Keresés

Részletes keresés

Torok.Peter Creative Commons License 2016.04.01 0 0 24

Én nem csak Valentin napon adok virágot a kedvesemnek, de idén egy különlegesebb formát választottam, egy futár vitte ki a virágot. Hihetetlenül örült neki! Hajnalban rendeltem online az ( arioso.hu ) és pár órán belül ki is ért. Nagyon elégedett voltam mindennel!

nyman Creative Commons License 2004.01.13 0 0 22
A link http://index.hu/velvet/ciki/cikihirek/?main:2004.01.13.&161851

Egy http://-vel tobb maradt benne, bocsi

Előzmény: nyman (21)
nyman Creative Commons License 2004.01.13 0 0 21
Na bazze ezek mar megint koran kezdik.
Szív alakú csokrok Valentin-napra

"Egyes rossznyelvek szerint a Valentin-nap magyarországi bevezetése mögött leginkább gazdasági érdekek húzódnak meg,

na elmesz te a ....

Barsony Creative Commons License 2003.02.15 0 0 20
Nekem szép valentin napom volt....;-)

De itt egy vicces és modern megközelítése az eredetnek, úgy olvastam ma:

A II. században egy Valentin nevű ember keresztény hite miatt II. Claudius császár börtönében sinylődött. Hogy hogy nem, egyre szimpatikusabb lett neki a börtönőr vak lánya. S mert a szerelem nem ismer határokat, meg olyan sok programmja sem lehetett, vissza is adta a lány látását. A császár azonban nem méltányolta a szerelem gyógyászati teljesítményben történő megnyilvánulását, és 270. február 14-én vérpadra külte Valentint.
Hősünk a kivégzés előtt a következő SMS-t küldte kedvesének: "A Te Valentinod".
A történetet hamar felkapta a média és 496-ban már Gelasius pápa elrendelte, hogy Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék. Az angolok már 1446 -óta teszik ezt. Hazánkban 1990-től ismerték fel a jeles nap, párválasztási ceremóniára gyakorolt jótékony hatását !

Gonzalo Creative Commons License 2003.02.14 0 0 19
Kis kiegeszitonek mi is ez a Valentin nap?

A Valentin nap története

Ki volt Valentin? Nem könnyű válaszolni erre a kérdésre. Az egyik könyvben azt olvashatjuk, hogy két Valentin volt, kiknek történetéből egy legenda született, mások vitatják, hogy ketten lettek volna, egyes források viszont három Valentinről beszélnek. Íme néhány a különböző történetekből:

Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben.
Valentin Terni püspöke volt, aki Rómában halt meg vértanúként.

Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: "Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!"

Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket.

Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: "A Te Valentinod".

--------------------------------------------------------------------------------

A rómaiak február 15-én tartották Luperkalia ünnepét. Ezt a tavasz-ünnepet Luperkusz isten tiszteletének szentelték, aki a nyájak és a termés védelmezője volt. Az emberek dalolva és táncolva könyörögtek Luperkuszhoz, hogy megvédje a nyájaikat és vigyázzon az emberek és az állatok egészségére és termékenységére. Az ünnep éjjelén a fiatal nők belerakták a nevüket egy kerámia korsóba, a férfiak pedig húztak belőle egy-egy nevet. Az ünnepség és a táncok idejére párok lettek, sőt gyakran egész évben együtt maradtak.
Valentin nap azért van, hogy megünnepeljük egy szent emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Ilyenkor az emberek szerelmes üzeneteket cserélnek. Mások szerint később sokan összetévesztették a norman-francia 'galantin' szóval, ami szerelmest jelent. Az idők során a két hiedelem összefonódott, melynek eredményeképpen Szent Valentinra úgy emlekezünk, mint a szerelmesek védőszentjére.

Előzmény: Altamara (18)
Altamara Creative Commons License 2003.02.14 0 0 18
Valentin nap

Ennek a napnak a megünneplése nálunk nem régi hagyomány. Annyit általában mindenki tud, hogy a szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást. De mi lehet ennek az eredete?

Az ókori Rómában február közepén volt a várva várt Lupercalia, a szerelemünnep, amikor mindent szabad. A római erdőisten, a farkas alakjában elképzelt Faunus asszonyát, Luperca istennőt dicsőítették ezen a napon, s Faunusról köztudott, hogy féktelen, kifogyhatatlan szerelmi erővel - ma potenciának neveznénk -, rendelkezett.

Ekkor Róma fiataljai, akik épp, hogy csak a látszat kedvéért elrejttették szemérmüket egy rongydarab alá (a bátrabbja még ezt sem), véletlenszerű névkihúzás nyomán párt kerestek maguknak.

Ilyenkor az is szokás volt, hogy a lányok körbe futották a Palatinus dombot, a város papjai pedig egy kecskebőrből készült szíjjal meglegyintették őket.(A szíjat februa-nak hívják, ebből lett a február.)

A legenda szerint az i.sz. 270-ben tartott ünnepen végezték ki Valentint, az üldözött, keresztény püspököt. Bizonyos nézetek szerint Valentint azért ítélték halálra, mert segített üldözött keresztény társainak, sőt egyiket-másikat ki is mentette a börtönből, míg más források szerint Valentin titokban párokat adott össze, noha ezt II. Claudius megtiltotta, mondván: a nőtlen katona lojálisabb a nősnél.

A legenda szerint a kivégzés előtt Valentint börtrönben őrizték. A börtönőrnek volt egy vak lánya, akit Valentin imádsággal meggyógyított. Egy másik variáció szerint ez a lány teljesen éplátású volt, viszont szerelembe esett Valentinnal. Amikor a férfit vitték a vesztőhelyre, akkor odakiáltott, hogy "a Te Valentinod", illetve egy másik változat szerint levélkét dobott a (vakságból felgyógyult) lány felé az imént idézett szöveggel.

A teljesség kedvéért van egy harmadik variáció is, amelyben nincs semmilyen lány, csak annyi, hogy miközben vitték el, azt kiáltotta a tömegnek, hogy "Ne felejtsétek Valentint!", és hogy "Szeretlek benneteket!" Mint kitűnhet, a szeretet motívuma mindhárom esetben meghatározó erővel van jelen, s ennyiben mintegy előkészíti napjaink megemlékezéssorozatát

nyman Creative Commons License 2003.02.08 0 0 17
Barsony Creative Commons License 2002.02.14 0 0 16
Nem, de ez eppen az 'ünneplös napja' a szerelmeseknek. Ugyanugy, mint az anyak napja. Azt viszont sokan nem 'antizzak.'. Vajon miert ? Talan a szerelmesek nem erdemelnek annyi tiszteletet mint az anyak ?
Egyebkent valoban irritalo is lehet ez a nagy ömlenges valentin napon.Nem is kell tulzasba vinni.
Előzmény: Gergo (-)
nyman Creative Commons License 2002.02.14 0 0 15
"De hogy kifejezzem valaki iránt azt hogy szeretem, rajongok..."

Jap, 1et ertek. Akar mikor meg lehet lepni kedvesunket valamivel, valentin nonap szuli es nevnap stb stb kivetelevel is.

na de mindegy tul vagyunk mar ezen a napon is.

Előzmény: Coolboybadboy (14)
Coolboybadboy Creative Commons License 2002.02.12 0 0 14
Elfér. :o)))
Az egyik munkatársam Bálint, neki holnap + lesz cibálva a füle, és ennyiben ki is merül ez az átvett, Magyarországon semmi hagyománnyal nem rendelkező amerikaiünnep.
Bálint-nap rajongók üssetek! :o)))) De hogy kifejezzem valaki iránt azt hogy szeretem, rajongok érte, ragaszkodom hozzá, nem kell semmiféle valentinnap, semmiféle ünnep, ahhoz elég egy pillantás, egy szó, egy érintés. És erre ott van az év 365 (366) napja. Ha szerelmes vagyok, akkor minden nap a szerelem napja nálam.
Előzmény: nyman (13)
nyman Creative Commons License 2002.02.12 0 0 13
hat most mar mindegy :)
Előzmény: Coolboybadboy (12)
Coolboybadboy Creative Commons License 2002.02.08 0 0 12
van válszték! :o)))
Bár politikát nem kellett volna ide linkelni... :o))))
Előzmény: nyman (11)
nyman Creative Commons License 2002.02.08 0 0 11
Újlaki Creative Commons License 2000.02.14 0 0 10
Ez itt a valternatív Alentájn... akarom mondani, maltervfakír Parentájn... szóval egy merőben más Bálint-napi díszlet. Igaz, ez is rózsaszín.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Let me be your Valentine!

Valentin Bálint Creative Commons License 2000.02.13 0 0 8
bubu Creative Commons License 1999.02.14 0 0 7
a biztonsag kedviert
marmint
ha a Drusza megse nyitna meg,
itt valaszolok:
jó !!
pölö
jobb mint a hetfo
Előzmény: neduddgi (6)
neduddgi Creative Commons License 1999.02.14 0 0 6
Gergo galambom,
Toled is megkerdezem:

Nem lehetne esetleg egy hianypotlo topicot nyitni
"Jo-e nekunk a Valentine nap?" cimmel??
Előzmény: Gergo (-)
bubu Creative Commons License 1999.02.14 0 0 5
SzDSz szurkolok kulon tamogathatjak a Balint napot
sot a Szt Ivan ejcakat is ;-))
pancho Creative Commons License 1999.02.14 0 0 4
A karácsonynak, újévnek, húsvétnak hagyománya van a magyar nép körében, a Valentin-nap meg az angol nyelv és kultúra terjedésével átvett (IMHO sajnos) majmolás.
Gergo Creative Commons License 1999.02.14 0 0 3
:)))))))))))))
Emberek! ha a valentin nap egy hülye magyar PR fogás, akkor a karácsony, az újév, a húsvét mi?! Magyarországon mindenből pénzt akarnak csinálni! FÚJJJJ!
jégcsákány Creative Commons License 1999.02.14 0 0 2
Ez egy hülye, angolszászokat majmoló, kereskedelmi fogás, Reménykedem, hogy el fog nálunk halni.
Előzmény: Gergo (-)
Mogorva Creative Commons License 1999.02.14 0 0 1
Gergo!

Csessz ki a virágárusokkal. Ajándékozz csokoládét. Az finom, mindenki szereti, és nem utolsó szempont, hogy esetleg Téged is megkínálnak belőle. Képzel el ugyanezt virággal...
Előzmény: Gergo (-)
Thor Creative Commons License 1999.02.14 0 0 0
Jéé, egy nullás! Kedves Gergő van már ilyen topic, nézz jobban oda.
Gergo Creative Commons License 1999.02.14 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Szerintetek van értelme a valentin napnak? És ha van, akkor mi? Jó a virágosoknak, ilyenkor keresnek mint állat. Nem csak ezen a napon kell szeretni valakit, nem?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!