A német hatóságok jól végzik a dolgukat, ezért mi nem ellenőrizhetünk minden beszállítást az eu szerint, csak a gyanúsat. Ha a németek jól végeztáék a dolgukat, akkor több, mint 10 hónapig miért nem derült ki a dioxin-fertőzés?
A helyzet az, hogy a nyukdíjfolyósító. meg azegészségtelenségbiztosító összefogott egymással és úgy döntöttek, hogy természetes úton csökkentik a nyukdífolyósítás tartamát, valamint gondoskodnak olyan betegségekről, amikből garantáltan nem lehet kigyogyulni - így csökken az Llátandók száma.
Ha jól emléxem,amikor az ügy kirobbant,a médiákban az hangzott el,hogy Belgiumban
ÁSVÁNYI OLAJAT adagoltak a táphoz.
A használt étolajról nálunk volt szó.
Na, kiderítettem:
Dioxinok és furánok
A klóratomok száma és elhelyezkedése határozza meg kémiai és fizikai tulajdonságaikat. Ezek közül a 2,3,7,8 tetraklór-dibenzo-dioxin a legismertebb szintetikus méreg. Általában ezt választják alapul, és ehhez hasonlítják a többit, ennek a toxikus értékét tekintik 1-nek. Ennek értelmében azokat az anyagokat tekintik károsnak, amelynek relatív toxikussága nagyobb vagy egyenlő 0,1-nél. Ezek közé tizenegy dioxin és furánvegyület tartozik. Fosszilis tüzelőanyagok tökéletlen égése és a füstgáz lehűlése során keletkeznek, 250-500 Celsius fokos hőmérséklet- tartományban. Dioxin keletkezik a PCB-k, brómozott égéskésleltetők tüzelésekor. Na, ezek szerint tényleg semmi köze a túlsütött étolajhoz.
Ma a rádióban is elhangzott ez, de betelefonált egy nő, hogy ez hülyeség, mert a dioxin klórtartalmú, és nem keletkezik a túlsütött olajban. (De sok más káros anyag igen, de nem valószínű hogy túlsütnék, mert az étel ízén is érezni.) Na, megnéztem a linen a képletét, és sehol egy Cl. Szóval nem tudom.
Tortarendelés Elkészült a szülinapi ajánlat is :-)
nincs benne dioxin!
Köszönöm a válaszokat kezdem érteni miről van szó. Megint valakinek gazdasági érdeke hogy fingassa a belgákat. Mint a kergemarha hisztéria.
Dioxin: Pár napja a belga tévéhíradó azt jelentette, hogy a dioxin mellet egy másik vegyületet is találtak. Ez a bőr felpuffadását és elszíneződését váltja ki. Mutattak pár képet is. Brrr...
Ismerek valakit, aki a fáradt olaj begyűjtésével foglalkozott. Ha egy étterem szóba került, már mondta is, hogy oda nyugodtan mehetünk, vagy éppen véletlelnül se tegyük be a lábunkat. Az olaj mindent elárul.
Ha jól tudom, a dioxin az elhasznált étolajjal került a tápba. Ezt az olajat felvásárolják (pl. a vendéglátó helyiségektől) és takarmánykeverő telepeken adalékként használják, pl. csirketáp (meg marhatáp, stb.) elkészítéséhez. Így került a különböző ételekbe dioxin.
Az egész dolog egyébiránt kissé hisztérikus, hiszen ha bemegyünk egy étterembe, ahol az olajat nem cserélik megfelelően (itt Magyarországon ez bárhol előfordulhat), akkor bármilyen olajban sütött kajával magunkhoz vesszük a dioxint is.
Ha jól tudom, akkor ez úgy megy, hogy ha az olajat pl. megégetik, túlhevítik, kialakulhat ez a vegyület. Ha nem cserélik le, akkor a vendégek közvetlenül élvezhetik. Ha leadják a begyűjtőknek, akkor takarmányba keverve, majd az ezzel etetett állatok fogyasztása során jut a szervezetbe. Nem beszélve arról az eshetőségről, hogy ha dioxinos táppal etetett belga csirkét eszünk, egy étteremben. Ez a dupla élvezet.
A fáradtolajat külön gyűjtik erre a célra /ha nem lenne nyilvánvaló étolajról van szó/, később ezekből készítenek állatoknak táplálkozáskiegészítő szereket.
A csirketápba fáradtolaj!!! került és ez tartalmazta a dioxint. A kutyatápokban amit NÁLUNK lehet kapni, VAN DIOXIN!
Vigyázzatok szegény kutyusokra mit kapnak.. szerintem nem véletlen hogy gyakori a rákos megbetegedés az állatoknál...
Ide nehéz lenne gyorsan lerajzolni, de három gyűrű egymás mellett, a közepén alul-felül egy oxigén, a négy külső sarkán meg egy-egy klór fityeg. Már így ránézésre is nagyon gusztusos.
Állítólag rákkeltő.
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogyan került a csirketápba?
A mai Népszabadságban olvastam az ag-
agrártárca tilalmáról.A cikktől nem
lettem okosabb.Ki tiltott be,milyen é-
lelmiszereket,hol,milyen formában ?
( jogszabály,államigazgatási
határozat ).
Valaki tudja mi is a dioxin? Mit árt nekünk? Megint csak politikai indíttatású az egész botrány mint az angol kergemarha-hisztéria?
Én mindenesetre nem merem meg enni az egy árva holland sajtot ... ott ül a hűtőben...
Szingapúrban például kidobták az összes boltból az ÖSSZES európai élelmiszert (a magyart is!)
Nem tudom mennyivel rákkeltőbb ez az anyag az összes többi méregnél amit nap mint nap jó drágán megveszünk.
(A http://home.tvnet.hu/~makkabi címen megrendelhető torták garantáltan dioxin mentesek, nem használunk belga, holland anyagokat.)