attól is függ, hogy milyen pariról van szó, ha determinált növekedésű akkor nem szükséges, nekem folyton növők vannak amik intenzív termesztésre lettek nemesítve ezeket muszáj.
Mutatok egy képet ez igazi paradicsom ültetvény nem az enyém én innen lestem el amit alkalmazok
próbálok segíteni, de nem biztos, hogy érthető vagyok, a kép amit küldtél : a felső szerintem egy 3 ágú sövény visszametszését ábrázolja. A lenti az viszon egy száras valami.
Most küldök egy képet amin szerintem elég jól látszik a másodi szár, több szárat nem hagyok minden kacsot / hónalj hajtást/ kitörök.
Itt látod, hogy attól mert nem hagyom, hogy több ága legyen elég szépen teremitt is látható a két ág.
A balkonparadicsom lombját érdemes megritkitani, hogy a kis paradicsomoknak legyen elég helyük és a levelek ne gyűrődjenek össze-vissza, mert a növény nem nyúlik meg minden esetben.
Nekem 2 cserepem van. Az egyik arányosan szépen növekedett, a másikon pedig olyan összeszorultak voltak a levelek, és a virágoknak, kis paradicsomoknak nem volt elég helyük
Én a balkonparadicsom Vilma nevű változatát ajánlom mindenkinek! Most már 2. éve van, minden évben újra ültetve, cserépben is, baromi erős, elég jól visel mindent. Ahhoz, hogy jól lehessen lakni, azért elég sok tő kell. Az egyikben 2, a másikban 3 tő van, 20-22 cm átmérőjű a cserepe. Április 15-i ültetés. Jelenleg a legnagyobb termés kb. 1 cm, zöld.
Köszi, láttam, hogy Deryan belinkelte ugyanezt az oldalt és korábban is találkoztam vele, de délután nem tudtam megnyitni. Egyértelműnek tűnnek a tünetek, úgyhogy meg is nyugodtam.
Az biztos, hogy nem paradicsomvész és nem is atka, azok egész másképp néznek ki. A levélsodródás elképzelhető. Rákeresve egyből ezt találtam: levélsodródás
A levélsodródás az egy külön dolog.Mára már azt tapasztaltam az egyik lugas főágán,hogy a csúcsa visszaszáradt és a szára kezd barnulni.Mindez a csúcsi részen. Nagyon remélem,hogy nem a paradicsomvésztől van,hiszen permetezem nyakra-főre:-( Ráadásul azt úgy tudom a levéllel kezdi nem a szárral. Hétvégén rakok fel képet,most csak annyi időm volt,hogy ezt leírjam,de tudom így látatlanban nem igazán lehet segíteni.
Még sosem volt paradicsomom,remélem jövőre tapasztaltabb leszek vele.
Az "és ezekből az oldalhajtásokból, már tetszőleges számú lehet? Mi különbözteti meg a kettőt egymástól?" szöveg valamilyen ok miatt felcsúszott a támfalas rajz mellé. Ez természetesen az alsó ábrára vonatkozik.
Köszönöm a fáradozásosotokat. Az il1321-el együtt leírtakkal lassan képben leszek a teendőket illetően, de még mindíg egyértelmű számomra a szár, oldalhajtás, főhajtás, fő szár fogalma.
Ezen az ábrán például 2 vagy 3 fő szár van, vagy ezek már már oldalhajtásoknak számítanak?
és ezekből az oldalhajtásokból, már tetszőleges számú lehet? Mi különbözteti meg a kettőt egymástól?
Azt jelenti, hogy a földtől számítva két kacsot kitörök a harmadikat hagyom meg és kötözöm fel.
Persze ez csak a folytonnövő fajtákra vonatkozik, talán a képből is látható, hogy a legtöbb tőnél 2 szál madzag van. Az első az ültetésnél kerül rá, úgy, hogy a földlabda van áttekerve a zsineggel és úgy van elültetve, a második szál a főszárra van kötve az elágazás alatt.
Sajnos a május 7-i jégverés annyra tönkre tette, hogy még így néz ki mint az első kép a másodikan a tavaly juniusi van
Szomorú vagyok ha rá nézek a képekre, de mi ez ahhoz ami másokat ért, itt a topikon és máshol is, végül is ez nekem csak hobbi és nem a megélhetésem.
Nagyon szépen köszönöm:-)tanulságos.Remélem a levélsodródás lehet csak ne terjedne felfelé.Pedig csak az alsó leveleket távolítottam el.Úgy olvastam attól lehet a baj.De ez esztétikailag nem valami szép látvány,remélem valóban nem vírus.Majd figyelgetem és köszönöm:-)
Segítséget szeretnék kérni.Van 3 lugasparadicsomom kb.1,5 méteresek.Eddig minden rendben volt velük,de 2 hete elkezdett pöndörödni az alsó levele mindenek.Azt gondoltam talán száraz így locsoltam,de nem változott semmi.Sőt!ma már azt láttam ez terjed felfelé.Semmi más baja nincs a levélzetnek csak ez,pöndörödik és alulról felfelé.Illetve még annyi változott,hogy a hajtáscsúcsa sárgább színű.Azt is tapasztaltam szinte semmit nem fejlődött a 2 hétben.
Rezes permetszert használok és Actarával permeteztem.Remélem nem valami vírus.A gombás betegségekről találok képeket a gugliba de erről nem.
Hamaroan teszek fel róla képet.addig is hátha tudna nekem valaki így is segíteni.
Sziasztok, bizonyára láttátok a tegnapi híradókban, hogy Mezőhegyesen tornádó és soha nem látott jégverés pusztított - és én itt élek, és itt gazdálkodom. 20-25 cm vastagon is állt a jég, szinte téli hideg lett, még késő este is vastagon állt mindenütt az összehordott és összefagyott jég...Tán katasztrófa sújtotta övezetté fogják a várost nyilvánítani - nem ok nélkül. Minden termésem, minden növényem odalett, talán jobb is, ha nem láttok róla képeket :( A több, mint 100 tő paradicsom jó része már közel 1 méteres volt, most 10-15 cm-es széthasadt szár látható csupán. Egy szem zöld bogyó sem maradt meg...Az idei év teljes genetikai állománya odaveszett, nem tudom, hogy tudom-e pótolni ezt. (A jégverés erejét érzékeltetném: a viszonylag védett helyen lévő ruhaszárítónkon a fa ruhacsipeszeket szétszaggatta a diónyi jég. )
Természetesen függ ez a fajtától is. most két napja esős az idő, az előbb állt el, és mostkötöztem fel őket, mert két nap alatt az ökörszív nőtt fél métert is, a fekete is erősen nő. A San Marzanónak meg olyan vastag a szára, mint a hüvelyk ujjam. persze meglátszik, hogy keét napja nem volt kacsolás, de már, amikinőtt, megmarad. A tőhajtásokat töröm csak le, meg a kicsi kacsokat kiszedem.
Én a koktélparadicsomokon sok szárat hagyok, csak annyira ritkítom, hogy levegős maradjon. Ezeknél adott a bogyóméret és a fürtönkénti darabszám, hiába tördelem ki az oldalágakat, nem lesznek számottevően nagyobb bogyók rajta. Sok ágon viszont sokszoros a darabszám. Szerencsére a mienk elég kis levelű, ellenálló fajta, nem szokott így sem betegebb lenni, mint a többi, erősebben ritkított. Elvileg az erős, villás elágazásokat hagyom meg, az utólag kihajtó gyenge oldalhajtásokat kitöröm. Nyár vége felé aztán persze már nem szoktam győzni, akkor olyan, amilyen.
Az általad ismert K262 egy determinált, bokorparadicsom volt, aminek teljesen eltérő a habitusa a Lugas F1-től. Az utóbbi egy folytonnövő, mint ahogyan a nevében is van, lugas fajata. Ennek támrendszer, vagy legalábbis karó kell, általában max 3 szálasan kell nevelni. Míg a determináltak sajátossága, hogy a lehajló ágaik gyökérszálakat fejlesztenek, így segítve a növény tápanyag ellátását, mert ezek sokszálon, bokron hozzák a terméseiket.
K262
Gömb alakú bogyói 50-60 g-osak. Korai érésű, determinált növekedésű, szabadföldi fajta
Ha segíthetek. Általában ezeket az ágakat meg sem hagyjuk nőni. Ezek a kacsok, és a tőhajtások. Már kicsi korban ki kell törni őket, ellenkező esetben a növény elbokrosodik. ( a bokorparadicsomokra ez nem vonatkozik)
Ezek eltávolításával nem lesz kevesebb, hanem több, és jobb minőségű lesz a termés, kevésbe lesz érzékeny a növény a betegségekre.