Keresés

Részletes keresés

kurnel Creative Commons License 2010.06.23 0 0 3842

A hézag 1 cm széles és teljes keresztmetszetében kettévágja az esztrihet. A hézaggal elválasztott két esztrihfelület a hő hatására  tágul és zsugorodik, tehát a hézag is (csekély mértékben) tágul és szűkül. Szóval ha ez felett a padló le van ragasztva, az szakító és préselő erőknek van kitéve (felső skicc). Ki kellene önteni az egészet valamivel, ami a padlóra ható erőket tompítja (zöld valami az alsó skiccen). Csak nem tudom, hogy ilyen létezik-e.

Előzmény: Soká (3841)
Soká Creative Commons License 2010.06.23 0 0 3841
Meg kell várni, hogy erre járjon egy szaki, mert én például nem nagyon értem a problémádat.
Mekkorák ezek a dilatációs hézagok? Én úgy gondolom, hogy nem kell ott kitölteni semmit, ha megfelelő ragasztóval leragasztják a (a megfelelően előkészített aljzatra) a svédpadlót, akkor az gond nélkül áthidal 1-2cm-es hézagot. (legyen merőleges a padló a hézagra)
Olyan padlót válasszatok, ami bírja ezt a temperáló fűtést!
Előzmény: kurnel (3838)
Soká Creative Commons License 2010.06.23 0 0 3840
Valószínűleg a problémát itt is az jelentheti, hogy nem volt egyenes az aljzat és mozog az egész.
(De én nem vagyok parkettás.)
Előzmény: karcsikarika (3835)
Soká Creative Commons License 2010.06.23 0 0 3839
Aki egyszer lerakatta, nehezen hihető, hogy felszedi. Tipikus patthelyzet. Ha perre mész, kétséges, hogy bizonyíthatóan zavaró-e a zaj, de ha még nyernél is, egyúttal nyernél vele egy olyan szomszédot is, aki ezentúl garantáltan fapapucsban fog közlekedni, külön a kedvedért.
Tudom, nem vigasztal, de meg fogod szokni ezt az új zajt.
Az ilyesmi csak akkor lehetne elkerülhető, ha a parkettás előre gondolkodna, netán a tulaj, vagy esetleg Te, mint leendő szenvedő fél.
Előzmény: karcsikarika (3835)
kurnel Creative Commons License 2010.06.23 0 0 3838

Üdv

Sok hasznos tanácsot olvastam már itt, de következő problémánál elakadtam. Befejezés előtt álló újépítésű házunkban a falfűtés mellett kiegészítő padlótemperálás (max 23 fokos felület) is kivitelezésre került. Elkészült a csövezés és a cementesztrih. Telibe leragasztott rétegelt svédpadlóval vagy osztatlan szintén telibe leragasztott szalagparkettával szeretnénk majd hamarosan burkolni. A problémát az egyik szabálytalan alakú ("E" alak) helység jelenti, ahol a 2m*1,5m -es beugróknál (az "E" betű szárai) az esztrih dilatációs hézagokkal lett megszakítva. Viszont szeretnénk ha a fa burkolat nem lenne megszakítva.

Létezik-e olyan kiöntőmassza, amely kitölti a hézagokat is és a teljes felület egy egységet fog képezni a kiöntés után? Valamint elég rugalmas hogy a "benne" zajló dilattálást, hőmérsékletet és feszültségeket elnyelje, de elég kemény, hogy a ráragasztott padló ne recsegjen-ropogjon egy idő után.

Remélem nem téveszetettem topicot ezzel a kérdéssel. A válaszokat előre is köszönöm.

-bakter Creative Commons License 2010.06.22 0 0 3837
nem az úsztatott burkolatokkal van gond, hanem az aljzatokkal.
Előzmény: Törölt nick (3836)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 3836
Gondoltam elolvasok pár oldalnyi hozzászólást, kinek milyen tapasztalata van a friss burkolatokkal...
Hát, úgy tűnik sok a gond az úsztatott padlókkal. Mivel korábbi lakásunkban ilyen volt, én megfogadtam hogy mégegyszer nem lesz, mert minden lépésnél meghajlott, és mezitláb közlekedve éreztem hogy mozog a burkolat. Nem tudom pontosan milyen, de gondolom valami olcsó laminált parketta volt.

Most a házamban 14-15mm-es svédpadló burkolat van, amit telibe ragasztattam. Egy teljesen más világ! Élvezet rajta lépkedni mezitléáb is :D

Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a kivitelezési módot! Igaz, csak egy hónapja készölt el, de azót öröm, boldogság :D
karcsikarika Creative Commons License 2010.06.21 0 0 3835
Üdv!

Van egy kis gondom a felettem lakó parkettájával, és szeretném a véleményeteket kérni.
A lakó lecserélte a parkettáját
előtte: vakpadló 1 deszkasor hosszában, 1 keresztbe, gumitalp, 1 cm vastag csaphornyos szögelt szalagparketta
utána: valami párcenti (2-3) habszivacs alátétes, 4 mm vastag laminált parkettára (állítólag csak ennyit tett).

Azóta a parketta hangos, erősebb lépések zaja lefelé dübörög, futkosás olyan mintha egy dob tetején rohangálna.

Mi lehet a gond, mit ronthatott el?

És hogy lehetne ezt javítani, milyen módszert ajánlanátok a parketta szintjének 2-8 cm-es emelésére (vakpadló + OSB lapról hallani sem akar, mert neki az drága)

Minden ötletet megköszönnék.
berest Creative Commons License 2010.06.13 0 0 3834
Az lesz... Lesz nálunk ablakcsere és egyszerre akarom elintézni. Most hogy bejött a kánikula kicsit jobb lett, de van 3-4 kritikus hely ahol masszívan nyikorog, érezhetően elcsúszik a két egymás melletti szál. De szinte csak ott, azon a 10 cm-es részen érezhető.
Előzmény: -bakter (3833)
-bakter Creative Commons License 2010.06.10 0 0 3833
miért nem hívod ki azt aki csinálta, hogy ellenőrizze le a szegélyeket?
Előzmény: berest (3832)
berest Creative Commons License 2010.06.08 0 0 3832
Szia!

Sajnos mi is hasonlóképpen jártunk (és járunk:) a parkettánkkal (Graboplast tölgy). Nekünk az első aljzatkiegyenlítés nem sikerült a gyenge minőségű anyag és az egyenlítést végző szaki teljes szakmai hiányossága miatt. Leraktuk, mozgott... Felszedtük, hívtunk egy másikat, másik anyaggal (és kb 2x annyival mint előtte) dupla annyi pénzért újra egyenlítettünk. Jó lett. Nem sokkal lerakás után elkezdett kicsit pár helyen nyikorogni és amit még észrevettem, hogy néhány illesztés mentén el tud a parketta csúszni a másiktól (ha ráállok érzem a mellette levő szálnak az élét)
Nem olyan régen borzasztó nyikorgásba fogott és ugyanúgy vagyunk mint te, egyszerűen megőrülünk attól, hogy a rengeteg beleölt energia, idegeskedés és pénz ellenére egy "sz@r" laminált padló nem nyikorog és sokkal komfortosabb. Arról már nem is beszélve, hogy annyira puha, hogy múltkor egy pendrive-ot (!) ejtettem el és meglátszik a nyoma!
Az biztos, hogy fel nem fogom szedni, mert a bútorokat nem tudom hova tenni... ha ráveszem magam a dilettációs hézagot megnézetem, de ahhoz meg a leszögelt szegőlécet kell felszedni...
Ha esetleg Kecskeméten van valaki, aki ÉRT A PARKETTÁSHOZ és tudna segíteni, jelezze.
Előzmény: Domindex (3824)
caballo Creative Commons License 2010.06.04 0 0 3831
Szia!
Raktam Kaindlt és diegós lamikat is.Általában nem volt gond egyikkel sem.
Persze bármikor bele lehet futni egy rosszabb szériába.Derékszöghiba,szinteltérések stb... De ez az ismert márkákra kevésbé jellemző.
Üdv!
G.
Előzmény: bubbone (3829)
peaso25 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 3830
én diegot viszonylag keveset raktam ezért véleményem statisztikailag nem értelmezhető, de a ennél egy-két főleg olcsóbb kategóriással volt gondom. a kaindlnél ugyanez nagyobb számnál is marginális.
de a legegyszerűbb ha nálam veszel:)
Előzmény: bubbone (3829)
bubbone Creative Commons License 2010.06.03 0 0 3829
Sziasztok,
Velemenyeket szeretnek kerni a temaban jartas emberektol : Kaindl vagy a Diegoban kaphato Wood Step Royal laminalt padlo e a jobb, most nagyjabol egy arban megkapjuk az amugy tok hasonlo padlokat.
Illetve inkabb ugy kerdezem, hogy minosegileg volt e panasz egyikre vagy a masikra?
Nagyon koszi
Domindex Creative Commons License 2010.06.03 0 0 3828

Sziasztok,

Volt kint tegnap a Grabo-tól egy szakember, azt állapította meg, hogy a parketta nedvessége 12-14-es érték között van (az ajánlott 6-9) és magas a földön a páratartalom. Innentől el is mehetett volna. Nem tudni, hogy már a kereskedőnél ilyen volt, vagy a kivitelező nem figyelt oda a körülményekre.

Az, hogy néhány helyen besüpped, azt mondta, ez normális, két nem ragaszott réteg tud ilyet eredményezni, ez mindíg is ilyen lesz, ez a szalag parketta tulajdonsága. Egy helyen recsegett, ott nem hagytak elég dilettácíót az ajtófélfánál.

Az, hogy a szegélyléceknél 20 cm-énkt hullámos, alá lehet látni, az a nedvességtől van.

Szerinte várni kell jövő tavaszig, addig kiszárad a lakás, a parketta összébb megy, és ha recsegni fog, össze kell ragasztani.

Én úgy gondolom, a kivitelező rontotta el, bár ugyan ebben az esős időben Befagot rakott a hátsó lakásba, ott a szomszédnak nincsenek ilyen problémái, csak kicsit recseg és néhány helyen látni a parketta élét ahol összetolták. A kivitelező nem ismeri el hogy bármiben is hibázott volna, én bíróságra nem megyek, ezért marad a várunk a verzíó.

Köszönöm a válaszokat és a sok segítséget peason25-nek!

Előzmény: peaso25 (3827)
peaso25 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 3827
a megmaradt szál parketták lehetnek görbék, ez jellemzően abból adódik, hogy azok már több napja,hete kibontva vannak, rosszabb esetben a falhoz támasztva, nem fektetve, még rosszabb esetben a mostani időjárási viszonyok mellett és az új lakásokra általában jellemző nagyobb páratartalomban (festés, hidegburkolás, zárt ablakok) voltak tárolva.

DE ez még mindig nem ok a púposodásra önmagában. raktam már olyan szalagparkettát is kényszerűségből, amit a dohos pincéből hoztak fel és bontottan volt tárolva hosszú ideig, lehetnek tizedmilliméternyi(!) eltérések az elemek között, de (plána ha önzáródó -"klikkes") simán össze lehetett rakni, jó aljzat és a lakás megfelelő páratartalmához való alkalmazkodás után a parketta működött.

ezért írják rá, hogy bontatlanul a később parkettázandó helyiségben kell tárolni a fektetés előtt. és csak akkor kibontani, sajnos ez nem mindig valósítható meg, de csak ez nem okozhat huppogást, le-föl mozgást.

nem nagyon alacsony, hanem megfelelő páratartalom kell. (ez hőmérséklet függő, de pl: 20 celsius foknál 40-60% rel.páratartalom: http://www.befagparketta.hu/hun/index.php?id2=63
Előzmény: Domindex (3826)
Domindex Creative Commons License 2010.05.29 0 0 3826

Köszi a gyors választ.

Ma voltunk kint a kivitelezővel a házban, és mutatott egy-két szál parkettát, ami megmaradt, nagyon görbék voltak. Mint egy híd. Az ajtó alá a küszöböket sem rakták le, ott is látni, emiatt pupos, megvan görbülve a fa. Ezért a 4. kérdésre a válaszodat kiegészíteném azzal, hogy sajnos méretbeli különbségek is vannak, sőt, lehet minden probléma ebből adódik.

Most két dolog miatt lehet a parketta görbe:

1. Így szálították (amit erősen kétlek)

2. Rossz viszonyok között rakták le. Nincs fűtés és az elmúlt két hétben néha igen hideg volt, nem beszélve a magas páratartalomról. (Ha jól tudom legalább 20 fok kell és nagyon alacsony párat.)

Jövőhéten kijön a Grabo-tól egy szaki, aki felszedeti, mindent megnéz, lemér és igazságot mond. Kiváncsi vagyok.

Előzmény: peaso25 (3825)
peaso25 Creative Commons License 2010.05.28 0 0 3825
1.nem
2.nem tudom nem ismerem az anyagot, de a normál xps lépésálló 2cm-esre többször raktam már, azzal nem volt gond, nem mondom, hogy olyan, mintha kövön járnál, de mozognia nem szabad. mit nevezel mozgásnak , hány mm?
3. nem, nem jó direktbe betonra tenni
4. elhajolhat,de el nem vetemedhet, te mozgásról beszéltél, nem méretkülönbségről.

nyikorgásnak több oka is lehet, legtöbbször szar az aljzat. A parkettád (bár én a konkurens terméket (befag) forgalmazom)) teljesen jó minőségű, nem lehet benne egy mmm diff. sem.

ez műszakváltásos szöveg f...ság.

fel kell szedni és aljzatkiegyenlítést kérni.az aljzatot készítővel kell beszélni.
egyszerűbb és praktikusabb, mint 2x annyiért leragasztani.
Előzmény: Domindex (3824)
Domindex Creative Commons License 2010.05.28 0 0 3824

Sziasztok!

Én is a segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni a következőkben:

Most épülő házunkba lerakták a szalagparkettát (Grabo Jive Viking cser: http://www.lorincparkett.hu/szalagparketta/grabovikingloctolgymattlakkosszalagparketta ), de néhány helyen süpped kicsit, és néhány helyen nyikorog is. A parketta alatt van 10 mm-es lépészaj csökkentő (kronotherm), alatta beton, ami „elvileg” teljesen egyenes. A parketta úsztatott, nincs ragasztva.

Miután reklamáltam, hogy szerintem ez így nem jó, a kivitelező elmondta, hogy lerakáskor tapasztalták, hogy nem teljesen egyenesek az elemek, amire a parketta kereskedő elmondta, hogy ilyen előfordulhat, mert műszakváltáskor valaki 1mm-el kisebbre állítja a gépet, stb. (Ez elég furán hangzik, főleg hogy felsőkategóriás szalagparkettáról van szó.) Az én megkeresésemre a parkettabolt azt mondta, hogy elvileg teljesen egyenesnek kell lennie, és a megfelelő dilettáció meghagyása után és egyenes padló esetén nem lehet gond. Viszont azt is mondták, hogy az úszó parketta mindig mozoghat egy kicsit, mert - ügye bár - nincs hozzá rögzítve az aljzathoz.

A parketta jellemzői:

- mérete: 2250 x 200 x 14 mm
- Rangifer UV-lakkozási rendszer
- TLSS válogatás
- Formaldehidmentes ragasztás
- Feszültségmentes középréteg
- 17 év garancia
- tömeg: 7,8 kg/m2

Kis regényem után a kérdéseim:

1.    Igaz-e, hogy a nem ragasztott szalagparketta sose lesz tökéletesen egyenes, mert mozog?

2.    Számít-e a parketta alatt lévő 10mm-es kronotherm abban, hogy süpped néhány helyen?

3.    Ha közvetlen a betonra tenném a parkettát, akkor stabilabb lenne?

4.    Ha nem egyenes a beton, hogyan lehet javítani rajta?

5.    Mennyire számít a páratartalom a szalagparkettának? Ha nyirkosabb helyen tárolták vetemedhet? (Most ügye 2 hétig esett állandóan, nincs még fűtés a lakásban, lehet ez a baj?)

Kicsit kivagyok ezen, mert édesanyám nem ragasztott laminált padlója olyan frankón nem nyikorog és egyenes, hogy majd sírva fakadok, ha rálépek a méregdrága szalagra és olyan, mintha egy 100 éves polgári lakásban lennék a 8. kerületben…

Addig is a válaszokat előre köszönöm!

bubu075 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 3823
A nehéz bútor miatt nem kéne nyikorognia.A fal teljes hosszán kell nézni , hogy mindenhol megvan -e a dilettációs hézag.Elég ha egy helyen hozzáér a falhoz a lami és már meg is feszült.de az ajtó toknál is meg tud feszülni ha be van potosan szabva a parketta.Mondjuk ott igazából nem is lehet vele mit kezdeni.vagy van pár mili hézag vagy nincs .De akkor félő , hogy megakasztja a parketta tágulási utját és a falnál már hiába van hézag.
Előzmény: swift85 (3822)
swift85 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 3822

Köszönöm a választ!

Annyiban árnyalt a kép, hogy csak ott nyekereg ahol járni szokott az ember. Azokon a helyeken ahova nem téved gyakran meg sem nyikkan. :-(

Amúgy az egyik részenél megnéztem a falat, (pont az átellenes oldalon, mint ahol befejezte) és ott volt kb 0,5 centi a lami és a fal között.

Lehet az a baja egyébként, hogy baromira nehéz (kb 60-70kg/db) bútorok vannak a falak mellett? (Köröskörül végig szinte az összes fal mellett?)

Előzmény: bubu075 (3821)
bubu075 Creative Commons License 2010.05.16 0 0 3821
Valószínüleg feszül a parketta.Olyankor szokott a lami nyikorogni,pattogni amikor kicsit megdagad és egymáshoz feszül.Ilyenkor meg kell bontani a falnál a szegélyt ahol elkezdte ,vagy ahol befejezte a parketta lerakását.És ahol hozzáér a falhoz a laminált ott vésővel kell a számára biztosítani kis dilettációs hézagot.De valószínü, hogy idővel magátol abbahagyja a nyekergést.
Mivel a laminált nincs a betonra ragasztva ezért mindíg van olyan rész ahol kicsit mozoghat.Teljesen egyenes padlót padloponnal sem lehet készíteni.Csak javítani lehet az egyenletlen betonon padloponnal, de tökéletes sose lessz.A 12 mm-es parketta azért elég jól szokott állni a betonon, és az is igaz, hogy idővel felveszi a padló egyenletlenségeit.Szerintem megdagadt és ezért vannak ezek a jelenségek.
Előzmény: swift85 (3820)
swift85 Creative Commons License 2010.05.14 0 0 3820

Üdv Mindenkinek!

Tapasztalt hozzáértők segítségét szeretném kérni.

2 éve lett letéve Kaind 12mm-es laminalt V fugás padló az elvileg kiegyenlített panellakás ajzatára. Sajnos nem volt rendesen kiegyenlítve: Lerakás után lépésnél érezhető volt, hogy alatta hol keményebb, hol puhább járás közben. A faszi azt mondta, hogy nem lesz vele gond, mert a 12 mm-es padló erős, és amúgy is majd hozzáidomul az aljzathoz.

Mostanában elkezdett nyikorogni. Néha jobban néha kevésbé. Néha nagyon nyikorog! (Akár gyengébb kézzel történő érintésre is)

Kérdésem az, hogy mit lehet vele kezdeni?

Ki kell dobnom az egészet? Tönkremehettek a hornyok? (kb 2 hónpja nyekereg)

A laminált alatt van párazáró + kb 5mm puha PVC táblák.

Mitévő legyek?

Elégséges esetleg csak újra rakni a padlót? Vagy valószínüleg kuka a lerakott lamináltpadló? :-(

Köszönöm előre is a szakmai segítséget!

Bálint

Marsal János segédtiszt Creative Commons License 2010.05.06 0 0 3819
Kedves atanerO!

Újrafelhasználhatóról van szó, vagy már csak tűzre valóról?
Nekem utóbbi kéne, de csak, ha jól le van kopva róla a lakk, mert különben elszáll a cserépkályhám. Szóval, hol van és hány köbméter lehet? mennyi az ára?

Üdv
Előzmény: ataner0 (3805)
sujgojo Creative Commons License 2010.05.04 0 0 3818
a latszo eleket, ahogy arrol az asztalos topikban irtam, le fogom gyalulni 45 fokban, 1mm, esetleg masfel mm-re. igy, ha lesz is lepcso, az nem lesz olyan feltuno. gondolkozom azon is hogy gyalulas helyett vagy azzal egyutt, meg is drotkefezem az eleket, ahogy itt javasoljak a FAQ-ban:
http://www.wide-oak-flooring.com/

a csiszolas szerintem nem feltetlenul szukseges egy rusztikus padlohoz, ahol termeszetes hogy vannak kisebb nagyobb irregularitasok. inkabb egy kis kezi atgyalulason gondolkozom, az szepen megbontja a gepi gyalulas monotoniajat. csak birni kell szusszal:)
Előzmény: halaloszto (3817)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.03 0 0 3817
ha lerakas utan nem csiszolod le, akkor lepcsok lesznek az illeszteseknel.

vajk
Előzmény: sujgojo (3816)
sujgojo Creative Commons License 2010.05.03 0 0 3816
csiszolast egyebkent nem terveztem, csak gyalulast. a naturt csak azert gondoltam, mert most a padlasterben a csupasz fodempallokon jarunk, mivel meg nincs rajta padlo. ezek tavalyi vagasu fenyo pallok, vegigszenvedtek az egesz tetofelujitast, semmi takarast nem kaptak, es nekem nagyon tetszenek. egy ev alatt egesz szepen beertek, "regifa" hatast keltenek, nekem nagyon tetszik. barmit kennek ra, csak rontana.
Előzmény: halaloszto (3814)
TomAce Creative Commons License 2010.05.03 0 0 3815
Es ha mar oldoszeres lakk, akkor Gemini vagy SH?
Előzmény: bubu075 (3811)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.03 0 0 3814
naturnak eszedbe ne jusson.

ha barmi kosz eri, csak csiszolassal tavolithato el. ha valami szines folyadek eri, lehet hogy csiszolassal sem. laksz rajta egy honapot, es olaj-viasz elott lehet ujra csiszolni.

vajk
Előzmény: sujgojo (3813)
sujgojo Creative Commons License 2010.05.02 0 0 3813
lakkozni biztos nem fogom. nekem is a viaszolas vagy olajozas tetszik, esetleg meg hagyom naturnak egy darabig.
Előzmény: bubu075 (3803)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!