Én egy szintes házat tervezek és nem habbal, hanem a mm-es ragasztó habarccsal.(a habot a porotherm embere sem ajánlotta, csak akkor ha minuszban akarsz falazni) És tényleg nem tudom hogy a kivitelező reálisan kér-e többet, a hagyományos tégla rakásánál.Mert elvileg nem kell hozzá annyi ember, csak az első sor macerásabb.
Kapható valami PU kitöltő ragasztó (még csak megkötött formában találkoztam vele). Elvileg a kis réseket kitölti, és ragaszt. Elsősorban fához ajánlják (de arra nem igazán jó). Azt snicerrel is nehéz faragni megkötés után. A PU keménysége leginkább attól függ, mennyire tud tágulni. Ahol beszorítva köt meg, (nem tud habosodni), ott az általad ismert is elég kemény tud lenni. Persze a ragasztóként használt nem is habosodik annyira (így nem is feszít annyit).
E-onos terület nálunk: 15m-ig földkábel ingyenes, utána fizetni kell. (Ami baromi jól hangzik, de tudom, hogy a 15m díja is benne van valahol. :P Másnem a "csatlakozási díjban. ;))
én eddig csak 1 komponensű PU habbal dolgoztam,amig manapság kádak,ablakok,ajtók rögzitésére használnak.az UVt tényleg nem állja,de ezt mondjuk épitési teknológiával ki lehet küszöbölni. 1 komponensű PU habból én más féléről nem hallottam,de biztos túl fiatal vagyok még :) használtam még fegyverzetes hőszigetelő táblát,ebben is gondolom valami purhab van.az is benyomható.
félre ne érts,nem vitatkozni,maximum vitázni akarok :)
weblapjuk alapján 2 dolog nem szimpatikus:1 db nevet nem látok egész weblapjukon.mondjuk referenciát meg sem néztem.
másik meg nyomatják ezt a lopott teknológiás hőszigetelőzsalus teknikát.ami tényleg jó,ha borzasztóan rossz az altalaj,de egyébként nem gazdaságos, ugyanakkor számos hátránya van. made in germany,meg highest quality,de a hátrányokat nem nagyon irják le.
Gyanítom hogy ezt a fajta PU habot nem tudod ujjal benyomni, valószínűleg inkább a ragasztó habra hasonlíthat (bár még nem találkoztam vele...) Mielőtt bárki félreértené, nem támogatom.
Rendelet szabályozza. légkábel x m nem kell tériteni és a földkábelt sem a fölött igen. Az sem mindegy hogy adott területen mi az alap bekötési mód. Ha légkábel és te földet szeretnél a különbözetetd fizeted. De írsz a helyi szolgáltatónak és érdeklödsz hogy x helyen mit és mennyiért kötnek be.
Információt gyűjtök egy építő cégről! A cég a Bau-profi Kft. Ha van valaki aki kapcsolatban állt velük írja meg a tapasztalatát. Mennyire megbízhatóak?
Tudja valaki, hogy ha az áramot földkábelen akarom behozni akkor abból mennyit áll a szolgáltató stb? Villanyszerelőm csak annyit mondott, hogy az "kurva drága", és szerinte felejtsem el.
nálunk is így lett felújítva, kicsit kiegészíteném az előzőeket: - a "kijárt" részken a homok vissza lett töltve, "elegyengetve", - az OSB lapoknál nagyon kell majd figyelni, hogy a "csatlakozások" ne essenek a főbb közlekedési útvonalakba, mert ott hiába a horony és szegelés, egy idő után sajnos megadja megát az anyag és a dilettációknál ledobja alakkot, újra mozog majd egy "repedés" mentén...
én meg egyáltalán nem épitenék pur habbal ragasztott téglával. 2 ok miatt: 1. pur hab nyomószilárdsága annyira gyenge,hogy nem tartom valószinűnek,h egyáltalán bármi tetőt elbirjon.nemhogy födémet.tartok tőle,h önsúly alatt repedezne a vakolat.nem mondom,h hülye a statikus,mert nem láttam még ilyet,de erős fenntartásaim vannak.aztán persze ki tudja.de ha ujjal be lehet nyomni a pur habot,akkor ebből hogyan akarunk házat épiteni? 2. mégis hogyan akarja kivitelezni?előre táblásitja a pur habot?akkor meg nem falazat,csak téglák egymás tetején.
a profi falazatnak az a baja az 1mmes habarccsal,hogy nem osztja el a terhelését.tehát komolyabb fesztávó nyilásnál baj lehet pecsétnyomásra,valamint jóval merevebb alátámasztást igényel,mint a sima NF tégla.tehát födémről induló falnál erősen problémás,mert a födém mindig lehajlik pár mm-t,és ezért lehetséges,h vastagabb födém,erősebb vasalat kell a róla induló fal miatt.
nemtom érthető-e. volt egy ilyen jellegű szakértésünk,hogy a födém normális falazatra volt tervezve,ami jól követi a lehajlást,és a profival készitették.a profi falazat meg átlós irányban végigrepedt.
az a baj az NFnél jobb hőszigeteléső téglafalak,ytong, profi esetén már annyira lecsökkent a falazat teherbirása,hogy oda kell figyelni,és ha födém is van,akkor mindenképp megmutatnám ebben gyakorlott statikusnak.
Nekem egy statikus kollégám azt mondta, hogy a PUR habbal ragasztott téglából földszintesnél nagyobb házat nem építene, mert a PUR hab idővel el fog porladni és akkor nincs ami összetartsa a téglákat. 1 mm-es habarcsba ragasztva viszont tényleg jobb hőszigetelő képességű, kérdés, hogy ha kiegészítő hőszigetelést is rakunk a homlokzatra, akkor érdemes-e a profival dolgozni. (ehhez egy kicsit árelemzést kellene végezni, ugyan olyan hőszigetelőképességű N+F és Profi falrendszerhez)
A homok jó hangszigetelő! A tömeggel tudsz a legjobban hangszigetelni. Esetleg ha felszeded a parkettát, a homokba ágyazott zárlécekre tehetsz egy nútféderes OSB lapot és arra polifoam-on lamináltat, ha azt akarsz tenni. Ami az erkéky ötletedet illeti, elvileg kivitelezhető lenne, de a következők kellenek hozzá:
Tartószerkezeteti szakvélamény (ha 70 évnél idősebb a ház)
Örökségvédelmi hivatal, illetve tervtanács hozzájárulása, ha védett épületről van szó, vagy a rendezési terv tervtanácsi állásfoglalást ír elő.
Az is előfordulhat, hogy az engedélyek beszerzése többe kerül a loggia kialakításának költségeinél. Műemléki környezetben, vagy kötelező tervtanácsi állásfoglalás esetén lehet, hogy nem is engedik a loggia kialakítását.
Ha mégis kialakítható, nem csak a terasz hő és vízszigetelését, de a két oldalsó fal és a plafon hőszigetelését is meg kell oldanod. Várható, hogy a teraszod padlószintje 20-25 cm-el följebb lesz a belső tér padlószintjénél.
Ha lakásról van szó, akkor az alattad lévő esetleg annak sem fog örülni, ha az eddigi "meleg" plafonján létrejön egy hideg sáv, ami esetleg emiatt penészedni fog... A hőszigetelés viszont az erkély padlószintjét emelné.
Hadd kérdezzek még egy elmebeteget, aztán eldugulok, ígérem :-)
Adott egy nagy szoba, ami kb. 8 x 4 m, tehát nagy alapterületű, de elég hosszúkás. És sajnos nincs erkélye, ellenben az ablaknyílás kb. 280 cm széles, azaz 60 - 60 fal van mindkét oldalon.
De mivel az én cseppnyi anyag folyamatosan pörög:
meg lehet oldani, hogy az ember a komplett ablakot kiveszi (ami kékkel jelölt), és 120-150 cm-re beljebb egy teli üveges erkély ajtót (zölddel jelölve) épít be a szoba teljes szélességében (mondjuk 4 eleműt, ahol a középső kettő széttolható.)
(Természetesen a szobából létrejött erkély vízszigetelését meg kell oldani, mind a fal, mind a burkolatok, mind a víz elvezetésének kérdésében.
Célegyenesbe fordulás esetén nyilván IRL kérdezek szakembert, csak most ötletelek, hátha van vkinek hasonló tapasztalata :-)
Szia! Árat ugyan nem tudok mondani, de a technológiából következtetve a profi biztos, hogy drágább mint az N+F.A nagy többség nem is tud a profival dolgozni és ezért fikázza, hogy szar.Olvass utána a wienerberger.hu oldalon.
Építkezés előtt állunk és szeretném megkérdezni hogy a porotherm profi téglát szerintetek mennyiért rakják? (38as) Olcsóbb mint az NFes vagy drágább? kb mennyi az elgofadható nm ára a munkadíjnak?
Sajnos a nyikorgás legtöbbször arra utal, hogy nincs alatta anyag. (azt látatlanba nem lehet megmondani hogy "felpúposodott", vagy kijáródott alóla a homok. Ehhez tényleg szakembernek kellene látnia. Viszont ha így ráteszed a lamináltat valószínűleg az sem fogja tartósan bírni azt a mozgást (most tekintsünk el attól mennyire "természetes" a kinézete).
A csempére tényleg lehet burkolni, de ezt leginkább csak olyan esetben javasolják burkolók is, ha "eladás előtti" felújítást végeznek. Elég bizonytalan a tartóssága, mivel az alap tartóssága sem biztos.
Az 1. -esre : lehet, de inkább való arra a szalapanel parketta. Egyébként kérdés mi avan a parkette alatt, milyen az alapja. Azt kell kideríteni, feltárni. Amúgy az ilyem 'modern' burkjlatok alá nem EPS - nikecellt stb tesznek - az marhaság - összetörik - hanem direlk ide való habanyagot (polifoam szerű alátét ) . Ez rugalamas 1 - 2 mm vastagság csak.
A 2. -re . nagyon fel lehet dobni pl. un. öntapadós fóliával - fillérek a csempézéshez képest - igaz 4 -8 év ameddig tartanak. De a karaktert abszolute meg lehet változtatni !
Parketta ügyben : menj a " van egy ha már egyszer parkettázik " c. fórum -ra.