Egy mosogatógép vásárlási fórumot találtam ugyan, de oda az ilyesmi nem igazán illik.
Írj ide, ha tönkrement a géped, vagy furcsa dologokat, hibajelzéseket produkál.
Akkor lenne teljes a topik, ha tanácsadással beszállna egy-két szakember is.
Addig is segítsünk egymáson, osszuk meg tapasztalatainkat.
És mindezt miért? Mert egy-két okosság megosztásával talán páran megúszhatunk egy költséges szervizes kalandot...
Első körben, ha még nem tetted, akkor húzd ki a konnektorból a gépet és várj egy percet, majd dugd vissza és próba. Lehet, hogy nem segit de semmibe nem kerül, és egy próbát megér.
Ez egy Whirlpool 6. érzék gép, Egy tökéletesen végigvitt program után a következő adag mosogatnivalót indítottam volna el, de nem reagál semmilyen gombra és folyamatosan világít a só és az öblítő kilyelző is. Már ellenőriztem a vízbemeneti szűrőket, kitisztítottam az alsó vízleeresztő szűrőket is . Nem tudom mit lehetne tenni, ez már előfordult két alkalommal, de akkor elég volt ugyanezeket elvégeznem és újra tudtam indítani a programot. Most nem reagál semmire.
Állandóan megy a szivattyú? Amíg magas vízszintet érez a dobban, addig megy a kiszivattyúzás, nem hajlandó mást csinálni. Szemmel mit látni az "összefolyó" résznél, ahol a szűrők vannak? Mekkora vízszint van?
Van egy Candy CSF 4590 E típusú mosogatógépünk, ami használtan került a tulajdonunkba. Nagyszerűen működött a tegnapi napig, amikor is a beindításnál nem tudtuk használni sem a programválasztó gombot, sema Start/Stop gombot, hanem egyszerűen csak elkezdett kb. 2-3 másodpercenként sípolni. Ekkor kiírta az E4 hibaüzenetet, és ezt játszotta, függetlenül attól, hogy az ajtó be van-e csukva vagy nincs. Olyan, mintha csak engedné le a vizet, de nem tudna szívni. Látott már valaki ilyet?
Valahol olvastam, hogy Japánban (is) , a mérnökök tanulnak időtartamtervezést, tehát hogy valami mondjuk 5 évig kifogástalanul működjön, de utána fél éven belül javíthatatlanul romoljon el. A mai elektronokai cuccokat, autókat nézve el is hiszem...
Múlt hét végén sajnos becsődölt a mosogatógépünk. Bosch típusú, 3 éves, eddig nem volt sok probléma vele (garancia persze lejárt, mintha lenne benne egy időzítő:)). Bekapcsoláskor szívja a vizet, ahogy kell. Ezután viszont ahelyett, hogy a mosó programot indítaná, a "fölös" vizet kinyomja, majd újra szív. És ez így ismétlődik, amíg ki nem kapcsolom (vagy le nem dobom az első emeletről :)). Találkozott valaki esetleg ezzel a hibával? Abban reménykedem, hogy egy csavarhúzó + francia kulcs kombinációval megoldhatom én is.
Ahogy bekapcsolom máris megy a kiszivattyúzás, mást nem csinál, gombokra nem reagál. Én is a vízszintjelzőre gyanakodtam. Szétszereltem a gépet, mindkét oldalát és az alját is levettem, de nem találom a vízszintjelzőt. Membrános nem lehet, mert a vékony cső nyomra vezetett volna, de itt olyan nincs. Átolvasva a fórumot még egyszer, azt írják lehet úszós is. De én ahhoz hasonlót se láttam benne. Azaz nem igaz, mert a só tartályban van egy úszós szintmérő, de az szerintem a só mennyiségét méri, vagy tévedek? Elakadtam, két órán át feküdtem alatta, és fogalmam sincs hol lehet?
Mármint a kiszivattyúzást a legelején? Esélyes a szintmérő probléma, lejjebb már ki lett vesézve, melyik fajtát hogyan lehet kitakarítani. (fentakadt úszó, stb) Közben nem engedi befelé is a vizet?
Nyúlj bele. :-) De komolyan: az ember a 40C környékét még nem érzi forrónak, égető érzés 50 felett, inkább 60 körül. Persze csak óvatosan, legjobb lenne egyszerű alkoholos hőmérőt beledugni és figyelni. Ezek 50C-ig szoktak skálázva lenni, ott meg vedd ki, nehogy elszálljon. A sebességből látszik, hogy még menne-e jóval feljebb. De szerintem itt nem a meleggel lesz a baj. Karokat átnézted, nincs bennük eltömődés? (attól is lehet kevés a víznyomás)
Sziasztok! Adott egy Bauknecht GSF4741 típusú mosogatógép. A hiba, hogy mást nem hajlandó csinálni csak a vizet nyomja ki állandóan. Tudom, hogy a legjobb megoldás a szervíz lenne, de a környéken nincs. Aki tud segítsen! Előre is köszi!
A fi-t is meg a hozzátartozó biztit is. INDESITET SOHA TÖBBÉ. Azt mondják ilyenből kár megvenni a márkásabbat, a drágábbat , a fullosabbat, mert ugyanúgy Fung Yen rakja össze az összeset Pekingben.
A fűt/nem fűt dolgot könnyű ellenőrizni. Meg kell várni a főmosogatást, akkor melegíti a vizet. (előáztatásnál csak hideggel megy!) Amikor megy a főmosogatás, kb 5 perc után egyszerűen nyisd ki az ajtót és nézz be. Addigra illik eléggé felmelegednie a víznek. Hibakód nincs?
Ez eléggé érdekes meghibásodás, mert a gép kikapcsolt állapotában nem illene lecsapnia a biztit, max ha a kapcsolónál is van valami bibi. Ezek szerint nem motorkondi, mert bent maradó vízről nem írtál, illetve megy a mosogatás is. A vizet melegítette? Mondjuk a fi relét sok dolog leverheti, azt így nehéz lesz kiokoskodni.
A távgyógyítóktól/szakértőktől várnék egy véleményt, tippet, ha nem kérek nagy varázslatot az alábbiakkal:
Van egy Whirlpool mosogatógépünk, ami közel 3 éves, fél éve volt egy alsó beázása is, aminél a komplett elektronika megdöglött végül a lenti (Aqua Stop) kapcsoló összeégése miatt. Utána sajtos ráadásul a motornak is "hangja lett", konkrétan elég zavaró, de azóta is mosogat rendesen.
Pár napja viszont a nejem azt vette észre, hogy a Calgonit tabletták (felerészben, massza formában) valahogy benne maradnak a kis rekeszben, noha a rekesz kinyílik. Ennek lehet több oka is, gondolom én, pl. gyenge víznyomás, vagy nem elég meleg a víz, és azért nem mossa ki?
Aztán lefuttattunk nemrég egy "tisztító menetet" Calgonit géptisztítóval. Azt vettük észre, hogy a géptisztító tartály szája csukva maradt (70 °C-os programon!), gondolom az a melegtől olvadna fel. A második körben kilocsoltuk belül, lement a tisztítás, de tegnap olyan csúnyán mosogatott el (foltos maradt stb.), hogy megint bedobtam egy tisztítást. MOST SE nyílt ki a tisztító szája.
Továbbra is csúnyán mosogat, a poharak homályosak. Mintha nem lenne elég víznyomás? Vagy nem elég meleg a víz, és azért nem sikerül rendesen elmosogatnia?
Találkozott már valaki ilyesmikkel? Legszívesebben kidobnám már az egészet a fenébe, mert 25e volt az elektronika fél éve, a motor se hiszem, hogy sokat fog még bírni, és arra még többet mondanak, úgyhogy most fogalmam sincs, hívjak-e drágáért szerelőt, mert a végén már annyiba fog kerülni 6 hónap alatt, amiből újat vehetnék....
Köszi mindenkinek! Van fi relém. A gép rapszódikusan csapkodta le a biztit. Volt olyan, hogy elég volt ha (nem bekapcsolt állapotban) csak bedugtam, volt olyan hogy inditás után 2 percel, volt hogy ment jó sokáig, A01 kóddal, már én kapcsoltam le mert csak ment-ment túl a programidőn és el se mosogatott rendesen.
Azért agyaljunk, mert miért ne. :-) A biztit mindig ugyanabban a mosogatási ciklusban verte le?
Mert pl az előöblítési szakasznál, tehát indítás után hozzá sem nyúl a fűtőbetéthez. Ilyenkor max hibakódot írna, de bizti marad fent. Amennyiben a kiszivattyúzásnál (ezzel kezd a gép) már jelentkezik, vagy közvetlen akkor ennek indításakor, akkor motor vagy kondi. (kondi szeret behalni idővel, de egyszerűen és olcsón cserélhető) Amennyiben a kiszivattyúzást megcsinálja, utána jön a beeresztő mágnesszelep, illetve ennek esetleges hibája. Feltöltés után indítja a főszivattyút, tehát ezek közül lehet következtetgetni, melyik fázisban rúgja le a biztit. Fi relé van a lakásban? (azt is leveri?)
Elvilet az A01-es hiba vizszintkapcsoló, vagy vizszintérzékelléssel kapcsolatos hiba, tehát nem nagy dolog a javítása, viszont kérdés, hogy akkor miért verte le a biztit. Lehet, hogy hibásan azt érzékelte, hogy van benne viz és rákapcsolta a fűtést, üresen meg tönkre ment a fűtőbetét. Az említett 35 ezerből biztos meg lehetett volna javítani, de nagyn valószínű hogy még kevesebből is kijött volna. Ennek fényében neked kell eldönteni hogy megérte-e venni egy újat.
4 éves akkor 100.000.- forintos Indesitem elromlott. Lecsapkodja a biztit, A01 hibakód. Olvasván Benneteket megdöntöttem a gépet, jött szépen a víz, de minden más maradt. Szerelő azzal kezdte, hogy 35.000.- de nem biztos , hogy jó lesz....Szóval inkább vegyek újat! Vettem is egy egyszerűbb Zanussit. Szerintetek a régi az tényleg mehet a szemétbe, vagy érdemes megpróbálni, hátha nem olyan nagy a baj? (Mert hogy hallottam ilyet is). Előre is köszi!