Fagyizó nyitásában gondolkodom, és megbízható, normális gépeket keresek. Valakinek van tapasztalat carpigiani fagylaltgép minőségéről?? Itt találtam róluk egy kis leírást, de valódi tapasztalatok érdekelnének. Előre is köszi!
Ismer valaki egy lambada vagy valami ehez hasonló nevű fagylaltot? Amennyire emlékszem, csikos fagylalt és talán piskóta darabok vannak benne. Sok ével ezelőtt találkoztam vele, és szeretnék újra ilyet enni.
Készíts belőle ízlésed szerinti édesítésű kemény habot, ízesítsed gyümölcsvelővel, tedd jól záródó edénybe a fagyasztóba, és fagyaszd ki. Ha 1/2 óránként óvatosan átkevered, lazább lesz, nem áll össze kemény kristályokká a benne levő víz.
Valóban finomak, de azért nem esek hanyadt tőlük, ugyan is azt is jól tudom EUrópa legnagyobb fagylaltpor gyártói és fölhasználói is az olaszok!
A nagy fagyizók egyike sem friss főzött fagyialapanyagból dolgozik, képtelenek is lennének azt a forgalmat teljesíteni, amit a kurrens pontokon megkövetel a túrista had!
Hogy mitől olyan csodálatosan krémesek, ízesek még is?
No nem a tojássárgája, és különleges állaga okozza! Nézd meg legközelebb a tojás származási kódját, meg fogsz lepődni, mennyi helyen kapsz szlovákot, lengyelt, ukránt az olaszoknál -is!
Lényeg a friss alapanyagok fölhasználásában, és a kiváló segédanyagok megfelelő keverési arányaiban van!
Padovában van echte digó fagyikészítő ismerős -talán a legremekebb arrafelé az övé. Még soha 1 liter főzött fagyit nem készített!
Megmutatta a raktárát. Tele volt fagylatporokkal, tölcsérekkel, kiegészítőkkel. Megmutatta a géptermét is, ahol 1*rre 6 féle keverése ment. Megmutatta a tárolót is, ahol max 12 órán át lehetett 6 oC-, várakoztatni a fagyit.
Az előkészítőbe voszont nem vitt be, azt mondta, az a hely családi titok. Még a különböző ellenőrök is kizárólag a sterilre kitakarított, kiglancolt helyiségbe léphetnek be!
:o)
Ezt csak akkora vevőkiszolgálói gyakorlattal lehet elérni, ami nekik van! Ez a padovai ismerős pölö dédunokai szinten fagyozós!
Nem könnyű megtalálni a megfelelő zsír, víz, habosító, ízesítő és ízfokozó arányt.
Minálunk is sok helyen lehet remek minőségű fagylaltokat kapni, csak jóval kevesebb különleges adalékot használnak hozzá.
Természetesen a vanília lehet nyugodtan más típus is, nem kizárólag Bourbon, de föltétlen valódi vanília kell, vagy tiszta aromát kell használni, keverni tilos!
És az aroma sem mind 1, milyen készítmény!
Okos ember úgy kísérletezik, hogy pontosan fölírja, miből, mennyit tesz egy-egy adagba, hogy később tudja, melyiken, miként kell változtatni.
Hirtelen fölindulásból elkövettem életem egyik legjobb fagyiját.
Madártej alapot készítettem:
- 1/2 l tej
- 1/4 rúd félbevágott vaníliával
- 2 púpeka saját vaníliáscukorral forrásig hevítve gyakori kavargatás mellett, hogy ne aljasodjon le,
- 2 egész tojás,
- 2 púpeka s. vaníliáscukrral,
- 1/4 zöldcitrom reszelt héjával alaposan habosra keverve, 1 meka forró tejjel elkeverés után a többihez öntve, állandó keverés közben jól megforralva.
Lehűtés, közben kevergetés után a hűtőben 4-5 oC-ra hűtöttem, ezután 2 zacsi tejszínes habporban csomómentesre kevertem, alaposan meghabosítottam, és ment a fagyigépbe.
Érdekesen finom, harmonikus a vanília, és a csöppnyi zöldcitrom héj, tartósan hűvös érzetet kelt a hideg mellett.
Szerencsére paprikából jól el van látva az ország...
Fagyi a Bp-en a Bökkényföldi úton van kiváló. Sajnos nincs benne érdekeltségem, nem azért reklámozom, de tényleg kiváló a fagyijuk! Ja és nem húzzák le a kanalat!
Vaníliából, mint más, természetes-szerves anyagú aromásból sem lehet írtózatosan bespájzolni!
A természetes anyagok tárolhatósági ideje 12 hónap.
Utána meredeken romlani kezd beltartalmuk, hacsak nem kezeled erős gátlószerekkel.
Van tapasztalatom a pirospaprika eltarthatóságáról.
Igen sokféle kísérletet tettem, de minden esetben az új őröltpaprika nyert az előző évivel szemben!
Nem volt nyerő sem a mikrózás, sem a vákuumos tárolás, sem az N2 gázos lezárás, és mind1 volt, hogy milyen üveg-fém, egyéb szelence tártolta a mintákat!
Mindamellett, nem hiszem, hogy a Bourbon-vaníliával fölvenné a versenyt bármely más zsunkalandi termelvény.
Ahogy Szegedi Paprikának sem volt párja sohasem, kizárólag magyar a magyar elleni gyűlölet tudta tönkretenni!
A vaniliával kapcsolatban vitába szálnék veled kedves joy ! A vaniliarúd világpiaci ára drasztikusan esett az elmúlt években,mert iszonyatos mennyiségben kezdték el termeszteni valamelyik délkelet-ázsiai országban, ezért a piaci törvénszerűségek alapján meredeken zuhanni kezdtek az árak is,ergo pl. Sőregi nevű cég árul 12k HUF-ért félkilót,de ennek a tördeékéért hozzá lehet jutni máshonnan, de hogy honnan, azt nem fogom itt elárulni,találja ki mindenki maga. Ha kicsivel több eszük lenne a magyar fagyikészítőknek, most jól bespájzolhatnának belőle !
Engem nagyon érdekel a fagyikészítés, köszi a receptet. Őszintén szólva, kétlem, hogy két kezem sok volna ahhoz, hogy meg lehessen számolni azokat a fagyizokat Mo.-on, akik tejjel és/vagy tejszínnel, nyers tojással valóban hagyományosan készítik a fagyit.(már,ha ezt tekintjük hagyományosnak). Tavasszal voltam Rómában, és szétfagyiztam magam. :) Nem tudom mitől olyan halálosan finomak, a fagyiaik, de például boltban sikerült olyan tojást venni, hogy azóta is csak arra tudok gondolni. A sárgája állagára, színére, viszkozitására nincsenek szavaim, hogy körülírjam ! Gondolom ez is egy a sok közül, hogy ilyen piszok jók.
Nincs meg véletlenül valakinek a Spektrumon vetített Heston Blumenthal:Kitchen Chemistry fagylaltos epizódja ? Csak angolul találtam meg, és bár már mindent értek,jó volna mamanyelven.
Az Oktogoni Butterfly után, a belvárosi Gelato-nál végzett tesztelésem is hervasztó meglepetéssel szolgált. Igen gyenge minőséget adtak mindkét helyen. De az is lehet,hogy az olasz kézműves fagyik minőségét kerestem bennük,ami azért nem igazságos, mert csak feleannyiba kerülnek.
Kérem szépen a topikos fagyi szakértőket, hogy ha tudja valaki, hogy Mo-n hogy lehet hozzájutni az IKEA áruházakban működő Lunamil önkiszolgáló fagyigéphez, akkor tudassa velem. Sajnos nyelvtudás hiányában a külföldi oldalakkal nem boldogulok.
Hello! Uj vagyok itt, de a fagyit azt szeretem. Kulfoldi latogatasaim soran teljesen rakattantam a Haägen Dazs-ra, szerencsere mar itthon is kaphato 1-2 helyen, remelhetoleg hamarosan fagyizo is nyilik: http://index.hu/gazdasag/magyar/mark070102/
Otthoni használatra keresek fagyigépet. (pici legyen a gép, nem ipari méretű, a konyhai gyümölcsturmix mérete kb. ugyanekkora) Új és használt is érdekel, mert nem tudok sehol se venni! Köszi! Ciao
abban kérnék Tőletek segítséget, hogy tudna-e valaki magyarországon beszerezhető fagylaltgépet. Nem nagyteljesítményű, hanem otthoni / de 3 gyerek!!! / kategóriában.