Keresés

Részletes keresés

Syrphus Creative Commons License 2010.07.24 0 0 8302
Ez a trópusi sáska gyönyörű. Kerestem még róla képeket az interneten. Magyar nevet is kerestem, de egyetlen magyar oldalon sem szerepel ez a faj. Ajánlanál weboldalakat, könyveket a magyarországi rovarok határozásához?
Az utóbbi éjszakákon felfigyeltem egy számomra ismeretlen ciripelésre. Tegnap este sikerült is lefényképeznem a szöcskét. Rendkívül magas, folyamatos hangon ciripel.Szöcske
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.24 0 0 8301
De szép! Ezt nézd meg, ha már feketéről beszélünk: http://farm3.static.flickr.com/2283/2487549012_84bf12d0bf.jpg Naná, trópusi; Dictyophorus spumans.

A Te jószágodról viszont nem tudok mit mondani, azon kívül, hogy a színek a fejlődés során is változnak, illetve sok esetben fajon belül is vannak eltérések. Nem ritka, hogy a környezethez alkalmazkodik vele a sáska vagy szöcske, így egy üde réten zöld, s ugyanaz a faj egy száraz sziklagyepen szalamaszínű. Nem beszélve a vándorsáskák színváltozásáról, ami attól alakul ki, hogy sokan lesznek és megérintik egymást.
Előzmény: Syrphus (8300)
Syrphus Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8300
Köszönöm a válaszokat. Így most már biztosan tudom, hogy két nagytestű szöcskefaj szokott a kertünkben előfordulni. A leghangosabb ciripelés a zöld lombszöcskétől származik. Ma újra láttam azt a sáskát, amit néhány napja már megfigyeltem. Számomra nagyon különleges volt a színezete. Teljesen eltért a megszokott zöldes színű sásákáktól. A teste nagyrésze barna, de a szárnyai, a torának és a fejének a felső része fekete volt. Még sosem láttam sáskát, amelyen ilyen sok fekete szín lett volna. Sajnos csak ezt az ellenfényes képet sikerült készítenem róla.Sáska
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8299
A pikkelykére hasonlító jószág nem véletlenül hasnlít, rokon. Ctenolepisma lineata, magyar nevét nem tudom.
A szöcs szerintem Phaneroptera nana, ahogy Te is gondolod.
A sáskáról nem tudok nyilatkozni...
Előzmény: Syrphus (8293)
apaf3j Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8298
Aha! Utánaolvastam, most már látom, hogy legalább a ragacs és kosz dologban igazam volt, mert a lárva ragadós anyagot bocsát ki az egész testfelületén, amibe azután minden piszok megtapad.
Előzmény: pardosa (8296)
apaf3j Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8297

No akkor szegényes rovartani ismereteimmel máskor nem fogok itt okoskodni, mert a jelek szerint egyik tippem sem volt helyes. Mondjuk annyira nem lep meg, mert már nagyon rég tanultam róluk, és annak a nagy részét is elfelejtettem :) Elnézésedet kérem, Syrphus!

Ez a zugpoloska-dolog mellbevágott. Nem hittem volna, hogy ez a rovar "gyárilag" ilyen.

Előzmény: pardosa (8296)
pardosa Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8296
Szia!

A szöcske valóban Phaneroptera. Jellemző rájuk, hogy a hátsó szárnyuk jóval hosszabb, mint az első. A lombszöcskék sokkal robosztusabbak.
A második egy pikkelyke (Zygentoma), de nem tudom melyik.
A legalsó a szemetes zugpoloska (Reduvius personatus) lárvája.
A sáskát nem tudom.
Syrphus Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8295
Én ismerek egy rovart ezüstös ősrovar néven, de az kisebb és ezüstösebb színű. Nem tudom, hogy milyen rokonai élnek Magyarországon. A szöcskét régebben zöld lombszöcskének gondoltam, de aztán egy könyvben láttam egy szöcskét pontozott repülőszöcske (Phaneroptera nana) néven, amelyre szerintem jobban hasonlít. És megfigyeltem, hogy ez a szöcske nagyon jól repül. De ha az interneten keresek képet Tettigonia viridissima néven, akkor az én képemhez hasonló szöcskék jönnek. De a kertben szoktam látni egy jóval nagyobb szöcskét is, amely hangosan ciripel, és olyan hangja van, mint amilyen egy hangfelvételen van zöld lombszöcske néven. De egyértelműen még nem sikerült kiderítenem, hogy ez a szöcske a két faj közül melyik.
Előzmény: apaf3j (8294)
apaf3j Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8294

A második egy ezüstös ősrovar (vagy ha élnek olyanok Magyarországon, akkor egy rokon faj).

A harmadik zöld lombszöcskének tűnik (de ez csak a távoli emlékeim alapján, lehet, hogy valami hasonló faj).

Az alsó meg mintha előbb ragasztóba, aztán homokba esett volna. Kétlem, hogy ez az alapállapota :) De lehet, hogy csak a tudásom kevés.

Szóval segítettem is, meg nem is :)

Syrphus Creative Commons License 2010.07.23 0 0 8293
Sziasztok!

Ezekben a fajokban is szeretnék segítséget kérni. A szöcske nagyon éles, rövid recsegő hangot ad, úgy, hogy a szárnyait egy nagyon kicsit megemeli. A hosszúcsápú rovar nagyon gyorsan fut. A legalsóhoz hasonlót még sohasem láttam. Lassan lépkedett a falon.SáskaRovarSzöcskeRovar 1
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.22 0 0 8292
Szívesen! Ha hozol még képet, amin látni kicsit jobban, akkor próbálkozunk tovább. :-)
Ami lényeges a légivadászoknál, hogy a potroha végig látszódjon, lehetőleg éles is legyen a kép, mert annak a mintázata fontos, ill. a tor csíkozása is.
A magyar sajnos nem különbözteti meg a köznyelvben őket, de ugye kétfelé lehet osztani a rendet, az egyik alrend az Anisoptera (lásd: http://www.geolution.nl/dieren/Insecten/Anisoptera.jpg ), az egyenlőtlen szárnyú sz., a másik alrend meg a Zygoptera (lásd: http://www.geolution.nl/dieren/Insecten/Zygoptera.jpg) , egyenlő szárnyú sz.
A különbséget amatőr szemmel is nagyon könnyen ki lehet szúrni: a pihenő egyenlő szárnyú összecsukja a szárnyát a potroha felett (http://www.bentler.us/eastern-washington/insects/blue-damselfly.jpg ) , a pihenő egyenlőtlen szárnyú meg széttárva tartja (http://bigsnest.members.sonic.net/Pond/dragons/flame4website.jpg).
A légivadászok az egyenlő szárnyúakba tartoznak, az ő testük karcsúbb, a szemeik távolabb ülnek egymástól, a fej két szélén, majdnem "kocsányon" lógnak (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Damselfly_2.jpg) . A vaskos testű szitakötő, aminek a feje szinte csak a két majdnem összeérő szemből áll (http://farm4.static.flickr.com/3434/3735750790_e3314c7407.jpg), az egyenlőtlen szárnyú lesz, ilyenek pl. az acsák. Van persze egy rakás különbség még, de első blikkre bőven elég ennyit látni. Ha ezeket tudod, már tudsz az alrendeken belül keresgélni. :-)
Van magyar szitakötős oldal is: http://szitakotok.hu/
Előzmény: topoly (8291)
topoly Creative Commons License 2010.07.22 0 0 8291
A szitakötőt Ákos lőtte, de nekem lenne fontosabb a meghatározás. Egy képet küldött, aztán telefonáltam neki -éppen azért amit Te is említettél-, hogy küldjön más beállítást is a határozáshoz. Életemben először próbáltam szitakötőt azonosítani, úgyhogy örülök, hogy legalábbb a légivadászt eltaláltam (az első kép alapján!:). Köszi a segítséget!
Előzmény: Ormótlan (8290)
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.22 0 0 8290
Ebből viszont semmit se tudok kitalálni, már azon kívül, amit magad is tudsz.
Szitakötőknél (is) érdemes egészalakos képet csinálni, ami minél élesebb részleteiben is. Legjobb, ha a rendőrségi fotókhoz hasonlóan több oldalról készül kép, hisz ha valaki nem ismeri az adott állatkát s szeretné megtudni, kit látott, szükség lehet olyan bélyegekre is, amik egész hülye helyekre nőnek rá a jószágokra. :-)
Előzmény: topoly (8286)
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.22 0 0 8289
Nem a legjobb (határozáshoz) a kép, de valszeg kék légivadász (Ischnura elegans)
Előzmény: ribarszkiakos (8287)
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.22 0 0 8288
A szép pirosseggű sáska egy jajgató rétisáska, Stenobothrus lineatus, gyönyörűséges jószág!!!
Az alsó meg egy kékszárnyú sáska gyerek, Oedipoda caerulescens
szerintem legalábbis. :-)
Előzmény: Syrphus (8284)
ribarszkiakos Creative Commons License 2010.07.22 0 0 8287
tke kollégához kapcsolódóan, ugyan az a szitakötő csak más nézőpontból. Múlthéten fotóztuk az Alföldön, Szarvas közelében egy csatorna mellett. Előre is köszönöm a segítséget, hogy pontosan "mivel" is álltunk szemben :)

A második képen a szár színe egész érdekes lett :O

1

2
topoly Creative Commons License 2010.07.22 0 0 8286
Segítséget kérek a szitakötő meghatározásához (én az egyik légivadásznak tippelem).
apaf3j Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8285
A lepke egy zebra bagolylepke (Emmalia trabealis).
Előzmény: Syrphus (8284)
Syrphus Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8284
Sziasztok!

Ebben a lepkében és a sáskákban szeretnék segítséget kérni. A sáskákat a kertben szoktam látni.LepkeSáskaSáska 1Sáska 2Sáska 3
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8283
Szívesen, szép állatka :-)
Előzmény: Syrphus (8282)
Syrphus Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8282
Köszönöm szépen.
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8281
Aranybagoly, Diachrysia chrysitis
Előzmény: Syrphus (8280)
Syrphus Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8280
Sziasztok!

Ez milyen lepke lehet?Lepke
sirok0001 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8279
Kössz! Ha tudom megszerzem! Azért én kevesebbet vártam, mert tényleg nehéz ennyiből határozgatni, érdekesek.
Ja igen, nekem a Simon növényhatározó is elég, a nagyobb, nincs 2,5 kiló, de azért hosszabb túrára ez is megerőltető hátizsákban vinni egyebek mellett. Sajnos ilyen fonákfényképezésre nincs jó fényképezőm, csak esetleg helyben vagy magammal vitt zuzmókat, amiket persze nem kellene :/ határozhatnám
Kössz a tapasztalati tippet is :)
Előzmény: Ormótlan (8276)
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8278
Plagionotus arcuatus, bársonyos darázscincér
Előzmény: Ati88 (8274)
Ati88 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8277
Köszönöm!
Előzmény: Digit79 (8275)
Ormótlan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8276
Hát, legjobb lenne megszerezned a könyvet :-) Közben megnéztem, a Nemzeti Tankönyvkiadó nyomta, nekem 2003-as kiadás van meg. >800 oldal, 4500 pénz volt.
Monjuk nem az a könyv, amit az ember magával visz kirándulni, ha csak nem valami speciális súlyemelő teljesítménytúrára megy. :-))))
Mivel nem vagyok zuzmász (vagy hogy is nevezzük ezt a szakmát :-)), így csak felületes ötletem van, abból, ami látszik a képeken. Természetesen egy csomó jellegzetességet nem lehet látni, pl. a leveles/bokros zuzmó fonák oldalát, stb.

Az első szerintem Pseudevernia furfuracea, duzzadt tányérzuzmó, de minden bizonnyal valamely Pseudovernia-faj.
A második egy Evernia-fajnak tűnik, képből nem jutok messzebb.
Az utolsó kettő tuti valamelyik Cladonia-faj, ezek a rénszarvaszuzmók.

Egyet viszont tapasztalatilag tudok: a sárga falizuzmó (Xanthoria parietina) UV fényben sötétpiros, de nem tudom, miért. :-)
Előzmény: sirok0001 (8273)
Digit79 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8275
Darázscincér
Előzmény: Ati88 (8274)
Ati88 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8274
Ő miféle rovar? Olyan darázsszerű, de mégsem az. Vagy...
sirok0001 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8273
Kössz!
Képek jönnek:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!