Na nálam is igy nézhetett ki Daewoo klima szerelés anno, csak ez annyival jobb ,hogy nincs bevakolva a falba. Korábban kértem vélemény tőletek, hogy mit csináljak a klimával mert minden évben elengedte a gázt. A lényeg, hogy tegnap Jöttek Windyék (pannonklima) le akarták venni a beltérit, de a beltéri csövezete is be volt falazva, és mivel nem engedtem bontást, le kellett vágni a falról. Szóval akkor már jobb , ha falon kivül van a vezeték :) Na, de a lényeg hogy mégis van új klimánk (Daikin), verhetetlen áron és preciz szakszerü beszereléssel. Köszönet: Pannonklima.
A szervíz szakvéleményét nem hiszem, hogy bárki kikérte volna, mert akkor találkoztam volna vele. Az, hogy egy szerelő azt mondta jó lesz úgy, a helyzeten nem változtat, sima gar.vesztéses az ügy.
Látod, pont erre gondoltam.. A 120 m3 déli tájolásnál talán egy 5 kW-os készüléket is elbírna, a helyszíntől függ. Max. jól visszaszabályoz. De ha 3,5 kW megy is fel, arra is rárakható 15 m 10-es cső. Ha rövid a 15-ös csőszakasz, akkor a felület különbséget kiszámolva olyan, mintha hosszabb 10 cső lenne. Ha van rá lehetőség én megtoldanám a 6-os csövet, hogy ne legyen nagy különbség a szívó és nyomó oldalon. Nem biztos, hogy igazam van, csak hirtelen eszembe jutott. A szervíz szakvéleményét mindenesetre én is kikértem volna, jól tettétek.
A vastagon mindkét üzemben gáz megy a vékonyon meg folyadék (nagyrészt folyadék). Ergo nem sok probléma lehet a abból hogy nagyobb az átmérő __szerintem__.
Most szerelő-javítóként tengetem életem nem kereskedem, webet programozok. Így látom hogy hogyan is telepítenek egyesek. Hát ha csak ilyen lenne hogy 1 vagy 2 átmérővel vastagabb a gázoldali cső. Néha már magam sem hiszem-értem hogyan működött a gép 2-3évet.
Az hogy egy klíma csöpög, az világ legtermészetesebb dolga ... kérdezem hogy nézz ez a fal ki szét van ázva ... mondja az ember 5 éve ilyen mióta klíma van ... ez egy iskola nem mellesleg klímaszerelőket is oktatnak ... minden nyáron lefestik és minden ősszel eddig elázott a fal.
Természetesen lehet vitatkozni (azért is hoztam elő a dolgot), De akkor ugye elgondolkodunk azon is, hogy miért nem okoz gondot, hogy a hatos nyomóból szívó lesz, ha üzemmódot váltunk. Zárójelben jegyzem, egyetértek azzal, hogy nem teljesen korrekt a megoldás. Ennek ellenére tartom azt, hogy a gáztörvények alapján, a mindkét végén leszűkített cső gyakorlatilag tizesnek tekinthető. Az nyilvánvaló, hogy némi változás történni fog szűkülés-bővülés környékén, de ez elhanyagolható lesz.
Én egy kicsit azért vitatkoznék ezzel. Lehet, hogy hűtésüzemben nem okoz különösebb problémát egy ekkora csőátmérő-különbség a szívóoldalon (bár nagyobb csőhossz esetén ez is kétséges), de fűtéskor igenis problémák lesznek, el fog csúszni az egész elpárolgás.
"...Nem is állítom, hogy úgy-ahogy nem fog működni..." Nem úgy-ahogy, hanem rendesen kell üzemelnie annak a gépnek, ha rendesen szerelik be. :-) Tekintettel arra hogy cső mindkét végét szűkíted tizesre, ezért a korábban is idézett fizikai törvényszerűségek miatt, a rendszer szempontjából a cső tizes csőként fog üzemelni. Nyilvánvaló természetesen, hogy ez esetben egy kényszerhelyzetről van szó, feltételezem, hogy nem akarják kivésni ismét a falat, ezért az ügyfélnek mérlegelnie kell és a várhatóan kevésbé rosszat választani. Nem vitatom, hogy a garanciaviselő el fogja hárítani az esetleges garanciaigényt, joggal, mert ez esetben valóban nem beszélhetünk szakszerű beszerelésről. Azért túlmisztifikálni sem érdemes a klímaszerelést. :-) Egy kis olvasnivaló: gáztörvények
de szépen írtam le..... Talán a lényeg kivehető belőle, ha nem is egyszerűen. Mindent meg lehet oldani természetesen. Ezt is, csak gondolkodni kell egy kicsit rajta és kompromisszumot kötni.
Nem is állítom, hogy úgy-ahogy nem fog működni, én egyszerűen a Samsung garanciális szervíz majdani álláspontját közöltem.
Egyszerű egyébként a képlet. Felszerelsz inverteres készüléket, 10-es helyett 15-ös szívóoldali csővel. Lehet, hogy megy, lehet, hogy nem. Ha megy , akkor is előfordulhat olyan, hogy bekavar egy kicsit, akkor jön a hibaüzenet. Szervíz kimegy garanciában, és azonnal a telepítést vizsgálja. Ha bármiben eltér a telepítés a szakszerűtől, már nem is foglalkozik a dologgal tovább, keresi a telepítőt a reg. szám alapján, aminek rajta kell lenni a garipapíron. Szól, hogy ugyan javítsd már ki a telepítési hibát, aztán majd megnézzük a gépet. Ha nem regisztrált szerelő telepítette, akkor megvizsgálják a készüléket, valószínűleg megállapítják, hogy semmi baja, és közlik az ügyféllel, hogy beszélje meg a telepítőjével, hogy javítsa ki a telepítési hibát.
Kb. ennyi. Biztosan nem véletlenül írja elő a készülék gyártója a telepítéshez használatos csövezet méreteit.
Azt nem tudod véletlenül, hogy mennyi légköbméter a nappali, amit hűteni kell, illetve milyen hosszú lehet a csövezés? Lehet, hogy lenne rá ötlet, hogy lehet megoldani..
//16-25 vagy 10/15 volt még az egész rági R22-es gépek egy része ami 5 kw-tól felfelé volt, de az 5 kw-osra is és még a 6 kw körüliekre is inkább a 6/12 csövezés volt az általános. Ettől felfelé teljesítményben változtak a csőátmérők.
Már írtam egyszer, elképzelhető, hogy egy nagy tér lehetett az egész lakás közfalak nélkül és erre kapta a csövet kiépítő a feladatot hűtse egy géppel. Így logikus lenne a dolog.
Szia! Mivel én most "samsungos"-ként dolgozom, ha a szervízt fogják megkérdezni, akkor hozzánk jut el a probléma. A válsz egyértelműen: nem. A 3,5 kW-os inverteres Samsung készülékeknél mindnél 6-os, 10-es csövet írelő a gyártó, szívó oldalon 15-öst használni szakszerűtlen telepítésnek számít, és garanciavesztéssel jár. Azt gondolom, hogy Samsung tanfolyamot végzett, regisztrációs kártyával rendelkező szerelő nem is fogja kockáztatni, hogy később őt vegyék elő ez ügyben. Ha meg jóskapista telepíti, akkor úgyis ugrik a gari, tehát tökmindegy.
Bocs, ha kicsit nyers voltam. A helyzet kb. ugyanaz, mint, amikor te elmondod a júzernek, hogy kell a másfeles rézvezeték, mert egyébként leolvad az egész a falban, ő meg csak próbálkozik, hogy azért valahogy csak elmegy arról a 075-ös aluról, is, ne kelljen már áthúzatni, meg kivésni, stb. Persze rá lehet rakni, de ő lesz majd felháborodva, ha nem jól működik, vagy egyáltalán nem fog hűteni, és kijön a szervízes, és hátralép kettőt, hogy ki volt az a b@rom, aki ezt csinálta. Ugrik a gari, a pasasnak meg igen rövid lesz a memóriája, hogy ő erőltette, hogy ne kelljen átcsövezni, a szerelő lesz a hunyó. Egyébként meg az is, mert ezt nem szabadna elvállalni felelősséggel.
Értsd meg, hogy nem lehet. A tizes és a tizenötös csőnek nézd meg a keresztmetszet felület-különbségét, és láthatod, hogy igen jelentős. Itt van a topiktársunk, aki Samsung-szervízes, kérdezd meg tőle, ha tőlünk nem fogadod el.
Nem a szépségével van bajom, hanem hogy 2db kültéri a szomszédom felőli oldalra esik, és mivel a házak közötti távolmság kb 7-8 méter, nem szeretném a zajterheléssel zaklatni. Elég jóba vagyok vele.
A másik hogy van 10 cm hungarocell a falon, a kültéri egység is lesz gondolom 30kg minimum, 4 db 10es dűbel nem fogja megtartani mivel nem tudom a falhoz szorítani a vakolat és a hungarocell megsérülése nélkül (azt meg nem akarom).
Ez a tetőn kívül elhelyezett megoldás jónak tűnik. Bár akkor meg a födémet kell áttörni.