Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Valakinek van osztrák Fröling FH 25kW-os kazánja? Jó kazán? Van benne biztonsági hűtőkör, a rostély is hűtött, és van másodlagos levegő bevezetése. A felépítése nagyon hasonlít a Guntamatic vegyeskazánra. Láttam egy ilyen Guntamatic kazánra ragasztott matricát, amin ez volt. Létezik hogy 88% lenne a hatásfoka? Nekem akkor a tömegkazán 110 fokos kimenő füsttel 90% felett lenne jócskán.
Nálunk CSAK padlófűtés van. Puffer nélkül a rendszerünk egy szagyor molylepkét sem érne, mert régi, vastag beton van rajta, ezért rengeteg hőt képes raktározni, mint egy puffer, de ha kihűl, akkor baromi sok idő a felfűtése. A pufferban tárolt 2m3 víz kb 3X annyi hőt tud tárolni, mint a padlónk. A mostani házak padlófűtésénél sokkal kisebb beton réteget használnak, pont a hőtehetetlenség elkerülése végett (igaz ezek a házak hőszigeteltek, és nincs akkora hőigényük sem mint a mi 20 éves uniform 30-as falazatú házunknak.
És valóban csak max 50C vizet illik a padlóba nyomni, effektíve a mi nagy hőigényű 130 m2-es házunkhoz egy 20KW-os kazán elég, de hosszú ideig fűt. Most a 35 KW-ra mondott kazánunk max 7 óra alatt felfűti a házat és a puffert, ami így szűken szépen elég a -20C-nál is egy napra.
Sziasztok. Segítség kellene vegyes tüzelésű kazán esetén lemez vagy öntvény a jobb? A lemez esetén maszek kazán lenne, külseje 4, tüztér5-ös agyag vastagságból 4 tálcás. Mostanában látni olcsóbb öntvénykazánt, ezek jobban szabályozható, vastagon szigeteltek, kisebb a víz igényük is . Maximus , Immergas Solid + plus magyar, Adarad solitech master, ezek 21kw-35kw ig 140000ft körül vannak. nem tudom melyik lenne a jó, bizonytalan vagyok. Várom építő jellegű hozzászólásotokat.
megvolt az első befűtés, ám olyan meleg volt mint a szaunában, mert szerintem nincs szigetelés, a dizájnos lemezborítás alatt az új kazánnál.... mivel rögzítitek a kazántestre a gyapotot? ragaszt, vagy borítás alá tömködés
igen. Ez egyéni is, meg egy kicsit hallomásból is :) A leírásban MÉG nem szerepel ;) Van elég nagy tér a játszadozásra. Kinek izlése és adottságai szerint. Szerintem nem nagyon van két egyforma fűtési rendszer (ide értve a kéményt is...)
Nem kell az egész lánc az alsó ajtóig. Marad egy kb 7cm-es darab. Annak egy szemét kinyitod és beleakasztod az eredeti láncba. Még szabályozhatod is melyik legyen nagyobbra nyitva. Nekem az alsó ajtó láncának a vége olyan, hogy ha az ajtót a szabályzó becsukja, akkor kiakad az ajtóból és csak a középsőt nyitja utána.
Több rétegű a töltőajtó, így mire a szekunder levegő az égéstérbe kerül, felforrósodik. Ha már rendesen megy a kazán, akkor az alsó ajtó akár be is csukható... Nekem ilyenkor a huzatszabi csak a szekunder levegőt nyitja.
Egy "dübörgő" vegyes kazán mellé kell (nagyon illendő) a puffer (tartály) még akkor is, ha van mellé 1000m2 padlófűtés. Az ok egyszerű, a padlóba max 40 fok alatti vizet engedhetsz, a vegyes meg 60 fok fölött (kb. 80/60) érzi jól magát.
Mind a kettő puffer, csak más célból.
Végig kell olvasni a topikot, a puffereset is, és akkor össze fog állni a kép.
Köszi a választ,beszéltem a gyártóval vagy félórát telefonon:),és elég meggyőző volt.Megrendelhető az egyéni igényeknek megfelelő kazántest vastagsággal,felszereltséggel.Én 25kw ,6mm -es re gondoltam,teljes biztonsági rendszerrel (hűtő hőcserélő,biztonsági hűtőszelep,szivattyú kapcsoló termosztát,huzatszabályzó,fenékszigetelés) Most ingyenes házhoz szállítás,5év gari,250eft. A csak faelgázosító kazánok 400eft felett kezdődnek,és kerámia fúvókával,ventilátorral vannak szerelve.Ebben nincs ilyen szerkezet,mégis ilyen elven működik a gyártó szerint.Nekem nem volt még vegyestüzelésű kazánom,csak a mostani fali gázkazán,ezért nincs tapasztalatom ilyen téren.De ilyen gázárak mellet,muszáj kiépíteni.Szeretném ha megosztanád velem a tapasztalataidat a kazánnal kapcsolatban ( milyen rendszerben használod,valóban másként ég benne a tűz ,begyújtás,fa mennyiség,stb,)
Ha visszaolvasol, van egy pár belőle. Egyébként jó... Bár nem tudom milyen más kazánnal fűteni, mert olyanom még nem volt. Ezzel elég eccerű :) Hívd fel az embört, beszélj vele, mert attól is függ, mit - hová akarsz benne... A greenstove is ezt forgalmazza, csak kicsit más áron.