Keresés

Részletes keresés

ncc1701 Creative Commons License 2010.05.20 0 0 799
Szaki jól csak magának dolgozik, másnak kontár, kapkodó munkát végez. Tisztelet a roppant kevés kivételnek.
A megfelelő ember magának jól meg tudja csinálni, mert időt nem kímélve képezni tudja magát, és nem siet.

Szóval az, h vki magának vmit megcsinált, nem azt jelenti, h lehet felgyujtani az egészet.
Előzmény: fullisti (798)
fullisti Creative Commons License 2010.05.20 0 0 798
Hát érdekes dolgok ezek. Én pl nagyon meglepődtem, h sokan internetes forumok alapján építik a házat, számomra kicsit morbid, szóval az a minimum, hogy hibákat vétenek, a maximum meg nem is tudom mi lehet...
Ilyen az mikor nem szakival végeztetik a munkát szerintem. Arról nem is beszélve, hogy ha x időn belül újra meg kell csinálni, nem hogy pénzt takarít meg az ember ezzel, hanem inkább pénzt dob ki feleslegesen.
Nemrég hívtak egy leszakadt menyóhoz, kb 10 évet bírt műanyag tiplivel, ezen a héten rámkérdeztek, h ugye jó lesz a menyóba a beütős dűbel is, merthgogy azzal csinálták, pár hete pedig egy gazda keresett meg, mert elzavarta a "gipszkartonosát" és kérdezi, h mit lehet azzal kezdeni amit hátrahagytak, úgy hogy ha lehet ne bontsuk vissza, ez utóbbi ráadásul tetőtér, egy egyenes él nem volt benne...
ncc1701 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 797
Viszont a fa nem vezeti annyira a hangot, mint a fémprofil. Plusz teljesen természetes anyag, és megújuló...
Előzmény: ronkovik (794)
ronkovik Creative Commons License 2010.05.19 0 0 796
Hát igen, ez a tipikus iskolapéldája a hibás építésnek. Nem bántani akarlak, de ha egy kicsit hamarabb utánanéztél volna, megkímélted volna magad a bosszúságtól és a felesleges pénzkidobástól, a belinkelt oldal tökéletesen leírja hogyan kell csinálni.Gyakorlatilag igen... sikerült az összes hibás építési módot megvalósítani. ha a lapok szabályosan lettek volna feltéve akkor a keresztbe futó lecekre nem is lenne szükség, elvileg merevít egy kicsit, de nem sokat ér.
Remélem a szigetelő fóliát a hőszigetelő anyag és a gk. lapok között helyezted el és nem a szigetelőanyag fölött, mert ha az utóbbi akkor faxául bezárod a párát a szigetelőanyagba, az pedig nedvesen annyit ér mint halottnak a csók.
Ránézésre az egyetlen helyesen megoldott dolog a villanyvezeték (kábel).
Ha a mesterúrral összefutsz még az életben nyugodtan törd el a kezét, vagy ha rokon vagy esetleg barát akkor finoman hozd a tudtára,hogy jön még egy szívességgel.....rohadt nagy szívességgel.
Előzmény: tangerine (795)
tangerine Creative Commons License 2010.05.19 0 0 795
Köszi a választ!

Azt hiszem sikerült minden tipikus hibát elkövetni a szerelés során:

- műanyag tipli
- túl ritka a léc
- a karton nem merőlegesen van a lécre
- nincs eltolás a lapok között

Ketten csináltuk, de azt hittem, hogy a "mester" tudja, hogy mit csinál, főleg amennyit fizettem neki, én meg először csináltam.

Tényleg az a legjobb, ha az ember mindennek utánanéz, és maga csinálja meg. :(

Azóta már megtaláltam, hogy ezt kellett volna megvalósítani, kár, hogy már késő.

Az hogy behullámosodik esetleg, az kevésbé zavar, bár nem örülnék neki, csak ne essen le a fejünkre.
Elsősorban a szigetelés miatt kellett, mert fölülről a padlásról már nem lehet (le van betonozva), meg mállott/repedezett itt-ott a vakolat, így két legyet akartam egy csapásra ütni, kár hogy mégsem sikerült teljesen.

A rövid éleknél összefogattuk kb 40 cm-es lécekkel a szomszédos kartonokat, nem tudom, ez mennyiben befolyásolja a hullámosodást, bár a hosszú lécekkel ezek nincsenek összefogatva:

Előzmény: ronkovik (794)
ronkovik Creative Commons License 2010.05.18 0 0 794
Nem feltétlenül fog a fejedre szakadni, a függesztők sűrűbben vannak mint az előírás, de 2 aprócska problémára felhívnám a figyelmed.
1 lécvázat nem célszerű használni, mert csavarodik vetemedik, még akkor is ha bramac léc, hozzátenném még,hogy hiába olcsóbb,de sokkal xarabb dolgozni vele mint fémprofillal.
2 ha a 60 cm-enkénti felfüggesztés azt jelenti,hogy a táblákat ugyan úgy akarod a mennyezetre feltenni mintha falat szerelnél, akkor el kell hogy szomorítsalak. Előfordulhat,hogy idővel a karton behullámosodik, túl nagy a tengelytáv.
Mennyezeten a profilok (fém) tengelytávja 120 cm széles gipszkartonnál 50cm, vagy ha hossztengellyel párhuzamosan rakod akkor 40 cm, nem 60.
125 cm széles tábláknál 50 cm, vagy 41,7 cm a tengelytáv.
Előzmény: tangerine (793)
tangerine Creative Commons License 2010.05.18 0 0 793
Sziasztok!

Sajnos csak most olvasom, hogy az álmennyezet függesztőket fémdübellel kell(ett volna) felfogatni a plafonra. Sajnos mi szárnyas műanyagtiplivel csináltuk.
Most mi a sz@rt csináljak vele? Szedjem le? :(
Vagy nem fog a fejemre esni?
Szereléskor néhánynál próbáltuk kitépni, de nem jött, elég masszívnak tűntek.
A függesztők egyik irányban 93 cm-enként vannak, a másikban 60 cm-enként. A nagyobbik szobában (~5,60m x 3,60m= 20m2) 25 db, a kisebbikben (~5,60m x 2,20m= 12m2) 15 db függesztő lett feltéve. A falon is körbe fel van fogatva egy léc (lukacsos téglába való kék tiplivel), az is tart valamennyit.
1 függesztőre kb. 0,8 m2-nyi cucc jut (ha a falra fogatott léc tartását nem számolom)
12-es gipszkarton + bramac léc + 10 cm szigetelés (ez nagyon könnyű) + nylonfólia.
Bírni fogja? Mit tennétek a helyemben?

ilyen tipli volt kb.:

ronkovik Creative Commons License 2010.04.28 0 0 792
Akkor inkább spórolj egy kicsit, a fát felejtsd el, korábban már többször le lett írva miért, vagy ragasztod, vagy fémprofilt használsz.
Szigetelést falazaton belül nem helyezünk el, elveszíted a fal hőtároló képességét, + a falazatban áll majd meg a pára ami a lakásból távozna.
Egyszerű hasonlat: a kabátot kívülröl vesszük fel nem belülről.
Előzmény: ferci78 (791)
ferci78 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 791

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni a következővel kapcsolatban. Régi téglaépület belső falára szeretnék gipszkartont rakni. De a szűkös keret miatt nem ragasztással rögzíteném a lapokat, hanem stáflifához erősíteném őket. Megoldható ez így? Szigeteléssel vagy szigetelés nélkül?

Előre is köszönöm! 

PET SHOP BOY Creative Commons License 2010.04.24 0 0 790
Köszönöm szépen ;)
Előzmény: fullisti (789)
fullisti Creative Commons License 2010.04.24 0 0 789
Sztem minőségben nincs különbség, esetleg méretben, 120 vagy 125cm szélesek. Fordult már elő, hogy a tulaj intézte az anyagot és olcsót, hobby jelzésűt vett, de nekem azzal sem volt semmi gondom. Sztem mindegy.
Előzmény: PET SHOP BOY (788)
PET SHOP BOY Creative Commons License 2010.04.24 0 0 788
De balfék vok!:(
Bocsi rosszul tettem fel a kérdést!

Gipszkarton lapokra gondoltam!
Van különbség közöttük?
Előzmény: fullisti (780)
ronkovik Creative Commons License 2010.04.23 0 0 787
1. Vakolt falra ok.
2. Helyes.
3. Mind a kettő.
Előzmény: halaloszto (786)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.23 0 0 786
jahajj, igy ok!

1. nem gk-ra hasznaltam, hanem vakolt falra.
2. hasznaltam melyalapozot
3. az elso feher utan sem vettem eszre hogy atlatszana hogy hol van glett es hol nincs. az alapozo segitett, vagy a normalis festek?

vajk
Előzmény: ronkovik (785)
ronkovik Creative Commons License 2010.04.23 0 0 785
A rimano 0-3 kapásból alkalmatlan a gk lapok glettelésére, a termékismertetőben le is van írva, ezzel szemben a széria termékismertetőjében benne van az ajánlott felhasználási területek közt.
A szürke és a fehér glett közötti különbséget a festésnél fogod megtapasztalni. Nem mindegy,hogy teljes felületén glettelt a fal, vagy csak foltokban, sávokban. Egy kicsit idegesítő ha a 3. réteg után is átvirít a szürke sáv a festéken. Ha mélyalapozót használsz akkor jelentősen tudod csökkenteni a fal szívóképességét, máshogy szívja a festéket a sima papír felület mint a glettelt rész, ez is okozhat foltosodást.
Előzmény: halaloszto (784)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.22 0 0 784
en a 0-3 nevut hasznaltam. az elvileg szurke. a speci feher-t nem ertettem soha, hogy mire valo. van belole egy kis zacsko, az elso reteg festes utan javitgattam vele.

vajk
Előzmény: ronkovik (783)
ronkovik Creative Commons License 2010.04.22 0 0 783
Rimano-ból se mindegy melyik...
Szerintem a Rimano plus-tól is jobb. ugyan ez is fehér, de vastagon húzva csúnyán beszívódik, ráadásul az áztatásnál is másként kell vele bánni, taknyás, könnyen csomósodik, szerintem a széria mindenképp jobb. (bár ez szubjektív)
Előzmény: halaloszto (782)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.22 0 0 782
az milyen a rimano-hoz kepest? en eddig arra a kevesre rimano-t hasznaltam. kb ugyanaz?

vajk
Előzmény: ronkovik (781)
ronkovik Creative Commons License 2010.04.22 0 0 781
Szintén a szériára szavaznék.(még olcsóbb is mint a többi)
Előzmény: fullisti (780)
fullisti Creative Commons License 2010.04.22 0 0 780
Szia!
Ha glettgipszre gondolsz akkor én a szériát vagy a corsot ajánlanám, mindkettővel nagyon jó dolgozni, de a corso lassabban köt.

Ha modell gipszre gondolsz, akkor nekem a rigipsz-el és a knauf-al van tapasztalatom ezek közül, de sztem a szeria ezeket is veri, finomabb, fehérebb és jobb vele dolgozni.
Előzmény: PET SHOP BOY (779)
PET SHOP BOY Creative Commons License 2010.04.22 0 0 779
Sziasztok!

Van minőségbeli különbség a
RIGIPS - KNAUF - NORGIPS között?

Melyiket vennétek és melyiket nem?

Köszi
fullisti Creative Commons License 2010.04.16 0 0 778
Na, nem akar beszúródni :)

ref
Előzmény: fullisti (777)
fullisti Creative Commons License 2010.04.16 0 0 777
Itt van pár kép még ha érdekel vkit: :)
Előzmény: ronkovik (775)
fullisti Creative Commons License 2010.04.16 0 0 776
Jó látni, hogy vannak akik még gipszel dolgoznak, nem pedig hungarocellel :D
Előzmény: ronkovik (775)
ronkovik Creative Commons License 2010.04.15 0 0 775
Látom szegről-végről 1 cipőben evezünk:)))) Ez az enyém, igaz még csak félkész.
Előzmény: fullisti (774)
fullisti Creative Commons License 2010.04.14 0 0 774
Ez pl egy stukkós perem...
Előzmény: fullisti (773)
fullisti Creative Commons License 2010.04.14 0 0 773
Nagyon jól leírtad, én már elég sokszor csináltam ilyet, annyit tennék hozzá, hogy a takaró lap tetejére lehet feles élvédőt is tenni, így a két élvédőt könnyen össze lehet glettelni, illetve szoktunk olyat is csinálni, hogy a kartonra vmivel szélesebb gipszstukkot teszünk, így ez is megoldja az előlap felső élét. Sőt, van olyan minta ami kartonra húzható, így az előlap szerelésével sem kell vesződni.
Ha esetleg vkinek gipszstukko kell, kereshet bizalommal :)
Előzmény: ronkovik (772)
ronkovik Creative Commons License 2010.04.07 0 0 772
megpróbáltam a csavarokat is bejelölni, ha felnagyítod akkor látszik
-kijelölöd az ud-k helyét ( a kartonlap vastagságát vedd figyelembe a végleges méretnél)
-felfúrod a mennyezetre és a falra az ud-kat.
-a mennyezeten lévő ud-ra rácsavarozol egy lapot én úgy szoktam,hogy a végleges méret 2x-se+ 5 cm, ha egy oldalon ez megvan akkor kijelölöd a doboz magasságát (végleges méret -kartonlap vastagsága) csapózsinórral megjelölöd és a késsel megvágod(vonal mentén akár szabad kézzel is) letöröd, levágod, legyalulod, a maradék lapot egy másik oldalra feltudod csavarozni és csak a közel 5cm-es leeső csík a veszteséged,amit ha mondjuk többre hagysz már ki is adja a rejtett világítást eltakaró függőleges kis lapot, a sarkoknál az egyik lapot engedd egy kicsit túl úgy,hogy hátulról egy kis darab ud-t rá tudj csavarozni, így rögtön kitudod merevíteni.
- a függőleges lapok alsó éle mellé csavarozd fel az ud-t.
-ha 50-60cm-nél nagyobb a függőleges lap kiállása a faltól akkor cd elemeket kell betenni a fali és a függőleges lap ud-i közé, kiosztása 60, vagy 62,5 cm (kartonlap szélességétől függ) arra is ügyelj ha spot lámpákat teszel be, hogy hová akarod tenni őket (cd profilt nehéz átfúrni, ha pont oda esik) berakod a villamos vezetékeket stb.
-felcsavarozod az alsó lapot úgy,hogy a sarkoknál L alakban(miután véglegesre kivágtad) ún. zászló képződjön.
-a kartonlap túlnyúlása tetszőleges, de 20 cm-nél nagyobb ne legyen(lehajlás veszélye)
-a fentebb vázolt módszerrel kijelölöd, levágod.
-rácsavarozod az ud-t, majd a függőleges lezáró lapot (rejtett világítás előlapja) ennek a felső élét nehéz szépen kialakítani,de fontos, vagy ráhúzol egy J profilt (mondjuk ez nekem nem annyira tetszik,de gyors és egyszerű, és legfőképp egyenes)
-gletteled, (a fénykábel takaró lapja mögötti részt célszerű még annak felszerelése előtt megcsinálni, mert amúgy nem tudod szépen glettelni) élvédőzöd, csiszolod stb. kifúrod a spotok helyét, beszereled a lámpákat + a fénykábelt és gyönyörködsz.
Előzmény: kjan01 (771)
kjan01 Creative Commons License 2010.04.06 0 0 771
Úgy tűnik a képek nem akartak elsőre megjelenni.
Előzmény: kjan01 (770)
kjan01 Creative Commons License 2010.04.06 0 0 770
Sziasztok!

Álmennyezet témakörben szeretnék segítséget kérni.
A fürdőszobában, wc - ben, előszobában használtam már gipszkartont és megtetszett a benne rejlő rengeteg lehetőség.
A nappalimon van a sor, hogy felújítsam. Olyan álmennyezetet szeretnék, amiben van direkt(spot lámpás) és rejtett (fénykábeles) világítás is.
Mennyezeten még nem használtam gipszkartont eddig de szeretném valahogy úgy kialakítani, ahogy a mellékelt képeken is látszódik.
Addig értem (gondolom), hogy a falra UD profil amikbe CD profilok kerülnek.
Mit javasoltok, hogy csináljam? Valamilyen függesztővel, esetleg csak profilból építsem meg? Próbáltam utánajárni, de mindenki mást mondott.
Melyik verzióval lehet szebben, pontosabban, egyszerűbben dolgozni?

Minden segítséget, meglátást, javaslatot szívesen veszek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!