Nyitottam egy topic-ot, sajnos nem láttam meg ezt a már létezőt, van ott egy cikk, amivel indítottam, szerintem érdemes elolvasni, sok mindent tisztázna.
A másik BSE topik.
Viccelsz. A Kreutzfeld-Jacobs általában idős embereken jelentkezik. Angliában épp az volt a furcsa, hogy megbetegedéseket észleltek fiatalabbakon is.
Angliában évekig fogyasztottak fertőzött húst, és csupán néhányszor tíz-száz "gyanús" megbetegedés történt. A pánikot az váltotta ki, hogy fennáll a veszélye, hogy a megbetegedések száma gyorsan nőni fog, mert nagyon hosszú a lappangási idő. Szerencsére ilyesmi eddig nem történt.
Már megint a magyar sajtó akar felfújni valamit. Szivacsos agyvelőgyulladásos betegek mindig is voltak nálunk is, csak nem figyeltek ennyire rájuk. A betegség számtalan módon kialakulhat, nem csak fertőzéssel. És biztos, hogy lehet rá valaki genetikailag hajlamosabb.
Ha a legkritikusabb országban, ami nálunk 5-10-szer nagyobb népességgel rendelkezik, ennyi ember betegszik bele, akkor okosabb, ha a földrengésektől vagy a villámoktól rettegsz. Annak az esélye, hogy egy ilyesmibe halsz bele, feltételezhetően nagyobb. Nem is beszélve mondjuk a szomszédod bagójáról.
Na azért a dolog a betegség terjedésével kapcsolatban közel sem ilyen egyszerű. Az állati eredetű takarmánykészítmények csak az egyik lehetséges módja a fertőzésnek, de ezenkívül még számos más útja is van. A másik probléma, amiért szükségesek a vizsgálatok, hogy mostmár valóban nem lehet ilyen takarmányokat felhasználni (bár a magyar mezőgazdának álcázott pénzéhes köcsögöket ez vajmi kevéssé érdekli), eddig azonban lehetett, így nem tudhatod, nincs-e már most fertőzött állat magyarországon. A másik pedig az, ami az EU szempontjából érdekes, hogy őket nem a lehetőségek kizárásával, hanem a tények bizonyításável győzhetjük meg, lévén nem mi vagyunk a szemükben a legnagyobb szentek - ugye erre példa az általad is említett Tokaji bor, amit ugyanúgy hamisítottak, mint a többit, így aztán ne csodálkozz a bizalmatlanságon. Azt mostmár csak egy módon lehet átlépni - szigorú ellenőrzésekkel, és azok bizonyításával. Így talán egy pár évtized múlva visszaszerezhetjük néhány élelmiszeripari termékünk korábbi jó hírét.
Ha nincs a terjedésnek módja az országban (állati eredetű fehérjekészítmények etetése) akkor minek vizsgálni a betegséget? Azt pedig hogy mi szállítsunk at euba? Még a tokajit sem engedik be büntetővám nélkül, pedig az ott NINCS. Hiosztéria. Érdekszövetségek. STB
Magyarországon van kergemarhakór.Tünetei: a belvárosban ingyenes parkolóhely keresés, a politikusok igéreteinek komolyan vétele, hogy csak a legjellemzőbbeket soroljam.
-Nézd a marha, nem beállt elém! Pedig éppen a fizetésemelésem tőzsdei befektetésén gondolkodtam itt a kocsiban!
----ujabb tömegmészárlás kezdődik, egy másik hatalom szistematikusan mérgezi egy másik kultura tagjait, hogy a felszabadult területet saját népéve honosítsa be----
minden háburúrol azt akarjuk hinni hogy ez volt az utolsó háború
Miért? A válasz - számomra - egyszerű: ha ezek a valóban drága, de hasznos vizsgálatok igazolják a magyarországi szarvasmarha állomány "tisztaságát", úgy igen jó ersélyünk lehet az EU rlső számú marhahús beszállítói címére. Már ha ezért hajlandóak is tenni valamit ott fenn, ha már úgyis annyit utazgatnak...
Szánalmasnak és hisztérikusnak tartom ezt a kérdést. Miért?
Magyarországon TILOS állati eredetű fehérjével növényevő állatokat etetni. 90 óta. Előtte sem alkalmazták SOHA. Miért? Mert szójával pótolják a fehérjehiányt ami pl. az intenzív tejtermelés okoz az állatban. Erről soha nem esik szó. Az EU-ban elfogadott az előző dolog.
Miért kell nekünk bevezetni egy teljesen felesleges és drága vizsgálatot ld. mai index hír?
vajon?
Végre, egy szakértő! Whisper, ez tényleg lehet genetikailag öröklött is? És ha igen, akkor szűrővizsgálattal ki lehet mutatni a szervezetben? Vagy csak akkor, ha támadásba lendül...?
A betegség az afrikai térségben eléggé ismert, ott Kreutzfeld-Jakob szindrómának hívják, illetve kuru-nak. Tudni kell róla, hogy a kórokozója egy prion, ami egyszerűbb és kisebb, mint egy vírus. Lappangási idő nagyon hosszú, akár több tíz év is lehet.
Érdekes, hogy valakinél ez az örökség ilyen későn jelentkezzen. Mert az O.K., hogy csak fejlett egyedeken (legyen ember vagy állat) jelentkeznek a tünetek, de itt egy idős emberről van szó! És a 4 évvel korábbi esetben pedig egy idős nő volt az áldozat (szintén Szabolcsban). A korukat tekintve nem úgy tűnik, hogy már eleve magukban hordozták a fertőztést (vagy a genetikai defektet), hanem hogy "menet" közben szedték össze valahol...
Nem csak ugy kaphatod el, hogy betermelsz egy beteg marhabol szarmazo csopogo steak-et. Lehet genetikai bibi is, szal, nem kell begazolni. Kulonben a hus nem olyan gazos, csak az idegek, belsosegek, stb. Úgy tudom, a nyiregyhazi urgenel meg nem tudtak megallapitani pontosan, hogy kapta el a cuccot, de valoszinusitik, hogy orokolte.
Az mar erdekesebb, hogy svajcban doglenek a tehenek, megpedig a fiatalok is, ami azert szivas, mert ok mar elvben nem kaphattak fertozott kajat, vagyis ezek szerint megis.
Mi lenne? Ezentul nem emberek altal megszemelyesitett kergemarha effekteket lehet majd kerni a reggeli radiomusorokban, hanem original orult teheneket. Bochkor csak kiall a karám melle es felveszi, mint a Schumi Ferrarijat.
Azert annak orulok, hogy ritkan eszem marhahust.