Keresés

Részletes keresés

Feriba51 Creative Commons License 2010.07.18 0 0 2833
Üdv ÍRISZ MAMA!

Valami ilyesmit keresel?
Par IPar IIPar III

Romániában élek és kb. 20 éve termeszetek paradicsomot ugyanazon a helyen (sajnos helyszűke miatt nem tudok vetésforgót alkalmazni) Az ökörszív az egyik kedvencem. A magokat úgy szedem saját termésből.
Sajnos az idén, a sok eső miatt nagyon rám rontott a paradicsom vész, de csak a levelek sérültek jobban. A szár és a termés nem nagyon. Úgy vélem, hogy ez a nagy kánikula leállította valamennyire a betegség terjedését és talán lesz még beérett paradicsom ezeken a töveken.
Fogok szedni magvakat ebben az évben is és ha érdekel ilyen körülmények között, tudok küldeni neked.
Jó kertészkedést!
Előzmény: ÍRISZ MAMA (2832)
ÍRISZ MAMA Creative Commons License 2010.07.18 0 0 2832
ÖKÖRSZÍV PARADICSOMOT KERESEK ÜDV ÍRISZMAMA
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.18 0 0 2831
Szia Zsebi!

Szultánhoz írnék.Én idén kezdtem a kertészkedést palántákkal.Piacon vettem a Szultán fajtát.Ott a bácsika már akkor mondta,ez féldeterminált fajta.Csak felkötöttem,ezt nem kell kacsozni sem és úgy vettem eddig észre,nem igazán fogékony betegségre.Igen,szép nagy szemek vannak rajta és nagyon bőtermő.Én először erről vettem le paradicsomokat:-)Nagyon bevált,szerintem jövőre is lesz pár tő.
Előzmény: zsebi41 (2829)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.17 0 0 2830
Zsebi!
Gratulálok!!!! Meseszép!
Üdv.: Marika
Előzmény: zsebi41 (2822)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.17 0 0 2829

Köszönöm sok szép dicsérő szót, álszent lennék ha azt mondanám nem esett jól.

Örülnék ha holnap is ilyen látvány fogadna, és az éjszakára igért vihar kikerülne.

Most van egy olyan fajtám ami eddig nem volt  "szultán" a neve. Persze a mag zacskó nem sok mindent árult el, ezt ugyan hiába kötöm madzagra nem lesz magas, idejében rájöttem, hogy nem igen kell kacsolni, nagyon szép nagy szemek vannak rajta és egészségesnek tünik /eddig/ . Ez lesz a befőző idén valahogy a marmandét nem igazán szeretem pedig az már szépen érik.

Most vettem elő egy tavalyi paradicsom lét, VII-hó 8-án lett eltéve. Idén most tudunk levenni egy pár szemet enni -hol van még a befőzés?

reggeli szedés
CBNora Creative Commons License 2010.07.17 0 0 2828
Hát igen, bár Zsebi paradicsomja több, mint etalon. Az számomra valami teljesen elérhetetlen tökély, meg sem kísérelem célul kitűzni.
Előzmény: gergerg (2824)
Mom Creative Commons License 2010.07.17 0 0 2827
kicsit el vagyok ettől kenődve - de köszi a tippet!
re: ágak: nem igazán, most végigmentem a veteményesben is, van 1-2 ilyen bogyó, de egy kis levélsodródáson kívül nincs barna vagy sárga folt sem a leveleken, sem az ágakon.

Chorusom van itthon, de azt csak a szőlő szürke penész ellen írja, zdg-kultúrára egyáltalán nem, nem késő ha hétfőn szerzek be pl. TELDOR 500 SC-t?
Addig is a Bordóilé+kén meg jó phytophthora ellen, nem?
Előzmény: beetee (2808)
Mom Creative Commons License 2010.07.17 0 0 2826
fantasztikus! gratulálok én is! látszik, hogy "pár" év rutin van már mögötte. nagyon irigylem a "logisztikát" is :)

nálunk a tavalyi (első) évnél lényegesen rendezettebb vagy tudatosabb a paradicsom-paprika rész, de a nem kötélen futtatott résszel kicsit bajban vagyok.

vettem például egy Gála/Garafarm balkonparadicsom magot (30x30-as javasolt ültetési távval), amire az volt írva, hogy "alacsony, dekoratív, balkon ládában is termeszthető".... amikor kezdett gyanús lenni, hogy nem akarnak erről tudomást venni, akkor még időben szét tudtam őket ültetni és most 1,5m-es karók mellett vannak (ilyen volt kéznél), 14 tő - de már ezt is kinőtték.. :(

van 8 tő Cherollám is, ezt a ZKI-s magot vettem Koktél paradicsom mag cherolla F1
(Determinált, LSL koktél (cherry)paradicsom)
ehhez képest szerintem ilyen mag van benne: futó paradicsom mag cherolla F1
(Folytonos növekedésű 3-4 magasra is felfutó!!!)
legalábbis ezek is simán kinőtték a 1,5 m-es karókat....most vegyek nekik valami hosszabbat?

gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2825
Nagyon szépek!Gratulálok!
gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2824
Igen ez komoly gond,ha valakinek csak egyszer is nagyon jól sikerül valami onnantól az lesz az etalon.Bár az enyémek is ilyenek lennének!
Előzmény: CBNora (2823)
CBNora Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2823
Szebb már nem nagyon lehetne. Persze csak tartod a szokásos színvonalat.
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2822

Félve mutatom meg a paradicsomjaim, nem szeretném elkiabálni, hogy nem betegek.

Locsolás csak a tövekre, illetve közé, alsó levelek leszedve, hogy ne érjen le a földre, és 7 naponként EM-el kezelve.

Minden képen más-más fajta van.

A kertem nem ideális, mert 3 oldalról leylandi ciprus van amitől nem járja jól a levegő, azon kívül igyekszünk minden évben máshová ültetni de 2 évente ugyan oda kerül.

Sajnos lassan érik de ennek az az oka, hogy májusban szinte teljesen elverte a jég.

jég után
Deryan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2821
Sikerült végre a linket belőni.
Köszönöm a részletes leirást. Nem árt újra elolvasni a korábban emlitett dolgokat, akkor jobban sikerül a beazonositás :)
Emlékszem :)
Az öntözés egyébként is a fő témák közé tartozik. Különösen ha ilyen hőség van.

Mi sem akarunk sokat invesztálni, mert a kertünk csupán bérlemény, de nagyon megszerettük. Aztán hivatlan látogatókra is lehet számitani, ha az ember nem őrzi. Vizünk ugyan van, de villany sajnos nincs. De összefogás sincs, hisz komolyan művelőkben a vidék fogytán. Vagy kihalnak, vagy kocsmázásra, tv-nézésre váltanak.
Előzmény: gergerg (2819)
Deryan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2820
Előzmény: gergerg (2819)
gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2819
A link nem jött össze.Én sokfélét csináltam már és eddig a csöves volt a legjobb.Azt hiszem írtam már róla korábban hogy barázdát húzok,lyuggatott csövet teszek az aljára majd betúrom és föléje palántázok.Ez tuti de idén finoman szólva korlátozottak voltak az anyagi lehetőségeim.Csináltam elárasztásosan is az is ugyan ilyen jó viszont sokkal több víz kell hozzá.Egyébként kimondottan szép látvány ahogy csordogál a víz a sorok között.Csepegtető+talajtakarás lenne a legjobb de forrás híján marad az esőztető.Pár éve sikerült egy gagyinak tűnő de ugyanakkor kimondottan nagy vízmennyiséget kijuttató szerkezetre szert tennem.Most ez megy.
Előzmény: Deryan (2818)
Deryan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2818
Találtam egy jó oldalt az öbntözésről :)

Napok óta mi is azon vitatkozunk, hogy a paradicsomot miképpen locsoljuk. Mikor és milyen gyakran.

link1]
Előzmény: gergerg (2817)
gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2817
Értem.Nekem elég körülményes lenne most alulról de az is lehet hogy majd kiárkolom.
Előzmény: Deryan (2816)
Deryan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2816
A párás, nedves leveleken gyorsabban terjednek a gombás megbetegedések. Márpedig a paradicsom igen érzékeny növény. Csak a tövét szoktuk öntözni, azt is inkább reggel, hogy mennél kevesebb ideig legyen párás közegben.
Esőztető öntözést a káposztafélék szeretik. Ezeket kivéve mi a száraz időszakban mindennek csak a tövét öntözzük.
Csepegtető berendezés lenne az igazi, de a mi körülményeink ezt nem teszik lehetővé.
A paradicsom termesztése
Előzmény: gergerg (2815)
gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2815
Fejtsd ki légyszi bővebben miért!
Előzmény: Deryan (2814)
Deryan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2814
A paradicsomot én esőztetővel semmiképpen sem öntözném.
Előzmény: gergerg (2812)
Deryan Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2813
Nem hiszem, hogy napégés lehet, mert a takarásban lévő termésen is ugyanolyan foltok vannak.

A kép felbontásától függően a fotókat egész jól fel lehet nagyitani.
Kattintás a fórumban lévő fotóra, aztán Ctrl és +/- nagyitja ill. kicsinyiti a felugrott képet.
Előzmény: Mom (2806)
gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2812
Lenne még egy kérdésem,a kertieket esőztetővel locsolom ami teljesen jó is csak az a baj hogy hétvégétől csak egyenesen a kútból tudom locsolni az esőztetővel és elég hűvös a kút vize.Hogy viseli a paradicsom ha 10-12 C°-os vizet kap a levelére?
Előzmény: beetee (2811)
beetee Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2811

Ha tényleg az ;) , akkor még háromszor ekkora lesz.

Arról nekem a szabadföldben is lehullottak az alsó levelek az érésig.

Előzmény: gergerg (2810)
gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2810
Nem sárga nem foltos nem szárad csak kancsarodik.Elvileg Red Pear.Ha nem csaptál be!:-)
Előzmény: beetee (2809)
beetee Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2809

Kicsi a kép, nem látom jól a leveleket...

Lehet simán vízháztartási zavar, mert a cserépben nem túl egyenletes a talaj víztartalma...

Nem sárgul, nem foltosodik? Addig nem kell olyan nagyon aggódni.

Különben melyik fajta?

Ügyes a segítséged! :)

Előzmény: gergerg (2807)
beetee Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2808

Na... a levelek végi elhalások hasonlítanak a phythopthora-ra és a botritiszes nyavalyára is... a bogyókon mindkettő hasonló változásokat okoz... ez is stimmel.

A Phythopthora hidegebb időben indul a botritisz meleg kedvelő...

A növény ágain nincsenek barnulások-foltok?

Előzmény: Mom (2806)
gergerg Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2807
Üdv!Nagyon szépen haladnak a paradicsomok amiket a tőled kapott magról ültettem viszont az egyiknek főként az alsó levelei kicsit összekancsarodnak. Mi lehet ennek az oka?Ez az egy nem a kertben van mert ebből a fajtából csak ez az egy maradt így szerettem volna kicsit jobban szem előtt tartani.
Előzmény: beetee (2805)
Mom Creative Commons License 2010.07.16 0 0 2806
itt van egy a tő, amin vannak ilyen furcsa süppedt bogyók
a növ.védősben kalciumhiányra gyanakodtak - a linkelt oldal alapján a napégés is belefér
Előzmény: beetee (2802)
beetee Creative Commons License 2010.07.15 0 0 2805
Nem ezt írtam ? :D
Előzmény: rebondo (2803)
Mom Creative Commons License 2010.07.15 0 0 2804
holnap lefotózom azt a pár növényt, amiken ezeket találtam
nem láttam különösebb bajt, de ez nem jelent semmit
köszi!
Előzmény: beetee (2802)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!