Tudom, van mar kamionos topik. De szerettem volna ha lenne egy olyan is, ami ugy mukodik mint egy nyilvanos forum. Ahol barkinek szabad hogy akar eltero infoja vagy velemenye legyen, nincs nemkivanatos hozzaszolas, nem elfogadott az hogy sertodesekkel es fenyegetesekkel lehet barmikor szamolni. Majd elvalik hogy kellett-e egy ilyen.
Nem rossz teherautó az tény.Kényelmes elég jól terhelhető,sőt ugy túl terhelető is elég jól anélkül,hogy szétszakadna.Természetesen vannak ész szerű határok.A szimpla kerekesek 2 tonna körül kényelmesen elviszik a cuccot.Raktam már bele 2,5 tonnát igaz 5km-ert kellett vinnem és azt is nagyon óvatosan tettem meg.De bírta.A C jelzésűek vagyis a dupla kerekesek alváza alapból 5,5 tonnás egy laprugó erősítéssel a 2,5 tonnát kényelmesen,de a 3tonnát is elviszi.Igaz akkor már kapkodja a levegőt,szegényke :) Itt Magyarországon ezért válasszák sokan,hisz mint tudjuk nagyon kevés az a szállító aki ne menne túlsúlyba.Sőt a Lagermaxosok veszenk 65-ösöket és vissza minősítik 3,5-esre :) a raksúly nem több nekik mint 600kg azt hiszem (hivatalosan) de raksúlyra legalább 3 tonnát visznek.
Jól tudod,egyedül a Daily alvázas az összes többi önhordó karosszériás!
A 6,5-es Dailynek erősebb az alváza (picit másabb mint a 3,5-es) és a hátsó híd szélesebb.Jobban bírja az egyenlőtlenül elhelyezett raksúlyt(mármint a furgon is).
Nincs kizárva, de épp ezért 3.5-esként nem a legelőnyösebb a nehezebb önsúly miatt. A kormány a rönóban is egy borzalom...tisztára mint egy IFA-ban :) Nem is értem miért nem csinálják állíthatóra, így szinte tök vízszintes, enni lehet róla :)
Ilyennel jártam én is, csak hátul dupla kerekes volt. Abba sajnos nem volt olajos ülés...
Viszont n úgy tudom, hogy a 3,5-es és a 6,5 es Daily szerkezete megegyezik, csak picivel szélesebb, de a futómű/alváz az ugyanaz. Szerettem én is, csak a kormány pozíciója nekem nem volt a legkényelmesebb. Illetve aludni nem a legjobb benne, mert a áltó nyomta a derekam.
Szia Husky! Szerintem a Daily az egy teljesen más világ a furgonok közt. Nekem ha a dácsiába beleraknának 3-3.5 tonnát, összeszakadna gondolkodás nélkül :) Túlterhelésben a Daily szerintem felülmúlhatatlan, az összes 3.5-es közül az a "leg-teherautósabb" felépítésű. Pl. ha jól tudom egyedül ezek jöttek/jönnek ki létraalvázzal, az összes többi olyan mint egy "felpumpált" személyautó (ha jól tudom még a Sprinter/Crafter is önhordó). A rönó 1 évesen már úgy el volt csavarodva mint egy propeller...azóta már a jobb oldali ajtó alig záródik, a szélvédő ott reped ahol tud, az oldalajtó teteje előbb záródik be mint az alja, pedig 4 tonnától szerintem sose volt nehezebb. Én személy szerint visszasírom a Dailyt, mind pakolhatóság, mind kényelem szempontjából (állófűtés, olajrugós ülés, tempomat, klíma, stb...ebből az első 2 ismeretlen fogalom a rönóban). Ez az autó meg szerintem mai napig nyomja a heti 1 Budapest-Dublin-Budapest kanyart.
Mikor a 3,5t ás Daly vel jártam (leghosszabb legmagasabb) abba 1 laprugó ki volt cserélve és volt még +1 benne, üresen kb 10 centivel volt magasabb a segge mint a gyárinak, de a 3T súly alatt is normálisan állt az autó. Nem ritkán jártuk úgy vele, hogy csak a fölpakolt cumó volt 3-3,5t.... a futóműve az halott volt az autónak ,mert ez az irgalmatlan súly össze vissza csavarta nyírta a szilenteket, az első fék az szénné volt égve... örültem mikor leszálltam róla.
Cső Piston! Hát szerintem közel 1 tonna túlsúllyal egy 3.5tonnás autó (ami jó esetben 1.5 tonna hasznos teherbírású) semmilyen körülmények közt nem stabil. A fék biztos kevés, az alváz se olyan mint a nagyoknál, szerintem eléggé felelőtlen dolog így járni. Hozzáteszem sokszor én is 4 tonnába járok, és utálom is olyankor az egészet. Most hazafele pl. hoztam valami hordós cuccot (legalább nem adr-es volt), fékezéskor meg gyorsításkor rendesen érződött mikor a 800kiló elkezdett hullámozni. Megállás után pl. fél percig még simán ringatta az autót.
En ezt a tulemelest ugy tudom megoldani, hogy a kampommal benyulok a szintezoszelephez es a karjat leakasztom az osszekotorudjarol (marha egyszeruen lejon). Ilyenkor a legrugokra raadja a teljes halozati nyomast. (Ilyet eletemben egyszer csinaltam.)
Bevallom ez nem olyan elegans muvelet mintha egy ilyen sokgombos kutyuvel nintendozhatnek, es ha ilyen sok gomb lenne a kezem ugyeben biztos sokkal gyakrabban eszembe jutna hogy erre nekem tulajdonkeppen szuksegem van. Mint tudjatok en gyakran valtok potot, es elofordul hogy jol esne ha ki tudnam huzni a helyerol es csak azutan folkurblizni a labakat. (Pl. jobbrol-balrol szuken van beparkolva es csak keservesen ferek a kurblihoz, vagy nincs kedvem a bazi nagy sarba belegyalogolni.) Azer persze valahogy mindig megoldom, csak nagyobb szivas.
xf: A Tatrat ne is emlitsd! A csehek az egy kulon iskola! Mindig nagyon birtam az egyedulallo megoldasaikat, raadasul jol is voltak megcsinalva. Bar az o mufajuk inkabb a terep, mint a kamionozas.
lautnermark: Jaa, vagy uuugy! Oke.
_Gabesz: Ja-ja, fogom hogy az ott egy kiskocsi volt. Amugy annak teljesen van is ertelme, nem? -- nemcsak kozmetikailag -- hogy a hatso felfuggesztes kemenyseget valtoztani lehessen. Rakottan van vagy 3-4x-es tengelyterhelese mint uresen, az megerdemel egy pumpalhato legrugot. (Kulon elony hogy a legrugonak progressziv a karakterisztikaja = minel inkabb benyomod, annal inkabb folkemenyedik). Ez nem ad stabilabb utfekvest? En nem vagyok furgonos, csak ugy erzesre mondom(kerdezem).
Na ez az ECAS nem jutott eszembe, a Wabco-ra meg nem találtam képet amit be akartam rakni Pistonnak :) Szóval egy ilyen kis bizbasszal tudjuk állítgatni a magaságokat:
Aztat kifelejtettem, hogy a megáknál létezik 1 vagy 2 állású "gyors emelő". Ami arra jó, hogy magas padka/vonat/hajó esetén (aszem 30km/h-ig) egy gombnyomással meg lehessen emelni az egész vontatót nehogy elakadjon.
Arra amire kitalálták tökéletes. Ha utánfutózol vagy telerakod a hátulját akkor töltesz a légrugókba és mindjárt szinte alapállapotban van az autó. Előfordul hogy teljesen leereszt miközben nincs terhelés és ekkor ki tud esni (már amelyik változat)
Létezik gyári megoldású is: 1: régi évjáratoknál (pl Opel Rekord) a csomagtartóban van egy "normál kerékszelep" és azon keresztül lehet tölteni a kisegítő rugókat (kutas nagyot tud nézni)
2: modernebb kocsiknál ún. aktív futómű, aminél a lengéscsillapitó van egybeépítve egy kis légrugóval. Működése ugyanaz mint a kamionoknál.
Előző kérdésedre:
Nálunk 3 állás van: 1 teljesen leengedve, 2 menethelyzet, 3 teljesen felemelve. Ma már szinte mindegyik kocsi ECAS rendszerrel "dolgozik", ahol a 2 végállás közt bárhol lehet a pillanatnyi állás. Rugózás szempontjából általában a legelterjedtebb kivitel: kormányzott parabolarugó (ált 1 vagy 2 lap), hajtott 2 vagy 4 légrugó, bogitengely 2 légrugó+ 1 emelőballon, pótkocsi tengelyenként 2 ballon. Pótkocsiknál létezik 2 menetállású félpót is, ami alkalmas a mega és a normál vontatóhoz is (Scmitz Varios)
Szia Piston! Vízszintesben járunk mi is, de ez egy elsőkerék hajtású kis 3.5 tonnás furgon volt, aminél a "légrugó" csupán a hatóságok megtévesztésére szolgált. Amolyan optikai tuning, hogy ne az aszfalton húzza a (túlsúlytól) leült hátsó lökhárítót. Egyébként nagynál általában mi is ezekre használjuk a légrugót mint ti. Rámpánál rakodáskor, szét-össze kapcsolásnál. Talán annyi a különbség, hogy mi nem "csak" egy az egyben leereszteni tudjuk, hanem bizonyos határok közt oda állítjuk fel/le ahova akarjuk. Vízszintbe pedig 1 gombnyomásra be lehet állítani.
Airspring: Csak kivancsi erdeklodesbol... valakinek van tapasztalata arrol hogy ezek az Airspring izek mennyit mennek el? Mert ha azt a tekercsrugo tartja a helyen, akkor ott allando csuszalodas van a rugo huzalja es a lufi kozott. Hogy a kopas meg gyorsabb legyen, arrol a rugoselemek tipikusan kedvezotlen elhelyezkedese gondoskodik: ott mindig van eleg por, sar. En ugy tudom hogy termeszetenel fogva a lufi kopenyenek nem szabad hozzaernie semmihez. Ezt hogy oldjak meg?
Amikor "allithato" magassagu legrugozasrol beszeltek az hogy ertendo? Ti kulonbozo magassagra beallitva tudtok vele kozlekedni? Annak mi a celja?
En eddig csak olyat lattam hogy a legrugo a szintezoszelep rudazatanak a beallitasatol fuggo allando magassagon tartja az alvazat -- a rugo feltoltottseget automatikusan a terheleshez igazitva. A hajtott tengelyeknek normalis uzem kozben mindenkeppen egy adott magassagon kell legyenek kulonben gyorsan szetverne a kardancsuklokat. (A kocsi ugy van megepitve, hogy a kardan-tengely szogelteresei lehetoleg 0 fok legyenek, ezert ul a motor kicsit hatra dontve a helyen, hogy a fotengely a legkozelebbi hajtott tengelyre mutasson.)
Ezen kivul az egyetlen mas valasztasom, hogy a legrugokat ki tudom uriteni... ... hogy pl. szetakasztaskor a 15 tonna nyeregterhelest szepen at tudjam terhelni a golyalabakra mielott kiallok alola, ... vagy hogy a pot alvazat le tudjam koppantani a hidra, hogy mikor a targonca beszalad 2-3 tonnaval, ne imbolyogjon neki a szajren kivul meg a padlo is. + nagyneha mikor esetleg pont az a par coll hianyzik, hogy hatha atferjek valami alatt.
Leeresztett legrugokkal (termeszetesen!) nem kozlekedunk, csak nagyon lassan gurulunk max. nehany metert.
Azon a 18. oldalon egy kozonseges legrugos felfuggesztes van, nem? A lufik a ket veguknel fogva ulnek a helyukon, ahogy koll.
A laprugo es a legrugo nem zarjak ki egymast. Ideatnalunk nemelyik traktor elso hidjanak a laprugoit latom kiegeszitve legrugokkal (pl. bizonyos Freightliner Columbiat tudom frankora hogy ilyen).
(Vagy mar megint mit ertek felre?)
A ti traktorjaitok eleje is valamilyen levegos kombinacio altalaban, nem?
Azért a gyári kicsit komolyabb cucc (süllyeszthető, emelhető, vízszintbe hozható). Itt nem volt semmi szabályozás, itt szemre belőttük vízszintesre, azt annyi. A gyárit ha jól tudom a műszerfalról tudod vezérelni, ez (szelep+nyomásmérő óra) a vezetőülés oldalára volt felszerelve.
Nem Airspring,mert azt a tekercsrugó belsejébe kell szerelni és a rugómenet tartja a helyén.Laprugónál nincs semmi ami megtartaná.Airspringnél a szelep a ballonon van rajta és nem állítható a fülkéből.
Rendes teherautó légrugó volt. Az alváz biztos élvezi az ilyesmit, meg azért mérlegen ettől még ugyanúgy nehéz marad. Mesélte is, hogy hazafele kiszedte az osztrák a bécsi púpon, 450Euró lett a vége. Nem tudom mennyi lehetett rajta mert én múltkor kemény 30Eurót fizettem 200 kilóért.
Biztos valami ILYESMI cucc lehetett benne.Régen a Ladákba,Wareszokba lehetett berakatni. Kérdés hogy az alváz,rugóbakok ,mikor "köszönik" meg az efféle tuningot.
Leírom, mert ilyet még életemben nem láttam :) Móváron kifele furgonos (kis ponyvással) kolléga mellém állt egy Citroen Jumperral, azt megszólal: "segítesz a légrugóm felfújni?" Először azt hittem hülyéskedik, de nem. A laprugó és az alváz közé be volt neki építve 1-1 légrugó, ülés mellé egy szeleppel és egy nyomásmérő órával teljesen kultúráltan vissza volt vezetve, és azzal a kerékfújó kis akármivel ami a kutakon van, úgy fel lehetett fújni, hogy a közel 1 tonna túlsúlya egyáltalán nem látszott. Köpni-nyelni nem tudtam.
Ezt veletlenul talaltam, gondoltam elkuldom nektek hangos-kepeslapnak, ilyet sajat magam ugyse tudnek csinalni. A hatterben azon a magasepitesu kusza autout-spagettin naponta parszor atmegyek -- mar regen igertem hogy mutatok itteni spagettit -- , az eloterben meg egy helyi banda. (Ha valakinek veletlenul bejon a ricsaj amit nyomnak, hamarosan meghallgathatja kozelebbrol is -- jul 17, Veszprem, Music in the Street.)
Nehogy a lépcső és a lámpa közt tedd be kezed, ha fülkebillentő szar! (igaz én is így cseréltem) Én az orra felől mondtam: felnyitod elejét és lenyúlsz vaktában. Elvileg pont elfér a kezed, csak kissé "akadós"
Másik: ma kíváncsiságból letettem a bogit gombbal kögelen. Amikor már zsibbadt a hüvejkujjam vége akkor lerakta. Próbáld ki úgy, hogy indulás előtt felemeled, majd utána lerakod. Lennt kell maradnia, igaz kronenál kb 5ször több időt kell játszani.
Gondolom eltört az összekötés a hidraulikaelem és a "pumpa" közt. Én épp jót álmodtam (ez nem igaz, mert ha álmodok akkor "ébren alszok" és nem jól:J), nehezen is fogtam fel problémád:D
Igen a saját. Hajnalban kiégett a balos tompított ( a helyzetjelző alapból nem égett). És mivel 2 órakor oda értem az utolsó bolthoz ahol szundi volt fél 6 ig, gondoltam időmből kitelik és kicserélgetem....
Lefele billentés közben halkan recsent és ellenállás nélkül mozgott a kar. Annyi szerszám még volt nálam, hogy lelazítottam a hidralika csöveket és egyik irányban se pumpálta az olajat. Próbáltam már, nem fért be a kezem billentés közben.