Üdv Gezu! Tudod valamennyire mérni a ki és bekapcsolás közti hőmérsékletet? Csak mert ezt írod: "1,5 percig nem világít fél percig világit," Ez szerintem egy C fok is lesz... Az enyémek üresjáratban elindítva, felfűtve 5mp be- 5mp ki kb! és még így is ingadozik 1-2 tizedet...
Itt a képen az Étermbránok jól vannak elhelyezve, de azok a mikroapcsolók hamar beégnek, egy relét (mágneskapcsolót)kell vezérelni nekik amik nem égnek be a sok kapcsolástól. A ventillátort szerintem a tojások és az égők közé kellene tenni és a tojásokról szívja a levegőt és fúja felfelé, A felső sarkokban kellene terelő, hogy ne kevergjen ott a levegő. Nem értem a tojástarókat sem. Ezekre a rácsora akarod a tojást egyenként ehejezni? Hogyan forgatod? Alul a víztartó edény nagyon magas nem tud a víz kipárologni. 2-3 cm magas tálca elég.
Szerintem Kérd meg fapetert, hogy az elektromos rajzot készitse el neked, mert ez így értelmetlen és veszélyes!
Az izzók, mind párhuzamosan, a két étermembrán kapcsolója pedig sorosan van kötve. A szerelő is így tanácsolta, csak a rajzom volt rossz,mert nem szoktam ilyeneket rajzolni.Nem is értek az elektronikához,(egy égőt ki tudok cserélni, ezzel ki is merül az elektronikai ismeretem.) Előszőr kifelejtettem az izzokat és úgy kötöttem be a keltetőt....... Ez mindent megmagyaráz :-)
Az izzók, mind párhuzamosan, a két étermembrán kapcsolója pedig sorosan?
Ez így működhet, de valószínűleg az a kapcsoló fog többet kapcsolgatni, amelyiknél a membrán előbb kikapcsolja a fűtést. a másik, csak "vész esetben szólal meg".
ha elég közel vannak a hőfokok állítva egymáshoz, lehet, hogy mindkettő kapcsol, de áramot akkor is csak az egyik fog bontani (a másik már tehermentes kontaktokat fog nyitni)
Párhuzamosan vannak kötve az izzok, (én szurtam el a rajzot ) Nekem nincs kondenzátorom ,azok az étermembránok lennének az izzok előtt ..... csak nem tudtam hogyan rajzoljam le.
Akkor most mit csináljak, párhuzamosan kössem be? Mert ezen filózok már vagy két órája.Mert ennek így semmi értelme..... /Szerintem/ A villanyszerelő szerint így ahogy most van,így a tuti...... A teszt alatt 37c van a keltetőben, de jó érzés már ezt írni (a hűtő helyett KELTETŐ :-) Igaz az is ,hogy most csak két izzó működik fent, lentre holnap veszek 2db kisfoglalatú 40w izzót. És rakok még 1 hűtőventilátort is alulra,így összesen3db lesz. Remélem a táp bírja majd.... Egy fontos kérdés. Előfűteshez mit, vagy milyen potmétert használjak? Mert ahogy elnézem elég sűrűn bekapcsol az izzó. 1,5 percig nem világít fél percig világit, miután felfűtőtte a keltetőt. És a rengeteg be-ki kapcsokástól az izzó nem bir ki egy keltetést.
pontosan én sem értem, hogy vannak kötve a membránok kapcsolói.
Lehet, hogy egyik a biztonsági lekapcsolás vagy gyorsfűtés??
Ha a két membrán egymáshoz van rögzítve, annak az az előnye, hogy adott hőmérsékletváltozásra a membránok működési útja összeadódik, tehát kétszer akkorát mozdul, mint a szimpla membrán. ezért sokkal érzékenyebb szabályzó építhető "sorbakötött" membránokkal.
Ezeket a kapcsolokat egy villenyszerelő csinálta, aki keltetőket javit. Én ezelőtt az sem tudtam mi az az étermembrán. Már igy utólag tudom én is tudtam volna csinálni ilyen kapcsolot, és nem 6500Ft ba került volna....... de mind 1 Lehet a két memránt külön kellett volna tenni/eggyiket felülre ,másikat alulra/? még átalakithatom ;-) Nem birok várni reggelig, már tesztelem (a müszert)..... ;-)
Üdv VGezu! Hagy kérdezzem meg ,mert a képen nem tudom világosan kivenni,az két étermembrán ha jól látom,hogy azok hogyan vannak külön bekötve,mert én nem így használtam,mikor használtam.....én a két membránt egymás után szereltem,és együtt működtették a kapcsolót,így együtt gyorsabban tudtak reagálni,és kissebb volt a hőingadozás! Lehet hogy így még jobb,csak nem látom át.....:D Üdv: Peti
Az is EGY gond lehetett, hogy nem keltek ki (belefulladtak) a csibék. De ami szerintem a nagyobb gond. A tyúkok ahonna a tojás volr (1) nem elég friss, ne rakjál be 10 napnál idősebb tojást. (2) Nagyon beltenyészett az állomány ahonnan a tojások valók (3) Betegek a tenyésztyúkok, vagy egyoldalu etetéstől vitaminhiányosak.
Tudom, nehéz elviselni, de sajnos ezzel együtt kell élni a természet dolga a szelekció a gyengébbet életképtelent nem engedi kikelni.
Pirosvillám ,szeretném kérni a tanácsodat szintén. mivel a második keltetést nagyon elrontottam szerintem bizonyára azzal mint irtam is neked hogy már az eleétől nagyon magas volt a páratartalom,most megcsinálta a párom ugy a gépet hogy suberral lehet állitani a szellőzést.szerintem eleébe sok víz volt a páraedénybe és ez is baj volt,most azért csak nem akarom még feladni,pedig minden tojásba ami maradt a végén volt csibe csak vagy belefőttek vagy kelésgyengék voltak .őszintén sirtam és sajnáltam hogy igy jártam a 150 tojásbol 35 csibe lett,ez ugye nagyon rossz??? de ma berakom a következő adagot bár nagyon félve, kérlek titeket segitsetek hogy sikerüljön .
Tisztel topic olvasok sikeresen lezárult az első keltetésem eredmény a következő:134 tojásból 79 csibe él és virul 17 ben nem volt semmi 23 ben megállt az élet félúton 8 záp volt 7 meg befulladt!! úgy gondolom hogy első keltetésre nem is rossz !De ha ti nem lenétek sorolom
FAPETER 55TÖRPE PIROSVILLÁM IKRESJUTKA
BIZTOS NEGYEDE KELT VOLNA KI!!!
Vettem hungarocelt és szigetelem a gépet ezerrel!!!
MÉG EGYSZER KÖSZÖNÖM KITARTÓ TÜRELMETEKET ÉS SEGÍTSÉGETEKET!!!!!!
A 4126-ban beidézett kapcsolás azoknak való, akik étermembránnal oldották meg a höfokszabályzást, és küzdenek az alkalmazott mikrokapcsoló beégésével. vagy a mágneskapcsoló kattogása nem jön be nekik.
Ezzel, csak a mikrokapcsoló tehermentesítése a cél.
A P1-el a bekapcsolt állapot teljesítményét lehet állítani. (ennek akkor van jelentösége, ha TÙL NAGY a beépített fütötest teljesítménye)
Az elöfütés eredetileg azért lett kiatlálva, mert ha ízzós fütés van alkalmazva a keltetöben, és az izzó nem szereti a "hidegröl indulást".
Ezért P2-vel az izzó vörösizzásig van hevítve, és innen indul, ha az étermembrán kívánta. Ha nem izzóval van fütve a keltetö, az elöfütés elhagyható.
Nálam az elsö gépekben szintén hasonló szabályzó kapcsolás üzemelt, azzal a különbséggel, hogy kapacitívan volt visszacsatolva. Ettöl,arányos-integráló lett. (PI)
Szerintem, nem érdemes "mindenféle" nem keltetöbe tervezett elektronikával kísérletezni. A korábban leközölt kapcsolások valamelyikének megépítésével megoldódhatnak a termosztátos gondjaid. Több kolléga is van, aki a maga által preferált szabályzóelektronika legyártását is bevállalja.
Az is igaz, hogy a tiéd bonyolultabb...azt hiszem ez az: És valóban a hőlengést is kizárja! De továbbra is fenntartom,egy megfelelő alkatrészekből épített,és helyesen méretezett,jól behangolt keltetőgép,nem igényli ezt a precizitást!
Üdv mindenkinek! Szinte már kéthetente felmerül ez a hőfokszabályzós téma....a boiler,vasaló,és gofrisütő hőszabályzói ,nem jók erre a célra!!! Aki végképp nem boldogul,a 4136-os HSZ -ben feltett kapcsolásokat ,szinte anyagáron,kb 5-ért összerakom neki,táppal,vezetékkel,dobozolva! (de tényleg csak egyet-egyet,ahogy időm engedi)Kb így néz ki: Remélem senki nem veszi reklámnak....Üdv:Peti
, mert hiába a jó szabályozó, ha nem jó van tervezve a hőelosztás, a légkeverés A keltető nagyság- fűtés arány. Láttam már olyan gépet, hogy szuper szabályozó lett bele épitve, de semmi sem volt jó helyen. Én azért nem is szokom azoknak ajánlani az épitést akik nemkeltettek legalább egy idényt. Mert akkor megismerik a működés elvét, -:-) vagy nem. 7- 8 éves keltetés utá álltam én is neki először építeni. Lehet én vagyok lassan tanuló?