igen eben igazat adok de nem 8 órára nekem is vaolt kotlóm és van is de a leg trehányab kotlóm is max félórára hagya magára a tojásokat ezel most nem vitatkozni akarokveled mert azért neked tőbb tapasztalatod van a keltetésben én csak leirtam hogy én hogy próbáltam meg átvészelni az áramszünetet hogy hátha tudok vele segiteni hisz szerintem ezért van a topik hogy megoszuk egymásal tapasztalatainkat és ugymond" egymástól tanuljunk "vagy sajnos ezt kel mondanom "mások karabol"
Nekem a keltetőm egy szünetmentes tápegységbe van dugva.Felénk elég sűrű a rövid áramszünet. Utána kéne nézni meddig tudná egy ilyen működtetni a keltetőt.
a multkor nálunkis áramszűnet volt kb 4-4:30 óra kimarat nálam nemnagyon sinletékmeg a tojások de szerintem sokat számit a gép szigetelése szerencsére nekem 17-dik nap volt áramszűnet igy 1 óránként melegvizel feltőltőtem egy vajas dobozt igy a hőfokot tudtam 35,8 fokon tartanom remélem tudtam segiteni és náladse lesz tul nagy gond nekem akor 80 tojás volt bene lámpázás után eből 12 db fulat bele de nemtudom ez az áramszűnetnek tudható-e be vagy sem
Szia,azt hiszem már régebben volt akinek ilyen gondja volt az áramszünettel,a fólia nem igazán jó elszállhat a hőfokod és akkor több kár lesz mint kéne,gáz az lesz melegíts rajta téglát áthidalásnak lehet megfelel és azt cserélgesd hőfok alapján, samot lenne jó de más is megfelel szerintem,aksi meg 12v PC venti meg 12v izzó a másik lehetőség fűtésnek,valamelyiket próbáld ki rajtad áll,jobb nem jut eszembe,sok sikert.
Ez a művelet csak egy körzetben okoz áramszünetett.(Nem tudom mekkora a település,város ahol laksz)de nem szokták az egész települést áram nélkül hagyni.Tehát az értesítésen rajta van mely utcák a kikapcsoltak.Ha valamelyik ismerősőd a körzeten kívűl lakik az segíthet,keltető lábra és ovatosan átviszed hozzá.Vagy neki állsz és barkácsolsz össze ütsz egy 12v-os fűtést, mondjuk gépkocsi izzóval és egy 12v-os relével és egy termosztátottal ami lehet mechanikus is és egy akkumulátor mint áramforrás.(a digitális hőfok kapcsolokat istenítő uraknak említeném nielőtt a fejem vennék ez egy tanács meg hát TŰZET OLTANI A MOSLÉKOS VÖDÖR IS JÓ CSAK A VÍZ A TŰZRE JUSSON)
TANÁCSOTOKAT SZERENÉM KÉRNI EGY BIZOYÁRA FONTOS DOLOGRÓL. 23-ÁN ÁRAMSZÜNET LESSZ NÁLUNK, VALAMIT CSERÉLNEK AZ OSZLOPOKON. REGGEL 8-TÓL, DÉLUTÁN 16-IG. ÉS BENT VAN TÖBB MINT 300 DB TOJÁS, ELÉG SOKFÉLE. MIT TEGYEK? AGREGÁTORT NEM TUDOK SZEREZNI. ÉS AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI TŐLLETEK, MENNYI AZ AZ IDÖ, AMI MÉG NEM OKOZ KÁRT A TOJÁSBAN? VAGY TEGYEM KI A NAPRA ŐKET FÓLIA ALÁ?? KÉREM AKI TUD, ADJON TANÁCSOT....KÖSZÖNÖM
NAGYON NAGY KÖSZÖNET fapeternek aki ezt a topikot megnyitotta. Továbbá köszönet mindazoknak az embereknek akik a keltetőgép építés, és keltetés során összegyűlt tudásukat önzetlenül megosztották itt a topikba.Segítségükkel nekem is sikerült kevés pénzből tuti JÓ keltetőt építeni.A lámpázás után maradt tojik kb 80% ki is kelt{még kelnek}. Nagyon nagy örömet okozva ezzel az egész családom körében. Ha az időm engedi és kerítek fényképezőt,és én is bemutatom fényképekkel,leírással az általam készített keltetőt. Addig is sok sikert mindenkinek a keltetés minden területén.
Sziasztok! A héten kikeltek a fürjek, 30-ból 22. a hét közepétől pedig kel a többi. Csütrötökön megszült az egyik anya nyulam is 11 kisnyuszit. A kiskacsáim és kiscsibéim most voltak 6 hetesek. Szerdán ujra teleraktam a keltetőt 140 db tyuktojással.
Jónak látszik a géped, a tálcáko a hőmérséklet nem tudom mennyire egyforma? Egy több szintes gépben mint a tiéd is Nagyon erős ventillátorra van szükség, hogy a felső tálcán uo. hőmérséklet legyen. De akkor huzat lesz a gépben és a tojás nem szereti ha huzatban van, Javaslatom: egy akkora átmérőjü ventillátort szerelj az ajtóra ami pont elfér és nem kell nagy fordulat mert az meg keveri a levegőt és nem fújja.
Igen,különböző saját magunknak kitalált,és tutinak gondolt trükkökkel kalibrálhatjuk hőmérőinket,de a kulcs az utolsó mondat..... egy ilyennek lenni kell otthon,aki ezzel foglalkozik,vagy akár próbálkozik!
A digitális hőmérő Nem hiteles , hitelesiteni magamnak aábbial szerint kell.
' felmelegitek egy pohár vizet mikróban 1perc .
kb 40c beleteszem a digi érzékelőjét és mekkeverem vele.
Várok mik lemegy 39c ig akor higanyos lázmérőt teszek a vizbe és megnézem ha felment mi a különdség Lehet ismételni lerázom és még mielött kihülne beteszem.
Még pontosabb. A szabályzóra egy tűkrős ízzót teszek az világit a pohárra benne az érzékelő meg a digi érzékelő . Beállitom a 37.8 egymás mellet vannak az érzékelők. Stabilan tart .
Mellé teszem a lázmérőt 5perc után leolvasom az eredményt.
Üdv Gyulánk32! Ha komolyan akarsz keltetni,szerintem csak be kellene szerezned egy keltetéshez való tizedfok osztású ,higanyos hőmérőt! Könyök vagy pipahőmérőnek is nevezik! Ezzel aztán minden hőmérődet bekalibrálhatod! Én is használtam Millenium márkájú, TESÓ-s időjárásállomást, vigyázz a páramérője is csal,és néhány keltetés után lehetetlen adatokat fog mutatni! A hőérzékelőjét kiforrasztottam a panelból,egy 30-40 cm-es vezetékkel beküldtem a keltetőtérbe, egy könyökhőmérő mellé, a vezeték egyik szálát megszakítottam egy 1K-potival,és 38C hőmérsékleten a potit addig állítottam,amíg ugyanazt nem mutatta! De ez sajna csak egyik irányba működik,a termisztor fajtájától függően! Egy szónak is száz a vége, normális, pontos, hőmérő,és páramérő nélkül mindig bizonytalan lehetsz,és nem kell gondolkoznod sokat,hogy miért nem jó a kelési arányod! Üdv: Peti
Vasárnap kikeltek a holland törpe csibéim. Sokat olvasgattam a fórumot és rengeteget tanultam belöle. Pirosvillám, Fapeter, 55 Törpe, és a többiek köszi a jó tanácsokat.
Gyulánk32 a lámpák nincsenek nikecellben hanem külön fából készíttetem ami egy zongora zsanérral van megcsinálva h fel le tudjam hajtani h a párologtatóba vitet tudjak önteni és a foglalatok osb lapba vannak felszerelve ami linóleummal van burkolva De amúgy örülök h tetszik remélem jól fog majd működni terv szerint ez csak egy prototípus mert ha minden jól megy akkor szükség lesz még vagy 3-4 ilyen kis masinára üdvözletem renegar
ami a képen van digi lázmérő nem valami pontosak énis próbáltam 4- szer mértem ugyanazon hejen eből 3-rom kűlőmbőző értéket mért engegy egy pohárba langyos vizet rakjálbele egy higanyos lázmérőt és a mit vetél digitális hőmérő érzékelőjét igy meglátod menyire pontos nekem tőrpe 55 tanácsolta nekem bevált az enyém 0,1 fokot csal de ha megnézed a papirját csak azért hogy megne ijedj ha a páramérője furcsa értékeket mutat mivel ezek a páramérők 35-36 fokig van kalibrálva szóval 36 fokig képes normál páraértéket mutatni
NEKEM AZ TETSZIK, HOGY KIVÁGTAD AZ AJTAJÁT HOGY BELÁSS. NAGYON ÜGYES!!!! NA MEG AZ HOGY A LÁMPÁK, NIKECELLBE VANNAK. SOKKAL TÖBB HÖT TUDSZ KERINGETNI.. GRATULÁLOK HOZZÁ! ÜDV
TANÁCSOT KÉRNÉK TŐLETEK! A LEGUTÓBBI KELTETÉSEMNÉL DIGITÁLIS LÁZMÉRŐVEL MÉRTEM A HŐFOKOT.AKKOR 45% VOLT A KELÉSI ARÁNY. MOST VETTEM EGY (MILLENIUM TIPUSU) HŐMÉRŐT, AMIBEN BENNE VAN A PÁRATARTALOM MÉRŐ IS. AZ 56% KÖRÜL VAN AMI KORREKT. DE AZ A PROBLÉMÁM, HOGY PROBÁBÓL ELLENŐRIZNI AKARTAM HOGY PONTOS-E AMIT VETTEM......DE NEM AZ!!! VAGYIS.., A MILLENIUM HŐMÉRŐ MUTAT 35,4 A LÁZMÉRŐ 37,5 AMI AZ IDEÁLIS! MOST MELYIK A VALÓS? NEM NAGYON AKAROK MEGINT VENNI. KI MIT TANÁCSOL?? KÖSZÖNÖM
Szerintem túl van lihegve a téma......Stabil a hő meg jó a pára akkor kikel a csibe és ennyi ------itt már irták többen minél többet xarakodik vele vki annál xarabb lesz a kelése...Az általam használt gép/gyári/papirjában tökéletesen levan irva mit-hová-hogy--kb 4-5 oldalra elfért és MÜKÖDIK bakker!!!!!Tökös kakas--egészséges állomány-jól tárolt tojás és ennyi.........üdv.Robi
Igen Tisztelt Keltetősök Nem akarok és nem is fogok vitatkozni senkivel, hogy mikor hány fokos legyen a keltető, hogy hány nap után kell forgatni stb-stb. Mert sajnos már olyan sok szakember van, hogy csk na.
JAVASLATOM A KÖVETKEZŐ: Aki jól és hatásosan akar keltetni vegyen egy-két jó szakkönyvet, vagy egy olyan szakembertől kérjen tanácsot aki keltető üzemben dolgozik. A könyveket olyan szakemberek írták aki sok évtizedes kelteői múltal rendelkeztek. Üdv: István