Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12585
Peronoszpóra? Ha nem kukacos a hagyma, megeshet az is, pláne esős időben. Nekem is olyan, de mindjárt elfogy az egész ágyás újhagymaként, így nem foglalkozom már vele, nem permetezem.
Előzmény: ptibike (12583)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12584
Volt eső, de a szél miatt a föld teteje tök száraz...Ha tudok csinálok képet...aszályosat a sok viharos után..
És ma tudtam meg szakkifejezést, szappanos a föld.
Alul összeragad, a teteje mint a kő olyan kemény.
Sopron környékén égszakadás van, lehet hogy ebből mi is kapunk...
Előzmény: il1321 (12551)
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12583
Lefényképeztem a hagymámat. Ilyen az egész állomány. Szárak lehajlanak, töredeznek és a hagymafejet is majdnem szét tudom kenni. Mint mondtam erre nem volt állóvíz, de esett rendesen. A dughagymák is szép kemény, egészségesek voltak. Így nem tudom miért van ez. :( A fokhagymáim viszont csodaszépek.
djkriss Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12582
ok..elolvastam.
De a levél sárgulásnak milyen oka lehet? illetve annak hogy elmarad a fejlődésben? Olyan területeken sem fejlődik ahol már 2 éve pihent a föld. sajnos a gaz be fogja lepni ha nem gyomirtok...
A koktélra mit mondtok? úgy tom h a Champion jó a hagymára ..
Előzmény: il1321 (12581)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12581

Az apró hagyma is megnő, csak nem lesz akkora, mint a normás hagymából fejlődöstt.

A túl nagy hagymából nőtt, pedig nagyon valószínű, hogy felmagzik.

Ha letéped a szárát, nem fejlődik rendesen. Ez nem olyan, hogy újra hajt.

Van egyéves hagymatermesztés és két éves.

Az egyéves a ritkán vetett magból lesz felhasznáható méretű hagyma.

A  kétévesnél, a sűrűn vetett magból dughagyma lesz, ezt dugják el következő évben. 

Ha túltrágyázod, laza szövetű lesz, nem lesz elálló. A tápanyagozás segíti a növekedését, de vigyázni kell az adagolással.

A dughagymát hatfelé osztályozták. Legnagyobb a piklesz, azután következik az első, második, harmadik, negyedik osztályú dughagyma és végül a legkisebb, a zsiga (zsika). A makói kertész az első, második és harmadik osztályú dughagymát ültette el, a többit piacon eladta. A kifejezetten zöldhagyma termesztésre a piklesz a legjobb (nagy).

A vöröshagyma fajlagos tápanyagigénye és a terméssel kivont tápanyag

  Fajlagos tápanyagigény Terméssel kivont hatóanyag   (kg/t termés) (kg/ha)   Dughagymáról Magról Dughagymáról* Magról** N 5,6 3,7 112 130 P2O5 1,7 1,1 34 38 K2O 6,6 4,4 132 154

innen: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_2/005_a_hagyma_termesztese.htm

 

Előzmény: rebondo (12575)
djkriss Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12580
Újabb segítség kéne....
A kertemben tavaszi meg őszi hagymát is termelek, már vagy harmadik éve. Eddig nem volt gondom vele, dús zöldje volt meg szép fehér része. Az éven nem tom mi lelte csak tippelni tudok de félek h több probléma is van.

A leglátványosabb hogy vannak területek (össz. ca. 600 m2 a tenyészterület) ahol nagyon vékonykák ráadásul sárgul a végük.
Még sosem fordult elő de találtam kukacos hagymákat is igaz nem sok helyen de sajnos vannak.
Az októberben ültetettből még maradt de úgy felmagzik hogy szörnyű nézni is. és ezek sem fejlődnek borzalmas gyorsan.
A márciusban ültetettnél fordul elő hogy elég nagy területen alig akar fejlődni.
Az igazság az hogy az időjárás miatt nem nagyon lehetett gyomlálni ugyhogy arra (is) gondolok. Meg arra h tápanyaghiánya is lehet
A talaj eléggé homokos felénk, tavaly volt műtrágyázva. Az éven pedig ott műtrágyáztam ahol tavaly ősszel ültettem. Ennek ellenére nem látok nagy fejlődést. Lövésem sincs h mi a gond....
Tegnap előtt egy Reldan-Champion+tápoldat koktéllal vertem végig...majd meglátjuk....
Valami tippetek van?
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12579
Ha már megvetted, akkor próbáld ki :)
Legfeljebb nem naponta nézegeted.

A próbamagokat én az erkélyen és a lépcsőházban dédelgetem s nézegetem, mert a kertünk a város másik végében van, ahová nem tudok mindennap kimenni.
Előzmény: Törölt nick (12571)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12578
Bimbós kelt, korai káposztát, korai kelkáposztát és karfiolt ültettem. Általában 10-12 db-t mindenből.
A karalábét még április utolsó felében kiültettem. Szép nagyok. Ilyen még sohasem volt ezidőtájt a 3 év alatt.
Előzmény: CBNora (12570)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12577
Természetesen szobahőmérsékletú vizzel kell dolgozni.
Előzmény: Deryan (12576)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12576
A viz már régen nem olyan mint nagyanyáink életében. Aztán ki tudja, hogy mi minden miatt változik a vizminőség már egy éven belül is. Forrald fel, az a biztosabb.
Előzmény: Törölt nick (12573)
rebondo Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12575
Azt mondtad, hogy az apró hagyma nem nő meg...
Ha letépem a szárát, mintha frissen lenne palántázva?
Ha alaposan műtrágyázok?
Előzmény: il1321 (12562)
kics_ee Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12574
erről a feltöltésről jut eszembe. Tegnap raktam 3 sor földimogyorót. Nagyon kiváncsi vagyok mi lesz belőle :)
Előzmény: Törölt nick (12571)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12573
Látod ez érdekes, világéletemben nem forraltam a vizet pl a kovászos uborkához, még nagyanyám se. De tavaly egyetlen üveg sem sikerült, és azt mondták azért, mert nem forraltam a vizet.
Előzmény: Deryan (12569)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12572
Én semm, tényleg jó ötlet. Az én borsóimat úgy összekuszálta a szél, hogy veszteség nélkül hozzá sem lehet nyúlni.
De legalább már virágoznak.
Előzmény: ptibike (12512)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12571
Én vettem magot, aztán utánanéztem, hogy kell termeszteni. Hát olyan macerás számomra, hogy a magok a polcon maradtak.
egyrészt csak második évben terem, másrészt tök vakon, ugyanis az egész növényt a bakhátban be kell temetni. Aztán második évtől nézegetni, hogy jó -e. Hát én nem akarom naponta kibontani az összes bakhátat, aztán meg visszatakargatbni, öreg avgyok én már bohócnak.
:)
Előzmény: ptibike (12534)
CBNora Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12570
Sikerült most délelőtt kiültetni a káposztaféléket. 16 bimbós kel, 10 hagyományos zöld leveles kel és 8 Redbor F1. Szerintem szép fejlett palánták, kell is, mert szerencsére nagy élet van a talajban! Rögtön az első ásónyommal kifordítottam 2 szép nagy lótücsköt. Nem tudom, nem életük legfontosabb eseménye közben zavartam-e meg őket. Minden esetre hátra költöztettem őket a régi komposztkupac helyére, ott jó porhanyós a talaj, talán újra egymásra találnak.
Sok a giliszta is. Azért örülök különösen, mert motoros kapával lett bedolgozva a trágya, és ilyenkor sokszor csak darabokban lehet viszontlátni az állatokat. Most kicsit megnyugodtam.
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12569
A vizet minden hideg készitményhez érdemes felforralni, mert a forralással részben fertőtlenitünk is és a készitmény tovább eláll.

A friss gyorsfogyasztásnál talán nem olyan lényeges.
Előzmény: ptibike (12566)
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12568
Hát van elég sok boltban spárga az igaz, de az már teljesen más, mivel felszedés után egyből kezdenek a cukrok átalakulni keményítővé mint minden egyéb zöldségben, így elveszti édes-zamatos mivoltát a spárga. Kb. 24 órán belül elfogyasztott spárga A spárga. :)
Én viszont spárgahajtást szeretnék beszerezni. Bakhátba kell ültetni óvatosan és majd 2 év múlva lehet először szüretelni.
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12567
Ez nagyon hasznos volt. Én is írtam, és képeimen is látható, hogy a vöröshagymám levele mind lekonyult és nagyon puha a szár is. Párat felszedtem és az egész puha. :( Van amelyikben barna zselészerű anyag is volt és rothadt szagú. Pangóvíz nem volt, permetezve nem volt. Nemsoká rakok fel róla képet, aztán hátha megtudjuk mi a baj.
Előzmény: il1321 (12551)
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12566
Elég sokféle recept van erre. Volt ahol azt olvastam, hogy nem kell melegíteni, van ahol azt, hogy forralni kell, így választottam az aranyközéputat. Én se értettem miért kéne melegíteni hiszen felolvad a cukor a hideg vízben is.
A mai adagot már nem meleg vízzel csinálom.
Előzmény: skolikagi (12538)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12565
Köszönöm Nóra, erre emlékeztem én is csak a nevét nem ismertem. Gyerekkoromban anyám kertjében láttam.

Most jó, hogy a lényegesebb dolgokat tudhatom róla, igy a megfelelő helyre átültethetem a hétvégén.
Előzmény: CBNora (12502)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12564
Köszönöm! Csalánlevem is van :)
Előzmény: il1321 (12562)
CBNora Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12563
Nálunk gyakran rozsdás a fokhagyma. Igaz, terem úgy is, legföljebb kicsit kisebb fejet, különösebben nem foglalkozom vele. Bár én egyébként is elég türelmesen szemlélem a nem nagyon pusztító betegségeket és kártevőket, utálok permetezni. A tetveknél egyszerűen kivárom, hogy megegyék őket a ragadozók. Nálunk eddig minden évben elfogadható szintre fogytak nyár közepére, akármilyen sokan voltak.
Holnapra (állítólag kicsit szárazabb nap lesz) viszont be van tervezve a paradicsom és a krumpli rezes permetezése, mert további esőket mondtak hét végére hidegfronttal. Lehet, hogy a vöröshagyma is kap.
Előzmény: il1321 (12551)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12562

egy fél maréknyi szappant feloldok két liter meleg vízben. (így könnyebben oldódik)

Aztán 12 literre hígítom (ekkora a permetezőm:)

Ez a hígítás történhet egy napig ázott csalánlével is, ez fokozza a hatást.

nem kell a növényeket lemosni, hanem úgy permetezni, hogy érje a fertőzött részt. nem mosás a cél, hanem a lúgos hatású szappanlé, feloldja a kitinvázát a tetveknek.

Előzmény: Deryan (12560)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12561
Ebben viszont nagyon igazat kell, hogy adjak! Eddig én is ezt figyeltem meg.
Mindig estefelé palántázok, amikor lemegy a nap. Ha meleg napos idő van, akkor árnyékolom a kényesebb növényeket.

Ez a borongós idő határozottan jó a kerti munkákra.

Megyek megveszem a kenőszappant, aztán újra benézek :)
Előzmény: Flanell (12558)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12560
A kenőszappanos oldatot Te hogyan készited a mindennapi gyakorlatodban?

Ez akkor azt jelentené, hogy a szilvafákat valósággal le kellene mosnom a permetezéskor?
A céklaleveleket valami puhaecsettel végig birizgálom az oldattal. Fáradtságos egy munka lesz. Na nem baj berendezkedem hozzá egy talpas sámlival.

A káposztalevelek eléggé viztaszitóak. Nem tudom ezeknek lehetne-e szappanos oldatot használni.
Előzmény: il1321 (12557)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12559

Én is ezért ültettem ki a paprikákat még a multhét végén, két eső között.

(ilyen későn már régen ültettem paprikát ki szabadba)

Előzmény: Flanell (12558)
Flanell Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12558
Nappal viszont bőven huszon-fokok is vannak, aztán ha bejön a harmincöt, még rosszabb lesz az eredés. Palántázás után a hűvös idő csodát tesz, főleg a szabadgyökerűeknél.
Nálam a hideg időszakban megtörtént a begyökeresedés, most a melegben már lassan növekedésnek indultak.
Előzmény: Deryan (12549)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12557
Alapos kenőszappanos permetezés segít.  Akár másnap megismételve, ha szükséges. Az leviszi a tetveket, és nincs mérgező hatása, a növény fogyasztható.
Előzmény: Deryan (12554)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12556

Régebben már írtam erről, de többen rossz néven vették:)

Nekem most is zavaró, így csak kikívánkozik belőlem, ha már te is említetted:)

Tehát a szaporítás módjai.

generatív és vegetatív

A generatív szaporítás magról történik. Ez ivaros szaporítás. Ezt a műveletet, ha ember végzi, VETÉSnek nevezzük. tehát minden magot vetünk.

A vegetatív (Ivartalan) szaporítás a tőösztás, dugványozás, oltás, sajrajzás stb, amikor növényi részeket, vagy kész növényekkel szaporítunk. Ilyen a palántázás is, amikor a kis növényt el ÜLTETjük. Az ültetés gyökérzettel rendelkező növények talajba helyezése továbbnevelési célból.

Tehát, amikor valaki azt írja, hogy elülteti a répát, én azonnal arra gondolok, hogy répa palántája van. Ugyanakkor ez is lehet helyes, mert, ha répa gyökeret ültet, abból szár,, termés, végül mag lesz. De ez más cél:)

Elébe menvén a megjegyzéseknek. A krumplira mondanak vetést, ültetést. A gumója az nem a termése, mert az a száron van, tehát ez ültetés lenne, de ennél tájanként is változik. nevezik még elrakásnak is.

Tudom a tájnyelvekben különféle módon neveznek dolgokat, cselekvéseket. 8de még az nem biztos, hogy úgy helyes.)

A hagymaféléket, ha magról szaporítják, akkor vetik. Ha dughagymáról, akkor a művelet nevéről, dugdosásnak is nevezik ezt.

 

Ivaros szaporítás magról történik. Mindazokat a növényeket szaporíthatjuk így, amelyek magot érlelnek, és magról kelve megtartják fajtatulajdonságaikat. Magvetéssel szaporítjuk a zöldségnövények legtöbbjét és a dísznövények kisebb részét. Az ivartalan Szaporítás regenerálódó képességű növényi részekkel történik, amelyek minden tulajdonságukban az anyanövénnyel megegyező egyeddé alakulnak.

Ivartalan Szaporítás módja igen sokféle. Aszerint, hogy melyik növényi részt használjuk Szaporításra, megkülönböztetünk dugványozást (szár, levél és gyökér), bujtást, oltást, szemzést (transplantatio), tőosztást és szaporodó szervekkel (sarjról, indáról, hagymáról) való Szaporítás-t. Az egyes ivartalan Szaporítás-módokat meghatározott időben lehet eredményesen végezni. Így szaporítjuk mindazokat a növényeket, amelyek a termelési szempontból értékes tulajdonságaikat nem ivaros szaporítás esetén tartják meg.

Előzmény: Deryan (12553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!