Nem akarok az elméletekbe belemélyedni, feleslegesnek tartom. Szerintem a dolog nem ennyire egyszerű. A gyakorlat azt igazolja, hogy igenis a fék kopásával növekszik ugyanazon fékezőerő kifejtéséhez szükséges pedálerő, aminek persze számos összetevője van, nem csupán a barázdáltságból adódó felület csökkenés. Nem véletlenül mérik a műszaki vizsgán az adott fékezőerőhöz viszonyított pedálerőt is (aminek persze a hétköznapi közlekedésben nincs jelentősége). Ismét visszatérve a járműveimhez. Egyik jelenlegi járművemnél sem tisztítottam a fékpofákat, tárcsákat eddig. A Jazz-ben 60.000 km van, és nincs szabad szemmel látható barázdáltság, a másik kocsim fékje a tárcsa és betétek cseréje után ugyanennyi futásteljesítményt követően szintén nem barázdás, a Yamaha első féktárcsája 1000 km megtétele után az új betéttel az lett, még a hátsó a régi betéttel teljesen ép. Ebből azért az is következik, hogy maga a betét is ludas a féktárcsa barázdáltság kialakulásában, nem csupán a szennyeződés.
Fs=mű*Fn igy a felület csökkenésével nem nő v. csökken a fékerő. A karcosság a fékpofák közé került szennyeződések okozhatják. Érdemes a fékpofát, betéteket megtisztítani, hogy a működésük megfelelő legyen.
A kötelező szervizek díja 30-60 eFt, attól függően, hogy ki mit visz hozzá...
Ha, mindent a szerviz ad hozzá akkor ~ 60 eFt. Ha, csak az olajszűrőt és munkát adja...25-30 eFt.
Egy HONDA javításra nem szorul az első legalább 150 ekm-en. Ez alól a JAZZ sem kivétel...természetesen.
Ami eddig előfordult a JAZZ-nél, már egynél többször is... Az az, hogy az első szériás (még dobfékes!) verziónál, akadt néhány kerékcsapágy gond 80 ekm körül...cirka 50 eFt-ért.
Egyébként a kötelező szervizen kívüli költsége minimális: - első fékbetét cseréje 60-70 ekm után - hátsó fékbetét 100-120 ekm után - durvább lábúaknál a féktárcsa is csere egyúttal (de akkor a betét sem tart ki ennyit, csak kb. a felét) - ablaktörlő lapát, szükség szerint (elöregedik) - fényszóró izzók, 30-40 ekm után
Szóval egy japánt fenntartani olcsóbb, mint ... egy németet, vagy pláne francia-olaszt :-)
Különösen, hogy azonos körülmények között, bizony, akár 1,0-1,5 literrel is kevesebb benzint eszik pl. mint az astra
A kötelező biztosítás, ami érdekes...a tulajtól és lakcímtől függően, némely biztosító el tud szállni egy kicsit..de lehet találni olyat aki a japánt is annyiért biztosítja, mint a többit...
...és asszem a szerviz periódusa is hosszabb a JAZZ-nek. Azaz aki sokat használja, ezen is tud spórolni egy kicsit.
Szia, kössz a zöldkártyás hír megerősítését. Akkor nekem is szerencsém van, van még minkét autómnál bő egy évem a műszaki vizsgáig. Szerintem a Honda Jazz fenntartása semmivel nem drágább, mint mondjuk az Astráé, különösen ha mondjuk 2 éves mai Astra-ra gondolok. Úgy hogy ebből a szempontból megnyugodhatsz. Nekem 2003 márciustól van Jazz-em, eddig olajcserén valamint szűrők és gyertyák cseréjén kívül semmi, igaz mivel két autót használok, így nem is túl sokat mentem vele, mindössze közel 60.000 km-t. A váratlan meghibásodások azok, amelyek igazán drágává tesznek egy autót, ebből a szempontból a Jazz nem veszélyes.
A zöld kártyás hír igaz, nekünk sem kell most két évig, ameddig a műszaki érvényes. Nem tudtam, ezért elmentem és azt mondták a szervizben h szerencsés vagyok :)
Amúgy mi is a Honda Jazz-esek táborába kerültünk. Azt hiszem joggal mondhatom, h tetszik az autó (szüleim fogják használni). Engem 1 nap alatt meggyőzött, amikor vezettem pár km-eren... Remélem nem is lesz vele gond és csak a kötelező szervizek lesznek az elkövetkező években. 2 éves, 1.4 ES a típusa, rokontól vesszük :) Egy 1998as Opel Astrát vált le, amit barátnőmmel szeretnénk tovább használni.
Olvasgattam itt, hogy mit írtok a szervizekről, helyekről, az árakról. Összességében, ha nincs komolyabb probléma, a Honda fenntartása mennyivel drágább? Ez volt az, ami miatt nem voltunk 100 %-osan biztosak benne, h jól járunk a Jazz-el..
Feltűnőek a tárcsák közötti különbségek. Csak saját esetemet tudom rá felhozni, mégpedig a Yamaha Majesty (Japán gyártású) 250-es robogómat. 9000 km volt benne, amikor az egyik fékezésnél furcsa súrlódó hangot hallok az első féktárcsa felől. Nézem, nagy megdöbbenésemre vasig lekopott az egyik betét, a másikon volt még kb. 1 mm, ennyi kilométernél!!! Megyek a szakszervizbe, ahonnan vettem 0 kilométeresen a motort. Azt mondja az eladó: 14.000 Ft a két db. fékbetét. Eredeti japán gyártású. Na ne már! (A Saxo-hoz 4000 ért vettem a 4 db-ot, vagyis 1000 Ft-ért darabját, igaz 3 évvel ezelőtt, de azóta sokat nem emelkedtek az árak, és annak a fékbetétnek 60.000 km lefutása után fele még mindig megvan, és nem csíkosak a tárcsák!!) Bosszúságomban vettem valami "noném" szállító gyártmányát ugyanitt, az 8.000 Ft ért. A féktárcsák a Yamahán olyanok, hogy abszolút nem rozsdásodnak. 1000 km után olyan csíkos lett ettől a betéttől az első féktárcsa, hogy azon gondolkodom, síkköszörű a tárcsának, és új betétek. Nyilvánvalóan a csíkozott tárcsa esetén megnő a fékrendszer terhelése, csökken a fék hatékonysága, mert kisebb lesz a súrlódó felület nagysága. Ez a különbség persze a normál közlekedés során nem észlelhető, legfeljebb annyi, hogy 10 dekányi súllyal nagyobb erővel kell nyomni a fékpedált, vagy motornál húzni a fékkart, de a magyar műszaki vizsgarendszer az világegyedi, mert ugye ezt a fékerőt is mérik, így esetleg már nem fog átmenni emiatt a műszaki vizsgán. Erről jut eszembe: állítólag megjelent egy új rendelet, most hallottam, de nem láttam sehol leírva eddig, miszerint akinek lejárt a zöldkártyája, nem kell megújítani, mert ameddig a műszaki érvényes a járművön, addig meghosszabbodik automatikusan a zöldkártya hatálya. Igaz ez? Ha igaz, akkor végre egy olyan értelmes cselekedet, amit ki sem néztem volna eddig a közlekedés felügyeletből.
Szerintem a nyugott stilus nem segit, hogy ne rozsdásodjon, sőt erősebb fékezés tisztábbra csiszolja a tárcsát. De én is így vagyok vele. Nekem is igy nézett ki a hátsó tárcsa. A kevés fékezéstől a rozsdacsík mindig beljebb hatolt. De ennek ellenére jól fogott. De aztán megszolalt a betétvastagságjelző. Ki lett cserélve minden , betét,tárcsa. Egyébként a tárcsák még mind toleráncián belül voltak, elvileg pár tized felszabályozást el is birtak volna, még maradt volna akkor is koptatni való.
Pontosítok. A csíkozódást illetően csak a bal hátsó tárcsa tűnik elhasználtabbnak, a többi (számomra) egész normálisnak tűnik. Egyébként nyugodt stílusban vezetek, kerülni szoktam az extrém fékezéseket.
A rozsdásodás természetes jelenség ennél az összetételű anyagnál. A csíkozódás más kérdés szerintem, bár nem látszik tisztán, eléggé homályos a kép. Úgy vélem az enyém 60.000 km után nem csíkozódott még be, a jövő héten lefényképezem, és teszek fel róla képet. A csíkozódást a fékbetét anyaga, minősége is okozhatja, meg persze a vezetési stílus, az erős fékezések.
Ezen a képen jól látszik, hogy nem csak a fékbetéttel érintkező felület rozsdás, hanem a tárcsa többi része is. A csíkozódást is túlzottnak tartom a 4000 km -hez képest.
nálam csak a hátsók ilyen barázdáltak. nem ennyire, de azért majdnem. rákérdeztem a húszezres szerviznél, hogy mit lehetne vele kezdeni. azt mondták, ez ilyen, semmi baja.
Miért, miben különbözik egy 3-4000 km-t futott féktárcsa egy 80000-et futottól? Pár száz km alatt bekopik, onnantól már csak a válla nő, de ugyanolyan csíkos mindvégig.
Köszönöm az elméleti infókat, de én elsősorban gyakorlati tapasztalatokra lennék kiváncsi. Ugyanis elég igénytelenül néznek ki ezek a féktárcsák, mintha nem is újak lennének hanem vagy 6-8 évesek.
"A lemezgrafitos öntöttvas leginkább jó siklási, megmunkálhatósági és rezgéscsillapítási jellemzői miatt alkalmas többek között motorhenger, dugattyúgyűrű, illetve fékdob, féktárcsa előállítására."
Szerintetek normális hogy pár óra esőzés után így néznek ki a 4000 km -t futott féktárcsák? Igaz az első fékezés után a rozsda eltűnik, a barázdák persze nem.
Hétvégén voltunk egy viszonylag hosszabb túrán. Oda-vissza 390 km. Kényelmes volt, de azért 190 km (3 óra) vezetés után már jó érzés volt kiszállni. Először volt beavatva hegyi utakon. Itt igencsak érződött a nyomatékhiány, sokszor 2-3 -at is vissza kellett kapcsolgatni. Viszont meglepett hogy mennyire intelligens a váltásokra figyelmeztető rendszer. Volt hogy 2 -őt kapcsoltam vissza, de jelezte hogy még kapcsoljak lejjebb és "neki" lett igaza. A fogyasztás odafele végig klímával 4,8 lett, vissza klíma nélkül 4,6 (kijelzője szerint), 4 fővel + csomagokkal.
Meglepett hogy pár óra ázás után tiszta rozsdásak lettek a féktárcsák, igaz az első fékezés után nyoma se lett neki. Jobban megnézve számomra eléggé barázdáltnak tűnik, így 4400 km után meg főleg.