött le, hogy ha a Balaton Mix jegyet kifizethetem ÜCS-kel, akkor a sima jegyet is. Szóval a Balaton Mixet sem lehet fizetni ÜCS-kel. Magyarul a MÁV-Start átveri az utasokat a hirdetményeiben. Majd csodálkoznak hogy miért nincs utas.
Végül is Almádiig elmentünk kocsival, majd 3300 Ft-ért megvettük a két jegyet, és a fél óra késéssel megérkező vonatra felszálltunk. Ha kiszámolom, hogy kb 110 km-t vonatoztunk oda-vissza, akkor a jegy ára bőven elég lett volna a benzinköltségre. De a vonatozás volt a lényeg, csak nagyon bosszantott, hogy a fél Balatont be kell autózni azért, hogy vonatozhassak. Tudom, jön majd az, ha vonatozni akarok, akkor pénzért is vehettem volna jegyet. DE, nem azért igényeltem ÜCS-et, hogy pénzért fizessek. Az út jól sikerült, bort is kóstoltunk, és Szergejes vonattal is utaztam. Ilyet legutóbb 2003 nyarán tettem, de akkor a vonógép a 260-as őserő volt. A nagy utazás előtt 2 nappal ellátogattunk az alagúthoz és a löszfalhoz is. Jöjjön néhány kép:
Persze lehetne csinálni alacsony padlós Bhv-ét is, lehetne az össze Bz-:ét légkondival felszerelni, mindent lehet csak a meglevő értékekre kellene vigyázni első sorban! A gyorsban alkalmazásban van realítás mint a bajai vagy éppen a Győr-Pécs viszonylatban lehetne. Őseink sok mindent megoldottak pl a babakocsi felrakást segítséggel de megoldották, hogy legyen ülés a gőzmozdonyon mert, hogy elötte nem volt de ezen újítás ellen sokan tiltakoztak anno de azért bevált!
A légkondi, ilyesmi egy felújítási programon belül beépíthető a meglévő személykocsikba. Mivel a váz, és alváz örök életű, érdemes lenne kihasználni, más országokban meg is teszik. A dunakeszi járműjavító ismét külföldi személykocsikat újít fel. (A csíkos Bhv-t most nem említem, mert az egy félbehagyott valami, hiába lenne jópofa). Mindemellett új kocsikra is szükség van, pl. emeletesekre is. Ezektől sokkal jobban el lennének ájulva... A desiro-kat mellékvonalakra kéne áttenni, és több (fűtési kábellel ellátott) remot szergej kellett volna, és herkules vásárlás, emellett pedig a fentiek.
A babakocsi a többi kocsira is segítséggel felrakható, elődeink is mindig megoldották, pedig akkor még nem voltak ilyen könnyen emelhető babakocsik.
A bicikliszállítás desiro-n?? Na ne nevettess! Semmi rögzítési lehetőség, ráadásul max 2-3 kerékpár fér el!
Aki gyorsnak, és főleg IC-nek engedi ezt a sz*rt, még jó állapotban is, lenne pár ötletem a továbbiakra.
Példának, másoktól. 1: Német vasút (belsőről sajnos nincs). 2: Lengyel
3.-... Nálunk is akad azért példa, bár több ilyennek kéne lenni, és megőrizni az állagukat.
Szegény Dezsők mennyi kritikát kapnak nem is értem bezzek pár éve mekkora szám volt mikor megjelentek itt az északi parton mindenki el volt ájulva. Bár lehet a csörgőknél nem jobb,de egy Bz-nél mindenképpen komfortosabb. Pedig előbb utóbb ilyenek fognak itt is járni gondolom mert hát a mai személykocsik átlagéletkora már bőven 30év feletti örökké nem mehetnek azok sem. Apropó Csörgő! A classicok nagyon eltüntek a Balaton mellől mi az oka??? Már hiányzik az a jó dübörgős hangjuk. Tud valaki valamit?
Na itt van a kutya elásva,karbantartás stb.meg kell nézni az 5341-eseket a gyártó cég tartja karban(szerencsére) és nemigen van gond velük,de az 5342=a Dezsővel.
Ha már próbáltál babakocsival Bo-ra szállni akkor sok sikert hozzá! Az utas bizony a Desiron fog menni mert fel tudja könnyen tenni, szintén a biciklit is! A légkondit kihagytad mint utas csalogatót, meg ha fővonalakon is sokan inkább busszal járnak az mégis csak egyrészt ennek tudható be. Az üzemeltetési hiányosságokért pedig a kollegákat kérd számon!
A kérdés ez alapján csak ne legyen eldöntve... Ha a vonat pontos, és viszonylag gyors, időben a célállomáson van, nem koszos, akkor lesznek megelégedve. Mivel nem PVC-vel borított ülések vannak benne, érthető. Habár amilyen Bo/Ao kocsikon utaztam, egész tiszták voltak.
De ha a személykocsikra kicsit többet költenének, messze színvonalasabb járműveket lehetne csinálni, és ez a f*s, kicsi, műanyag sz*r elbújhatna mögöttük.
Az utasok meg nem értenek hozzá... Látszik, hogy Te sem. Ha fel lennének világosítva, hogy "melyik a tágasabb, kényelmesebb, több ülőhellyel rendelkező?", akkor meg-megfordulnának a dolgok.
De a desiro-n kerékpár sem szállítható, vagy csak jelképesen, és nevetségesen megoldva.
Amúgy legutóbb nem dicsérték annyira, amikor langyos, bűzös levegő keringett, és az ablakok be voltak szegezve... Az WC-ajtó meg az utastérbe nyílik, a rázkódástól néha önálló életre kelve... Ez a 2-es vonalon midnennapos, és megszokott. Előkerül ott is a "régi vonat, ami kényelmesebb volt". Élvezzed csak.
Nem tudjátok, mi megy a 2-es vonalon velük?! Ha rajtam múlna, eltakarodna mind a Balaton környékről. Kényelmetlen, szűkös, büdös, zajos! Ennyi!
Inkább 10x ülök le egy pl. Bo kocsiba. Ott legalább lehet normális levegőt is kapni. Mielőbb személykocsi tenderre van szükség, és ezeket a vackokat meg elfelejteni, takarodjanak a nyugdíjba készülő MD-k helyére, ahová valók!
Persze, panaszkodnak is néha, aztán kapnak egy semmit mondó levelet, aztán harmadnap megint légkondi nélküli Desiron utaznak akkor meg azt mondják, hogy ennyit ér a "panaszkodás"! Ez nem az utasokon múlna elsősorban hanem mindenkin aki az utaztatásban részt vesz! Csak, hogy az égvilágon semmi következménye nincs ha adott beosztottak hibásak ezen problémákban mint legszebb esetek a mozdony nélkül hagyott légkondis szerelvény!
teleszart WC, víz nélkül, rossz klíma és még lehetne sorolni."
---------------------
Ismereteim szerint vagy egy felsorolás miszerint milyen események megtörténte esetén szolgálatképtelen egy mozdony vagy egy motorvonat.
ameddig a személyzet MÉG IS inkább elviszi a vonatot, ha szolgálatképtelen (de megy) a mozdony vagy motorvonat akkkor cinkos.
Innen kezdve viszont ne panaszkodjon.
Változás csak akkor lesz ha a papíron szolgálatképtelen mozdonnyal, motorvonattal nem indulnak el.
Elmarad 4 vonat vasárnap délután az északi parton?
Maradjon el.
Balhé lesz belőle?
Igen, legyen balhé.
ameddig majd a végeken szolgálók úgy is megoldják valahogy elv alapján vezetnek a vezetők, és a végrehajtók tényleg megoldják, addig változás sem lesz.
Ember! A mozdonyvezetőnek az a dolga hogy az üzemnaplóba beleírja az észlelt hibákat és eseménylapot írjon ha kell a tapasztalt dolgokról.ENNYI ÉS NEM TÖBB! Intézkedni a felettesei jogosultak.
Eredetileg nem telesz.rva, víz és klíma nélkül tervezték. De ez bármely vonatra igaz lehet, akár a Railjetre is. Néhány hónapja pl. a Railjeten Győr-Bp viszonylatba utaztam: a wc telehányva, a padló ragadt az italtól, üvegek és dobozok szanaszét mindenfelé. De mivel nem ez jellemző a szerelvényre, nem erről panaszkodok itt (a szerelvény akkori állapotaért pedig egy valószínűleg jókedéjű német vagy osztrák csoport tehetett, nem pedig maga a tervező és a gyártó). Az esztergomi oldalon eddigi tapasztalataim szerint klimatizáltan és higiénikus mosdóval szokott közlekedni Desiró.
Ez azrán a válasz! Kezdődk újra a "csak azért sem mondom meg" történet? De ha nem mondom meg mert nem "publikus" akkor miért nem ütöm a vasat illetékes helyen, hogy megint jól kitoltak az utasokkal?
Az ügyeletes Desiro szidalmazás! Meg a szokásos kérdés hajszál pontosan ezek a hiányosságok kin múlnak? Azoknak reklamáljad, bizonyára pontosan tudod hol kellene keresni a felelősöket!
Vettük észre. A 9720 első nekifutásra a peron végéig jutott, aztán félóra helybetopi. Arról nem beszélve, hogy olyan állapotban küldték le őket, hogy az embertelen (teleszart WC, víz nélkül, rossz klíma és még lehetne sorolni). De ha nektek ez kell...