Nem is olyan rég valaki árult itt egy skodrit (kék szinűt) motor, váltó nélkül. Megtaláltam neked. A (62474)-es hozzászólást keresd meg és ott van elérhetőség!! Szerintem ha megvan neki még biztos meg tudtok egyezni.
sziasztok ma elhosztam a skocicat a badogostol (kijavitota a kutya ute nyomokat) es ahogy elneztem kellene hegeszteni rajta eleget e sugyis csak egy utot kocsi ekkor patant az otlet h kellene meg egy es ide kellen egy kis info h hol erdemes szetnezek h kapjak egy sodat ami kanszniilag jo alapotban van (atobbi nem fontos annyira) esetleg ha jolene h mukogyan anyir ah haza hozam ide szekelyfoldre jah es szerintetek menyit erdemes adni egy ilyen skodaert ???
Tegnap megtörte a nejem a 105-ösünket: jobb első sárvédő, dobbélés, lökhárító, első szpojler jobb sarka kuka... :-( Nem vett észre egy kó virágládát egy parkoló mellett és tolatás közben elakadt benne a sárvédőív. Szerencsére nem kifelé, hanem befelé hajlott a lemez, így legalább valamennyire vissza tudtam kézzel hajtogatni, nem ér bele a bekormányzott kerék a sárvédőívbe, de lóg mindene a kocsinak a jobb elején.
Úgy néztem egy sárvédőcsere és a lökhárítőhéj cseréje elég lesz, a légterelőt megpróbálom a múanyagos ismerősömmel megjavíttatni.
A lényeg:
Keresek rozsda- és horpadásmentes bontott első sárvédőt (akár párban is) keskenyfutós 105/120-asra. A legjobb lenne fehérben, de ha az nincs a szín másodlagos. Kérem, aki tud, segítsen, mert így nem maradhat a kocsi, új cuccokra pedig jelenleg nem futja! Aki jár bontóban és lát ilyesmit, vagy van neki otthon fölösben, kérem szóljon!
sråcok, egy eldöntendö kerdesre szeretnek vålaszt kapni töletek: motorcsere utån nem tudok våltani sebesseget, kiemel a kupplung, de elgörbulhetett a vålto kis vekony "vegpöcse". semmirekellö munkåt vegeztem, az fix. szerintetek javithato-e? ki lehet-e kalapålni, vagy törik az öntveny? van vkinek ebben tapasztalata?
Bekened a tengely végét, vékonyan festékkel rátolod a dobot, ahol érintkezik a kettő egymással ott lejön a festék a tengelyről. Ahol festékes marad ott "méllyedés" van a tengelyben. Már lehet is polírozni! (logikusan a tengelyt ott kell ahol lejött a festék) A festék meg legyen "vékony" ezért a tusfesték!
A két kúpos felület a szorító erő hatására összeszorul és nem mozoghat egymáshoz képest! Ha mégis meg tudnak mozdulni, akkor vagy nem fekszenek fel pontosan egymáson vagy nincs rendesen felhúzva a dob! A tengelyek is azért törnek (ha nem anyaghibásak) mert a dob mocorog a tengelyen és szétveri. A hajtásból származó forgatónyomatékot is a kúpos felületeknek kell átvinni és nem az éknek! Ezért kell a lehető legnagyobb erővel meghúzni az anyát. Nem kell félni nem lehet megszakítani! (ha mégis sikerül akkor az a menet már kukás volt) A felfekvő felületeket legjobb tusfestékkel ellenörizni így tökéletesen pontos illeszkedést lehet létrehozni!
Ha mocorgott a dob mert nem volt meghúzva, de ki lett cserélve az ék és most rendesen meg van húzva az még jó? Most már annyian írtatok a témában annyit...
Ne is komentáld,mert ezt így kell meghúzni. Nincs olyan szerelő aki nyomatékkal húzza meg a fékdob rögzítőanyáját vagy bármilyen csavart a futóműben. Én még soha nem húztam utána fékdobnak amit összeraktam és nem is repesztettem el dobot. Vannak szar utángyártott fékdobok de ha a kúpolás nem megfelelő,már a felrakásnál lehet látni,hogy hamarabb megszorúl és ha felhuzatnám a helyére biztos megrepedne. Ha az lenne a természetes dolog hogy utána kell húzni x Km-ként mert meglazúl,elég gagyi megoldás lenne,és gondolom a gyár egy idő mulva modosította volna ezt a megoldást. Ha nálad ez előforduló probléma ott valami nem jó.
Egyébként bárhogy kapja a terhelést, nem tud nyíródni a két felület mert a kúpok egymásba záródnak+ott van az ék ami megakadályozza az elfordulást. Természetesen ehhez tökéletesen egymásbazárodó kúpra van szükség+az éknek sem szabad mozognia az ékpályában. Akkor lehetséges a visszalazulás ha üt a féltengely(volt már rá példa) vagy volt olyan,hogy az éket elnyírta és ekkor jöhetett létre, hogy a féltengely elfordúlt a fékdobban. Na ekkor lehet cserélni féltengelyt és fékdobot ha szerencséd van csak fékdobot.
A szakszerű meghúzási módszered nem kommentálnám, de a dob márpedig lelazul akármit is csinálsz. Nekem pontosan két szlalomversenyt bírt, utána rendesen kotyogott a kerék. 1 lukkal arrébhúztuk, és megint jó lett. A fékbod és a féltengely érintkező felülete folyamatosan nyíródik, ahogy a kerék oldalterhelés és felütések hatására a fékdobot ráncigálja. Nem az anya lazul le, a sasszeg miatt ez fizikai képtelenség, hanem a dob és a féltengely között nyíródik ki a felület. Azzal, hogy túlhúzod csak a menetet gyilkolod meg feleslegesen, ha elég ügyes vagy még a dobot is elrepeszted hosszában. Jobb esetben észreveszed, rosszabb esetben menet közben fog letörni féltengelyvégestül.
Akkor a 105-ösömön csoda, hogy nem esett még le a kerék. Azt kézzel húztuk meg, és éppen csak nekidőltem a krovanyélnek... Azt mondtad nem kell jobban meghúzni, nehogy megszakadjon a menet, emlékszel? Mondjuk azóta személyes tapasztalatod is van a nem megfelelő rögzítésről, de azért, hogy nekem (vagy a feleségemnek, mögötte e gyerekkel) ne legyen, sürgősen rá kéne húznom a dobot rögzítő anyákra, igaz?
komolyra forditva a szot, a 200Nm sztem eleg kell, hogy legyen, keves hasznalat utan utana kell huzni, mert meg akkor beilleszkedik a helyere. viszont a 210 Nm-ig kalibralt nyomatekkulcs a felso hatara kornyeken mar nem tul pontos, egy ido utan mar korabban lekattan, esetleg elromlik a tulterhelestol. 100 Nm kornyeki nyomatekokat jo meghuzni az ilyennel.
Ez komoly? A nyomatékkulcs oldja meg a fékdob problémádat? Nyomatékkulcsal a motor csavarokat kell meghúzni. Amit a könyv ír a féltengely meghúzására az elég kevés ám.