...nem pedig csokinyuszit. Bár az utóbbi is kis édes, de ez mégis az előbbivel kapcsolatos problémák és örömök megbeszélőtopikja. Aki az észt osztja a Legfőbb Nyúltáp: Vegetable.
Fő nyúlkaja a jó minőségü széna (70%), amit egy max félmaroknyi magmennyiséggel egészithetünk ki. Ez ha nem akarunk hizlalni, 2-2 rész árpából, búzából és zabbol, valamint 1 rész bármilyen magkeverékből álljon, amit a nyúl szeret. Ha kicsit jobban állsz, vegyél speciálisan törpenyulaknak készitett, kevés energiatartalmu vegyes keveréket, vagy speciális törpenyultápot. Mézes magot ne vegyél, finomság heti 2-3 lucernakarika, vagy répás finomság (méz, cukor és tejadalék nélkül!) vagy hasonló. Kell nekik még nyalósó és rágófa vagy rágókő. Zöldséget gyümölcsöt ovatosan szoktatva kaphat, kivéve citrusfélék, krumpli és hagyma. Kerüld a bolti salátát.
Ne felejtsd a vizet :-) Jó nyulnasi tippek a 14760 hozzászólásban --- Egészség és gondozás további infoi: www.torpenyul.hu
Nekem Csoki nyuszim szokott szagos bogyókat gyártani, én jelölő bogyónak hívom, mert nálunk a másik nyuszi területét akarja vele felülírni, legalábbis én így látom. Szóval lehet, hogy az ivarosodás miatt van. De ez csak egy tipp, vannak itt, akik jobban értenek hozzá.
Én nyuszkóm is imádja a textilt, tépkedi a szőnyeget és simán lerágja rólam a pólót ha hagyom :D
Amúgy gyakorlott nyuszitartók segítsetek, 6-7 hónapos a nyuszim és hirtelen nagyon erőssé vált a bogyójának a szaga, nem kellemetlen, hanem ilyen édeskés vagy milyen (pedig van szagtalanító yucca a kajájába :)). Kérdés, hogy ez vmi normális (ivarosodás??) vagy kaja...jó lenne megszüntetni ha lehet :D
Akkor ne tudd meg hogy nalunk Bugs milyen sunyin elintezett 3 db jo vastag függönyt :(( a nem lathato felenel (sarok, takarasban, stb) akkora darabokat kiharapott belöle, hogy most, mikor nagytakaritast csinaltam, kellet kidobni az összeset... de minden oldalon mas fajta függöny van, es csak egyet, a legvastagabbat intezte el :(( a többi biztos nem volt a fogara valo :))
Ti hallottatok már olyan nyúlról, amelyik a textilre utazik??? Nagy boldogan újságoltam régebben, hogy a Mogyi nem rág a lakásban. Bútort, kemény dolgokat tényleg nem, olvasni is csak ímmel-ámmal szokott, viszont rákapott a textíliákra. Már elpusztított egy vasalódeszka huzatot, több terítő lelógó részét és az egyik nagy szőnyeget is most cibáltuk ki a zongora alól, mert szaloonképtelenné tette végig az egyik oldalát. Nekem tegnap körömvágása közben a mellényemet harapta ki egyetlen jól irányzott kattintással... Persze igyekszünk minden ilyesmit elmenekíteni az útjából, mert félek attól is, hogy lenyeli és baja lesz tőle, de teljesen nem tudja az ember lecsupaszítani a lakást....
Ha az anya hozzá van szokva a gazdihoz, egész nyugodtan meg szabad, sőt meg is kell őket nézned.Fontos, hogy lecsekkold őket, egészségesek-e, és hogy tele van-e a pocijuk. Ez utóbbit onnan látod, hogy feszül és fényes a pocijuk. Akkor jóllakottak. :D
sziasztok! Kérdés:Meg szabad-e fogni az újszülött kisnyuszikat,vagy sem?mondjuk olyan esetben,ha az anya nem jó helyre ellett(az alomtálcájába pl)és szükséges lenne az áthelyezsük...vagy,nem árt a kisnyunyóknak,ha az alomtálca egyik sarkában van a fészkük. Egyik szakirodalom azt írja,hogy nyugodtan meg lehet fogni őket,másik meg hogy még véletlenül se,mert az anya nem fogadja el őket,megtámadhatja őket..stb.Szóval,kinek mi a tapasztalata?
szerintem nem. nagyon kevés betegség van, ami emberről állatra, vagy - ez a gyakoribb kérdés - állatról emberre terjedne. miből gondolják, hogy tüdőgyulladás vitte el a nyuszit? boncolás eredménye?
Cave: jövő héten elviszem mindkét nyulat Vargához, veszek ki szabit:) Mindent megnézetek rajta. Azóta szőrtépkedés nem volt, de szájban szénagyűjtés igen.
A rokonom törpenyuszója elpusztult:( Állítólag tüdőgyulladás, mer megkaphatja embertől a vírust. Hallottatok már ilyenről. És van más betegség is amit elkaphat tőlünk? csak mert össze-vissza kapja tőlem a puszikat...
Én azt javasoltam Radafuknak, hogy érdeklődje meg Vargánál, mit lehet tenni, lehet-e tenni valamit.
(asszem, egy doki álvemhesség esetén 2féle dolgot tud csinálni: UH-zni, hogy látszik-e valami rendellenes odabent, illetve műteni. Ez utóbbi Szuszó kora miatt tényleg csak végszükség esetén jön szóba, viszont minden álvemhesség után UH-ra hordani csóri nyulat, hát kábé hamarabb elviszi a stressz, minthogy baja lenne az álvemhesség szövődményeitől...:s)
sajnos a Rodemectinre nincs ráírva, hogy mennyi ideig véd. én annakidején mindig 1 hónapra eresztettem ki 1-1 nyulat a teraszra, és előtte kapott cseppet, és nem lett baja. De ugye a terasz, az nem annyira veszélyes hely élősködő szempontból, mint mondjuk ha az aljnövényzetben grasszál a nyúl. Esetleg érdemes lenne keresni valami kontaktlehetőséget a szer papírosán, biztos van nekik valami elérhetőségük, ahol lehet ilyen ügyben érdeklődni... ha lesz egy kis időm, én is megpróbálok utánajárni, bár annyi hendikeppem akad, hogy nincs nálam a papír... de majd bescanneltetem jóanyámmal...
Tegnap nyugi volt, ma reggel viszont már megint gyűjtötte a szénát, a szőrtépkedés egyelőre elmúlt. Kivettem szépen a szájából, az orrát kell piszkálni hozzá, az a trükk:) Mindig szépen elmagyarázom neki, hogy "nyugi, nem lesznek kisnyulak, nyugdíjas nyúl vagy".
de jól gondolom, hogy ha nem nagyon megy ki a szabadba, akkor nem kell ismételgetnem, csak akkor, ha zöldközelébe érkezünk (de akkor meg gondolom 1 nappal előre célszerű, hogy kialakuljon a védettség).
Én két hét múlva megismételtem a csepegtetést, aztán fél évig nem adtam újra. Igaz, én meg a férgek megelőzésésre (esetleg kiírtására) használtam. De kullancsra tuti megínt így használnám. Pl. ma, meg 2 hét múlva ismétlés.
tamassy: nekem is kéne egy kicsit segíteni. A Cave-féle kisnyúl pár hetente, durván másfél havonta álterhes lesz. Most egy csomó szőrt kitépkedett és fészket épített megint. Ezt persze a tanácsotok alapján mindig gyorsan megszüntetem. De nem lesz ettől baja? Hogy gyakran golyózik be szegény, ilyenkor megy egy kis harc Bátor nyúllal, aztán hetekig megint olyanok mint egy nyugdíjas házaspár.
elolvastam, erre vonatkozó szöveget nem találtam. :( annyi van ráírva, h nyúlnál testtömegkgonként 2 csepp. a többi állatnál meg az, hogy ha van vmilyen fertőzöttség, akkor mi a kezelés, de ugye a nyúlnak nincs semmi baja, csak elkerülném a kullancsot.
a Rodemectint mennyi időnként kell a nyúlra csepegtetni? tehát ha mondjuk ma csepegtetek rá, és holnaptól hétfőig lesz nagyjából a szabadban sokat, akkor közben kell még csepegtetnem, vagy kitart addig?