Egyik legjelentősebb balatonparti községről nincs önálló Topik itt a Balaton csoportban, miközben a legtöbb nagyobb városnak már van. Én úgy gondolom Tihany mindenképpen megérdemel egyet. Idegenforgalmi, kulturális, történelmi, és (turista) közlekedési központ is. Itt lehet írni mindenről,ami szűkebb vagy tágabb értelemben érinti Tihanyt. Utak, útitervek, élménybeszámolók, hajózás, a Balaton jövője stb. Legyen ez egy sikeres Topik a sok kevés hozzászólást megéltek mellett!
A vízhúzó keréknek szerintem nyoma mára nincs. Megépült azon a partszakaszon a tihanyi lakosok kétkezi minkájával (merthogy akkor még ilyet is lehetett, ma már ha csinál valamit az ember csak büntetést kap, lásd itt: http://naplo-online.hu/hetvege/20100507_sumeg_aszfalt )
Illetve megépült Habsburg József főherceg kastélya és a gyógyfürdő is azon a helyen, valamint a mai limnológia épülete, lásd:
"... A templom alatt a Balaton partja századokig a természet által kialakított képet mutatta. A környék életébe a kikötő megépülése hozott gyökeres változást. 1922-ben megalakult a Tihany Balatoni Fürdő- és Gyógytelep Rt., amelynek alapítói között volt Habsburg József főherceg is, aki személyes jelenlétével segítette elő a hely ismertté és vonzóvá válását. 1925-re Kotsis Iván tervei alapján készült el József főherceg mediterrán hangulatú nyaralója ... Hasonló stílusban épült a főhercegi nyaraló szomszédságában az ugyancsak Kotsis István tervezte Magyar Biológiai Kutatóintézet. Az intézet 1927-től a Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter által Révfülöpön alapított kutatóhely munkáját folytatta. Jelenlegi két osztálya a hidrobiológia, illetve a kísérleti állattan területét vizsgálja."
És mire ezt bemásoltam, kaptam egy linket a vízhordásról, szélkerékről, köszönet érte annak aki adta:
Tihanyban a vízhordás ősidők óta a nők feladata volt. Földtani okok miatt nem lehetett kutat ásni, így a Balatonból kellett a vizet kemény munkával a hegyre fölvinni. Ezért aztán a környékbeli falvakból nem is szívesen mentek férjhez a fiatal lányok Tihanyba. A monostor szamárháton vagy szamaras kordékkal szállította a vizeshordókat Aszófőről, ahol jó forrásvíz volt. Volt egy szélkerékkel hajtott szivattyújuk is, amely a mai biológiai kutatóintézet helyén állt. A szélkerék alkalmazása Bresztyenszky Béla apát ötlete volt. Ô kérte el 1841-ben a nála vendégeskedő göttweigi rendtársaitól egy négylapátos szélmotor tervrajzát, amelyet ott már sikerrel alkalmaztak. A víz hiányán az 1925-ben megépített vízvezeték segített. A hajóállomás mellé telepített tihanyi vízmű két fúrt kútja szolgáltatta a vizet. Ez aztán gyorsította a betelepülést is a faluba.
És hogy a képek beszéljenek tovább helyettem :) Itt egy kép a hajóállomás építés közben és után, 2 kép a limnológiai intézetről, és egy pár a főhercegi kastélyról, meg a gyógytelepről.. Ezek szépen elvitték a helyet a szélkerék alól.
Ha szépen megkéred hogy csak egy imára had menj be, akkor beengednek általában. A belépőjegy mindazonáltal egyfajta múzeumbelepő, hisz lemehetsz az altemplomba a király sírjához, bemehetsz a királyi hálóba, kőtárba, galériába, stb. Az, hogy ott újabb jegyet kell adott esetben venni, az egy kiegészítő jegy, ami a templomi belépő által olcsóbbá vált... Üzlet az egész. Rihárd atya mindenhol, szinte minden misén, rendezvényén elmondja, mennyire szegény ő is, az egyház is, ezért vegyék a könyveit, tavalyi naptárjait, mindent, mert gazdasági válság van... Nos, azért el tudott menni gyógyfürdőbe németekhez decemberben, januárban Jeruzsálembe 2 hetes zarándoklatra (meghívott vagy 5-6 embert az apátság pénzén, csak a többi fizetett), aztán ment Párizsba zarándokolni 1 hétre, és most kénytelen volt lemondani a Londoni zarándoklatot, mert nincs pénz... Hát ilyen válság legyen az én pénztárcámba is :D
Mellesleg ezt most találtam az apátság weblapján:
Élő kép és hang (stream) elérhető, kizárólag VLC player segítségével, melyet itt letölthet. Telepítése és futtatása után, nyomja meg a "Ctrl + N" -t Protokoll: HTTP Cím: 91.209.114.64:8080 Parancs ikon létrehozása "Ctrl + Y"
Így megy tényleg képpel-hanggal az elő közvetítés a miséről azoknak, akik szeretik Rihárd atya beszédeit... :)
Sziasztok, megvagyok. Valóban régen voltam erre, de teljesen behavazódtam. Olvasni azért szoktalak benneteket, és nagyon örülök Jannny1 felbukkanásának is. Rengeteg új infót kapunk tőle, és élvezettel (és hálával) olvasgatom, nézegetem a képeit, ha van egy kis időm. Sajnos tavaly december óta nem volt alkalmam lemenni, és már komoly elvonási tüneteim vannak. Kíváncsi vagyok a fejlesztésekre is, illetve arra, hogy milyen lesz a végeredmény. Kicsit tartok tőle, hogy változik majd Tihany hangulata. Nem azt mondom, hogy nincs szükség a változásokra, de szerintem pont Tihany az, ami úgy jó ahogy van. Azért bízom abban, hogy a tervezők, kivitelezők figyelembe veszik majd Tihany adottságait, történetét, hangulatát és ehhez mérten bánnak majd az fejlesztésekkel. Örömmel értesültem róla, hogy kinyitott a Fanta, és már alig várom, hogy megegyem ott az idei első fogas filét. :-) Talán május végén, június elején lesz alkalmam ott tölteni néhány napot, addig meg olvasgatom itt a hozzászólásokat, és irigykedem azokra a szerencsésekre, akiknek van alkalmuk Tihanyi levegőt szívni. Nagyon klasszul felpörgettétek ezt a szuper topikot, amiért én is hálás vagyok zjakabfinak, hogy létrehozta. :-)
Bocs mindenkinek, hogy én már tegnap szép hetet kívántam, de annyira sűrű napokat élek az utóbbi időben, hogy tényleg kevertem a napokat...szóval holnap lesz hétfő, és onnantól kezdődik a hét, amihez mindenkinek jókedvet, derűt és nyugalmat kívánok!:)
Kedves Jannny1!:) Egész biztos, hogy nem véletlenül lett az év rendőre a körzeti megbízottatok és a polgárőrök vezetője főfőfő....:)...met akárhányszor Tihanyban voltam, béke és nyugalom volt, késő éjszaka félelem nélkül lehetett sétálni...és az a semmihez nem hasonlítható mélységes CSEND....:)))...egyszerűen felejthetetlen...:)
Értem én, hogy nem pont a vasra vagy a nátriumra gondoltál, hanem úgy egyben találtak mindenféléből többet a megengedettnél. Az egész országban az utóbbi években vizsgálják komolyabban a vizeket, például tőlünk nem olyan messze még arzént is találtak a vízben...:(
Megint szuper képeket tettél fel, köszönet érte! Hogy milyen okosak és ügyesek voltak a régiek ezzel a vízhúzó szélmalommal!Nagyon leleményesen kifundálták, hogy ne kelljen a veszélyes, meredek ösvényen kézi erővel felhordani a vizet...mármint az apátságba. Szerinted van valami nyoma ennek a vízhúzónak? Mondjuk a helye esetleg megvan? Nem emlékszem, hogy a múzeumban láttam volna erre való utalást. Nagyon tetszik a téli jéghordás is...mi mindent kitaláltak és megoldottak eleink...szépen komótosan ment az élet...bezzeg manapság, ha mondjuk valami miatt áramszünet talál lenni, megáll az élet: télen a fűtés, nyáron a hűtés...manapság sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk, mint a régiek, csak erre ritkán döbbenünk rá...mondjuk egy áramszünetnél...:)
Kedves Zjakabfi!:) Mi későbbi topiklátogatók Neked tartozunk igazán köszönettel, hogy már évekkel ezelőtt ráéreztél arra, hogy Tihany kiemelten fontos helye kis hazánknak, és elindítottad útjára ezt a topikot. Nagyon kellemes ez a hely, itt senki nem bánt senkit, mindenkit Tihany szeretete hoz ide.:) Valóban egyre több infó jelenik meg a hozzászólásokban, amik egy része személyes élmény, tapasztalat illetve a netről lementett ismeretanyag. Jó, hogy ez így egy helyen van. Nagyon sokat lendített a topikon az, hogy új topiktársunk Jannny1 napi szinten tudósít bennünket, mondhatjuk VanCoover szavaival élve, hogy Jannny1 állandó kiküldött tihanyi tudósítónk.:) Minden új tagnak nagyon örülünk, mint ahogy éppen most a Te hozzászólásod után csatlakozott hozzánk egy új topiktárs is.:) Az a jó, ha minél többen vagyunk:)
Szép lehetett a tegnapi napod, szívesen lettem volna a helyedben!:) Úgy szeretnék már egy kicsit én is hajókázni!:) Nagyon jó kis programotok volt!:)
Valóban soknak tűnik a belépő:(...megmondom őszintén, többször volt úgy, hogy jó lett volna csak úgy bemenni a templomba, leülni, és egy kicsit befele és a "fentiekre" figyelni, de erre tényleg nincs lehetőség. Értem én, ezzel a jelszóval a nézelődők is bemennének, és akkor nem lenne bevétel. Én akárhányszor Tihanyban vagyok, mindig legalább egyszer elmegyek misére, persze ez csak akkor megoldható, ha az ember több napig ott van, és így este vagy reggel el tud menni a szentmisére. Pedig az emberek többsége inkább napközben látogatja Tihanyt, és akkor idegenforgalmi "látványosság" okán fizetni kell az apátságba való bejutásért.:(
Nem tudsz valamit Balatonőrültről? Olyan régen járt erre...:(
Én utojára gyerekkoromban voltam az Apátságban,most isbemennénk, mert mindennyáron elmegyünk Tihanyba, de hármunknak az már 2400 Ft, az egy kicsit sok.
Hajóval érkeztünk Földvár fellő, és azzal is távoztunk Siófok felé. Kisvonattal felmentünk az Apátsághoz, volt belőle vagy 3 db.
Pont délre, harangszóra értünk oda, ez nagyon jól jött ki.
Körbenéztünk, sétálgattunk, megnéztük a Marcipánboltot, majd a Fantában és a mellette lévő termelői borkimérésben boroztunk.
Voltak már páran, de még csúcsszezon azért nincs.
Lehet, hogy volt már téma, de a 800 ftos belépőt az Apátságba inkorrektnek tartom. És ha én imádkozni akarok bemenni?
Más. Mint topiknyitó köszönöm a sok érdekes infót, képet, értelmes és érzelmes konstruktív és emberi párbeszédet itt a Tihany topikban. Azt hiszem nagyon színvonalas és érdekes fórummá vált ez itt az évek, különösen az elmúlt hónapok során.
Közbiztonság elég jó, talán az is mutat valamit, hogy a Körzeti Megbízott rendőr 2-3 hete kapott kitüntetést a Balatonfüredi polgármestertől, mint az év rendőre 2009-ben. Plusz a helyi polgárőrök vezetőjét kinevezték régióvezetőnek, az egész régióban (kb. egész Veszprém megye) ő lett a főfő polgárőr... Szóval a védelem megvan! :)
A forrás vize nem teljesen biztos, hogy pont ebből a két ásványból tartalmaz sokat, de én erre a 2re emlékszem. Az biztos, hogy 2 ilyen kaliberű dolog teng túl benne. És ezt is csak pár éve fedezték fel, olyan 8-10 éve. És a szerzetesek ideje óta már sokszor formálódott a hegyoldal, ki tudja, milyen volt a víz, volt-e egyátalán ilyen minőségű, vízhozamú, stb. a dolog.
A balatoni vízhordásról találtam három képet, pontosabban a régi apátsági vízhúzó szélmalomról, illetve a téli jéghordásról a fagyasztott húsokhoz, halakhoz. És a névadódról, illetve a névadó forrásod névadójáról, Ciprián apátról egy képet:
...hát engem nem lenne nehéz Sajkodra költöztetni negyedik állandó lakosnak, az biztos:)...az, hogy nincs bolt, és nincs semmi, egyáltalán nem zavarna...nem tudom, bent van-e a gáz, úgy sejtem nincs, akkor mondjuk a téli fűtés nem a legkényelmesebb. Egyébként milyen Tihanyban a közbiztonság?
Kedves Jannny1!:) Rengeteg érdekes, hasznos, okos dolgot írsz Tihanyról, sokat tanulok tőled.:) Például sejtelmem sem volt arról, hogy a forrás vize húzósan nem iható...pedig a szerzetesek is ezt itták anno...nem hinném, hogy lementek vízért a tóhoz, amikor nekik ott csörgedezett a forrás nem túl messze. Mondjuk gőzük nem volt a nátriumról meg a vasról...:) Azt viszont tudom, hogy a '20-as évekig nem volt Tihanyban vízvezeték, és a falu lakossága a Balaton vizét itta. Korábban tettem fel régi képet a vízhordásról.
Minden kedves topiklakónak és-és olvasónak szép hetet kívánok!:)
A ciprián forrás túl sok Nátriumot és Vasat tartalmaz, ezért pár kortynál többet nem szabad inni belőle, több liter (főleg ha valaki napi szinten inná mint a füredi forrásvizeket) mérgező. Kisebb mennyiség néha az nem árt meg, de nagy mennyiségben mérgező a vize, ezért írtam, ezért is nem járnak oda tihanyiak vízért, hanem mindenki Füredre jár be a kutakhoz ha vizet akar... Mellesleg a szerzetesek döntésében az ottani letelepedéshez az is szerepet játszott, hogy a Balaton könnyen elérhető, és az Apátsági templomból is egy kis sétával kimehetett oda a királyné, hisz nem véletlen hozta magával a szerzeteseket, hanem mert gyakorolni akarta a vallását amikor itt van lent Tihanyban.
Németh Lászlóról a művelődési házat, Illyés Gyuláról az általános iskolát nevezték el, elég emlék nekik szerintem, aki tudni akarja hogy miért épp róluk nevezték el ezeket az intézményeket, megkérdez bárkit, és máris többet tud, mint akármely emléktábla által. Szerintem. :) Amugy Sajkódon most is csak 3 állandó lakos van, szóval nem laknak ott sokan még most sem. El van zárva mindentől az a terület, nincs tömegközlekedés, nincs egy bolt se, nincs semmi se, így nehéz oda költöztetni embereket...
Teljesen érthető a család elzárkózása, végül is nagyon zavaró lenne, ha kirándulási célponttá válna a ház. Azért nagyon köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésemre, mert azért elképzelhető, hogy egy Kopasz-hegyi séta alkalmával elkeveredek arrafele is.:)
Azt biztos tudod, hogy Tihanyhoz, pontosabban Sajkodhoz egy másik nagyszerű író, Németh László neve köthető, aki sok évet töltött ott, és ennek emlékére a valamikori ház kerítésoszlopára emléktáblát tettek. Németh László hosszú-hosszú éveken át hipertóniában szenvedett, aminek az '50-es években nem igazán volt gyógyszere, ezért napi szinten vezetett naplót a betegségéről, lejegyezve, hogy mikor mit csinált, mennyit dolgozott/írt, és ennek milyen hatása volt a magas vérnyomására. Így próbálta kordában tartani a betegségét. Ennek a naplónak az alapján írt egy könyvet is, pár éve olvastam. Nagyon érdekesek a könyv azon részei is, amik az akkori Sajkodról szólnak: szinte alig laktak ott azokban az években az írón kívül. Azért is választotta ezt a helyet, mert a betegsége leküzdéséhez nyugalomra, csendre és békére volt szüksége, amit Sajkodon teljes egészében megtalált. Gyakorlatilag önellátásra rendezkedett be, roppant egyszerű körülmények között élt. Amikor tavaly előtt először jártam Sajkodon, meglepődve fedeztem fel a kis emléktáblát, de úgy láttam, hogy a ház már nincs meg. A kertbe nem fényképeztem be, de mintha úgy emlékeznék, hogy gyakorlatilag üres telek virágokkal, növényekkel, és mintha egy pici kis szerszámoskamra lett volna ott. Teszek fel képet az emléktábláról( a fotó 2008. októberében készült):
..:)))...én egész biztos nem vagyok mérgező, de ugye viccnek szántad, miszerint a Ciprián forrás az?:)...ott csörgedezik a gyanútlan és kitikkadt túrázók előtt, akik kivétel nélkül jókat kortyolgatnak a vizéből...én is így tettem, de megmaradtam!:))))...meg azok a régi orosz szerzetesek sem véletlenül települtek a forrás közelébe...amikor másztam fel a barlangokhoz, azon eszeltem, hogy vajon milyen meggondolásból települtek pont oda...:)...nyilván a forrás közelsége döntő volt+ a hegyoldalban ott fenn senki nem zavarta őket, szóval elvonulhattak még az akkori világ "zajától" is...meg arra is gondoltam, hogy biztos szerethették a szépet, mert a barlangokból csodás kilátás nyílhatott a tóra...már ha a fák nem nőttek olyan magasra, mint manapság...:)
Illyés háza megvan, emléktábla sincs, és semmiféle utalás nincs ott rá, ma is nyaralónak használja a család, nem szeretik, ha zaklatják őket emiatt.... Amugy Alsókopaszhegyi vége-felé, közvetlenül az Illyés-köz mellett lefelé bal oldalt van a ház.
Amúgy remélem nem vagy annyira mérgező, mint a névadód, a Ciprián forrás :)
...úgy volt, hogy a Pünkösdöt Tihanyban töltjük, de egy váratlan esemény miatt ez a kirándulás most elmarad...:(((...remélem, a levendulavirágzásra ott leszek:)))...ha nem is magára a fesztiválra, hanem az azt követő időszakban...bízom benne, hogy a levendula nem virágzik el hamar...:) Tavaly októberben ilyen volt a régi levendulás körbeölelve az őszi fákkal:
Jól látható itt is az út mentén a vaddisznók "munkája"...
Igazad van, a barátlakásoknál lévő kápolnáról én is teljesen megfeledkeztem, pedig a mellékelt fotón még az oltár helye is remekül kivehető....és arról se feledkezzünk meg, hogy a közelben csörgedezik Tihany egyetlen forrása(Cipriánforrás), a NÉVADÓM!!!!!:)))))
Jannny1!:) Légysz írd meg, hogy a valamelyik Kopaszhegyi úton(azt nem tudom, hogy a Felsőkopaszhegyi, Kiskopaszhegyi vagy Alsókopaszhegyi útról van-e szó) megvan-e még az a ház, ahol annak idején Illyés Gyula lakott! Úgy tudom, hogy a ház eredetileg a feleségé volt, s a házasságkötésük után Illyés gyakorlatilag ott lakott. Az is érdekelne, hogy amennyiben megvan a ház, van-e emléktáblája. Ahogy írtam, a Kopaszhegyi rész nekem még gyalogosan felfedezendő terület...:)
Arra a földcsuszamlásra a Kopasz-hegyen párszáz (ezer) évvel ezelőttre gondolj. Azért is volt "kopasz" hegy, mert nem volt rajta sok fa hogy megfogja azt az agyagot ott. A templom alől meg nem a téglát szedték ki, hisz az nincs is, hanem a hegyoldalba építkezdek, így gyakorlatilag a hegyoldalát alkotó földet, sziklákat hordták el, ami egy olyan meredk hegyoldalban elég bátor dolog, de bízzunk a szakemberekben. ;)
A cölöpöléssel valamennyire sikerült megfogni az Alsókopaszhegyi utcát, hisz az terhelődik a nagy tehertől a legjobban, és most építik az esővízelvezető árkot, mondván hogy attól kevébé fog csúszni az agyagos talaj, hisz kiadták az Echo Residence 7. épületére, egy fitnesz centrum építésére az engedélyt, ahol egy 20 méter hosszú uszoda, konditermek, szaunák, stb. kap helyet. Az meg megint nem kis súly, ekkora uszodát körbebetonozni és vízzel megtölteni.. Háát. Ki tudja, ha most meg is fogja a domboldalt a technika, 10-50-100 év múlva nem-e indul meg az egész.
A templomokat jól számoltad, amikor írtam én is erre a 4-re gondoltam. Csakhogy éjjel eszembe jutott, hogy ha szigorúan vesszük akkor van egy ötödik is, hisz a barátlakásoknál a kápolna épület sértetlenül áll :)
Nade, beszéljünk vígabb dolgokról... Mondjuk a Pünkösdi Vigasságokról!
Épp akartam kérdezni, hogy milyen vandalizmusra gondolsz...megdöbbentő, amit írsz.:(...megáll az ész: kiszedték a téglát a templom alól!!!...az ember azt gondolná, hogy ilyen nincs...és tessék, van... Erről a földcsuszamlás dologról eddig nem tudtam, s arról sem, hogy így alakultak ezek az un. peremek...pedig, ha elképzeljük, nagyon is érthetővé válik a folyamat...mondhatjuk azt is, hogy "megroggyant" a hegy, megcsúszott, kicsit inkább szétfele csúszott, és így alakulhattak ki ezek a peremek...értem az egészet...úgy kellett volna akkor hagyni, ha már megtörtént a baj...de nem, ezt megtetőzték azzal, hogy ezekből a peremekből lettek az utcák(!!!) megterhelve a házakkal...:(...pedig nem kellett volna ahhoz geológusnak lenni, hogy számoljanak a következményekkel. Nem tudom, hogy a cölöpöléssel sikerül-e megoldani a problémát, attól tartok, hogy csak időlegesen...pedig ha beindul a hegyoldal egy nagyobb esőzés hatására...belegondolni is horror... Valóban nagyon furcsa, ahogy egyre sivárabbá, lakatlanabbá válik a rév környéke...logikus, ha ilyenkor feltesszük a kérdést: kinek áll érdekében...vagy csak egyszerűen a slendriánság, a hozzá nem értés, a nemtörődömség okozza...ki tudja...:( Mielőtt lemegyek Tihanyba, mindig "készülök" a látnivalókból. Akkor is, ha már többször láttam.:) Érdekes, én tudtam arról, hogy Tihanyban valamikor volt egy vár. Sajnos csak a sáncok egyes részeit találtam meg.:( Sokszor az a baj, hogy a helybéliek sincsenek tisztában az értékekkel.:( Tegnap írtad, hogy a Kálvárián fog megépülni Tihany 5. temploma...ezen elgondolkodtam egy kicsit...:)...és megpróbálom összeszedni...mármint az előtte lévő négyet...Szóval: 1.az Apátság, 2.az Apáti templom Sajkodnál,3.az Újlaki templomrom a Club Tihanynál és 4.a református harangláb, amihez biztos imaház is tartozik...Ez akkor így négy.:) És ehhez jön majd az új kápolna a Kálvárián...Jól gondolom?
Vasárnap délután egy egy órás megemlékezés volt kint a kálvárián, nem egészen mise, de mivel papok tartották, elég sok vallási tartalommal átszőtt megemlékezés volt természetesen.
Amúgy nem csak akkor volt vandalizmus... Szerintem továbbra is folyik ez Tihanyban, hisz akinek volt pénze, azoknak eladták a templom alatt a domboldalt (Pisky sétányról lenézve lehet látni), ők szépen kiszedték a sziklát a templom alól, így idővel, néhány komolyabb vihar után talán a templom se marad meg. A kopasz-hegyen jóváhagytak pár éve egy nagy szálloda építését (Echo Residence Hotel *****), pedig tudták, hogy a régi, ötödakkora épületek alatt is csúszott a domboldal (mérik is sok éve a csúszás mértékét), hisz régen egy földcsuszamlás miatt alakultak ki peremek a hegyoldalban (mivel tiszta agyag a talaj, az esőben könnyen csúszik), és ezek a peremek lettek utcák. Ezek pedig nem terhelhetők. A végén elkezdték cölöpölni az utcákat (6-8 méteres lyukakat fúrtak, és betonnal kiöntötték), de még mindig csúszik. Most esővízelvezető árkot ásnak, kisajátítva a magánterületeket, hisz az alsókopaszhegyi utca 2 méter széles. Mindezt persze önkormányzati pénzen, de hát csak kiadták az engedélyt pár éve az építésre, mert valakinek érdeke volt... A hajóállomáson és a Révnél a folyamatosan romló épületek, utak a környék elértéktelenedéséhez vezetnek, ki tudja, nem-e céllal van ez valahol. Az Óvárban a várfalat lényegében széthordták a gazdák, mert senki nem modnta nekik, hogy az ott a régi várfal, másrészt senki nem törődött vele sem tulajdonosok, sem állami szerv hogy megvédje valamennyire...
Lehet, hogy nem olyan látványosan megy a rombolás, de folyik sajnos.
Elolvastam...szomorú és félelmetes.:( Az utolsó előtti oldalon van arról szó, hogy a corpusok végül Sümegre kerültek. Rákerestem, és ezt a fotót találtam:
Teljesen jól olvasható, nyilván rá kell a kicsi képekre kattintani,ezzel kinagyítja és akkor tökéletes!:) Nagyon rendes vagy, hogy a munkád mellett beszkennelted és feltetted! Köszönet érte!:) Mindjárt olvasom...:)
Ez egy borzalmas időszak lehetett a tihanyiak életében...megpróbálták ugyan a lehetetlent, az ellenállást, de ez eleve kudarcra volt ítélve...:(...gyűlölöm az erőszakot és a vandalizmust. Elgondolkoztam egy kicsit a dátumon, azaz hogy 50 éve történt mindez, 1960-ban...pont egy olyan szűk időintervallumban, amihez '56 még nagyon közel volt ugyan, de pár év múlva jött az amnesztia...szóval a forradalom és az amnesztia közötti időszak közepén történt a Kálvária lerombolása....sötét idők...:( Most május 3-án voltak megemlékezések? Gondolom a szentmise keretében biztos, hiszen nagyon kerek volt az évforduló.
Nos, nem csak meg merték tenni, hanem ma is sok helyen, más műemlékkel is megteszik, mert a vezetés / politikai akarat / pénz, stb. úgy akarja.
Amúgy amit a bemásolt leírás nem írt, az egy érdekes történet, Alberik atya leírásaiból készült könyvben olvastam valamikor. Úgy kezdődött, hogy a levél érkezte után kiküldtek egy szobrászt/kőművest vagy valami ilyesmi szakembert, hogy kezdje el kivésni a márványoszlopokból a stációkat. Ő odament vésővel kalapáccsal, mire ezt meglátták a környéken lévő tihanyiak, ketten szőlőkaróval megfenyegették, hogy vagy elmegy, vagy kikap... Ezután ő elment, és pár nap múlva jött vissza, akkor már a megye biztosított fegyveres kíséretet nekik, akik a bokorból figyeltek, hogy lecsapjanak a fenyegetőzőkre. Ekkor persze már ezt látva a tihanyiak nem mertek fenyegetőzni, csak álltak és nézték ami történt. Ezután jöttek autókkal darukkal bontani és elhordani.
A keresztek visszaállítása nem fog mostanában megkezdődni, ahogy azt már írtam talán amikor nyert a falu a Tihanyi Legenda projektre 600 miliót, abban benne van az is, hogy a kálvária dombon IV. Károly-ról elnevezve kápolnát építenek, mintegy megtetőzve a stációkat. Erre kapott a falu pénzt, ennyivel szépülhet a kálvária. (Na meg, 4 templom nem elég Tihanyba, jöhet az 5. is :) )
Elolvastam a cikket Dr. Vass Sándor Alberik (1911–1992)bencés szerzetes fotográfus megjelentetett fotókötetével kapcsolatban, de a cikk írója igen kritikusan nyilatkozik a kiadásról, és ez a stílus nekem itt-ott bántónak is tűnik. Egy kötet megjelentetésekor bizony az anyagiak nagyon döntőek, éppen ezért egy szerényebb kiadásnak is örülni kell. Mellékelem viszont a cikkben szereplő képeket:
...megrendítő a Kálvária története...összeszorul az ember szíve...és félelmet is kelt, hogy ezt meg merték tenni anno...merték is és tették is:(((...mindössze 50 éve!...rettenetes... Magáról a lerombolásról évekkel ezelőtt hallottam egy rádióriportot...úgy gondolom, agyon volt hallgatva ez a gaztett... ...és a rombolás alatt sírt a falu...milyen lelki mélységeket és kilátástalanságot élhetett meg Tihany lakossága...és még hangosan sem lehetett sírni...sem a valóságban, sem átvitt értelemben...:(...ez tragikus...:((( Az előzőek miatt a tihanyi Kálvária nem csak Jézus szenvedéstörténetének stációit jeleníti meg, hanem az ott élt emberekét is...csodálatos az az összefogás és egyet akarás, ahogy ez a Kálvária újra felépült.:) Nagyszerű emberek éltek és élnek Tihanyban!:)...és ilyenkor eltörpülnek az egymás közötti torzsalkodások és ellentétek... Külön köszönet a régi fotókért, mert eddig nem láttam képet arról, hogyan nézett ki eredetiben a Kálvária.Jó lenne a kereszteknél is rekonstruálni a régi "teraszos", kőmellvédes kiképzést....és a korpuszokat is helyre kellene állítani. Gondolom ez idő és pénz kérdése.
Köszi, köszi, köszi Jannny1 a rengeteg küldeményt, este végig fogom mazsolázni, de most csak éppen bekukkantottam és rohanok tovább! Itt mifelénk igazi nyár van, gondolom felétek is! Mindenkinek szép, nyugis délután kívánok!:)