A trágya szaga biztosan odacsalja ezeket a legyeket is, és kukacos lesz. A retek nem a legtápanyag igényes növény. A tulzott tápanyagtól laza szövetű, vizenyős lesz.
Nem mondtam, hogy ezeket próbáld ki mind, csak akt érdekel ez a fajta védekezés, annak hasznos lehet-
Dolichos lablab v. Lablab purpureus néven keresheted. Ezek szerint sokáig elálla magja? Nekem is van jó pár éves magom, nagyon szép növény, ha találok helyet (ami nem könnyű), lehet, hogy vetnék. Az ehetőségnek nekem is utána kéne néznem, úgy emlékszem, mintha ehető lenne, de nem egyértelmű. Annyit nem termett, hogy ez különösebben fontos lett volna.
Ezen a topikon zöldfülűként, kérdezni szeretnék: mit tudtok az "apácababról"? Létezik egyéb neve, amin utána tudok nézni? Kicsi fekete gömbölyded babszemet terem, amin kiemelkedő fehér szegély van, úgy 1/3-án a kerületének.
Több éve kaptam a magját (sajna elfelejtettem, kitől), tavaly elvetettem, tényleg babféle. Termett vagy fél kilót, de azóta meg vagyok lőve vele: nem vagyok abban sem biztos, hogy ehető, azt meg pláne nem tudom, mit és hogyan érdemes főzni belőle.
A felrakott fotó életlenségéért elnézést (vénséges mobiltelefonnal készült, rossz megvilágítás mellett), a homályos érme egy ötforintos méretviszonyításnak. A lényeg, a babszem formája, a fehér szegélye azért látszik.
Állandó locsolgatás nem lesz, mert nem verek sátrat a veteményesben:-))) Max. naponta kétszer-háromszor:-))Utána pedig gyorsan felfaljuk -még a bolhák előtt- a retket:-)
monjuk én pont ezért vettem tizedgrammos digitális mérleget. Minden vegyszert ezzel mérek. Egyszerűbb, nincs túl vagy alá adagolás, könnyen tisztítható, mert van egy különbejáratú vegyszeres kanalam meg kis tálkám.
Azért nem egyik napról a másikra fogynak el, az élők nem pusztulnak el, csak nem szaporodnak tovább. De a retek tényleg jól szokta bírni a versenyt a bolhákkal, ha állandó marad a bolhamennyiség.
Hallgattam Ilre és nálam is bevált. Ha meg is jelennek a bolhák, nem szaporodnak el annyira, hogy komoly kárt tegyenek, később meg olyan gyorsan nő a retek, hogy kevés bolha nem számít. És ha állandóan nedves a talaj, tényleg elfogynak a bolhák. Az állandó locsolgatás meg a reteknek is javára válik.
Köszi! Olyan vagy, mint a 197...bár még annál is jobb, mert ő már volt, hogy hülyeséget mondott nekem:-)) Én takarmánynak vetettem, úgyhogy sűrűbben hagyom akkor:-)
Megöntöztem és most várok:-) Jó lenne, ha ki tudnának fejlődni, kiváncsi vagyok erre a magkeverékes megoldásra. Azt szeretnék még kérdezni, hogy a ciroknál mennyi tótávolságot kell hagyni? Olyan apró volt a mag, hogy jó sűrűn vetettem, aztán jól ki is kelt...:-)
azért nem mindegy mennyit tesz a kés hegyére, de a zacskó tartalmához viszonyítani lehet.
Ezt a kiöntős és felosztó módszert direkt nem írtam, mert ezek ugyanis mérgek. A papírra kiöntés, és matatás közben káros hatások érhetik a méregetőt, belélegezheti a port, bőrön át felszívódhat, neadjisten egy huzat az egészet szétdzórja a levegőben. Nem véletlen kell használat közben védőeszköz.
A késhegynyi megoldás nem igazi. Én pár éve vettem discust (lisztharmat) nagyker, pár gr. 100 L víz (a kisker ár ¼-ért) Én úgy oldottam meg az egészet kiöntöttem újságpapírra és vonalzóval szemre 10 felé / 10 L vízhez . Visszacsomagolva újságpapírdarabokba alufóli és kész
Komolyabban: látod mennyi van a zacskóban, és ahhoz viszonyítod. nem kell ehhez patika mérleg.
A vízről, és a retek locsolásáról március óta folyamatosan beszélek:)
Hogy segít? nálam igen. De ezt rendszeresen, naponta, akár többször is, kis adagokban, nem a föld átáztatása a cél, hanem a nedvesen tartás. A bolha a száraz talajban szaporodik.
Én kontaktot nem igazán használok, nálam felszívódóból bő a paletta . Pl a reteknél nálam mindig kiskorában ott a bolha, akkor igazán nagy károkat tudnak okozni, én akkor permetezem actara (vénusz), mospilan stb., ha nincs bolha akkor picivel később és ez elég , nagykorában szedés előtt már nem tud nagy károkat okozni, ha mégis nagyon zavaró akkor pl. fendona
Igen, csak épp ez a nehéz, 4 grammból kimérni az 1/10 részét...vagy mennyit:-) Az öntözéstől elmúlanak azok a földi bolhák róla? Tegnap megöntöztem én is, és az eső is:-) Nem tudom mennyi eshetett, még nem voltam kint, de azt látom hogy köd van...
Egy kb 300-400 Ft-os 1 literes műanyag virág permetező. Ebbe a 10 lieres adaghoz javasolt szer 1 tizede, és lehet fujni. Kis mennyiséghez ez a legjobb megoldás. De ezt is lehet még felezni. Csak az adagolást kell kiszámolni.
(Ha az ilyen fújó szóbakerült: a kiürült ablaktisztítós flakkonokat nem ajánlom, mert én is kipróbáltam, és érdekes módon bármilyen más szer használata után a pumparész elromlik)
Lehet, hogy van, ami a talajból fertőz, de nálunk eddig mindig bevált a takarás, úgy sose lett kukacos, anélkül meg mindig. Talajfertőtlenítőt még soha nem használtunk. Az biztos, hogy többször egymás után ugyanoda soha nem ültetünk káposztaféléket. Szerintem a takarás vetésváltással kombinálva hatásos.
A gyökérlégy ellen atakarás nem biztos megoldás, mert a talajban lévőlárva a károsító.
KÁPOSZTALEGYEKKártevő: tavaszi káposztalégy (Phorbia brassicae), káposztalégy (Delia radicum)
Jelentőség: a káposztafélék legjelentősebb kártevője. Súlyos esetben fiatal növényeknél növénypusztulás következhet be.
Kártétel: A lárvák a gyökereket elfogyasztják, a gyökerek között, esetenként a szár belsejében felfelé haladó járatban fehér nyüvek táplálkoznak, járatuk morzsalékos rágcsálékkal telített. A fiatal növénynél a kártétel nagyobb, mint az idősebbeknél.
Fejlődésmenet: 3 nemzedékes és báb alakban telelnek a talaj felső részében. A rajzás már kora tavasszal kezdődik, így már a hajtatóházakban is jelentkezhet. A lárvák 3 hét alatt fejlődnek. A rajzások elhúzódóak, így a harmadik nemzedék már vegyes állományú.
Ökológia: nedvesebb, meleg nyarak segítik a szaporodását
Előrejelzés: sárga szíbcsapdával
Védekezés:
- 2-3 éves vetésváltás
- Káposztamaradványok megsemmisítése
- Talajfertőtlenítés
- Vegyszeres védekezés a kelések után illetve a palántázás után
Javasolt technológia:Talajfertőtlenítés:
Force 10 CS (I.) 1,0 l/ha,
Counter 5 G (II.) 20-25 kg/ha
Állománykezelésre javasolt készítmény:
Decis 2,5 EC (III.) 0,3 l/ha