A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
elmondod nekem hogy milyen az az mma?? tudod én még csak most tanulom a szakmát. köszi a linket. ennél a gépnél amit ide linkeltél nekem ez ugye nem vízhűtéses? és ha nem vizes akkor hogy oldja meg a stuker hűtését mert gondolom azt kell hűteni vagy rosszul tudom?
Nem tudom,de ha csak hobbi szinten akarsz alut hegeszteni, ahhoz én inkább mma-t ajánlanék mert az az AWI gép amelyik tudja a váltó áramot is az nem olcsó:D http://elektronika.vatera.hu/ipari_gepek_berendezesek/hegesztestechnikai_berendezesek/awi_ac_dc_tig_200_pulse_alu_inverter_230v_175739605.html
Talán 200 amperes is elég lenne. nem tudom. Igazából arra lenne használva hogy itthon a pincébe alumíniumot hegesszek vele. pl olajteknőket. köszi a választ
Tényleg 40 kiló környékén van, és legalább 20 éve készült. Egy jó nevű szaki készítette, így valószínűbbnek tartom, hogy csak ki kéne tapasztalnom. Vastagabb lemezt igen szépen lehet hegeszteni vele. 5mm-től felfelé. Ahogy írtam, sikerült vékonyhoz is egy beállítást találni rajta. Kb, ahogy írtad.
Hááát! Nagyon amatőr munka. 40kg? Gyanítom, néhány más testvéréhez hasonlóan át tudnám alakítani ~1/3 súlyúra úgy, hogy hegeszteni is lehessen vele. Bár az ilyen jellegű barkácsolás úgy 25 éve volt divat. :-( Akármelyik áruházi tekerős bóvlitrafóval szebben lehet dolgozni. Ráadásul azon az áron házilag nehéz már kihozni.
Az ismertetett jelenségek alacsony gyújtófeszültségű lapos karakterisztikájú trafóra utalnak. A táblázatban a mért feszültségek viszont jóval magasabbak a megszokottnál. Persze kisebb feszültségen ragad vagy nem stabil az ív, nagyobb feszültségen lehet hegeszteni, de ha odaragad, felizzik. Gyanítom, a készítőjének nem sok fogalma lehetett a hegesztés követelményeiről, de fényképről többet mondhatnánk.
Szerintem nem létezik ilyen gép, mert ha jól tudom, akkor max 2x25A kismegszakítóból (nem biztos, hogy így hívják, nem vagyok villanyász:D), nem lesz 300A-ed. A legnagyobb AC-DC awi amit idáig láttma és 230V-ról üzemelt az 200A-t tudott, de azt se tudom, hogy milyen bekapcsolási idő mellet.
szerintetek kapok-e valahol olyan ac/dc awi hegesztőt ami 220-ról megy és tudja a maximum 300Ampert. az lenne a lényeg hogy ne 380 ról menjen. válaszokat előre is köszi.
Folyamatosan 70A-ral tudod használni. Amiket javasoltam már bizonyítottak és erősebb gépek is. Alumíniumot csak elektródával. AWI koppintós, ahogy írtam. Te döntsd el, mire van pénzed, mennyit és mire akarod használni.
Köszönöm a felvilágosítást, így már érthető:) Ma csináltam PF-et ahogy mondtad, pálca felülröl adagolva. Mondjuk nem 15cm-re tettem hanem kb 50-re de így is fél óráig kerestem a megfelelő helyzetet, hogy hozzá tudjak fogni. Induláskor 2x beletoltam a volfrámot, hol kihúztam hol visszatoltam csak szenvedtem, kínlódtam. Aztán valahogy sikerült elindulni rajta 2.4-es pálcával csináltam a gyököt de valahogy nagyon jól el sikerült kapni mert ki sem vettem az ömledékböl a pálcát csak haladt. A töltésnél ugyanaz a kínlódás először de végül megtaláltam a helyet és a fogást rajta. Sokat kell ezt még gyakorolni!!!! Csináltam képet is róla. A gyök berogyott a nagy áram miatt amikor takartam. Takaró Gyök
találtam egy részletes leírást, a fontosabb adatok a végén vannak:
Ez a gép a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően kis méretű, és nagyon könnyű. Kiváló ívgyújtási képességgel rendelkezik és rendkívül szép hegesztési varrat kialakítását teszi lehetővé, főleg bevont elektródás hegesztésre (MMA) ajánljuk. Kiválóan alkalmas rutilos, bázikus elektródák leolvasztására, le tudja olvasztani cellulózos elektródákat is. Tudja az ARC FORCE üzemmódot, amely lehetővé teszi nagyon nehezen elhegeszthető elektródák leolvasztását is. A beépített LETAPADÁSGÁTLÁS és HOT START funkciók professzionális hegesztést tesznek lehetővé bevont elektródás hegesztés során. Ezeknek a gépeknek a burkolatát barátságtalan ipari körülményekre tervezték. A gép könnyű hordozhatóságát és felfüggesztését elősegíti a vállpánt.- MMA (rutil, bázikus, cellulóz)- WIG (wolfram) A WIG adapter nem része a szállított alap készletnekLetapadás gátlás (Anti-Stick)Az elektróda letapadásának lehetőségét korlátozó funkció.Amennyiben az elektróda mégis letapad, az Anti-Stick funkció biztosítja a hegesztési áram ugrásszerű, minimálisra történő csökkentését. Így az elektróda nem hevül túl, hanem lehűl, és lehetőség nyílik annak könnyű leválasztására, a fogóból való kivétel nélkül.Arc ForceAz ív stabilitását biztosító funkció.Amennyiben az ív lerövidül (az elektróda tapadni kezd), a hegesztőgép „ áramot ad” , az elektróda pedig felizzik. Amennyiben viszont az ív túl hosszú, a hegesztőgép „ elvonja” az áramot, így a hegesztőnek van ideje arra, hogy az elektródát az anyaghoz közelítse anélkül, hogy az ív kialudna.Hot StartA hegesztési ív könnyebb meggyújtását segítő funkció.A funkció megnövelt gyújtási áramot biztosít a hegesztési áramhoz képest.Az ív sikeres begyújtása esetén funkció az áramot lecsökkenti a hegesztő által beállított értékre.Hálózati feszültség 230 V ~ 50 HzTeljesítmény: 4,6kVABiztosíték: 16 A (C karakterisztika)Hegesztőáram 30-140 AmperÜresjárati feszültség: 76VTerhelési faktor: 140A/20%, 95A/60%, 70A/100%Hatásfok: 85%Elektróda méret: 1,6 - 3,2 mmElektródatipus MMA módszer mellet: rutil, bázikus, cellulóz, stb.Elektródatipus WIG/TIG módszer mellet: wolfram (kiegészítő berendezés szükséges, mely nem része a csomagnak)Szigetelési osztály: FÉrintésvédelmi osztály: I.Érintésvédelem: IP21STömeg: 5,5 kgHot StartTartozékok nélkül!
Amennyiben MMA-val akarsz alumíniumot hegeszteni, alumínium elektródával, úgy jó lehet alu hegesztésre. DC-t igényel mondjuk a welco 1412S elektróda. Ellenben AWI-val nem fogsz tudni alumíniumot hegeszteni, mert ahhoz AC, váltóáramú gép szükséges. Továbbá AWI-zni, mondjuk rozsdamentest, acélt is csak koppintós ívgyújtással tudsz majd, ami 0 gyakorlattal elég kényelmetlen tud lenni. A gépről nincs megadva (nálam legalábbis nem jelent meg) semmilyen adat, nem túl bizalomgerjesztő. Én javasolnál, hogy vegyél inkább fidaty 1.400-t, vagy 1.600-t.
Cell elektroda cellulkóz bevonatú heg pálca álltalában csővezetékek hegesztésére használják és fentről lefelé kell húzni és baromira fröcsköl de iszonyat szép gyököt lehet vele húzni ( nem ismerem csak a fiúknál láttam )
Nekem se világos, hogy a szekunder tekercsről hogy hoztak ki ennyi csatlakozást. Két sor csatlakozó, melyeket páronként együtt, és külön-külön is lehet használni. (ezért van 3 adat mindenhol)
Ez egy háztáji gyármányú trafó? A kérdésre: Minél kisebb a menetenkénti feszültség, annál laposabb a karakterisztika, minél nagyobb, annál jobban eső. Ez a mágneses sönt nélküli háztáji készülékeknél határozottan felismerhető. A mágneses sönttel rendelkezőknél kevésbbé. Az állítható mágneses söntnél meg nem is szoktak fokozatkapcsolót betenni. A szekunder tekercsek adatait nehezen értelmezem. Sok megcsapolású tekercs? Nem ártana kis rajz is. Vékony lemezhez jobban eső karakterisztika kellene. Talán a II-2-12 vagy a III-2-12? Szerintem túl nagyok a feszültségek. A legnagyobb fokozatban sem lenne szabad 100 V fölé (de még addig se) felmenni a feszültségnek.
Mint látom egyre több ember ébred rá velem eggyütt hogy a cső hegesztésben van fantázia.Mióta kiléptem a suliból vagy 1,5 évtizede csak hegesztek.De mindent csak csövet nem,soha egy napot nemvoltam munkanélküli.Most sem vagyok és ez nem panasz,csak a pénzkereset nem ragyogó..Voltam már töbször külföldön de ottis csak Mig-Mag-Afi val dolgoztam.Vettem egy awigépet az ithoni fusikra és arra hogy gyakoroljam ithon a poziciókat.Tehát a csőhegesztés finom részletei engem is vonzanak:)
Porcelánozás már egész jól megy ,persze még kicsit merev vagyok de igyekszem.
Igyekszem bal és jobbkézzel is gyakorolni.
Engem pl érdekelne a profi heftelés rejtelme.Hiszen véleményem szerint ez egy röntgenesnél lényeges.
" a "csőszerelőm" annyira toppon volt h duplázásnál dimenzió nélkül össze sem bírta rakni " Ezt nem nagyon értem... :/
Próbáltam nagy árammal a takarást, de annyira átmelegedik az anyag, hogy vagy átroskad a gyök vagy visszahúzódik ugyanis 4-6mm falvastagságú csöveken gyakorlunk. Általában gyökoldali gázvédelemmel hegesztünk. Úgy szépen kidomborodik a gyök max 1-2mm-ig és abszolút nem revésedik, egyenletes mindenhol. Viszont gázvédelem nélkül az Istenért nem akar egyenletesen átmenni a gyök és baromira revésedik. A 45°-ot azért gyakorlom mert abból akarok és fogok minősítést szerezni. Ma mondjuk sima harántot(PC) csináltam.
Remélem, hogy a következő melótok sikeresebb lesz!!;)
Hali hazajöttem egy pár napra (ez csak kirándulás volt) a melóhoz semmi nem volt biztosítva ...... totál szívás volt ez a cég, saválóztunk max 3mm 219-es átmérőig hézag nélkűl minden varrat kamerázva! a "csőszerelőm" annyira toppon volt h duplázásnál dimenzió nélkül össze sem bírta rakni nem szenvedtem velük hazajöttem de megyek is jövőhéten ki egy másik céggel máshová láttam a varratod jó lesz csak szerintem nagyon sok a hoz anyag álltalában max 1 mm legyen magasabb a varrat az anyagtől meg dobj rá egy kis ampert ha rámhalgatsz akkor ne csak a 45fokot gyakorold mert az életben ez a legritkább sima 90fok és a haránt összeálítod és a földtől ragd le 15centire, lehet h hülyének fognak nézni de ne foglalkozz velük, az életben rentgeteg ilyennel fogsz találkozni pl erőművek csőhidak inkább most gyakorolj mint amikor ott vagy és csak pislogsz mint ponty a tescós szatyorban az ilyet úgy szoktuk xcsinálni h totál föntről adod a hoz anyagot ( a cső tetején a hézagon átdugod a pálcát és úgy adod neki a töltő takaró természetesen kívülről...........) sok gyakorlást jó melót
Van egy kis háztáji trafóm. Végig mértem az összes variációt, amire állítani lehet.
Ma próbálgattam. 5-ös, 6-os lemezt III/3-13 állásban hegesztette a legszebben. Ha vékonyabb lemezt szeretnék vele hegeszteni, merre állítanátok? Rövidebb, vagy hosszabb primer tekercs felé mennétek? Hogy változik egy trafó karakterisztikája, ha változtatjuk a primer tekercs menetszámát?