Tedd magad ele a kepet, suss piskotalapokat es ugy darabold fel a piskotat, hogy azokbol tudd magat az alapot megcsinalni. Aztan a kulsö vajas boritokremmel tudod meg a formakat korrigalni, a vonalakat finomitani. Erre kerul a marcipan vagy fondant bevonat,majd a szinezett marcipan, vagy fondant kiegeszitö diszites. Jo jatek:)
Kerdezoskodtem a baratok kozott - mindegyik a Meringue port hasznalja ehhez a viraghoz. Igaz, nem eszi meg senki a viragot (en megkostoltam, csak erdekesseg miatt, mint a habcsok), foleg a szinezo miatt (bar azt irja az ujsag, hogy artalmatlan az is).
A tobbi viragot krembol keszitettem, azt nem lehet elore, rogton ott a tortara...
Van egy harmadik fajta - gum paste - azt nem tanultam, nem probaltam meg.
Hali Mindenkinek! Tanácsot szeretnék kérni! A legkisebb fiunknak jövő hónapban lesz a 2. szülinapja és szeretnék neki én tortát sütni. Nagy kedvence a Verdákból Matuka,őt szeretném tortából megformálni! Ha valaki tudna nekem tanácsot adni abban,hogy hogyan kezdjek neki,milyen vázra kezdjem el építeni a tortát,mindenféle tanácsot nagyon megköszönnék! Lehet e-mailben is!
Ahogy fentebb írták, olyan sokat nem dob a dolgon, mármint az alapokon, lehet gyakorolni fondánnal. De ha nagyon kíváncsi vagy, szívesen küldök mittomén, 15-30 grammot, ez 1-2 adag, ennyivel egy virágboltot el tudsz látni :)
Köszi ! Meringue port még nem vettem, de tojásfehérje porom már van - Oetker féle, Londonból hozta a kollégám. Még nem próbáltam ki, de rövidesen szabira megyek és akkor nekiállok játszani vele.
" Meringue powder is a fine, white powder used to replace fresh egg whites and is made from dried egg whites, sugar, salt, vanillin and gum " Azt hiszem az a "gum" ami ebben a meringue porban van - talán az a bizonyos tragacanth por lehet (vagy valami természetes gumi)
Agar agart - ez is valami gumi- már vettem a Vámház kőrúti Ázsia boltban , kipróbáltam, gyönyörű zselét lehet vele csinálni, de rájöttem, hogy ez is majd csak dekoráció lesz egy tortán, mert nagyon nem a mi ízlésünk :( Megmaradt, nem kellett senkinek és 1 nap múlva szívós, rugalmas és elég kemény állagú valami lett belőle :) Emiatt gondolom, hogy talán ez az agar agar is jó lenne ahhoz a recepthez, amit írtál a tojásfehérje porral stb. együtt - virágnak.
A mi hagyományos habcsókunk receptjét kipróbáltam, de nem lett olyan szép virág belőle, mint amilyen a Te fényképeden van.
Gyakorlatiag a receptje a habcsok receptje. Tojasfeherje es cukor.
Amibo en csinaltam az tovabb elall, marmint munka kozben. A keszitese egyszeru - rajta is a dobozon:
Hozzavalok:
3 evokanal Meringue Por 4 csesze (kb fel kg) procukor, alaposan atszitalva (nem jo kihagyni, mert a csomo eltomi a dekoralo csovet) 6 evokanal melegviz
Kb 3 csesze lesz belole.
A tojasfejerje receptjet nem tudom - nem szoktam csinalni, de a habcsoke jo. Itt felnek a szalmonellatol, es mivel ez nincs sutve, gyakorlatilag nyers tojas - szaritva.
Igen, szeretnék előre csinálni virágokat, amelyek hosszú ideig elállnak. Nincs mindig időm a díszitésre is, ha vendégek jönnek. Légyszi írjad meg a receptet, ha lesz időd. Köszi
Köszi ! Megfogadom amit írtál és szépen nekiállok gyakorolni :) Azt hittem, hogy ez a tragant massza valami csodaszer - mivel a fent lévő videókon stb. mindenhol ezt használják virágokhoz - de azért persze a lelkem mélyén éreztem én, hogy nem az alapanyagban hanem inkább bennem van a hiba.
Szerintem nem lehet semmivel sem helyettesíteni a tragant port. De amíg fondantból nem megy a virágkészítés szerintem felesleges is beruházni rá. Ez csak az én meglátásom. Ha már tudsz csinálni szépséges rózsákat, akkor a tragant lök rajta még egyet, mert vékonyabbak lesznek a szirmok, de szerintem ennyi, amivel többet tud.
Megpirítottam a mandulát és a krém nagyon jól sikerült, a torta nagyon finom lett. A díszítés már kevésbé... sajna. Unidec masszát festettem Wilton festékkel halvány lilára (burkolat) és ugyanebből sötétlila virágok kerültek volna a tetejére. A pici virágok csinosak lettek de a nagyok- pocsékok. Kénytelen voltam lerohanni a virágüzletbe és venni 1 cserép afrikai ibolyát és virágdróttal abból került pár szál a közepére.
Azt szeretném kérdezni, hogy tudtok-e valami áthidaló megoldást a tragant por helyettesítésére ? Eddig már egy kisebb vagyont költöttem felszerelésre :) és nem nagyon fűlik a fogam ahhoz, hogy 20 dekát vegyek egyszerre - csak ha muszáj. Szeretnék megpróbálkozni sugar gum paste virágok készítésével.
Halaliak:) Nekem most lesz a hetvegere egy emeletes tortam, mert a kislanyom 19, a kisfiam 11-eves lesz a holnapi napon:) Emeletes tortaval oldom meg, mert ugyan mindketten mas izt kapnak, de ket torta nagyon sok lenne. Majd teszek fel kepet:)
Légyszi segítsetek nekem. Bicikli alakú tortát szeretnék csináltatni, de mindenhol azt mondják, hogy bonyolult és nem vállalják. Valamelyőtök esetleg nem tudna készíteni? Előre is köszi a választ.
Miért lenne drága? Én wilton pasztát használok, és abból a fekete is ugyanannyi, mint a többi :) Annyi, hogy állnia kell egy kicsit, hogy teljesen befeketedjen, de teljesen jó feketét csinál.
Az ACM-es tortánál marcipánra rajzoltam cukormázzal, ezt tejszínes bevonatra nem nagyon fogod tudni alkalmazni. De mint írták, az teljesen járható, hogy színezel tejszínhabot, és azt habzsákkal szépen kinyomod mintába, a legegyszerűbb valóban csillagcsővel kicsillagozni. Sok sikert :)
Szeretnék feketére színezni bevonatot és a fekete festék elég drága. Olvastam azonban egy fórumon, hogy széntablettával színeznek (alkoholban feloldva). Hallott már erről valaki valamit? Használja esetleg valaki ezt a módszert?
Az elmaradásomat pótolom. A névnapi torta + 1 ballagási torta és egy tortadísz:
No, megnéztem. Szóval egy sima bevonatot akarsz festett díszítésekkel. Sima bevonatot természetesen csinálhatsz ebből a tejszínes krémből. Egyszerűen bekened a tortát a krémmel, és egy széles pengéjű késsel elsimítod. Ez a dolog egyszerűbb része. A bonyolultabb az, hogy hogyan tedd rá a színes részeket. Megmondom őszintén: én csillagcsővel nyomogatnám rá.
Szia! Mivel az oroszkrém torta krémed olyan, mint az enyém (remélem, tőlem van! :-DDD), egyrészt ajánlom a gyümölcsös díszítést. De majd mindjárt visszakeresem, hogy milyenre gondoltál.
A segítségetekre van szükségem! Ma fogok készíteni egy oroszkrémtortát, aminek a tetejére szeretnék egy egyszínű, de nem csak vonalakból hanem kitöltésből is álló dekorációt készíteni. Amit az 1245. hozzászólásban látok, az ACM-os torta, na az az etalon!
A krém úgy néz ki, hogy tejszínt habosítok, és hozzáadok 2 főzés nélkül elkészíthető pudingot. Ennek egy részét hagyom meg a torta bevonásához. Tehát ez az anyag nem olyan merev és sima, mint a fent jelzett torta teteje. Nem értek sem főzéshez, sem sütéshez. :( A piskótalapot is úgy fogom venni. :S
Milyen technikával készíthetném el a dekorációmat? Ha kísérletezek cukormázzal, akkor hamar rá fogok jönni, hogy hogy működik? /1-2 órára gondoltam. :)/ Van esély ilyen felületen ezt használni? TESCO vagy CBA van célpontban. Vegyek inkább ott valami tortadekorálásra való szert? Mit ajánlatok? Körvonalhúzásra ugye mást használjak, mint kitöltésre?
Totál tanácstalan vagyok, de a végletekig nagyon elszánt is!
Noémi, egy órát pihent a fondant és alig kellett bele keményítő. Most ez sikerült a legjobban eddig. Baromi jó lett az állaga. Amiben változás volt az eddigiekhez képest az a porcukor. Most sweet family csillámot használtam és eddig ez a legtökéletesebb!
Úgyhogy annyira nem fontos 1-2 óránál tovább pihentetni, de használ neki, mert másabb lesz kicsit.
Noémi, az enyémen nem érezhető a méz. Én a Pennyben kapható macimézet veszem. Kimérem előre a mézet és a vajat egy pohárba, és mikor megmelegszik a zselatin akkor hozzáöntöm. Én nem vízgőz felett csinálom csak simán egy lábasban. Ha túlforralod a zselatint, akkor semmi haszna nem lesz. Azért is mérem ki előre a vajat és a mézet, mert mire belecsorgatom a zselatin ezerszer túlforr. Mikor kicsit meghűlt akkor adom hozzá a porcukrot. Nekem így van a recept, hogy ha szükséges még vajat és keményítőt lehet bele tenni és pihentetni kell. Na, ma nem fogom, mert most lettem kész 2 adaggal és délután megy is a tortára. Én eleve keményítőn nyújtom és van, hogy 2-3 alkalommal ki kell nyújtanom, hogy ne szakadjon és jó legyen a tortára. Ha túl sok keményítő megy bele, akkor kemény, törik. Ekkor vajjal lehet ellensúlyozni. Ki kell tapasztalni kinek mi válik be. Most a dupla adaghoz pontosan 3 csomag porcukrot használtam fel. Mikor minden kész én ecsettel vizet viszek fel rá, ettől kap egy szép fényt, kicsit puhább hatása lesz és a keményítő is lejön róla.
Glycerint gyógyszertárban tudsz venni és olyan 400 ft körül van, de van ahol nem adják ki, mert nem túl egészséges kajákba tenni.
De a Tescoban van fehér MM, igaz horror áron vagy a Pennyben kaphatót kettéveszed és akkor lesz fehér fondantod. Az ottani fehér és r.szín.
Pont azt akartam kérdezni, hogy méz helyett mit lehetne beletenni, mert borzasztóan méz ízű lett és nekem nem is ízlett emiatt. Sőt, nem akart feltapadni a tortára sem (bár ez talán azért van, mert nagyon kemény lett) A pihentetésnek mi az előnye? Mert én nem pihentettem. Könnyebben kezelhető lesz? Hol tudok venni glicerint? Gyógyszertár? A te tortádon olyan jól formázhatónak néz ki a bevonat. Miért csak másnap gyúrod bele a keményítőt?
Bocsi, ha sok a kérdés, de én még csak most barátkozom ezzel a masszával. Tudni szeretném a titkait és a trükkjeit. :-D
Noémi, én már régen ezt a masszát használom annyi különbséggel, hogy a keményítőt nem teszem bele csak másnap amikor már pihentettem. Tökéletesen fehér fondantot a desszer.eu oldalon találsz, abba kell glicerin a méz helyett és az hófehér lesz. De ennek a masszának 600 ft kilója, ha kiszámolod. Most én 3 adagról készítettem, az lett 2 kiló és 1200 anyagköltsége van + a te munkád, gáz, víz ... Az Unidec, ami hófehér már 900 ft-tól kapható, szóval nem biztos, hogy megéri készíteni.