Tényleg, csak akkor szoktunk főzni, ha aznap már nem megyünk tovább:-)) De többnyire tarhonya- meg lebbencsvariációkat (kolbásszal vagy füstölt hússal, soxor - uram bocsá - leveskockával). Szóval nem az az extra ínyencmenü (de azért igen jól szokott esni).
Fabyen + Sigue!
Én azért bíztatnálak titeket, hogy menjetek Mulannal túrázni! Főleg, ha a hátán van a bográcsa!-:))))) Biztos főz benne Nektek valami fínomságot. S amíg főz, addig sem kell menni! DDD
Üdv:szydi
Hááát komolyan mondom, hogy ez egyre rosszabb lesz. :))
Azt mondom én neked Sigue, hogy hagyd a fenébe ezeket a dolgokat, mert csak egyre jobban bele zavarodsz. :)))
Nem toronyiránt pont, de nem is autópályán:-)))
A magyarországi kék egyik (szerintem) legszebb szakaszán gyalogláb mintegy két nap járásra nincs falu, lóháton persze hamarabb is van, meg helikopter is le tud szállni:-))) Autóval viszont nem lehet odamenni:-)))) Vízellátási probléma ellenben nincs.
Falun pedig nem kap az ember kenyeret "többnyire" alapon, kisebb falvakban pláne nem. Nincs non-stop áruház, ami vegyesbolt van (ált. de 6-10 és du 3-6 nyitvatartással), annyi kenyeret rendel, amennyi el szokott fogyni, nagyon kicsi az esélye, hogy egy kis faluban egyszerűen kenyeret veszel, amikor épp arra jársz.
Ja, hát a bográcsot azt cepelni kell, azért is van a gyalogtúristának vékonyfalú, könnyű főzőedénye hagyományos bogrács helyett:-)))
A kolbászrágcsálástól meg rengeteget iszik az ember, de, ha maga viszi az ivóvízkészletét, hát ez magánügy:-)
Reszemrol, kokemeny gyulai, csak annyira legyen kőkemény, hogy útközben nem lesz kéznél a hajszálvékonyra-szeletelő-készüléked, viszont nem akarod órákig főzőcskézni, hogy ehető legyen.
majkrem konzerv Pléhdobozokat nem cipelünk:-(
es feher szalonna Inkább füstölt, főzéshez zsírozónak:-)
ha esetleg sutni tamadna kedvem estere. Gondolom nem piskótasütésre gondoltál:-) A szalonnasütés kirándulós-nyaralós-kempingezős esti program, túrán estére valami vastag egyálételt főzünk.
Kenyeret, hagymat, paprikat mindig lehet talalni utkozben....=O)Ja, a legtöbb túraútvonal kenyérfákkal szegélyezett ösvényeken vezet:-)))
Viszont cipelnem a folyadekot, mert az kell! A vizet tényleg cipeljük, mert az kell, de csak a feltétlen szükséges mennyiségben (személyes adag a következő forrásig + vésztartalék) mert jó nehéz; a főzést (a nesélelmiszer felvizezését:-))), lehetőleg vízlelőhely környezetében intézzük el:-))). Ha két nap út van vízutánpótlás nélkül, nincs meleg kaja este:-(
Reszemrol, kokemeny gyulai, majkrem konzerv es feher szalonna ha esetleg sutni tamadna kedvem estere.
Kenyeret, hagymat, paprikat mindig lehet talalni utkozben....=O)
Szia H_G!
Sajnálom, hogy rosszallásodat fejezted ki a topic miatt. Nálam a nyaralás és a túrázás nagyon 2 dolog. Más étkezési gondok merülnek fel, ha a szabadidődet 1 helyen töltöd el, vagy ha állandó mozgásban vagy batyuval a hátadon. Bár az igaz, hogy manapság turistának nevezik azokat is, akik elbuszoznak a tengerpartra és ott süttetik a hasukat.
Beleolvasva chat-es előéletedbe ezt nem kéne magyaráznom. Ugye? :))
Üdv: szydi
Max 5-10km a kapacitásom, kb 15 éve voltam egy 20 km-es túrán.
Sima szendvics-párti vagyok, régen főleg frissen sütött rántott szűzérmék+ friss fehér kenyér+csem. uborka, vagy kovászos
Ma már: Sajtos stangli, rá vajkrém, jégsaláta, főtt tojás, pritaminpaprika, ementáli, almaszeletek. Nagyon finom. És mindig viszünk gyümölcsöt, meg sütikét.
Kedvcsinálónak írok egy "igazi"-t:
OROSZ SALÁTA? MELLYET ÚTRA LEHET VINNI:
Főzz meg négy borjúlábakat egy pint vízben, fél pint bor eczetben, és ugyan annyi borban egészen puhára; adj hozzá egynéhány egész szárokkal felkészíteet veres hagymát, és néhány bebérleveleket is. Azután vedd ki a' borjú lábakat, a' levét egészen egy pintig főzd be, ekkor szelj fel három font sült borjúcímert, két font jól megsült sódart, 's egy font jó szalámit; add hozzá a borjú lábak öszveaprított húsát; szűrd le a' levet kendőn által a' húsra; adj hozzá öszveaprított vereshagymát, czitromhéjat, tárkonyt és bazslikomot, fűszerezd a' megkívántató sóval és fél lat borsal. Hogy soká el álljon ezen saláta, engedd megkocsonyásodni kő vagy porczellán fazékban; adj hozzá egy néhány kanál jó provincziai olajt, 's tedd be jól a fazékat. Midőn használni akarod, szúrj ki belőle egy darabot, tedd tányérra, tölts rá friss eczetet, s hagyd elolvadni.
Czifray István szakács mester:
Magyar Nemzeti Szakácskönyve, magyar gazdaasszonyok szükségeihez alkalmaztatva. 1840.
No ezt tegyétek a batyutokba!!! :)))))) szydi
Na! rögtön kezdhetem magyarázkodással!
Mielőtt nyelvész(kedő) asztaltársaim belekötnének a címbe, sietek kijelenteni, hogy ide nem azokról az ételekrők kérek híradást "akik" hét végén bakancsot húznak, hátizsákot ragadnak és nekivágnek a hegyeknek, hanem azokról, amék bekerülvén a turisták batyujába, nagy örömöt, gasztronómiai élményt okoznak nakik.
Szoktatok túrázni (kirándulni)? Kéretik ide minden olyan ételleírás, amit túrázásokon szoktatok fogyasztani. Nem baj, ha tömény kalóriabomba, mert a turistanépség egy része (teljesítménytúrázók) akár 50-100km-t!!! is megtesznek egyfolytában. Külön öröm, ha az itt közölt étek több napi hátizsákban történő zötykölődést is túlél!